Muutos 2011 puolueen tärkein tavoite on saada Suomeen sitovat kansalaisaloitteesta tehtävät kansanäänestykset. Toisin sanoen sveitsiläistyyppisen suoran demokratian, jossa kansa voi päättää asioista joko suoraan tai välillisesti eduskunnan kautta.
Käytännössä suurimman osan päätöksistä tekisi Sveitsin tapaan edelleenkin eduskunta, mutta silloin kun se jossain asiassa toimisi selvästi kansan enemmistön tahtoa vastaan olisi kansalla mahdollisuus korjata asia oman aktiivisuutensa kautta. Kansanäänestys olisi järjestettävä mikäli 50 000 kansalaista sitä allekirjoituksellaan vaatisi - ja näin aikaansaadun äänestyksen tulos olisi maan hallitsijoita sitova.
Uskon tämän aloitteen olevan jokaiselle äänestäjälle mieleen, sillä se tarjoaa keinon korjata yhteiskunnasta sellaisia epäkohtia, joita poliittinen järjestelmämme ei syystä tai toisesta suostu korjaamaan. Aloitteet voivat liittyä mihin tahansa, esimerkiksi kellojen kahdesti vuodessa tapahtuvaan siirtelyyn, ruotsinkielen opiskelun pakollisuuteen koulussa, talous- ja seksuaalirikollisuuden rangaistusasteikoihin, verotukseen, asevoimien käyttämiseen kriisinhallinnassa tai vaikkapa uraanikaivosten perustamisen edellytyksiin.
Tämän tekstin kirjoitin, koska nyt on ilmaantunut mahdollisuus toimia suoran demokratian puolesta. Riittää että allekirjoittaa Oula Lintulan ja Kyuu Eturautin tekemän kansalaisaloitteen kannatusilmoituksen (aloitteen tarkat sanamuodot, lomake, ohjeet ja keskustelua löytyy täältä). Omalta osaltani täytin ja allekirjoitin kannatusilmoituksen tänään. Suosittelen samaa myös lukijalleni, sillä mikäli kannattajia löytyy riittävästi, joutuu eduskunta ottamaan aloitteen vakavasti käsiteltäväkseen.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Kesäajasta normaaliaikaan - henkilökohtaiset seuraukset
Kansa on puhunut, pulinat pois
Tehdään oikein!
-
Voipihan se etuskunta sen joutua käsittelyyn ottamaan, mutta ei varmasti ole pienintäkään pelkoa siitä, että lähtisivät omaa valtaansa kaventamaan.
VastaaPoistaLienet oikeassa, mutta onko kauniimpaa taistella tietäen voittavansa, vai taistella oikean asian puolesta sittenkin, vaikka tietää häviävänsä (mukaelma Eino Leinon runosta). Pointti tässä onkin se, että aloite voi johtaa mihinkään ainoastaan, mikäli allekijoittajien määrä on riittävän suuri. Onko raja tämän suhteen sadoissa tuhansissa vai miljoonissa, sitä en osaa arvioida. Mutta ainoa tapa selvittää asia, on allekirjoittaa ja toivoa mahdollisimman monen muun tekevän saman.
VastaaPoistaOpas suoraan kansanvaltaan on ilmestynyt. Lue
VastaaPoistaKansanäänestystä vaaditaan vain, jos on etukäteen riittävän selvää, mikä on tulos. Me wanhat parrat muistamme vielä keskustelun vapaakauppasopimuksesta 70-luvun alussa. Silloin ehdotettiin kansanäänestystä asiasta, mutta sopimusta vastustava kansanliike tyrmäsi heti idean, koska kansa ei asiasta mitään ymmärrä.
VastaaPoistaSveitsissä kansanäänestys järjestetään, jos laissa määritelty määrä ihmisiä haluaa sellaisen. Ja näin sen pitäisi olla meilläkin.
Poista