Kuten olen jo aiemmin todennut, antaa Putinin julistus hänelle näennäisiä oikeuksia Mainilan laukausten tapaan. Nähtäväksi siis jää, kuinka pitkälle hän lopulta menee ja miten länsi siihen vastaa. Toivottavasti maailma ei kuitenkaan ajaudu täysimittaiseen ydinsotaan.
USA ja Albania veivät asian myös YK:n turvallisuusneuvostoon, jossa ainoastaan Venäjä itse äänesti Putinin toimet tuomitsevaa päätöslausumaa vastaan. Ja esti - sinänsä odotetetusti - veto-oikeudellaan sen hyväksymisen.
Seuraavaksi Venäjän laiton rajojen siirtely etenee YK:n yleiskokoukseen, missä se saannee taakseen murskaavan enemmistön. Mutta siitä huolimatta Putin ei tule perumaan toimiaan, vaan Ukrainan itä- ja eteläosien tulevaisuuden ratkaisevat aseet.
Tämä kaikki osoitti jälleen kerran kuinka outo järjestö YK lopultakin on. Sehän perustettiin suurimpien voittajavaltojen aloitteesta heti toisen maailmansodan jälkeen edistämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä ihmisoikeuksia. Eivätkä perustajat jättäneet ottamatta itselleen erityisoikeuksia eli turvallisuusneuvoston pysyvää jäsenyyttä ja veto-oikeutta sen päätöksiin.
Tilanne on ollut absurdi jo pitkään, koska osa perustajavaltioista - Ranska, Britannia ja erityisesti Venäjä - on vuosikymmenten kuluessa vajonnut toisen luokan suurvalloiksi. Ranskan ja Britannian edelle ovat erityisesti taloudellisessa mielessä nousseet toisen maailmansodan häviäjät eli Saksa ja Japani ja Venäjä on pudonnut jopa Intian, Italian, Brasilian, Kanadan ja Etelä-Korean taakse. Eikä sen sotilaallinen voimakaan näyttäisi Ukrainan tapahtumien perusteella enää olevan maailmanluokkaa - ellei ydinaseita lasketa.
YK:n perustamissopimus on kuitenkin voimassa oleva sopimus ja sen mukaisesti mennään. Niinpä tästä maailmanjärjestöstä ei ole tulossa ratkaisua. Sen sijaan Putinin johtaman Venäjän ja Zelenskyin Ukrainan tulevaisuuden ratkaisee ennen kaikkea länsimaiden tahto puolustaa Ukrainan itsenäisyyttä eli vastustaa voimapolitiikan käyttämistä valtioiden rajojen siirtämiseksi.
Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka tulevan talven mahdollinen energiakriisi EU:n alueella vaikuttaa asiaan. Pääkysymykseksi noussee se, tuleeko energiasta Keski- ja Etelä-Euroopassa pula - ja jos tulee, niin asettavatko EU-kansalaiset oman mukavuutensa ukrainalaisten suvereniteetin edelle.
Ja juuri tämä lienee syy sille, miksi Itämeren NordStream kaasuputket on räjäytetty: sillä varmistetaan se, ettei Keski-Euroopan - erityisesti Saksan - kaasutoimituksia saada ainakaan helposti nostettua pelastamaan mahdollista akuuttia tilannetta. Siten tulevana talvena tullaan mittaamaan erityisesti saksalaisten kestävyys putinilaista voimapolitiikkaa vastaan.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nyt kun Saksalla ei ole enää menetettävää "täysin laillisessa liiketoiminnassa" (Eeri Heinäluoma), siis energiakaupassa Venäjän kanssa, se voisi lähettää niitä panssareitansa Ukrainalle. Siellä niistä olisi enemmän hyötyä kuin Saksassa, jolla ei ole maarajaa putinlandian kanssa.
VastaaPoistaTankkien lähettämistä Olaf Scholz ei uskalla tehdä koska hän on sosiaalidemokraatti ja uusi Neville Chamberlain.
PoistaOvat sentään sallineet muiden maiden lähettää tankkeja Ukrainalle.
Tällainen pelkuruus ja Macronin lausunnot ettei Putinia saa nöyryyttää, aiheuttavat sen, että Eurooppa kärsii pitkään.
Ellei Nato puutu peliin, Ukraina menettää alueet koska Euroopassa on heikot johtajat. Juuri niin kuin Putin arvelikin.
Kyllähän Putin haukkasi sitä itseään rikkomalla omat hukkaputkensa. Ajatteli varmaan, että mitä tuolla romuraudalla enää tekee. Minusta on turha arvuutella, millä menetelmällä putket räjäytettiin. Sinne on aivan varmasti laitettu panokset jo tekovaiheessa. Kuten toimitaan Suomessakin siltoja rakennettaessa. Ei räjähteitä laiteta, mutta niille on varatut paikat siltarakenteissa.
VastaaPoistaPutkien nosto ylös merenpohjasta voisi olla kannattavaa. Onhan niissä terästä valtavat määrät. Ei kai se sen vaikeampaa ole kuin niiden laskeminenkaan sinne meren pohjalle.
Ei muuta kuin neuvottelemaan Putinin kanssa putkien nostosta. Yhteiset urakat lähentää kansoja.
PoistaKokoomus sanoisi tuota kirjoitustasi russofobiseksi kuten sanoi joskus fortumin venäjä kauppoja arvostelevia väärät arvot omaavia.... Nythän tietenkään ei voi sanoa noin koska ei oportunistit niin toimi..
VastaaPoista