lauantai 3. syyskuuta 2022

Saksalaisten harhaluulo johtaa kylmään talven

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut vaikeuksissa jo pidempään, koska ukrainalaiset ovat alusta asti puolustaneet maataan korkealla moraalilla. Ja ennen kaikkea koska he ovat jo pitkään saaneet aseapua lännestä.

Samalla on paljastunut, ettei Venäjän suuri armeija ole suorituskyvyltään likimainkaan samalla tasolla kuin läntiset puolustusvoimat. Sama pätee maan tiedustelutoimintaan, jota näyttäisi luonnehtivan vähäinen ammattitaito ja johtajan pelko. 

Toisaalta ei ole mennyt kovin hyvin länsimaillakaan. Niistä erityisesti Saksassa luultiin kylmän sodan jälkeen, että maailman tai ainakin Euroopan rauhantila voitaisiin varmistaa sitomalla valtiot kiinni toisiinsa yhteisillä taloudellisilla intresseillä. Putinin hyökkäys Ukrainaan osoitti tämän kuvitelman harhaluuloksi. 

Valitettavasti juuri EU:n suurin maa eli Saksa tuli kuitenkin uskossaan tehneeksi itsensä suorastaan riippuvaiseksi Venäjän hyväntahtoisuudesta rakentaessaan taloutensa venäläisen fossiilienergian varaan. Ja nyt presidentti Putin pyrkii rapauttamaan länsimaiden tukea Ukrainalle kiristämällä Saksaa kaasutoimituksilla. 

Viimeinen episodi tätä näytelmää nähtiin eilen kun Venäjä väitti, että se joutuu pitämään Nord Stream-kaasuputken suljettuna, koska siinä on Siemensin toteama vika. Tiedämme tämän valheeksi, koska Siemens on kiistänyt väitteen

Tapaus on erityisen mielenkiintoinen siitä syystä, että länsimaiden usko taloudellisten sidosten rauhan takaavaan voimaan on syntynyt Euroopan Unionin (ja sen edeltäjien) aikana vallinneesta rauhantilasta Länsi-Euroopassa. Ajatus on kulkenut kutakuinkin siten, että taloussiteiden murtumisesta seuraisi niin ikäviä asioita, ettei kukaan järjissään oleva lähde sellaiseen.

Länsi-Euroopan pitkälle rauhalle on toki muitakin selityksiä, joista vähäisin ei liene kaksi kertaa maailmansodan hävinneen Saksan mahdollinen oppimisprosessi. Siis sen tosiasian tunnustaminen, ettei edes Saksa kykene saavuttamaan sotimalla lisää elintilaa nyky-Euroopassa. 

Ottamatta kantaa siihen, mikä lopultakin on johtanut EU:n pitkään sisäiseen rauhantilaan, jätettiin kaikissa eurooppalaisissa laskelmissa huomioimatta se, että keskinäisiin talousriippuvuuksiin perustuva rauhanrakennelma kaatuu, mikäli jossain suuressa valtiossa nousee valtaan ihminen, joka ei ole "järjissään oleva". Ja ehkä juuri siksi Saksa - ja muutamat vähäisemmät valtiot - eivät huolehtineet varasuunnitelmasta, vaan rakensivat omasta taloudestaan riippuvaisen Venäjästä.

Ja juuri tästä kärsii nyt Saksan ja koko läntisen Euroopan talous. Ja siksi Ukrainan ja koko Euroopan tulevaisuuden kannalta avainkysymys tässä tilanteessa on se, kestävätkö tavalliset eurooppalaiset Venäjän lännenvastaisten toimien seuraukset kylminä talven kuukausina - vai onnistuuko Putin energiakiristyksellään hajottamaan läntisten valtioiden päättäväisyyden. 

Itse en olisi - valitettavasti - valmis lyömään vetoa etenkään saksalaisten kestävyyden puolesta. Sen estää järki, vaikka sydän sanoisikin muuta: ovathan EU-kansalaiset ja siis myös saksalaiset ilmoittaneet kannattavansa Venäjän vastaisia talouspakotteita, mutta vain mikäli he eivät joudu itse maksumiehiksi.20 kommenttia:

 1. Tässä linkki keskusteluun, jossa Eero nolaa itsensä.
  https://youtu.be/quhNej6IPpY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä osoittaa sen eron, mikä on Halla-ahon ja Heinäluoman kaltaisen ammattipoliitikon välillä asioiden ymmärryksessä.

   Poista
  2. Saisivat persut tuoda enemmän esiin tätä SDP:n poliitikkoa Heinäluomaa, joka oli niin varma kaasuputken hyvyydestä Euroopalle ja myös tietenkin Lipposelle, joka sai miljoonarahat "konsultoinnista" Gazprom-yhtiölle. Ei korruptiota, mutta aika likeellä sitä.

   Poista
  3. Tämä älyn jättiläinenhän halajaa myös Suomen presidentiksi. Varmaan palauttaisi Suomen energiariippuvuuden Venäjään "rauhan" takeena.

   Poista
 2. Tässä mielenkiintoinen lista:
  https://suomensotilas.fi/2022/03/24/stasi-lista/

  VastaaPoista
 3. Venäjällä ei ainakan ole öljytulot tippuneet päinvastoin, mikäli on uskomista taloussanomiin, ovat löytäneet uusia ostajia öljylle, ja kun öljnhinta kaikenlisäksi on noussut maailmalla, niin käydä dselväksi että ukrainan sota on energiasotaa ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Kiinasta on yllättäen tullut LNG:n (nesteytettyä maakaasua) viejä.
   Eli ostavat LNG:tä Venäjältä ja myyvät omanaan eteenpäin.

   Poista
  2. Se on sitä markkinataloutta parhaimillaan ..

   Poista
 4. Suurinosahan Jenkkien käymistä sodista maailamalla on ollut energiasotia kanssa ja energian hallintaan liittyviä, ovat vaan verhonneet monasti ne ihmisoikeuksien ja demokratian viemiseen tms sellaseen, Venäjällä ei taida olla sitäongelmaa Ukrainassa hillumisen selittämiseen, vaikka vähän jotain sellasta ovat kait koittaneet, mutta ..

  VastaaPoista
 5. Nämä pakolliset propagandapläjäykset tekstin lomassa ovat varsin puuduttavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voithan lopettaa ne, jos ne itseäsikin puuduttavat.

   Poista
 6. Tämä on aika mielenkiintoista:

  https://apnews.com/article/russia-ukraine-putin-biden-baltimore-only-on-ap-81a34ce2eecebe491f52ace380ce87fb


  VastaaPoista
 7. Saksalaisten ei ole mikään pakko palella pimeässä;
  sen kun vaan käynnistävät Mutti Merkelin käskystä alasajetut ydinvoimalat.

  Jos ja kun eivät sitä tee, kärsikööt nahoissaan:
  ei olisi mikään pakko kärsiä, mutta jos sika haluaa kaukalonsa kaataa, olkoon ilman apetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kad on oikeassa. Yksi saksalainen puolituttu muuten väitti, ettei Merkel itse ollut ydinvoiman vastainen, mutta antautui kansalaisten paineen alla. Herää kysymys, miksi sitten sama Merkel survoi eurooppalaisten kurkusta, alas kansainvaelluksen kansan vastustuksesta huolimatta.

   Poista
  2. Se oli sitäkin oudompaa, kun toissa vuosikymmenellä Merkel oli suoraan todennut monikulttuurisuusajattelun epäonnistuneeksi.

   Ajatus oli ollut, että saksalaiset astuisivat kohteliaan askeleen taaksepäin Tulijoiden edessä, jolloin nämä kohteliaasti luopuisivat jostain alkeellisesta kehitysmaabarbaari-ominaisuudestaan.
   Näin ei ollut tapahtunut, vaan jokaista saksalaisten taaksepäin ottamaa askelta kohti Tulijat olivat astuneet sen verran eteenpäin luopumatta mistään.

   Vuosi taisi olla 2006.
   Joka tapauksessa lausumaansa seuraavalla vuosikymmenellä hän heivasi sanansa kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan ja toivotti kaikki Tulijat tervetulleiksi kaikkine taharruksineen päivineen.

   Tämä on kysymys, joka olisi syytä esittää, mieluiten jossain kansainvälisessä totuustuomioistuimessa:

   "Frau Merkel, mikä sai Teidät muuttamaan järkevän ajattelunne järjettömäksi?"

   Poista
 8. Teollisuuden voima on syyttänyt Olkiluoto 3n myöhästyminen syyksi ranskalaista laitetoimittaja Arevaa. Tiedämme tämän valheeksi koska Arevaa on kiistänyt väitteen.

  VastaaPoista
 9. Muuten hyvä kirjoitus, mutta yksi kohta on sellaista roskaa, ettei uskoisi professorin sellaista esittävän:"Länsi-Euroopan pitkälle rauhalle on toki muitakin selityksiä, joista vähäisin ei liene kaksi kertaa maailmansodan hävinneen Saksan mahdollinen oppimisprosessi. Siis sen tosiasian tunnustaminen, ettei edes Saksa kykene saavuttamaan sotimalla lisää elintilaa nyky-Euroopassa."

  Kylmä tosiasiahan on, että Saksa olisi kummallakin kerralla kyennyt helposti sen lisäelintilan saamaan juuri sotimalla, jos kumpikin sota olisi vain pysynyt eurooppalaisena sotana.

  Sen sijaan se oikea selitys noitten sotien vaikutukselle nykytilanteeseen on se, että Eurooppa, etenkin Saksa, kastroitiin henkisesti 2. ms:n perintönä. Osana tätä kastraatiota ovat mm. nationalismin paheksunta, absurdi usko eri kansojen samanarvoisuuteen ja ihmisoikeusfundamentalismi. Kaikki tekijöitä, jotka ovat sataneet Puten laariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama olisi pitänyt tehdä venäjälle, samanlaisia roistoja kuin saksalaiset...

   Poista
 10. Samaan aikaan Ruotsissa:

  Apropå havsbaserad vindkraft i Östersjön…

  https://www.youtube.com/watch?v=WzsjcCrQ26E

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!