Ilta-Sanomat kertoi pääministeri Juha Sipilän (kepu) toiveesta ensi vuodelle. Lehden mukaan hän haluaisi, "että voisimme lähestyä tätä sisällissodan muistovuottakin yhdessä sen sijaan että ryhtyisimme kaivamaan uudestaan niitä rajalinjoja, jotka jakoivat suomalaiset vuonna 1918".
Olen pääministerin kanssa samaa mieltä siitä, että vuoden 1918 tapahtumien toistuminen olisi pahinta mitä maallemme voisi sattua. Sen sijaan hiukan ihmettelen hänen sananvalintaansa: "toivon".
Tosiasiahan nimittäin on, ettei kenelläkään ole tässä maassa enempää valtaa huolehtia yhteiskuntamme eheydestä kuin juuri pääministerillä. Siten Suomen kansalaisena toivon, että hän käyttäisi tätä valtaansa maan yhtenäisenä pitämiseksi eikä vain toivoisi sitä.
Ilta-Sanomien jutun mukaan Sipilä piti työllisyysasteen nostamista hallituksensa tärkeimpänä päämääränä. Tavoite on erinomainen ja toivon hallitukselle menestystä sen toteuttamiseksi. Ainakin olemme hyvässä vauhdissa, sillä loppumassa olevana vuonna on uusia työpaikkoja syntynyt keskimäärin 230 kappaleen päivävauhdilla. Toivottavasti sama tahti jatkuu myös vuoden vaihduttua.
Sipilä sanoi myös haluavansa jakaa kasvun hedelmät mahdollisimman tasaisesti koko väestölle. Tämäkin lienee hyvä tavoite, kunhan ei mennä äärimmäisyyksiin - kyllä palkka edelleen kuuluu työn tekijälle itselleen, eikä verotuksen kautta levitettäväksi kaiken maailman haaveiden toteuttajille.
Pääministeri halusi myös taata maamme talouden kasvuedellytykset palkkamaltilla ja koulutukseen satsaamisella. Itse lisäisin listaan sekä julkisella että yksityisellä rahoituksella tehtävän tutkimuksen edistämisen, mutta tuollaisenaankin se on otsikkotasolla hyvä ja tietäisi koulutuksen osalta muutosta Sipilän kabinetin aiempaan politiikkaan.
Omituiseksi koulutusasian tekee kuitenkin se, että pääministeri haluaa lisätä lastemme kouluvuosia tilanteessa, jossa monissa kouluissa ei edes nykyistä kouluaikaa pystytä viemään läpi kunnialla, oppilasaines on paikoin ongelmallista eikä edes luokkahuoneiden hengitysilmaa ole saatu kelvolliseksi. Siksi ehdotan Sipilälle, että tässä asiassa satsattaisiin pikemminkin oppivuosien laatuun kuin niiden määrään?
Talouden kasvuedellytyksiin liittyy myös taloutemme tasapaino. Se on edelleen kroonisesti alijäämäinen, joten ensi vuonnakin sitä on suunniteltu paikattavaksi kolmen miljardin euron lisävelalla.
Siksi toivoisin, että vuoden 2019 budjettisuunnitelmia alettaisiin harjata jo nyt sellaisista menoeristä (esimerkki), jotka eivät ole välttämättömiä, eivätkä edistä Sipilän toivetta kansakunnan yhtenäisenä pysymisestä. Uskon, tai oikeastaan tiedän, että niitä löytyy jopa helposti vuoden 2018 nettovelanoton tarvetta enemmän.
Näillä toiveilla ja kommenteilla kiitän kaikkia lukijoitani kiinnostuksesta blogiani kohtaan - sekä niihin liittyneestä asiallisesta keskustelusta. Sekä toivotan heille ja myös pääministeri Juha Sipilälle oikein hyvää uutta vuotta!
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Veroa ja velkaa
Vuosi 2017 alkoi terrorismin varjossa
Otsikkologiaa pakolaiskiintiöistä
-