maanantai 23. lokakuuta 2017

Mistä YK:n arvoton näytelmä kertoo?

Viime viikolla saimme seurata arvotonta näytelmää. Ensin YK:n terveysjärjestö WHO nimitti hyvän tahdon lähettilääkseen Zimbabwen pitkäaikaisen diktaattorin Robert Mugaben ja myöhemmin perui päätöksensä.

Robert Mukabe oli alkujaan opettaja, joka omaksui jo varhain marxilaisen maailmankatsomuksen. Hän ryhtyi vallankumoukselliseksi ensin brittien ja myöhemmin valkoisen Ian Smithin hallitsemassa Rhodesiassa.

Mugabe nousi valtaan Smithin syrjäyttämisen jälkeen vaaleissa vuonna 1980. Mustien valta ajautui nopeasti väkivaltaisiin valtataisteluihin, joissa kuoli ainakin 10 000 mustaa ihmistä. Hän saavutti kuitenkin suurta suosiota siirtämällä valkoisten maanomistajien omaisuutta mustille, vaikka sen seurauksena maan ruokatuotanto ja lopulta koko talous ja sen myötä terveydenhuolto romahtivat.

Edelle kirjoitetusta huolimatta Mugabe on toiminut monien afrikkalaisten organisaatioiden puheenjohtajana, viimeisimpänä esimerkkinä Afrikan Unionin puheenjohtajuus vuosina 2015-16. Toisin sanoen Mugabe on länsimaisittain synkästä maineestaan huolimatta arvostettu henkilö mustassa Afrikassa.

Tämä selittänee nyt nähdyn arvottoman näytelmän, sillä WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on etiopialainen vasemmistopoliitikko. Toisaalta hän on valmistunut tohtoriksi brittiläisestä yliopistosta, joten hänen ajatteluunsa olisi voinut kuvitella kasvaneen länsimaista ajattelua.

Tässä mielessä Mugaben nimitys herättää kysymyksen siitä, onko afrikkalaisessa kulttuurissa ja käyttäytymiskoodistossa jotain sellaista, mikä selittää maanosan synkeää historiaa ja nykytilaa. Vai oliko nimityksen taustalla Ghebreyesuksen vasemmistolainen maailmankatsomus?

Niin tai näin, on vaikea kuvitella, että Mugabe tai joku muu hänen CV:llään varustettu henkilö olisi tänä päivänä edes tullut mieleen muille kuin afrikkalaisille tai aatteellisesti yksisilmäisille vasemmistolaisille.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Monikulttuuri ja väestöräjähdys tuottivat maailman kurjimman elinpaikan
Mitä uusi tutkimus kertoo somaleistamme?
Miksi Etelä-Sudanilla ei ole malttia vaurastua?

3 kommenttia:

 1. "Toisaalta hän (Ghebreyesus) on valmistunut tohtoriksi brittiläisestä yliopistosta, joten hänen ajatteluunsa olisi voinut kuvitella kasvaneen länsimaista ajattelua."

  Ilmeisesti hän on otanut ajatteluunsa ainoastaan tarkasti valikoituja vaikutteita: vasemmistolaisia. Mitä tahansa ajatusta joka ei selvästi tue Marxismi-Leninismin Suurta Aattetta, sitä tulee vastustaa taantumuksellisena tai revisionistisena propagandana.

  Tätä surullista tarinaa voimme seurata kaikkialla maailmassa. Suosittelen myös lukemaan kotimaan uutiset (mielellään luotettavasta tietolähteestä; varokaa
  propagandajulkaisuja!).

  VastaaPoista
 2. YK on englanniksi UN, United Nations.
  Tästä ovat Israelilaiset kääntäneet sen United Nothing, mikä on mielestäni varsin osuva nimitys tälle korruptoituneelle järjestölle.

  VastaaPoista
 3. Tän farssin yhteydessä mainittiin nimet UN watch ja Hillel Neuer, ne kannattaa panna muistiin vastaisuuden varalle.

  https://www.unwatch.org/en/

  Israelin tapauksessa ei tarvitse olla mikään juutalaisvaltion ylin ystävä tajutakseen, että sen käsittely YK:ssa on loistoesimerkki siitä että siinä järjestössä on paljon mätää:

  https://www.youtube.com/watch?v=35eEljsSQfc  t: Wee-tuuntunu Stadilaine'

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!