Kirjoitin noin vuosi sitten suomalaisen ammattinyrkkeilyn uudesta tulemisesta. Sen jälkeen on tapahtunut paljon.
Jutussa mainitsemistani suomalaisnyrkkeilijöistä Amin Asikainen ei koskaan enää pystynyt nousemaan aiemmalle tasolleen, vaan tuli tyrmätyksi ja lopetti. Myös EU:n mestaruuden voittanut Ville Piispanen menetti tittelinsä; ehkäpä kiistanalaisen tuomaripelin jälkeen. Jaakko Myllylästä ei puolestaan ole kuulunut pihahdustakaan.
Valoa suomalaisen ammattinyrkkeilyn tulevaisuuteen luo nuoren Edis Tatlin nousu EU:n arvolistalle. Vielä paremmalta kuulostaa se, että "Härmän häjy" Juho Haapoja valtasi EU-mestaruuden tasaisen taiston jälkeen. Lähes ilman amatööritaustaa ammattilaiseksi lähteneelle miehelle jo tämä on melkoinen saavutus, mutta ei Euroopan mestaruuskaan ole aivan poissuljettua hurjasta luonteestaan tunnnetulle eteläpohjalaiselle.
Suomalaisen ammattinyrkkeilyn huippusaavutus Haapojan menestys ei kuitenkaan ole.
Kovimman kehityskaaren viimeisen vuoden aikana on nimittäin tehnyt porvoolainen Robert Helenius, joka iski itsensä WBO:n intercontinental tittelin haltijaksi ja pian sen jälkeen tyrmäsi myös vahvana pidetyn entisen maailmanmestarin Samuel Peterin ja otti myös WBA-liiton Intercontinental-vyön. Nämä tittelit hän piti itsellään vakuuttavasti ottelussa niinikään entistä maailmanmestaria Siarhei Liachovichia vastaan.
Kaikki tämä on nostanut Heleniuksen yhdeksi maailman parhaana pidetyistä raskaansarjan ammattinyrkkeilijöistä. Tämän osoittavat paitsi nyrkkeilijöiden arvolistojen laatijoiden merkinnät, niin myös sarjan ylivoimaisten hallitsijoiden, Klitshkon veljesten, osoittama kiinnostus kohdata suomalainen. Kiinnnostuksesta huolimatta Helenius ei halunnut lähteä otteluun, vaan jäi odottamaan myöhäisempää ajankohtaa.
Heleniuksen ratkaisu on ymmärrettävä. Klitshkon veljekset ovat maailman kaikkien aikojen ylivoimaisimpien ammattinyrkkeilijöiden joukossa, joten heitä vastaan asettuessaan vielä varsin kokematon Helenius olisi mitä todennäköisimmin heikoilla. Veljekset ovat kuitenkin lähestymässä eläkeikää (nuorempi Wladimir on 35-vuotias ja Vitali vielä viisi vuotta vanhempi), joten heidän suorituskykynsä ovat jo auttamatta alamäessä, vaikka ehkä vielä loivassa. Niinpä aika pelaa tässä asiassa ottelu ottelulta jättiläisloikin kehittyvän Heleniuksen pussiin. Niinpä hän saattaa parin vuoden odotuksella jäädä historiaan miehenä, joka mursi veljesten herruuden.
Tämän matkan ensimmäinen näytös saatetaan huhujen mukaan nähdä Helsingissä, joulukuun kolmantena päivänä. Samalla Heleniuksen menestys on palauttamassa nyrkkeilyä vuosikymmenien tauon jälkeen taas salonkikelpoiseksi ja arvostetuksi "jalon itsepuolustuksen taidoksi".
Aiempia ajatuksia samasta aihepiirissä:
Yleisurheilun MM-kilpailut Daegussa!
MM-kilpailut pohjoismaisten hiihtolajien Mekassa - Holmenkollenilla!
Jalo itsepuolustuksen taito
-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.