SAK:n jäsenliitot ilmoittivat eilen pyrkivänsä kymmenen prosentin palkankorotuksiin seuraavan kahden vuoden aikana. Sekä pienimpiin palkkoihin vieläkin suuremmat nostot, sillä liittojen mukaan korotusten tulisi olla vähintään 250 euroa.
Tässä on aika helppo nähdä revanssin hakeminen hallituksen aiempiin tekemiin työelämän muutoksiin. Eikä näkymä varmaankaan ole kokonaan väärä.
Toisaalta on myös totta, että Suomen inflaatio laukkasi kohtuullisen voimakkaasti Sanna Marinin hallituskaudella, mikä vähensi palkkojen ostovoimaa. Ja siten ammattiliittojen korkeille vaatimukselle on olemassa myös kiistatonta reaalitaloudellista perustaa.
Sitten on vielä kolmas asia, joka on - tai ainakin sen pitäisi olla - kumpaakin edellä mainitsemaani seikkaa tärkeämpi. Se on suomalaisten yritysten kilpailukyky, joka on viime vuosina heikentynyt suhteessa muihin maihin.
On myös huomattava, että yrityksillä on eroa. Osalla menee edelleen hyvin (esimerkki) ja toiset elävät konkurssiuhan alla (esimerkki). Ja siksi niiden palkanmaksukyvyssä on suuria eroja. Siten kymmenen prosenttia kaikille palkansaajille veisi monelta työntekijältä työpaikan - ja yrityksiltä tulevaisuuden.
SAK:n liittojen ilmoitus herätti odotetusti kauhistelua työnantajaleirissä. Eikä eilinen Ylen A-studiossa käyty keskustelu Jarkko Elorannan ja Jyri Häkämiehen välillä tarjonnut juurikaan rakentavia aineksia sovun saamiseksi.
Toivoa kuitenkin sopii, että molemmat osapuolet - siis työnantajien ja työntekijöiden edustajat - pystyisivät löytämään neuvotteluteitse ratkaisun, johon kaikki osapuolet pystyisivät tyytymään. Se edellyttäisi kuitenkin molemminpuolista tosiasioiden tunnustamista sekä käytettävien argumenttien rehellisyyttä ja niiden huomioon ottamista. Sekä järjen käyttöä.
Pahintahan Suomelle ja suomalaisille olisi tässä tilanteessa pitkällinen lakkosuma, joka pitkittäisi jo taittumassa olevaa taloudellista taantumaa sekä ajaisi heikoimmassa tilanteessa olevat yritykset ja alat suoranaiseen kaaokseen ja konkurssiin. Toivottavasti tämä ymmärretään molemmilla puolilla neuvottelupöytää.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kyselyn mukaan paikallinen sopiminen lisää työpaikkoja ja talouskasvua
Iranilaista perheväkivaltaa ja käänne parempaan
Vaihtoehtoja tuhansien virkamiesten irtisanomiselle ja byrokratian hidastumiselle
Eis e hullu ole joka pyytää, vaan joka maksaa.
VastaaPoistaKukaan ei ole hiiskahtanutkaan ratkaisuksi 40 000 moniosaajaa Afrikasta joka vuosi .
Niin kuin Tere Sammallahti sanoi, vasemmiston vaalityötä Elorannalta.
VastaaPoistaToki ylimitoitettu korotusvaatimus takaa myös sen, että päästään lakkoon ja näyttämään ay-johtajien "voimaa".
PoistaYlimitoitettu ?
PoistaInflaatio 2023-24 ollut 13,4 % (EK) ja reaalipalkat samana aikana -8,2 %. Inflatio 2024 ennuste 2 %, ensivuonna vuokrat nousevat ennusteiden mukaan 3-4 %.
Ja täytyyhän niitä EKn leikkauksiakin saada takaisin edes vähän, maksajana tietenkin EK.
On syytä muistaa, että laajamittainen lakkoilu pienentää talouskasvua ja vastaavasti lisää tulonjaon tasaisuutta. Emme kai ole valmiita uhraamaan tulonjaon tasaisuutta kasvun alttarille.
VastaaPoistaPerusteletko vielä että miksi tulonjaon pitäisi olla tasainen? kaikille samat tulot riippumatta osaamisesta ja työn vaativuudesta tai kannattavuudesta? mikään ei tuhoa yhteiskunnan tehokkuutta yhtä kattavasti kuin se että et voi tienata enempää vaikka mitä tekisit, se nimittäin tarkoittaa sitäkin että et voi tienata vähempää vaikka miten velttoilisit.
PoistaKoska se paha mieli, joka tulee pienituloiselle hänen nähdessään suurituloisten pröystäilevän ja koppavan elämäntyylin aiheuttaa niin valtavaa tuskaa.
PoistaNyt on paha paikka koska ay-johtajien kunniaa on loukattu, samoin kuin Tytti Tuppuraisen.
VastaaPoistaMiten niin?
Hallitus pyrkii laittamaan maan talouden kuntoon ja lopettamaan velkaantumisen - vihervasemmiston lempilapsen.
Tällaiset pyrkimyksethän ei millään käy vihervasemmistolle.
Toki kivi kengässä on myös se ettei kuunneltu ay-pomojen ukaaseja keväällä ja lakot olivat täysin turhanpäiväisiä, "Minä niin mieleni pahoitin"-päiviä.
Silloin kun tähtäimessä on kunnian palautus, ei järjellä ole käyttöä ja seuraukset ovat kovin kalliit. Toki hiljaisena haaveena on jälleen kerran myös hallituksen kaataminen.
Liekö SAKn tavoite saada Tytti "oma maa ensin -ajattelu on vahingollista" Tuppuraiskasta pääministeri?
PoistaIlman muuta, Sannan reinkarnaatio...ja viisikkoon lisäksi Sofia, Minja, Anders ja joku kepulainen naisoletettu.
PoistaKahdelle vuodelle yhteensä 10 prosentin palokankorotus ja Tehylle 11-12 prosentin. Ei tule ilman tuhoavia työtaisteluita. Hyvinvointialueiden paineet leikata palveluitaan kasvavat, kun kulut paisuvat.
VastaaPoistaSiihenhän sitä pyritään - julkisen terveydenhuollon alasajoon vaikka Tehyläiset ei sitä tajua.
PoistaTätä se on: tunteet vs. tosiasiat.
VastaaPoistaKun keskustellaan asioista tunteet edellä ja tehdään ratkaisut tunteillen, on lopputulema myös perin tunteellinen; enkä tokikaan tarkoita positiivisessa mielessä.
Palettiin toki vaikuttavat monet asiat: kuten vilppi, ahneus, taustamotiivit, pelot ja usko, noin osiltaan mainitakseni.
Mutta. Noin kategorisesti asiaa katsoen, yli varojen elämisestä kärsivät kaikki.
Nyt SAK ja työväestö ryhtyy laajoihin lakkoihin. Periksi ei saa antaa, vaikka menisi sitten se nykyinenkin työpaikka alta. Tämä ei tietysti heilauta mitenkään ammattiyhdistysherroja Elorantaa ja Aaltoa. Kosto se kourii ja ammattiyhdistysten maine on palautettava, vaikka siinä menisi lapsi pesuveden mukana. Tajuaako ammattiyhdistysherrat mitä on tulossa? Tulossa on tekoälyä ja robotiikkaa ja sille ei voi mitään. Yhdistysherrat vetelevät viimeisiään ja siitä on kaikki ilo otettava irti, vaikka se todellisuudessa tapahtuu juuri näiden tulevien lakossa olevien selkänahasta. Työnantajat tulevat varmasti nopeuttamaan esim. tekoälyyn siirtymistä ja laajat lakot tarjoavat, oikeastaan aiheuttavat tällaisen tilanteen.
VastaaPoistaKorotusvarat on jo lähetetty maailman tuuliin, tyhjän takia. Eli SAKn jäsenet on itse tähän syyllisiä keskivertoa enemmän äänestäessään kaiketi enemmän vasemmistopuolueita.
VastaaPoistaSori, teidän rahat lähetettin Afrikkaan, jaettiin pikpäille, woketukseen ja EU;hun
ei ole enää mistä ottaa.. oma syy. Suuret palkankorotukset ei auta kun tyhjästä on paha nyhjästä. Vain nopeuttaisi rommausta moiset.
Poistetaan maasta elättimuslimit, joita tämä maa vähiten tarvitsee. Lopetetaan myös turha kehitysapu. Erotaan Eurostoliitosta, jonne turhaan syydetään miljardeja.
VastaaPoistaSäästyneet rahat mahdollistavat yritysten verotuksen keventämisen, mikä mahdollistaa niiden kasvun ja lisätyövoiman palkkaamisen. Ehkäpä ulkomaisetkin yritykset kiinnostuvat sitten sijoittamaan maahamme. Syntyy positiivinen kierre.
Tärkeintä on, että palkat nousevat enemmän kuin proffessorien ja muun yliopistoväen viimeaikaiset korotukset eikös näin..
VastaaPoista