perjantai 22. marraskuuta 2024

Onko maallamme malttia vaurastua?

Markkinatalous johtaa eroihin ihmisten varallisuuteen - joskaan ei likimainkaan yhtä tehokkaasti kuin aikanaan teki 1600-luvun ruotsalainen feodaalivaltio. Tästä syystä perityt omaisuudet poikkeavat toisistaan huomattavasti, mikä näkyy myös valtiolle maksettavissa perintöveroissa. 

Tuoreen tiedon mukaan noin 42 prosenttia perinnönsaajista joutui vuonna 2021 maksamaan saamisistaan perintöveroa. Heistä vain alle kymmenen prosenttia sai vähintään 200 000 euron perintöosuuden, mutta he maksoivat vajaat 60 prosenttia kaikkien perintöverojen yhteenlasketusta arvosta. Jos katsotaan kaikista suurimpia perintöjä, niin noin 0,2 prosenttia kaikista perinnönsaajista maksoi 19 prosenttia perintöveroista. 

Alla olevaan kuvaan (lähde) on merkitty maksuosuudet ikäluokan mukaan jaoteltuna. Siitä nähdään, että suurimmat perinnöt ja siten myös kovimmat verot osuvat 45-64-vuotiaille suomalaisille. 


Toisin sanoen juuri nämä työelämän loppupuolelle ehtineet suomalaiset saavat sekä suurimmat perinnöt että maksavat niistä eniten rahaa valtion kassaan. Samalla he tulevat tasoittaneeksi suomalaisten välistä tulonjakoa.  

* * *

Veroista saatua rahaa käyttävät Suomessa ennen kaikkea valtio, hyvinvointialueet ja kunnat. Näistä ensimmäinen ja viimeinen keräävät menoihinsa veroja, mutta hyvinvointialueet elävät valtion budjettirahoituksella. 

Siksi juuri maan hallituksen johtamalla valtionhallinnolla on keskeinen asema julkisessa rahankäytössä. Siis sekä menojen hallinnassa, että myös verotettavien tulojen tuottamisessa. Viimeksi mainittujen osalta keskeistä on talouskasvu - joka hyvin hyrrätessään luo lisätuloja, mutta takkuillessaan aiheuttaa rahanpuutetta. 

Siksi on hyvä huomata, että nykyinen - Petteri Orpon hallitus - aloitti valtakautensa kesäkuun 20. päivänä vuonna 2023. Sekä nähdä alle kopioimani tuore tilastokuva, jonka mukaan Suomen työpäiväkorjattu talouskasvu syöksyi juuri silloin negatiiviseksi. 

Saman tilaston mukaan Suomen talous kääntyi lopulta jonkinlaiseen kasvuun kesäkuussa 2024. Näistä kahdesta käänteestä ensimmäinen johtui Sanna Marinin (sd) ja jälkimmäinen Orpon hallituksen aikaisista tapahtumista. Tämä on kiistämätöntä, joskin muutoksiin ovat vaikuttaneet muutkin seikat kuin näiden hallitusten toimet.

Nähtäväksi siis jää, miten nämä tilastot vaikuttavat suomalaisten sekä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuteen. Pysyykö maan talouden nenä pinnalla jatkossakin - kuten pääministeri eilen vakuutti - vai vaipuuko se uudelleen pinnan alle. 

* * *

Tässä suhteessa yksi keskeinen seikka on suomalaisten työllistyminen. Tilastojen mukaan työttömyysaste on kasvussa ja noussut viimeisen 12 kuukauden aikana 7,5 prosentista 8,4 prosenttiin. Talouden kannalta sitäkin merkittävämpi on kuitenkin työllisyysaste, joka on samana aikana laskenut 77,8 prosentista 76,4 prosenttiin - eivätkä lähiaikojenkaan odotukset ole kummoiset, vaikka julkisen sektorin keventäminen parantaakin yksityisen sektorin toimintaedellytyksiä. 

Tämä kevennys on kuitenkin tärkeä parannus aiempaan, sillä työllisyystilastojen ja sitä kautta talouskasvun kannalta keskeistä osaa näyttelevät yritysten investoinnit sekä innovaatio- ja kilpailukyky. Niiden suhteen varsin oleellisia ovat myös alkaneet työmarkkinaneuvottelut, joissa määritetään suomalaisen työn kustannustaso lähivuosiksi. Sekä toisaalta myös työnteon motivaatio, jota osaltaan ylläpitää reilu tulonjako.

Jos lopputulos on linjassa yritysten tuottavuuden kanssa, saattaa muutos Suomen taloudessa tapahtua hyvinkin nopeasti. Ja päinvastoin, mikäli palkkataso nostetaan yli työn tuottavuustason tai ajaudutaan pitkiin työtaistelutoimiin, saadaan Suomen talouden nousua odottaa vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Siksi on kysyttävä presidentti Kekkosen tapaan, että onko maallamme malttia vaurastua. Tosin tällä kertaa keinona ei voi olla jo valmiiksi korviaan myöden velkaantuneen valtion rahoittama teollistaminen, vaan yksityisen sektorin toimintaedellytyksistä huolehtiminen. Ja suomalaisten yhteen hiileen puhaltaminen.

54 kommenttia:

  1. Olen ollut itse elän runtelema siinä pisteessä elämä on siinä ja siinä kotona onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommentti laukes vaikka ei ollut valmis enkä edes painanut mistään. Piti kertoa että silti en ole päässyt työkyvyttömyyseläkkeelle ja lääkärit suoraan sanoo että se johtuu kelta ylilääkäristä joka valitettavasti on Suomessa kuin jumala. Näkemättä, tuntematta, mitään välittämättä siirtää eläkehakemuksia suoraan sillppuriin. Minua on haukuttu vaikka miksi loiseksi, vaikka olen tuottanut valtiolle veroja koko elämästäni kuolemaan saakka, sillä minulle jäin muutama vuosia sitten perintö josta meni niin paljon veroja että niitä ei edes moni työläinen tuota elämänsä aikana valtiolle.

      Poista
    2. Eipä lievästi taas mollataan Riikkaa. Ja millä ammattitaidolla proffa sitä muka tekee??

      Poista
    3. Riikka ei edes mainita kirjoituksessa joten älä kirjoita valheita.

      Poista
    4. Älä vittuile. Jokainen näkee rivien välistä mikä woke toi proffa on

      Poista
    5. Ano 17.22
      Olisipa sinulla lasinen pää niin näkisi miten kusi lainehtii ja paska tekee patoja.

      Poista
  2. Ei globaalissa maailmassa kukaan enää puhalla yhteen hiileen, koska ei ole olemassa me vastaan he.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehehe, kaik' yhes koos, koko maailman narsistinen lössi tönii järjettömästi toisiaan. Hämärästi muistan, että olen kuullut joskus lauseen, "yksi maa, yksi kansa, yksi johtaja."

      Poista
  3. Ruotsissa vakavasti harkitaan, että kansalaisuuksien myöntäminen lopetetaan toistaiseksi.
    Sitä on syytä Suomenkin hallituksen miettiä haittamaanmuuton osalta. Tällä keinolla pystytään säästämään valtion turhia menoja ja sitä kautta tukemaan suomalaista veronmaksajaa.

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Ppa5l0/akesson-infor-totalstopp-for-nyamedborgarskap

    https://pt-media.org/2024/11/22/jimmie-akesson-kansalaisuuksien-myontaminen-lopetettava-toistaiseksi/

    Yhteen hiileen puhaltaminen tai sanotaanko suomalaiseen yhteiskuntaan liittynyt sopimisen kulttuuri on pahasti rakoillut kun vihervasemmisto voimansa tunnossa tekee kaikista muista vihollisia ja rasisteja. Vähän samalla ajatuksella kun muslimit väittävät, että kaikki muut ovat vääräuskoisia.

    Olisi toivottavaa, että ideologian sijaan todellakin alettaisiin yhdessä toimia Suomen ja suomalaisten parhaaksi.
    Sitä ei ole jatkuvasti yli varojen eläminen ja velkaantuminen eikä tarpeettoman, tänne soveltumattoman haittamaahanmuuton lisääminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa maahanmuuttoasiassa harmittaa se, että siinä jos missä sotketaan vellit ja puurot perusteellisesti, ja osin varmaan tarkoituksellisesti. Aamun MTV:n Pöllöraadissa naureskeltiin taas perussuomalaisille, jotka kommentoijan mukaan yhtäältä haluavat rajoittaa maahanmuuttoa, mutta toisaalta lisätä sitä.
      Jäi tietysti mainitsematta, että kyseessä ovat kaksi täysin erilaista maahanmuuttajaryhmää. Eli se mitä halutaan vähentää, on humanitaarinen eli turvapaikkamaahanmuutto, koska se on kaikilla mittareilla haitallista. Mitä halutaan lisätä on normaali koulutettujen suoraan töihin tulevien asiantuntijoiden ja ammattilaisten maahanmuutto, jossa ei tarvita yhteiskunnan tukia eikä kotouttamisteollisuutta. Eli asiassa ei ole mitään ristiriitaa, jos asiaan suhtaudutaan järkevän analyyttisesti, ja jätetään pois poliittisen korrektiuden ja vihervasemmiston vaatima tosiasioiden hämärtäminen, jossa kaikki maahanmuutto on rikkaus ja unelma. Koska eihän se ole, ja se olisi korkea aika tunnustaa.
      Vasemmistoliiton Koskela paljasti typeryytensä eilen A-talkissa, kun kertoi, että hän ei tee eroa eri maahanmuuttajien välillä, koska kaikki ovat ihmisiä. (En muista tarkkaa sanamuotoa, mutta ajatus oli tuo.) Eli siellä suunnassa idioottimaisius elää ja voi huvin.

      Poista
    2. Onhan se nyt aika erikoista, että Somalimaata johtavat nyt presidentti ja varapresidentti, jotka ovat Suomen kansalaisia. Millä perusteella ovat kansalaisuuden saaneet, olisi mukava tietää. Pakolaisuuskin edellyttää henkilökohtaista vainoa, mutta siitäkään ei tässä tapauksessa taida olla kysymys, kun näin hyvin vaaleissa menestyivät. Olisiko syy vastustajia muhkeampi vaalikassa ja ei kai vaan rahat ole peräisin suomalaisilta veronmaksajilta?

      Poista
  4. Perintövero ei ole mitään muuta kuin laillistettua varastamista kansalaisilta. Mutta mehän eletäänkin kaikenlaisten verojen luvatussa maassa. Kyllä on monet ihmiset tässä maassa joutuneet suuriin vaikeuksiin perintöjensä kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen on yksi syy, se selvisi minulle kyllä varsin karvaalla tavalla kun perinnöksi jäi iso maatila tiluksineen kaikkineen jonka arvo oli rahassa mitattuna lähes 2 miljoonaa euroa. Kiinteistövälittäjä sanoi suoraan että tuosta valtio tulee ryöstämään isoimman osan, mutta älä ikinä luovu perinnöstä sillä sitä valtio haluaa, siksi perintövero on kehitetty. Valtio haluaa ihmisten talot ja tilukset itselleen. Sittempä makselin semmoiset perintöverot että vieläkin tulee verenmaku suuhun kun sitä ajattelee.

      Poista
    2. Vastikkeetta saadut tulon tai varallisuuden siirrot laiskistavat eivätkä kannusta työn vastaanottamiseen. Perintöjen suhteen ongelma on vielä suurempi kuin sosiaalietuksien, sillä suurten perintöjen saajat ovat yleensä keskimääräistä koulutetumpia ja heidän tuottavuutensa työelämässä olisi myös tavanomaista suurempi. Paitsi omaisuus, myös ominaisuudet periytyvät.

      Jos vastikkeetta saatuja etuuksia - siis myös perintöjä - pienennetään, niin eiköhän työt ala maistumaan.

      Poista
    3. No, minulla terveys oli tuolloin muisto vain. Työelämässä panokseni on täys nolla sen on lääkäritkin todenneet. Eikä minulle tila ihan vastikkeetta tullut sillä olen syntynyt tuolla tilalla ja myös työtä tein siellä kolmekymppiseksi. Perintövero on pelkkä ryöstövero mitä ei pitäsi olla olemassakaan. Kuulostaako lähes 70% perintövero kohtuulliselta minkä jouduin maksamaan?

      Poista
    4. Perintövero on siinäkin mielessä väärin, että kaikesta mahdollisesta on jo verot maksettu ja monesta asiasta vielä useampaan kertaan. Mutta kuten on todettu, kateus voittaa kiimankin. Siihen tämäkin perustuu kuten myös jyrkkä progressiivinen ansiotuloverotus täällä sossu-Suomessa.

      Poista
    5. Anonyymi 10.38: aika erikoinen wokemainen kommentti. "Paitsi omaisuus, myös ominaisuudet periytyvät." Tämä on tietysti totta, mutta se nyt vaan on niin tässä maailmassa. Tämä ei kuitenkaan käy, vaan siitä pitää rangaista ja tällä tavalla takautuvastikin esivanhempien työstä, joka on voinut vaatia paljon ahkeruutta ja voimavaroja sekä älliä kouluttaa hyvin seuraava sukupolvi. Ja mitäs vastiketta sosiaalietuuksien saajat antavat yhyeiskunnalle, jonka verorahojen turvin he elämänsä rahoittavat? Sosialistien onneksi miljonäärejä on Suomessa kovin harvassa ja suomalaisten varallisuus on juuri korkeasta verotuksesta johtuen Portugalin ja Kreikan tasolla, eikä näin ollen täältä löydy sijoitettavaa rahaa uusiin yrityksiin ja innovaatioohin, joita nyt kipeästi tarvittaisiin.

      Poista
    6. Anonyymi klo 10.38:
      Kyllä niitä "hyvätuloisia" muistetaan muutenkin etteivät vaan pääse vaurastumaan ja laiskistumaan. Itse pienensin työntekoa radikaalisti, kun työstä piti maksaa 55% veroa. Käteen jäävä osuus pieneni varsin vähän kun teen vain puolet aiemmasta, ihan tuon progression vuoksi. Enkä ole ainut. Jo vuosikymmenen on trendi ollut käytännön työelämässä että palavereja oli vaikea saada pidettyä siten että kaikki osalliset olisi saatu kasaan koska aina, etenkin ma ja pe, oli joku lyhyempää työaikaa tekevä poissa joka viikko. Leena ma, Sari ti, Tuuli to, Pirjo pe jne. Ja kaikilla sama, se lyhentäminen ei vähentänyt nettotuloja samassa suhteessa kuin työaikaa, progression vuoksi. Siihen tuo perintövero vielä päälle niin jopa alkaa laiskottamaan.... eiku anon mukaan alkaa maistumaan työnteko, tai sitten ei...

      Poista
    7. Arvonlisäverokin on epäreilu, sillä se on lisävero, joka sekin on hihasta vedetty maailman pelastamiseksi.

      Poista
    8. Kyllä ne rahat viedään joka tapauksessa. Jos ei VEROTTAJA niin sitten joku toinen ne haluaa.
      Kaikki varmaan haluaisivat maksaa USAn sairausvakuutuksia, muutama vuosi sitten oli 800 $ /kk / hlö (Siis jos ei työnantajalta tule) Autovakuutus taisi olla luokkaa 300-500 $ kuukaudessa. (Britanniassa samaa luokkaa) Että kyllä niitä onneloita maailmalta löytyy, ei muuta kuin paperit vetämään.

      Poista
    9. Itse olen sitä mieltä, että julkiset palvelut pitäisi mitoittaa siten, ettei kenenkään veroaste nouse yli 50 prosentin - mukaan lukien arvonlisävero. On yksinkertaisesti kohtuutonta, että kukaan joutuu antamaan yli puolet tuloistaan muiden ihmisten käyttöön.

      Perintövero on lähtökohtaisesti jo kertaalleen verotetun omaisuuden kaksoisverotusta, mutta toisaalta se ei kohdistu henkilöiden oman työn hedelmiin ja on sikäli "ansiotonta". Siinä mielessä pitäisin kyllä yllä pientä eli muutaman prosentin perintöveroa, jos sillä vastaavasti alennettaisiin muita veroja. Käytännössä tämän koplaamisen todentaminen olisi mahdotonta, ja siten väärinkäytöksen mahdollisuus olisi suuri.

      Poista
    10. Vähän myöhäinen kommentti, kun on kulunut jo yli 20 h.
      Siis kun olen käsittänyt, että hallituksen tavoitteena on poistaa perintövero, ja korvata se 30 tai 34 % tasaverolla ilman alarajaa.
      Eli 20´000 € alaraja poistuisi, ja jos omaisuutta ei myytäisi olisi se verotonta. Eli maksajat löytyisivät ainoastaan alemmista tuloluokista, ja veron tuotto putoaisi alle puoleen.
      Olenko väärässä, jotain tämänsuuntaista muistan lukeneeni.

      Poista
  5. Pähkäilyt talousteoreettisilla käsitteillä ovat harhaisimmillaan silloin kun nykyisiä termejä yritetään viedä ja liimata vuosisatojen takaisiin aikoihin. Koska missään koulussamme ei opeteta kulttuurihistorian ja ajatushistorian alkeitakaan, omat aikalaisemme elävät jonkinlaisessa "ajattomassa" käsitetodellisuudessa, jossa omat -- tosiasiassa aivan harhaiset ja reaalitodellisuutta edes mistään nurkasta tavoittamattomat -- yliyleistävät yleiskäsitteemme voivat vapaasti luoda illuusion asiahallinnasta.

    Jos joskus selviäisimme nykyisestä täysin harhaisesta tavastamme käyttää ymmärrystä noituvia yleiskäsitteitä, voisimme valita itkisimmekö vai nauraisimmeko silmät kyynelissä esimerkiksi eilisillan a-studion kaltaisille "talouskeskusteluille".

    Oikeastaan ainoa asia, jossa keskiaikaista feodaalista maailmanjärjestystä voitaisiin missään mielessä edes tuoda nykyisen käsitesekaannuksen rinnalle on se, että niin noissa ennen kartesiolaista heräämistä vaikuttaneissa yhteiskuntahierarkioissa kuin nykyisessä "rahan" kaikkivoipaisuuskuvitelmaan perustuvassa talousajattelussamme kyse on pohjimmiltaan uskonnollislaatuisesta valta-auktoriteetista. Ja onhan se ihmeellistä, että ei vain ajanlaskun ajan vuosituhansien vaan paljon pitemmän ihmisen muinaishistorian yhteisöllinen valtalegitimaatio on ollut laadultaan maagista, mutta vaikuttanut kuitenkin niin "reaalisella" tavalla että kunkin ajan yhteiskuntajärjestys on uskonnollisilla tunnoilla ja käsitteillä voitu oikeuttaa.

    Vaikkei taloususkonnollakaan ole oikeastaan mitään tekemistä minkään reaalimaailmassa vaikuttavan luonnonvoiman kanssa -- rahalla ei saa painovoiman suuntaa muuttumaan eikä voi ostaa ihmiselle lisää älykkyyttä -- silti uskonnollisen käsitteistön antama yhteinen tunnustus luo yhteisöön sellaisen ennustettavuuden, että "raha" on kaikkina aikoina toiminut tietynlaisen vallan legitimmaationa ja organisoinut siten yhteiskuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö raha ole vain vaihdon väline, eikä sen kummempaa magiaa, kun vaihdantatalous on käytännössä niin hankalaa. Ensin oli oravannahat, sitten tonnin painoiset taalerit sun muut, nyt setelit, kolikot tai bitit ja numerot pankkialgoritmissa. Vai onko rahalla taloususkonnossa joku korkeamman tason määritelmä olemassa.
      Joskus vitsailtiin, että vaikka rahalla ei saa onnea, niin aika lähelle voi päästä, joskus jopa niin, että eroa tuskin huomaa.
      Se varmaan tekee rahasta niin suosittua. Mutta se taitaa olla eri juttu.

      Poista
    2. Rahalla ei saa onnea, mutta vanhan kansan viisaus oli että on mukavampaa itkeä Mercedeksessä kuin Ladassa.

      Poista
    3. Idea rahasta "vaihdon välineenä" on eurooppalaisen uuden ajan tuote. Se on osa sitä tapaa jolla talousajattelu yritti apinoida syntyviä uusia tiedonaloja -- luonnontieteitä -- ja niille ominaisia ajatusmuotoja kuten suureita ja mittayksiköitä.

      Historiallisella "rahalla" on ollut monia muotoja, ja esimerkiksi Spengler antaa tästä moninaisuudesta luettelon kuuluisassa kirjassaan. Meille on ominaista tavoitella kaikessa tiedollisessa ajattelussamme tietynlaista "ajattomuutta", joten nämä ajattelun alueet joissa olemme erityisen heikoilla -- kuten taloususkonnon suhteen olemme -- nauttivat mielessämme varsin maagista "ikuisten totuuksien" arvovaltaa.

      Jos ymmärtäisimme tiedollisen ajattelumme yleistä historiaa paremmin, varmaan talousajattelummekin voisi asettaa kysymyksiä koskemaan esimerkiksi tapoja joilla rahaa syntyy ja katoaa kierroista. Nehän ovat kaiken hallinnan avainkohtia, vaikka nyt kaikki talouskeskustelu jää järjettömäksi jäynäämiseksi jota poliittiset pukarit eduskunnassa ja joka illan tv-ajankohtaisohjelmissa harrastavat -- keskittyvät vain rahavirtojen kiertoon, joka jää nollasummapeliksi kun rahan synty- ja -katoamistapoja ei nosteta esiin.

      Kun keskustelu on mitä on, kuinka kansalaiset voisivat ymmärtää että "valtionvelka" on tosiasiassa uusi, demokratian jälkeinen hallitusmuoto?

      Poista
    4. Eikö se ole Mersedeksessä katkerampaa itkeä kun on enempi menetettävää?

      Poista
    5. Reaalimailmassa on turha odottaa, että edes 5 prosenttia ihmisistä viitsii tai kykenee pohtimaan käsitsekaannuksia. Kun tavallinen palkansaaja kiroaa musujen elättämistä, ei siinä paljon pohdinnat talouselämän filosofisista olemuksista lämmitä. Tavoite vain on heittää sompanssit ja muut syöttiläät lähtömaihinsa, jotta omasta palkasta jäisi vaikka jälkiruokaan jotain.

      Poista
    6. Velkahan on aina ollut VALTAA, siis velkojan valtaa velalliseen nähden. Ja mitä enemmän on velkaa velallisella, sitä enemmän on sitä valtaa velkojalla velalliseen nähden. Mitenhän paljon Suomen asioista todellisuudessa päätetään jossakin ulkomailla? Ajatuskin on ihan mahdoton että korvia myöten velkaantuneella ja kaiken omaisuutensa myyneellä Suomella olisi edes vähäistä sananvaltaa isojen herrojen neuvottelupöydissä!

      Poista
    7. Laulajanee... Näin on näppylät.

      Poista
    8. "Eikö se ole Mersedeksessä katkerampaa itkeä kun on enempi menetettävää?"

      Eli sinusta ihminen on onnellisimmillaan niin persköyhänä ettei ole enää mitään mitä menettää? mihin lahkoon oikein kuulut? Vihervasemmistossa on ollut jotain tuollaisia ääniä mutta noin hörhöjä on harvassa.

      Poista
    9. Elä elä ala kun et ymmärrä.

      Poista
    10. Kukahan tässä ei ymmärrä? menepä viherpunikki trollaamaan jonnekin muualle.

      Poista
  6. Tuon "työllisyysasteen" käyttö nykymuotoisena minkäänlaisena indikaattorina pitäisi lopettaa. Nykymääritelmällähän ihminen on työllinen, jos tekee 1 tunnin työtä viikossa. Absurdia. Sen sijaan pitäisi keskittyä puhumaan työttömyydestä indikaattorina, koska työttömyys on se, mikä maksaa. Ja samalla pitäisi muistaa se, että valtiontaloudelle ei ole hyötyä, jos työtön työllistyy julkisen sektorin suojatyövirkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua aina hieman hymyilyttää viistosti kun julkisella puolella työskentelevä puhuu maksamistaan veroista. Eivät he mitään veroja maksa, se heiltä takaisin perittävä osuus bruttotuloista on vain tapa pitää nettopalkat verrannollisina niiden yksityisen puolen työntekijöiden kanssa jotka oikeasti maksavat veroja.

      Poista
  7. Persuilla sitä on aikaa mättää verorahoja pitkin afrikkaa, jälleen kerran...

    https://um.fi/tiedotteet/-/asset_publisher/ued5t2wDmr1C/content/ulkomaankauppa-ja-kehitysministeri-tavio-vierailulle-nepaliin/35732

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vähän niinkuin kuuluu kehitysyhteistyöministerin tehtäviin tuo kehitysyhteistyö. Vai oletko sitä mieltä että jos homma on annettu, sen voi jättää tekemättä? siitähän sinä sitten ulvoisit kahta kauheammin.

      Poista
    2. "voiko jätää tekemättä" Voi tehdä, mutta ei suostua tekemään kaikkea. Mutta se näjöjään on persu uskovaisille vaikea ymmärtää. Katsoppas, kun ko ministerin ei ole pakko olla kuin lammas joka tekee kaiken mitä käsketään, vai luuletko että pitää olla hommassa kuin joku wake robotti.

      Poista
    3. Mikä on "wake robotti"? 🤣

      Kyllä kehitysavusta vastaavan ministerin pitää tutustua siihen mihin ne rahat menee, ihan siellä paikanpäällä, kriittisesti tosin, mutta siitähän tuossa uutisessa ei edes ollut kyse. Jos hän jää jumittamaan toimistoonsa Suomessa, voidaan väittää ettei hän tiedä asiasta mitään ja tekee päätöksiä vailla tietoa. Menehän vihervassari trollaamaan jonnekin muualle, tai painu kiven alle josta kömmit esille.

      Poista
    4. Tavio on ryhdikäs persu, kaukana vihervasemmiston lälleröistä.
      Juurihan oli esillä, että Somalialta aletaan vähentää kehitysapua, jos ei Suomesta palautettavien vastaanotto ala toimia. Tätä ei olisi tapahtunut viime hallituksen maailmanhalaajien aikana. Joten trolli voi lopettaa roskan jauhamisen, ja yrittää seurata vaikka uutisia, niin ei ole niin säälittävän kuutamolla asioista.

      Poista
    5. Nepalinkin tietämätön trolli sijoittaa Afrikkaan. Ehe ehe.

      Poista
    6. Ei tuo tietämättömyyttään kuutamolla ole. Muuten kuin kuin tuon Nepali Afrikassa jutun kanssa. Ei nuo kovat tieteet kuten maantieto koulussa viherhörhöjä kiinnosta, liikaa tylsiä tosiasioita eikä pääse öyhöttämään uskomuksiaan.

      Poista
    7. Minulle on ihan tasan sama missä nepali, se päästä päähän islamimaa, ihannoikaa tekoisämaalliset sitä.

      Poista
    8. Lopeta trolli tuo "isämmaallisen" esittäminen. Vihervassari sinä olet.

      "Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan 81,3 % on virallisesti hinduja, 9,0 % buddhalaisia, 4,4 % muslimeja, 3,1 % paikallisen Kirat-uskonnon kannattajia, 1,4 % kristittyjä ja 0,5% seuraa paikallista Prakriti-uskontoa"

      Poista
    9. Tämä trolli on sellainen jonne, jonka asiantuntemus perustuu täydelliseen tietämättömyyteen. Vähänks noloo. Tyypillinen vihervasemmistolainen.

      Poista
  8. Persujen kynäilystä Alv:nousi tänä vuonna, mutta moniko tietää että Alv nousee, 2025-2026-2027 vuosina? Että semoista ku---tamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Ei nouse" Tuollaisten takia tämä maa seniilisöityy ja kuolee, ihmiset jotka ei tiedä asioista mitään, sinä kyllä läydät virallisen tiedon tuosta googlettamalla, ei luulisi vaikeaa olevan. Mutta mitä sitä voi persu uskovaisilta odottaa.

      Poista
    2. 2025 nousuista on jo päätös olemassa. Ne koskevat 10% alv verokantoja, eivät yleistä 25% verokantaa. Mutta ne on siis jo tehtyjä päätöksiä samalla kun se edellinenkin nosto. Jos se tuli sinulle yllätyksenä, se vain todistaa sinun tässä keskustelussa jo todistetun tietotasosi ja lukutaitosi surkeuden.

      Poista
  9. "Vain 11 prosenttia tanskalaisista on varhaiseläkkeellä, kun taas 67 prosenttia muslimimaalaisista ulkomaalaisista on varhaiseläkkeellä, ja tämä tajunnan räjäyttävä tilasto kumoaa petollisen väitteen, jonka mukaan maahanmuuttajat pelastaisivat länsimaiset eläkejärjestelmät."
    https://www.kansalainen.fi/tanska-kaksi-kolmesta-muslimimaista-tulevasta-maahanmuuttajasta-on-varhaiselakkeella/

    Mitkä mahtavat vastaavat prosenttiluvut olla Suomessa?

    VastaaPoista
  10. HS tänään

    Mies houkutteli tupakalla teini­tytön kotiinsa Helsingissä ja raiskasi

    Tuomiot|Tapahtuma-aikaan 31-vuotias mies raiskasi 14-vuotiaan tytön kotonaan. Oikeudessa mies väitti seurustelleensa tytön kanssa jo vuoden ajan.

    https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010847719.html

    Artikkelista poimittua

    Kolmekymppinen Arif Waleed Fouad raiskasi teinitytön Helsingissä toukokuussa 2024.

    Mies lupasi tytölle tupakka-askin, jotta tämä tulisi hänen asunnolleen.

    Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen.

    Mies määrättiin maksamaan uhrille 6 500 euroa korvauksia.
    ...
    Asunnolla mies ryhtyi koskettelemaan tyttöä. Tyttö ilmoitti lähtevänsä kotiin, mutta mies raiskasi tämän lievää väkivaltaa käyttäen.
    ...
    Tuomio ei ole lainvoimainen. Sekä syyttäjä että vastaaja ovat valittaneet käräjäoikeuden päätöksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naiset ovat puhuneet peräkamarin pojista kautta aikain vähättelevään sävyyn. Tällaisia panokoneita ovatkin sitten haalineet tänne. Eläköön Biaudet ja hänen aatesisarensa!

      Poista
    2. Itse ovat sitten houkuteltavissa tupakalla kämpille raiskattaviksi. Noin järjenköyhät pitäisi pistää holhoukseen tai johonkin sopivaan laitokseen ihan oman turvallisuutensa vuoksi.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!