maanantai 27. maaliskuuta 2023

Kovaa peliä veronmaksajien rahoilla

Sanna Marinin (sd) vihervasemmistohallitus on ottanut kautensa aikana veronmaksajien kannettavaksi aivan tolkuttomasti velkaa. Niinpä monet - mukaan lukien minä itse - ovat olleet asiasta huolestuneita, mikä saattaa hyvinkin näkyä vaalituloksessa oppositiopuolueiden menestyksenä.

Ylen toimituskunta on tunnetusti vihervasemmistolaista, joten lienee vain luonnollista, että Pasilan mediakeskuksessa on haluttu vaikuttaa vaalien tulokseen tavalla tai toisella. Tai ilmeisesti paremminkin keinolla millä hyvänsä. 

Niinpä Ylen toimituskunta julkaisi näyttävästi uutisen, jossa kerrottiin jo otsikossa, että "vaalikampanjoiden velkapuhe on ´hysteeristä´ ja ´harhaanjohtavaa´, sanovat talousprofessorit". Ja ingressissä todettiin, että "emme kuitenkaan ole ´Kreikan tiellä´".

Omituiseksi asian tekee se, etten ollut nähnyt ensimmäisen ja päätilan saaneen professorin koskaan mainitsevan halaistua sanaa suomalaisissa valtamedioissa. Niinpä päätin tehdä Google-haun hänen nimellään.

Kyseessä oli Hannu Vartiainen Helsingin yliopistosta. Edellä mainittua Ylen juttua lukuun ottamatta en löytänyt (kolmelta ensimmäiseltä sivulta) yhtään juttua, jossa häntä olisi haastateltu suomalaisiin valtamedioihin. Toisin sanoen haastateltavaksi oli tosiaankin haettu jostain syystä "aivan uusi kasvo".

Jutussa mainittiin myös emeritusprofessori Sixten Korkman, joka oli Helsingin sanomissa sanonut, että "velkapuheissa on ollut kuultavissa oikeiston pelottelun retoriikkaa". Se jätetään kuitenkin sanomatta, että Korkman sanoi myös, että "siinä missä oikeiston edustajat pelottelevat liikaa, vasemmisto ei anna ongelmalle riittävästi painoa".

Lopuksi Yle haastatteli myös Oulun yliopiston professori Mikko Puhakkaa, jonka haastatteluja en myöskään muista aiemmin nähneeni suomalaismedioista. Ei siis muuta kuin googlaamaan. Miehen nimi oli sen verran yleinen, että jouduin liittämään sanan tutkija sen yhteyteen, ettei tuloksena ollut kaikenlaisia Mikko Puhakoita. 

Lopputulos oli kuitenkin kutakuinkin sama kuin Vartiaisen kohdalla. Hänkin oli "varsin uusi kasvo" haastateltavana, sillä löysin vain yhden Kalevan haastattelun, jossa hän moittii virkamiesten keskeistä roolia suomalaisessa päätöksenteossa.

Mitähän tästä siis sanoisi? Olisiko sopiva ilmaisu vaikkapa "Yle pelaa kovaa peliä veronmaksajien rahoilla?"

17 kommenttia:

 1. suvakki-kommarit tietää paremmin, mitä sun omaisuudellas ja tuloillas pitää tehdä, oo.. varsinkin "oma kansa" tai oma lompakon paksuudeen ajattelu on vääärin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuitenkin suvakit mielellään ottaa sen pois, sun lompakon..hyveellisiin tarkoituksiin yah

   Poista
 2. Valtion lainojen korkokulut tulevat nousemaan huomattavasti.
  Jatkossa korkokulut on miljardeja. Kaikki se raha on poissa muista rahoituskohteista.
  Joudutaan siis ottamaan velkaa, jotta pystytään maksamaan korkokuluja.

  Ei näin voi jatkua. Menoja on pakko karsia. Suomen talous ei ole kasvanut vuosiin eikä mitään superkasvua ole tulossa.
  Pääministeri Marinin väite, että talouskasvu hoitaa asiat on paskapuhetta.
  Velasta on oltava huolissaan ja varsinkin siitä vuosittain jatkuvasti otettavasta velasta on päästävä eroon. Vihervasemmiston velkaa velan päälle ajaa meidät tuhoon, sanovat tusina-asiantuntijat mitä sanovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa sekä valtio että kunnat ovat velkaisia.
   Hyvinvointialueet eivät päässeet kunnolla alkuunkaan kun ne jo ruinasivat lisää rahaa.
   Ei Suomella ole muuta vaihtoehtoa kuin ruveta karsimaan turhia menoja kuten perussuomalaiset esittävät.

   Yle tänään

   Lapsiperheiden suosimalla Nurmijärvellä piti olla kaikki hyvin – nyt kunta on kriisin partaalla

   Nurmijärvi on ajautunut isojen taloushaasteiden äärelle.
   Uusmaalaisia kasvukuntia ei ole totuttu kriisilistoilla näkemään, mutta Nurmijärvi saattaisi sinne päätyä ilman massiivisia säästötoimia.

   https://yle.fi/a/74-20023704
   ------------------------------

   Jyväskylään luvassa miljoonien säästöt – kaupunginjohtaja Timo Koivisto: ”Käyttötalouden puolella on isoja ongelmia”

   Jyväskylän kaupungilla on vuosina 2023–2025 tiedossa mittavia säästötoimia, vaikka viimeisin tilinpäätös ylsi nipin napin plussalle.
   Esimerkiksi opetukseen kohdistuvia säästöjä voi olla vaikeaa välttää.

   https://yle.fi/a/74-20024361
   ------------------------------

   Jättilasku sairaanhoitopiiriltä sai Keski-Suomen kuntajohtajat pöyristymään – seuraukset näkyvät asukkaiden elämässä pitkään

   Keski-Suomen sairaanhoitopiirin viimeisestä tilinpäätöksestä on muodostumassa sekava soppa.
   Kuntajohtajien yllätykseksi kuntien maksuosuudet nousivat maaliskuussa 24 miljoonaa euroa.

   https://yle.fi/a/74-20024426

   Poista
  2. TE 27.3.2023

   Yllättävä laskelma: Suomi ohitti Tanskan verottajana

   Suomen kokonaisveroaste kiristyi, Tanskan laski. EK laskee Suomen ohittaneen verrokkimaansa.

   https://www.talouselama.fi/uutiset/te/43e54724-2d58-4896-950f-1f6e92cef5db

   Artikkelista poimittua

   EK:n tuoreen laskelman mukaan Suomi on ohittanut Tanskan kokonaisveroasteessa. Muutos olisi huomattava, sillä esimerkiksi 2021 Tanskan kokonaisveroaste oli OECD-maiden korkein suhteessa BKT:een.

   Veroaste Suomessa olisi 43,2 prosenttia ja Tanskassa 42,7.

   ”Ennakkotiedot veroasteesta tulivat komissiosta. Näyttäisi siltä, että viime vuoden osalta näin olisi käynyt. Totta kai nämä ovat hyvin ennakollisia tietoja ja voivat tarkentua.
   Veroaste vaihtelee tyypillisesti myös vuosittain”, sanoo EK:n pääekonomisti Penna Urrila.

   Poista
 3. jos et haluu tulla "nuoriso" jengin jäljiltä hakatuksi tai tapetuksi, olet suvaisematon "äärikoikeistolinen" se on hinta mikä sun pitää maksaa kulduurin rikastumisesta

  VastaaPoista
 4. Tuhka sanoisi että tässä on se tilanne että jokaisella, puolueella, ideologilla ja aatteella on omat "asiantuntijansa" joka sanoo sen mikä sopii jokaisen omaan kuplaan.

  Miten se vitsi meni, miten saa kuusi ekonomistia olemaan samaa mieltä, anna niille eri ongelmat?

  VastaaPoista
 5. Yle seilaa säälittävän ja raivostuttavan välimailla tuon alastoman propagandansa kanssa. On kai pitänyt kaivella laarin pohjia, jotta löytyisi ilmiselvästi vahingollisen ja holtittoman velanoton vähättelijöitä. Aika ison pettymyksen on viime aikoina aiheuttanut Korkman, joka on alkanut tunnustaa väriä ja pilannut entisen kuvansa jonkinlaisena puolueettomana asiantuntijana, vaikka tässä Yle onkin taas tapansa mukaan pimittänyt osan lausunnosta.
  Ylellä on tietysti oma lehmä ojassa, kun opposio on esittänyt kovia leikkauksia Ylen verorahoitukseen, joten senkin vuoksi nykyhallitusta täytyy puolustaa. Alennustilassa on Yle tällä hetkellä, ei voi muuta sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupaisaa olisi tietää, miten tuollaisen jutun teko käytännössä organisoidaan. Antaako Jouko Jokinen tomituksen käskynjaossa ohjeet, että nyt tehdäänkin velanottoa puolustava juttu. Sitten alamaiset alkavat kuumeisesti soitella mahdollisille lausunnonantajille ja kuulostella, keneltä voisi saada toivotonta tarinaa tukevan kannanoton. Ja aluetoimitukselle pitää myös antaa ohjeet, minkä sortin "asiantuntijaa" kaivataan.
   Vai soitetaanko suoraan Sdp:n puoluetoimistoon ja kysytään, kuka on oikea haastateltava...
   Luulisi Löppöstäkin hävettävän lukea ruudussa tuollaista potaskaa.

   Poista
  2. Toimittelijoilta voisi kysyä:"Oletko oikeasti ylpeä työstäsi?"

   Poista
 6. Kun Marinia kuuntelee vaalikeskusteluissa, niin vaikutelmaksi jää, että Suomen asioita on hoidettu hänen kaudellaan niin hyvin ettei paremmasta apua. Reaktio on lähinnä epäusko: uppoaako tuo potaska ihan oikeasti äänestäjiin? Meillä kun ei vain yksinkertaisesti ole varaa Marinin toiseen kauteen.

  VastaaPoista
 7. Puhakalta löytyy esimerkiksi seuraava kirjoitus, https://www.kauppalehti.fi/uutiset/menokehyksia-tarvitaan-jotta-talouspolitiikka-on-uskottavaa/04c0246a-dd41-4c43-b801-005b2caad8ee, jossa hän vaikuttaa ihan järkevältä ihmiseltä. Vartiaiseltakin löytyy näkemyksiä kaikenlaisista asioista twitteristä, mutta hän näyttää asiantuntijalta lähinnä jankkauksessa (esim. https://mobile.twitter.com/h_vartiainen/status/1633776038965657602).

  VastaaPoista
 8. Tuosta Benin kimppuun käyneestä maalataan nyt mediassa kuvaa yleisluontoisena väkivaltarikollisena ja hänen poliittinen taustansa jätetään mainitsematta kokonaan. Osa pidätyksistäkin liittyy poliittiseen vasemmiston toimintaan, mutta sitä ei kerrota mediassa lainkaan. Samoissa uutisessa viittaillaan oikeistoväkivaltaan sun muuhun, ei ihan uskalleta puhua persuista, mutta annetaan ymmärtää. Tietämättömiä viedään taas toimittajien taholta kuin litran mittaa.

  VastaaPoista
 9. Yle pelaa kovaa peliä veronmaksajien rahoilla? Eikä yksin Yle. Huomiota kiinnitti, että tavattoman lyhyessä ajassa kommenttipalstalle ilmestyi joukottain näitä professoreja komppaavia viestejä, josista merkittävä osa oli lähes toistensa kopioita. Kun tiedämme laitavasemmiston ja ay-liikkeenkin taipumuksen ja tavan erilaisisten "spontaanien" massaesiintymisten järjestämiseen, on helppo päätellä, mistä on kysymys ja missä on sylttytehdas. Tämä on niitä tapauksia joissa se, mikä näyttää ankalta ja käyttäytyy kuin ankka on melkoisella varmuudella nimenomaan ankka.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Onhan siellä hallituspuolueen ministereillä ja kansanedustajilla paljon aiempaa enemmän apulaisia tähän työhön.

   Jamppa vaan

   Poista
 10. Yle pitää lakkauttaa.

  VastaaPoista
 11. Korkman ja Vihriälä ovat institutionaalisia talousasiantuntijoita, joiden puheissa kuuluu virallinen rauhoitteleva sävy Hesarin jutussa 22.3. Rivien välistä on luettavissa huoli Suomen taloudesta. Korkman on kyllä menettänyt uskottavuutensa jo Euro-liitoksen yhteydessä. Suomen viennin ja talouskasvun sakkaus on vahvasti sidoksissa oman kelluvan valuutan puutteeseen. Kanniaisen ja Malisen ryhmät on näin havainneet mm.
  Keskuspankkien keskuspankki BIS varoitteli jo loppusyksystä vaikeista taloudellisista ajoista:

  https://www.peternyberg.net/2022/11/28/bis-varoittaa-vaikeista-ajoista/

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!