Akateemisessa todellisuudessani moni on ihmetellyt paperitehtailla ja laboranttiopiskelijana kannuksensa hankkineen Jari Lindströmin nimitystä oikeus- ja työministeriksi. Etenkiin kun mies on avoimesti kertonut poliittiseksi innoittajakseen edesmenneen Tony Halmeen.
Toki Lindsröm on jo näyttänyt kykyjään toimiessaan edellisessä eduskunnassa reilun vuoden ajan Perussuomalaisten ryhmänjohtajana. Ja tietenkin oman puolueensa piirijärjestön puheenjohtajana. Mutta siitä huolimatta nimitystä on siis yleisesti ihmetelty.
Tänään Lindström sitten pudottikin varsinaisen pommin vaatimalla työnantajajärjestöjä aktiivisuuteen yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi. Muussa tapauksessa hallitus voi palauttaa työnantajille Kela-maksut hoidettaviksi.
Ilmeisesti Lindströmin avaus on asiasisällöltään varsin painava, sillä EK:n Jyri Häkämies reagoi heti yhtä lapsellisesti kuin työntekijäpuolen edustajat aiemmin yhteiskuntasopimusvaatimuksiin. Eli ryhtymällä pohdiskelemaan kuinka paljon Kela-maksujen palauttaminen työnantajile maksaisi.
Minä en usko hetkeäkään, että Lindströmin tarkoituksena on palauttaa työnantajien harteille Kela-maksuja. Sen sijaan hän yrittää löytää keinot siihen, että työelämäjärjestöt lopultakin ryhtyisivät yhdessä miettimään, mitä ne voisivat tehdä Suomen talouselämän virkistämiseksi. Sen aikaansaamiseksi kun tarvitaan molemmat osapuolet.
Pääministeri Sipilä sen enempää kuin valtiovarainministeri Stubb tai puheenjohtaja Soinikaan eivät ole tätä kirjoitettaessa ottaneet kantaa Lindströmin ulostuloon. Toivon sillä kuitenkin olevan heidän hyväksyntänsä, koska muussa tapauksessa uuden hallituksen lupaavasti alkanut taival tai ainakin sen toimintakyky saattaa katketa viime aikoina rummutetun keskinäisen luottamuksen katoamiseen.
Sinänsä on harmi, ettei Kela-maksujen siirtoa työnantajille huomattu ottaa mukaan jo hallitusohjelmaan. Silloin se ei olisi vaikuttanut yhtä selvästi uhkaukselta kuin näin esitettynä. Tyylipisteitä Lindströmille ei siis voi kovin paljon antaa, mutta sillä ei ole väliä mikäli uhkaus johtaa koko kansakuntaa hyödyttävän yhteiskuntasopimuksen syntyyn.
Kaikkien pitäisi tässä tilanteessa muistaa, että viime kädessä talouden tehostuminen on niin työnantajan kuin työntekijänkin etu. Ja etenkin isojen poikien pöydissä ilman edustajaa olevien työttömien ja muiden yhteiskunnan haavoittuvimpien tuki ja turva. Konkurssitaloudestahan eivät hyödy kuin onnekkaat keinottelijat ja hämärämiehet.
Mutta katsotaan nyt, kuinka peli etenee. Ryhtyvätkö kaikki puhaltamaan samaan hiileen vai tekikö Lindström ensimmäisessä julkisuuteen nousseessa avauksessaan ainoastaan oman maalin?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Professorin panostussuunnitelma-ajatuksia
Nyt on tekemisen meininki!
Saate hallitusneuvottelijoille
JK Juha Sipilä ei ilmeisesti ollut tietoinen Lindströmin avauksesta. Hallituksen sisäistä luottamusta tämä ulostulo tuskin kuitenkaan lisää, vaikka Sipilä (ja myös Stubb) adoptoisikin avauksen. Jäädään siis odottamaan jatkokertomusta.
-