Tänään uutisoitiin, että Kreikan luottoluokitusta on nostettu luottoluokittaja Standard & Poor´sin listoilla. Siksi päätin palata aiheeseen katsomalla miltä maan taloudellinen kehitys nyt näyttää.
Niinpä etsin nettisivun, josta pystyi hakemaan eri maiden valtionvelan kehityksen suhteessa niiden bruttokansantuotteeseen vuosina 1950-2022. Verrokeiksi otin Suomen ja Ruotsin, minkä jälkeen lopputulos näytti tältä.
Kuten arvoisa lukijani kuvasta näkee, oli Kreikan kehitys odotetun surkeaa koko viime vuosikymmenen, mutta sen jälkeen on saavutettu selvää edistystä. Ja siten vuonna 2010 esittämäni näkemys siitä, että kreikkalaisten auttamista voi harkita vasta siinä vaiheessa, kun he osoittavat haluavansa muutosta huonoihin tapoihinsa on kuin onkin saanut jonkinlaista katetta - vaikka sitten vain jälkikäteenkin.
Matka Suomen tai Ruotsin tilanteeseen on kuitenkin tuskaisen pitkä, enkä epäile lainkaan, etteikö yleismaailmallinen lama voisi suistaa helleenejä entistä suurempiin ongelmiin. Toisaalta maan talousnäkymät ainakin kuluvalle vuodelle ovat olleet erittäin positiiviset - eikä luottoluokituksen nostaminen ainakaan heikennä odotusten toteutumisen todennäköisyyttä.
Samasta kuvasta näkee myös se, että Suomen valtionvelan tilanne on Kreikkaan verrattuna lohdullinen, vaikka viimeisten 15 vuoden trendi onkin surkea. Ero helleeneihin on kuitenkin valtava, joten Petteri Orpon (kok) hallituksella on hyvin aikaa tarvittavalle oikaisuliikkeelle, vaikka ei tokikaan hukattavaksi, koska tiedämme valtion velkaantumisen jatkuvan yhä kiihtyvällä tahdilla sekä kuluvana että tulevana vuonna.
Siksi oli erinomaista, että Orpon hallitus kuittasi opposition lievästi sanottuna omituisen välikysymyksen selvin luvuin ja pääsi jatkamaan työtään Suomen talouden vahvistamiseksi. Positiivista on myös se, että uunituoreen mielipidekyselyn mukaan suomalaisten selvä enemmistö kannattaa hallituksen toimia ihmisten taloudellisen toimeliaisuuden lisäämiseksi verotusta laskemalla.
Tällä kannalla oli myös puolet opposition kannattajista. Siten vihervasemmiston viime aikojen räksytys hallituksen valitsemasta talouslinjasta on vastoin koko kansan selvää tahtoa ja voidaan jatkossa sivuuttaa korvaa lotkauttamatta. Toivottavasti tämän ymmärtävät myös Li Andersson (vas), Sofia Virta (vihr) ja Antti Lindtman (sd).
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Petteri Orpon hallitus ja Suomen talouden surullinen tila
Ex-mallioppilas on pelastettava nyt!
Kovaa peliä veronmaksajien rahoilla
Petteri Orpon hallitus ja Suomen talouden surullinen tila
Ex-mallioppilas on pelastettava nyt!
Kovaa peliä veronmaksajien rahoilla
Kuvasta jää epäselväksi, mikä maa kuvaajissa on. Ylimmän voi päätellä Kreikaksi. Mutta kumpi on Suomi. ”Julkisyhteisöjen velka oli 194,8 miljardia euroa ja 73,0 % suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2022.” Valtion velka toki on hieman alempi, koska siitä puuttuvat kuntien velat. Ei kumpikaan alemmista kuvaajista sovi tähän tietoon. Oletetaan, että Suomi olisi keskimmäinen.
VastaaPoistaKreikka sai velkojaan anteeksi 2010-luvun alussa, mikä näkyy pienenä pudotuksena. 2022 oleva pieni pudotus ei kerro Kreikan tilanteen paranemisesta mitään, koska pudotuksen jälkeenkin ollaan velkatapissa. Mitenkä nuo luottoluokitukset oikein tehdään?
Keskimmäinen on Suomi ja kuvaajassa on tosiaan vain valtionvelat. Eikä Kreikan tilanne ole tosiaan kaksinen, mutta toisaalta muutaman viime vuoden trendin jatkuessa se voisi päästä kuiville. Tämä jää luonnollisesti nähtäväksi.
PoistaPauli V. kysyy: "Mitenkä nuo luottoluokitukset oikein tehdään?"
PoistaLuulisin että suurinpiirtein samoin kuin 2008 talouskriisin aiheuttaneet arvopaperistetut asuntolainat (vai mitä lie olivat).
Big Short-elokuvassa niille 'ostettiin' sopiva luokitus joltain suurelta luokittajalta.
Jos ei saatu yhdeltä, niin kyllä joku toinen teki kaupat.
Yle tänään
VastaaPoistaHintojen nousu ajaa nyt tuhansia suomalaisia ottamaan elämänsä ensimmäisen kulutusluoton, eikä uusi korkokatto pahemmin auta
Korkokatto ei juuri vaikuta, mutta markkinointia suitsitaan eikä luotolla maksamista saa enää tarjota nettikaupassa oletuksena.
https://yle.fi/a/74-20055685
Hintojen nousu vie lisää ihmisiä ottamaan kulutusluottoja.
Tämä näkyy sekä lainavertailuja tarjoavien nettipalvelujen että Suomen Pankin tilastoissa.
Suomalaisen Sortter-palvelun mukaan ”puhtaalta pöydältä” pikavippejä tai isompaa kulutuslainaa hakevien ihmisten määrä on lähes kaksinkertaistunut tänä vuonna.
Tällä tarkoitetaan ihmisiä, joilla ei ole aiempaa kulutusluottoa tai avointa luottokorttivelkaa.
Tammikuussa tällaisia hakijoita oli 3 700 kuukaudessa, mutta luku on noussut tasaisesti ja oli syyskuussa jo 7 100. Kasvua on 92 prosenttia.
– Tässä on kyse ihmisistä, jotka eivät ole aiemmin tarvinneet vakuudettomia luottoja. Syynä on elinkustannusten nousu, sanoo Sortterin toimitusjohtaja Markus Huhdanpää.
...
...
Kulutusluotot ovat kalliita.
Uusien vakuudettomien kulutusluottojen keskikorko oli Suomen Pankin tilastojen mukaan elokuun lopussa 12,5 prosenttia, kun vaikkapa asuntolainojen keskikorko on noin 4 prosenttia.
Todelliset vuosikorot ovat sen sijaan nousseet yli 16 prosenttiin. Niihin lasketaan mukaan luottofirmojen perimät kulut, kuten palvelumaksut.
...
...
Yhä useampi laina otetaan ulkomaisista pikkupankeista
Suomen Pankin kulutusluottokannan mukaan eniten uusia lainoja otetaan ulkomaisista digipankeista.
Ne ovat netissä toimivia pikkupankkeja, jotka toimivat suoraan ulkomailta tai suomalaisen sivuliikkeen kautta.
Koko 25,7 miljardin euron kulutusluottokannasta niiden osuus on kasvanut jo lähes 4 miljoonaan euroon eli yli 14 prosenttiin
– tämä luku sisältää kuitenkin vain suomalaisten sivuliikkeiden kautta myönnettyjä luottoja, joten oikea osuus on suurempi.
///////////////////
Yllä taitaa olla painovirhe paholainen eli oikein olisi "lähes 4 miljardiin euroon..."
Onko suomalaisten verotus jo niin kireää, että ei enää pärjätä vai pitäisikö itse kunkin säästää menoissa jos tulot ei riitä tai tehdä enemmän töitä?
Enemmän töitä tekeminen ei auta eli ei ole vaihtoehto, koska verottaja vie näistä lisätuloista niin suuren osan että lisätöiden tekijälle jää luu käteen.
PoistaPienipalkkainen joka tekee toista työtä ei saa edes murto osaa siitä palkasta mitä saa yhdestä työpaikasta, mitä enemmän töitä tekee useassa paikassa, sen enemmän se on pelkkää orjuutta ja verottajan tilin lihottamista.
VastaaPoistaNiin, tuossa tulee se marginaaliveroprosentti peliin. Maksat siitä ensimmäisestä työstä sen mukaan mitä sen palkan mukaan vuosiansioiksi tulee. Sitten siitä toisen työpaikan palkasta maksat sen mitä ensimmäisen työpaikan prosentti on + sen verran lisää vero mitä se ensimmäinen ja toinen palkka yhteensä progression vuoksi prosentteina tekee lisää. Tämä lisä tulee siis kokonaan siihen toiseen palkkaan. Ja toisin kun vasemmisto väittää, se progressiivinen "hyväpalkkaisten" veron osuus ei ole vähän, vaan helvetin paljon jo alle keskituloisista alkaen. Nämä "hyväpalkkaiset" eivät kuulemma vihervassareiden mukaan osallistu riittävästi verojen maksuun, joten heitä pitäisi rokottaa lisää. Mistään ei muuten jostain syystä löydy sellaista laskuria joka antaisi ne summat joita vaikkapa 2000€ + 2000€ palkoista saa käteen. Se kun ilmeisesti olisi liian raflaavaa ihmisten nähdä, mitä siitä toisesta kahdesta tonnista oikeasti jää käteen.
PoistaItse olen 3 polven yksityisyrittäjä ja voin kyllä sanoa että helppo sen on normaalityöläisten valittaa, minä en edes jaksa valittaa sillä se masentaisi täällä kaikki.
VastaaPoista