tiistai 19. marraskuuta 2024

Ihme on tapahtunut

Nyt on tapahtunut ihme. Luin nimittäin suomalaisen poliitikon kirjoittaman alusta loppuun järkevän tekstiin.

Tarkoitan valtiovarainministeri Riikka Purran kirjoitusta, jossa hän sparrasi meitä suomalaisia löytämään keinoja, joilla maamme talous saataisiin kasvuun. Lähtökohdaksi hän otti yritysten velvoitteiden, raportoinnin ja muun hallinnollisen taakan vähentämisen enemmän kuin hallitusohjelmassa on jo sovittu. 

Purran mukaan "kasvutoimet eivät voi eivätkä saa olla höttöä". Ja siksi hän haastoi "yrityskentän tuottamaan ehdotuksia kahdeksikymmeneksi toimeksi hallinnollisen taakan ja yrittämisen byrokratian poistamiseksi nopealla aikataululla". 

Mielenkiintoisin kohta Purran kirjoituksessa oli ehdotus, jonka mukaan työn verotusta kevennettäisiin kautta linjan vuonna 2026, jos BKT ja investoinnit ovat kasvaneet riittävästi. Hallitus voisi siis sitoutua keventämään työn verotusta, jos yrityskenttä tekee tarpeeksi investointeja parin vuoden sisällä. 

Toisin sanoen valtiovarainministeri ehdotti yrityksille kollektiivista investointiporkkanaa. Ja työntekijöille ahkeruusporkkanaa, jotka voisivat vaikuttaa omaan verotukseensa tekemällä tulosta aiempaa ahkerammin - mutta vain, mikäli tarpeeksi moni tekee näin.

Valtiovarainministerin esityksen ajankohta ei liene sattumaa, sillä Teollisuusliiton työehtosopimus on päättymässä kuun vaihteessa ja Hakaniemestä on jo kuultu lakkovaroitus. Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka paljon Purran ehdotus vaikuttaa työmarkkinaosapuoliin.

Voisi kuitenkin kuvitella, että tällainen kollektivismiin perustuva ehdotus sopisi erityisesti joukkovoimaansa ja työntekijöiden etua korostavalle ay-liikkelle. Mutta jostain syystä kuitenkin epäilen, ettei näin ole. Ellei muuten, niin siksi, että aloite tuli perussuomalaiselta ministeriltä. 

Joka tapauksessa valtiovarainministerin ehdotus on luovinta, mitä olen pitkään aikaan kuullut suomalaiselta poliitikolta ja ministeriltä. Ja siksi toivon sen ottamista vakavasti harkintaan sekä politiikan että työelämän pelikentillä. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Suomen talouden supistuminen on maailman kymmenenneksi nopeinta
Kyselyn mukaan paikallinen sopiminen lisää työpaikkoja ja talouskasvua
Työmarkkinasyksy alkaa pessimistisissä merkeissä

10 kommenttia:

  1. Hyvä Riikka, hyvä PS!

    VastaaPoista
  2. Olin Vanhasen hallituksen tietoyhteiskuntayhteiskuntaohjelman 2003-2007 asiantuntijajäsen. Tein ohjelmassa luettelon 100 toimenpiteestä, joilla yritysbyrokratiaa voidaan vähentää. Seuraus oli, että uusia vaatimuksia on tullut vuosittain lisää, eikä yhtäkään ole vähennetty.

    Blogisivustollani on Yritystä Suomeen-kirjoitussarja, jossa olen esittänyt kymmeniä toimenpiteitä yritysbyrokratian vähentämiseksi.

    Kirjoitin 2020 perustelut kansalaisaloitteeseen arvonlisäverorajan korottamisesta 60.000 euroon. Se puolittaisi yksinyrittäjän byrokratian nykyisen alv-rajan (nyt 15.000 eur, ensi vuoden alusta 20.000 eur) ylittäviltä yksinyrittäjiltä.

    Suurin vastustus on tullut Riikka Purran omilta virkamiehiltä valtiovarainministeriössä. Koska virkamiehet eivät vaihdu hallitusten vaihtuessa, on turha kuvitella, että mikään muuttuisi.

    Kaiken jälkeen on vaikeaa motivoitua tekemään ministerin toivomaa luetteloa 20 poistettavista byrokratiakohteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VM:n sihteerin on syytä kaivaa naftaliinista tämä sinun 100 kohdan lista ja toimittaa ministerille.

      Poista
  3. Sak tyrmää ehdotuksen yleislakkouhalla.
    Väärän puolueen jäsen ehdotti.

    VastaaPoista
  4. Puheet riittää enää merkitseet teot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja Persuilla on pahana tapana puhua yhtä ja tehdä toista. Paitsi tietysti tällä keskustelupalstalla vaikuttavien Persuseurakunnan uskovien mielestä. Ja uskonasioistahan ei tunnetusti voida keskustella argumenteilla.

      Poista
  5. Purran kirjoitukset ovat harvinaisen järkeviä ja rehellisiä aina. Niitä voi suositella kaikille, myös antipersu-uskovaisille.
    Heille voi kertoa sen uutisen, että 20 prosentin kannatuksella ei vielä voi sanella hallituksen politiikkaa. Tämä tosiasia voi tulla yllätyksenä, jos ei ole tullut ajateltua asioita kovin pitkälle.

    VastaaPoista
  6. Yleensä eletään mielikuvitusmaailmassa, kun ajatellaan, että ihmiset kollektiivisesti tekevät jotain hyvää. Ehdotus on vähän samantapainen kuin, että ollaan kaikki kilttejä. Järjellisissä ehdotuksissa on kunnon kannustimet yksittäiselle toimijalle ei kollektiiville.

    VastaaPoista
  7. Purra tavoittelee jonkinlaista tupoa, jos muistatte tuon kolmikantaisen sopimistavan menneiltä vuosikymmeniltä. Onkohan ”työmies” Putkonen tässä taustavänkärinä?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!