Poliisi epäilee kahta henkilöä terrorismirikoksen rahoituksesta ja sellaiseen värväyksestä. Tätä kirjoitettaessa epäiltyjen tiedetään olevan ulkomaalaisia, mutta heidän henkilöllisyyttään ei ole julkaistu. Ei myöskään sitä onko suunniteltu terroriteko tarkoitettu totetettavaksi Suomessa tai muualla.
Uutinen on hätkähdyttävä maassa, jossa terrorismiin ei ole totuttu. Tästä esimerkkinä maan suurin sanomalehti julisti vain muutamia päiviä sitten, ettei Suomea uhkaa terrorismi vaan eristäytyminen.
Tosiasiassa terrorismiepäily Suomessa ei kuitenkaan ole kovin yllättävää huomioiden viime vuosien kansainvälisen kehityksen. Naapurimaistamme Venäjällä terrorismi on viime vuosina ollut lähes arkipäivää, ruotsalaisten tajuntaan se räjähti viime vuonna ja kaikkihan muistamme Norjan karmaisevan tragedian. Jotkut ovat myös osanneet odottaa terrori-uutisia naapurimaiden tapahtumien perusteella.
Toisin kuin yleensä tullaan ajatelleeksi, on Suomellakin terrorismihistoria. Ehkä parhaiten tunnettu tapaus oli vuonna 1904 tehty kenraalikuvernööri Bobrikovin murha, joka vaikutti osaltaan ensimmäisen sortokauden päättymiseen. Sata vuotta sitten suomalainen terrorismi siis tuotti tekijänsä toivomia tuloksia. Sen sijaan äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen terrorismi 1920-30-luvulla ei johtanut tekijöidensä toivomaan tulokseen, vaan liike nujerrettiin päättäväisin toimin ja Suomi säilyi demokratiana.
Suomalaisesta terrorismista on siis jo kauan. Ja eihän nytkään tutkita terrori-iskua, vaan "ainoastaan" sellaisen valmistelua. Vaikka suojelupoliisi osoitti pystyvänsä toimimaan tehokkaasti ja onnistui ehkäisemään mahdolliset teot jo niiden valmisteluvaiheessa, ei ole syytä tuudittautua sellaiseen toiveajatteluun että terrorismi voitaisiin estää pelkällä poliisitoiminnalla.
Nyt tapahtunut onkin otettava varoituksena; ja pohdittava miten vakavammat terroriuutiset voidaan välttää.
Avainasemassa ovat poliittiset päätöksentekijät, jotka vastaavat yhteiskunnan kehittämisestä. Heidän on siis huolehdittava siitä, ettei Suomeen synny terrori-ajattelua suosivia jännitteitä. Sellaisia, jotka johtavat taloudellisiin ja sosiaalisiin epäkohtiin, uskonnollisiin jännitteisiin tai erilaisten ihmisryhmien välisiin ristiriitoihin. Tämä edellyttää, että terrorismin ehkäiseminen huomioidaan esimerkiksi sosiaali-, verotus-, työvoima- ja maahanmuuttopolitiikassa. Vain siten voimme pitää Suomen mahdollisimman vapaana terrorismista.
Jälkikirjoitus Ilta-Sanomien uutisen pohjalta. Jotenkin en ollut kauhean yllättynyt, kun ilmeni että epäillyt ovat somalialaistaustaisia. Tämä herätti mieleeni kysymyksen siitä, että olisiko syytä ottaa pää pois poliittisen korrektiuden puskasta, ja huomioida etninen tausta silloin kun pohditaan oleskeluluvan myöntämistä?
Hyvä uutinen oli se, etteivät suunnitellut terroriteot ilmeisesti olisi kohdistuneet Suomeen.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Rasismia ja mellakoita
Osaman ansaittu loppu
Likaista peliä terrori-iskun liepeillä
Miksi työnnämme pään pensaaseen?
-
"Heidän on siis huolehdittava siitä, ettei Suomeen synny terrori-ajattelua suosivia jännitteitä." Tämä ei riitä tai auta, syystä että terrorismi on kansainvälinen ilmiö. Meillä täällä voi olla kaikki aivan mainiosti myös niiden suhteen joiden suunnalta meidän on syytä pelätä terroria. Terroristit voivat yksinkertaisesti käyttää maatamme tukikohtana terroritekojen suunnittelussa ja valmistelussa, tekojen jotka suoritetaan sitten muualla. Ihan samalla tavalla kuin Saksaa käytettiin tukikohtana 9/11 iskujen valmistelussa. Itse teko joka meihin suuntautuisi, voisi näin tulla kyllä vältetyksi. Tosin, eipä se suvaitsevainen asenne Ruotsiakaan auttanut.
VastaaPoistaJännitteitä voidaan välttää myös valikoimalla tänne vastaanotettavia ihmisiä; tai pitämällä huolta heidän kotoutumisestaan esimerkiksi tulijamääriä rajoittamalla. Ja tehokasta poliisitoimintaa tarvitsemme joka tapauksessa.
VastaaPoistaSamaa mieltä.
VastaaPoistaHetki sitten suvaitsevaisto julisti, että Breivik oli niin äärioikeistolaisen rasismin seurausta (joka poistuu kun äänestetään kaikki yhdessä sosdemiä), mutta nämä terroristit ikään kuin nousevat vaan jostain kuin sienet sateella (eivätkä mitenkään liity mihinkään).
VastaaPoistaOn selvää, että terroriyhteyksiä löytyy Suomestakin, jos niitä putkahtaa esiin silloin tällöin niin lähellä kuin Tanskassa. Ikävää, että Suomi antaa niin helposti kansalaisuuden, joten ulkomailla kirjoitetaan "suomalaisista" terroristeista. Tanskan torstaisten vaalien seurauksena kirjoitetaan Yhtenäisyyslistan (Enhedslisten, punavihreä puolue) muutamista edustajista terrorismisympatisoijina (mm. Pia Kjærsgaard tämän päivän Politikenissa). Yhtenäisyyslistalta valittiin kansankäräjille edustajia, jotka kannattavat Palestiinan vapautusrintamaa (PFLP), blogisti Morten Urskov Jensen mainitsee Finn Sørensenin. Urskov jatkaa, että kun maahanmuuttopolitiikka nyt sortuu,on Tanskan kansanpuolueen tehtävä kertoa se suoraan äänestäjille, jotta näiden ei olisi vaikea ymmärtää, mistä ongelmat syntyvät.
VastaaPoistaJep. En ollut minäkään hämmästynyt terroristi-epäiltyjen kansallisuudesta.
VastaaPoista9/11-iskuja livenä seutatessani toivoin kovasti tekijöiden löytyvän muualta kuin muslimeista, vaikkapa USAn omista sekopäistä.
Tampereen pizzatapauksen ensireaktio oli mulkoilu mansen skineihin. Olinkin erityisen ilahtunut ja helpottunut kun kyseessä olikin 'vain' vakuutuspetos. Olisi siinä ollut paikallaan Suomen turkkilaisyhteisön nostaa profiiliaan. 'Suomen lait ovat liian pehmeitä', 'tietävätkö he lainkaan, mitä Turkissa tuollaisille tapahtuu' ja ' nuo eivät ole oikeita turkkilaisia' olisi ollut sopivaa puhetta kunnon turkkilaiselta.
Ruotsissahan siellä asuva imaami julisti fatwan terrorismille.