sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Israelin armeijan mukaan Hamasia ei voi voittaa

Israel on juuttunut sotaansa Gazan alueella. Sen seurauksena se on joutunut myös myöntämään, ettei terrorilla ja terrorista elävää Hamasia voi tuhota ideologisesti.

Maan armeijan tiedottajan mukaan "Hamas on idea, Hamas on puolue. Se on juurtunut ihmisten sydämiin. Ne, jotka ajattelevat, että voimme tuhota Hamasin, ovat väärässä."  Sekä teki johtopäätäksen, jonka mukaan ainoa keino nujertaa palestiinalainen terrori on löytää sille idologinen vaihtoehto. 

Tätä taustaa vastaan oli mielenkiintoista, että Tel Avisissa nähtiin eilen hallituksenvastainen mielenosoitus, johon osallistui ehkä peräti 150 000 ihmistä. Siellä esiintyi myös Israelin sisäisen tiedustelupalvelun entinen johtaja, joka ilmoitti pitävänsä Netanjahua maan historian huonoimpana pääministerinä. 

Suomesta katsoen varsin villejä tilanteita sisältäneessä mielenosoituksessa vaadittiin kahta asiaa: uusia vaaleja sekä panttivankien vapauttamista. Siis nykyisen Israelin hallituksen kaatamista sekä hyväntahtoisuutta terroristeilta. 

Asiasta kertoneessa uutisessa ei kerrottu keitä mielenosoituksen osallistujat olivat, mutta kuvien perusteella kyseessä olisivat olleet Israelin kansalaiset. Siten juutalaisvaltion yhtenäisyys vihollista vastaan näyttäisi olevan murtumassa yhä vakavammin. 

Nähtäväksi jää, millä tavalla se vaikuttaa nyt käynnissä olevaan sotaan ja sen lopputulokseen niin palestiinalaisten, Israelin valtion kuin panttivankien osalta. Selvää kuitenkin lienee, ettei sodan lisääntyvä vastustus paranna Netanjahun asemaa aikanaan käytävissä rauhanneuvotteluissa. Eikä siten myöskään panttivankien tilannetta. 

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!