keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

Uhmaikäisiä Lapin yliopistolla?

Ministeri Elina Valtonen (kok) osallistui Lapin yliopistolla arktisia asioita ruotivaan paneelikeskusteluun. Tilaisuus sai kuitenkin omituisen käänteen sen jälkeen, kun muutamat aggressiiviset opiskelijat järjestivät välikohtauksen Hamasin käynnistämästä Gazan sodasta. 

Asiasta kertova uutinen ei kertonut kyseisistä opiskelijoista sen enempää, mutta tapaus on sikäli merkittävä, että se osoittaa maamme keskustelukulttuurin vaipuvan yhä syvemmälle eräänlaiseen anarkismiin. Tämä tapahtuu siten, etteivät jotkut ihmiset kunnioita tilaisuuksien järjestäjiä, vaan hyödyntävät niitä omien agendojensa esittämiseen. 

Tapaus on sikäli ikävä, ettei kukaan ollut saapunut Lapin yliopistolle keskustelemaan Gazan tilanteesta - eikä edes Suomen hallituksen toimista sen suhteen. Siitä syystä kyseiset opiskelijoiden käyttäytyminen on nähtävä lähinnä muita ihmisiä vastaan suunnattuna niin sanottuna egotrippailuna, joka ei ainakaan lisää näiden tuntemaa sympatiaa palestiinalaisten asialle, vaikka tuottikin heille itselleen hetken mediajulkisuutta.

Siksi tunsin uutisen luettuani voimakasta vastenmielisyyttä kyseisiä opiskelijoita kohtaan. Lähinnä mieleeni nousivat uhmaikäiset lapset, jotka kaipaavat jatkuvaa huomiota - ja elleivät saa sitä, ryhtyvät käyttäytymään huonosti. 

25 kommenttia:

 1. Kohta täälläkin aletaan varmaan heittämään keittoa taulujen päälle ja liimaamaan raajoja seiniin. Kysynpähän vaan, mikä näiden performanssien – tai egotrippailujen, kuten blogisti kutsui – tosiasiallinen vaikutus on? Mikä Gazassa tai Suomen hallituksen toiminnassa nyt sitten muuttuu tuon yliopistolla järjestetyn aivopierun vuoksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä Suomen hallitus pysty vaikuttamaan siihen miten juutalaiset toimivat tai miten islamistit toimivat.

   Poista
  2. Samaa olen miettinyt itsekin. Oman sukupuoleni eli naisten julkiset aikaansaannokset eivät lakkaa ihmetyttämästä. Sivistys tuntuu olevan kaukana yliopistoista, jos korkeasti koulutettavista tulee tämän kaltaisia huonosti käyttäytyviä ja aatteensa sokaisemia hörhöjä. Meillä ei ole vielä taideteoksia tuhottu, mutta ovatpa Ylioppilaslehden toimittajaneitoset järjestäneet selllaisen performanssin, että joitakin vuosia sitten väänsivät sitä ihteään housuun bussimatkalla Helsingistä Turkuun. Varteenotettavia tulevaisuuden toivoja; toinen on ilmeisesti ansioistaan palkattu Suomen Kuvalehteen, joka lieneekin kaukana entisestä maineestaan laatulehtenä.
   Poista
  3. Vappu Kaarenoja on SK:n toimituspäällikkö ja Aurora Rämö toimittaja, joten kannatti kyllä aloittaa ura kunniakkaasti paskomalla housuun. Noilla meriiteillä Kaarenoja on myös usein nähty kommentaattori Yle:ssa.

   Poista
 2. On sitä Lapin yliopistolla itselläänkin skarppaamista. Opinahjo on rankattu sijalle 2083 maailman listalla (https://edurank.org/uni/university-of-lapland/rankings/) - kun esimerkiksi Helsingin yliopisto on samalla listalla sijalla 83. No, sijainnit vaihtelevat jonkin verran listoittain ja vuosittain - mutta ei tuo intellektuaalinen taso kyllä häikäise.

  VastaaPoista
 3. Kuka mahtoi olla se - suorasanainen - poliitikko, joka totesi Lapin yliopiston oppilasaineksen kelpaavan vain lumitöihin.
  Sikäli totta, kun muistan nuoruudessani, opiskelupaikkaa etsiessäni; tutustuin Lapin yliopiston pääsyvaatimuksiin.
  Huomasin heti, että Lapin oikikseen pääsee, kunhan on oppinut tavaamaan.
  Eivät vertautuneet Helsingin yliopiston pääsyvaatimuksiin millään lailla: Helsingissä, jopa uskontotieteen tai kansatieteen pääsyvaatimukset olivat korkeampia kuin vaatimukset lapin oikiksessa.
  No. Nuo nulikat ovat narsisteja, jotka pyrkivät korostamaan omaa egoaan ideologisperusteisella roskalla: kun muslimi hyökkää, mutta jää tappiolle, syy on juutalaisissa. Vähän niin kuin mengele/göbbels-metodein....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, on eroa yliopistolla ja "universtaalla". Lapissa lie jälkimmäinen.
   Huru-ukko

   Poista
  2. Noin juuri. Lapin yliopiston on määrittelemättömän hieno opinahjo: vähän niin kuin monikulttuurillisuus on tavoittelunarvoista trendikkyyttä. Ideologisuus on trendikästä mutta älä erehdy hakemaan sille asiaperusteita.

   Poista
  3. Ei noista hyttysistä olisi edes lumihommiin, se kun vaatii voimaa.

   Poista
  4. Sinänsä hyvä, että Tapion nuoruusvuosista on koulutustaso noussut mutta kannattaa päivittää hiukan tietojaan. Katsotaanpa mitä viime vuoden hauista irtoaa; HY:n oikkikseen hakijoita oli n.3500, pisteraja 126. LY:hyn n. 3000 hakijaa ja pisteraja 124. Kyllä tuohon pisterajaan vaaditaan muitakin taitoja kuin sujuva tavaaminen.

   Poista
  5. Se vähän riippuu mistä niitä pisteitä saa. Ei toisen yliopiston piste ole välttämättä saman arvoinen kuin toisen....

   Poista
 4. Nämähän toimivat yhtä reilusti kuin ay- väki. Aiheuttavat haittaa sellaisille, joilla ei ole asioihin osaa eikä arpaa eivätkä voi niihin vaikuttaa, mutta joutuvat rähinöinnin maksumiehiksi, ja haitan kohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ayyyväki ihmettelee nyt kun palkkaa ei maksetakaan tekemättömyyydestä. Sakilaisille voi sanoa persujen mainoslauseen, että sitä saa mitä tilaa!!
   Huru-ukko

   Poista
 5. Tuli tuossa eilen mieleen katsellessani A-studiosta, että mistä ihmeestä YLE etsii asiantuntijoiksi kaikki vasemmistolaiset emeritus-professorit? Sitä en ihmettele, minkä takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko niin, että työoikeudella ei ole virassa olevia professoreita, kun emeritus Seppo Koskinen (74 v.) tuntuu olevan ainoa, jolta kysytään.

   Poista
  2. Seppo K:lta saa, mitä tilaa.

   Poista
  3. Veromedian (VMP) "asiantuntija" on henkilö, joka tuntee ylen asian. Tässä tapauksessa EI siis ole kyse yhdyssanasta!

   Poista
 6. Pitää mennä kansallisessa historiassa pitkälle taaksepäin, yksiarvoisen yhtenäiskulttuuri-Suomen aikoihin, jos haluaa elvyttää tilanteen jossa ylioppilasnuoriso omaksui kapinoimatta isien arvot ja koki hurmioitumisen hetkiä lausuessaan isänmaallisia runoja.

  60-luvun nuorison kulttuurivallankumous oli yleismaailmallinen -- vaikka se alkoi ja keskittyi paljolti angloamerikkalaisiin länsimaihin. Silloisten tapahtumien historiallinen kuvailu ja ylöskirjoitus pitäisi tehdä durkheimilaisten moraalilaatujen pohjalta eikä vain keskittymällä lätkimään leimakäsitteitä kaikkein kiikomielisimpien ääriryhmien otsiin. Monet vanhemman polven poliitikotkin ymmärsivät, että oli tapahtumassa syvällisempiä aikojen murroksia, ja esimerkiksi Kekkonen suvaitsi ja suhtautui radikaalinuoriin hyvinkin isällisesti ja enemmän toiveikkaasti kuin tuomiten.

  Tiedämme kaikki -- mukana olleet ehkä vielä paremmin -- että tuo moniarvoistuvan yhteiskunnan kehitys petti itsensä paljon pahemmalla tavalla kuin mitä vallankumoukset historiassa yleensä ovat omat lapsensa syöneet. Se nykyinen mukamoderni "ajanhenki" jossa niin sanotut "vihreät arvot" ja monikulttuurisuuspaatos nyt elävät, on jonkinlainen aikapäivä hapantunut ja eltaantunut versio moniarvoisuuden alkuperäisistä ideoista.

  Edes sitä emme pysty ymmärtämään, että moniarvoistuminen ja monikulttuurisuus ovat täydellisen yhteismitattomia, toisensa pois sulkevia arvoja.

  No, miten sitten pitäisi suhtautua noiden 60-luvun kasvattien kasvattamiin, nyt yliopistoikään ehtineisiin lapsiin? Mikä olisi kekkosmainen isällinen asenne nyt?

  Ei ainakaan se, että heidät otettaisiin täysiarvoisina ja -ikäisinä aikuisina. Jokin ymmärrys onnettomat kasvulähtökohdat omaaviin sukupolviin pitäisi olla, vaikka sen ei tietenkään tarvitse eikä se saa edustaa tyhjäpäisten meuhkaajien törmäilyjen hyväksymistä.

  Kuluneen kliseen mukaan sillä joka ei nuoruudessaan ole kapinallinen ei ole sydäntä, eikä sillä joka ei vanhempana olisi konservatiivi ole järkeä. Tämän sisällön voisi kääntää historian kulkua kuvaavaan muotoon. Ajat jotka eivät kehitä mitään uutta eivät kehitä sen enempää sydäntä kuin järkeä.

  VastaaPoista
 7. Fasistihallitus aiheuttaa anarkiaa.
  Jo on kummallista ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, korjaan.
   Israelin fasistihallitus aiheuttaa anarkiaa.
   Ilmeisesti Israelin tiedustelu tiesi syksyn terrori iskun valmistelusta etukäteen, mutta ei tehnyt mitään kun se sopi hallituksen suunnitelmiin hyvin.
   Ainakin tälläistä vihjaillaan netissä, todisteita ei kyllä taida löytyä mistään.

   Poista
 8. Taitavat olla jo 60-luvun taistolaisten lastenlapset asialla; Kaisa Korhonenkin on jo 82-vuotias. Monen nuoren käsitys yhteiskunnasta on nykyään sellainen, että se antaa loppumattomasti ja automaattisesti kaikkea hyvää, mutta vastalahjaksi ei tarvitse antaa mitään; voi alkaa vaikka elämäntapa- tai ideologiseksi työttömäksi ja tuet juoksee.

  VastaaPoista
 9. Yle tänään

  Tässä helsinkiläiskoulussa opiskelu maksaa jopa 16 000 euroa vuodessa – siitä huolimatta sinne jonotetaan

  https://yle.fi/a/74-20078151

  ja

  Oppilaille halutaan rakentaa taas perinteisiä luokkia – Kaarinassa huomattiin, ettei avoin tila toimi

  https://yle.fi/a/74-20078818

  VastaaPoista
 10. Uhmaikäisiä...IS tänään

  Poliisi kantoi Greta Thunbergin pois mielenosoituksesta

  Ilmastoaktivisti oli osoittamassa mieltään Ruotsin valtiopäivätalon edustalla.

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010291388.html

  Artikkelista poimittua

  Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä oli jo toinen kerta saman viikon isään, kun Thunberg otettiin kiinni ja poistettiin valtiopäivätalolta. Myös muita mielenilmaukseen osallistuneita otettiin kiinni.

  Thunberg on tullut useasti poliisin pidättämäksi mielenilmausten yhteydessä. Viime lokakuussa poliisi pidätti hänet Lontoossa Britanniassa öljy- ja kaasuyhtiöitä vastaan pidetyssä mielenilmauksessa.

  Viime heinäkuussa hänet tuomittiin sakkorangaistukseen niskoittelusta Malmössä. Poliisin mukaan Thunberg kieltäytyi kunnioittamasta poliisin poistumiskäskyjä fossiilisten polttoaineiden käyttöä vastustaneessa mielenosoituksessa.

  VastaaPoista
 11. Voisi ehkä moittia arvon professoria siitä, että hän vasta näinä päivinä huomasi nk. yliopistolaisen opiskelijaiston dekadenssin... Ei se tuota kummempaa ole pariin vuosikymmeneen ollut, koohotus vain jyrkennyt kiihtyvää tahtia. Eikä kyse yksin lie sijoituksista eri rankingeissa, kuten hyvät herrat Olavi Koskela, Tapio Suhonen ja Huru-ukko tuolla sinänsä kai osuvasti aprikoivat.

  Esim. omana aikanani "kauneimmassa, laajimmassa jne jne ylistystä" Helsingin lipastossa 2005-2014 ja 2021- älyttömyys on ainoastaan syventynyt eikä pohjaa näy. Kun valtava massa otetaan sisään, ei laatua tietysti voi edellyttääkään lähes koko ikäluokan päästessä orrelle. Niinpä surkein aines ovat aina opiskelijat, jotka kiilusilmäisinä indoktrinoituina saapuvat jo lukiosta (vaiko itse asiassa jo tämän päivän ala-asteelta?)

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!