sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Hyväksyykö maailman vapain lehdistö demokratian?

Slovakiassa pidettyjen parlamenttivaalien tuloksena sosiaalidemokraattinen hallituspuolue on saanut osakseen murskatappion: puolueen ehdoton enemmistö hupeni noin 30 prosenttiin parlamenttipaikoista. Samalla Slovakian parlamenttiin nousi uusia puolueita, joita luonnehditaan Yleisradion uutisessa äärikansallismielisiksi, eurovastaisiksi, muukalaisvihamielisiksi ja uusnatsistisiksi.

Tuntematta sen enempää Slovakian politiikkaa on jälleen kerran todettava, että Ylen käyttämistä vähemmän mairittelevista sanamuodoista päätellen maailman vapaimmalla lehdistöllä näyttäisi olevan jonkinlaisia vaikeuksia hyväksyä demokratiaa. Se on toki lehdistömme mukaan maailman paras poliittinen järjestelmä silloin, kun vaalitulokset ovat toimittajien mieleen, mutta suhtautuminen kansanvaltaan on vähemmän mairittelevaa aina kun tulos ei jostain syystä miellytä.

Esimerkkejä lehdistön nuivasta suhtautumisesta kannatustaan nostaneisiin, mutta suomalaisten toimittajien maailmankuvan valossa moitittaviin, puolueisiin ja poliitikkoihin voi hakea esimerkiksi Ruotsista, Ranskasta, Unkarista tai vaikkapa USA:sta. Tarkoitan siis sellaisia poliitikkoja kuin Jimmie Åkesson, Marine Le Pen, Victor Orban tai aivan viimeksi Donald Trump.

Slovakian tapauksessa on kyllä pantava merkille, ettei meikäläinen lehdistö ole suhtautunut erityisen suosiollisesti edes nyt hävinneeseen pääministeriin, joka on sosiaalidemokraattisuudestaan huolimatta Helsingin Sanomien mukaan myös maahanmuutto- ja muslimivastainen.

Ehkäpä juuri siksi hän jatkaa vaalitappiosta huolimatta Helsingin Sanomien mukaan edelleen Slovakian pääministerinä. Ja tämän vuoden loppupuolella EU:n puheenjohtajamaan ykkösmiehenä hallituksessa, jossa istuu myös lehdistömme mielestä äärikansallismielisiksi, eurovastaisiksi, muukalaisvihamielisiksi ja uusnatsistisiksi katsottavia ministereitä.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kommunismin varjo selittää Visegrad-maiden ja Länsi-EU:n poliittisia eroja
Uskottava Kreikkapaketti ja tosiasiat
Kataisen ja Stubbin vastuunkannosta

3 kommenttia:

  1. Herra professori, et kai tarkoita, että kotimaisen, niin helvetin luotettavan median suhtautuminen sinua jotenkin oikeasti yllättää?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En. Mutta on siitä mukava huomautella. Jos vaikka osuisi arkaan paikkaan!

      Poista
    2. Vaikea osua, kun pallit on niin pienet, jos niitä on ollenkaan.

      Suomalainen media toistelee lammasmaisesti toistensa juttuja, ilman mitään irtiottoja konsensuksesta.

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!