tiistai 19. marraskuuta 2019

Pakolaisia Honkongista?

Hongkongin mielenosoitukset ovat jälleen kiihtyneet ja samalla otteet käyneet entistä anarkistisemmiksi ja väkivaltaisemmiksi. Vastaavasti ainakin poliisien puheet ovat koventuneet ja mielenosoittajia on uhattu jopa kovilla ampumisella.

Nähdäkseni kyse on siitä, että Kiina vahvistaa otettaan hallintoalueeseen, jonka Iso-Britannia luovutti sille vuonna 1997. Silloin sovittiin, ettei Hongkongissa muutu juuri mikään, vaan yhdessä Kiinassa vallitsee kaksi järjestelmää. Ehkäpä kiinalaiset ovat tulleet siihen tulokseen, että on aika aloittaa järjestelmien yhtenäistäminen.

Mielenosoitukset alkoivat alkukesästä 2019, kun hongkongilaisten tietoon tuli luovutuslakiesitys, jonka perusteella rikoksesta epäilty olisi luovutettu tuomittavaksi Manner-Kiinaan - eli Kiinalle olisi avautunut mahdollisuus ottaa rautahanskaansa itselleen epämiellyttävät henkilöt julistamalla heidät epäillyiksi rikoksesta. Aluejohtaja on sittemmin ilmoittanut sen kuoppaamisesta, mutta se ei ole lopettanut levottomuuksia.

Nähtäväksi jää mitä jatkossa tapahtuu. Selvää on kuitenkin se, ettei länsimailla ole keinoja pakottaa Kiinaa luopumaan tavoitteistaan - mitä ikinä ne ovatkaan. Venäjälle on voitu asettaa edes pitkäaikaisia talouspakotteita, mutta Kiinan talous on yksinkertaisesti liian merkittävä kaikkien hyvinvoinnin kannalta, että sille voitaisiin tehdä sama.

Siten hongkongilaisilla on edessään sumuinen tulevaisuus, mikä saattaa hyvinkin näkyä vauraimman väestönosan muuttoliikkeenä. Onhan tunnettua, että monet ovat hankkineet itselleen varakodin Tyynen valtameren toiselta laidalta eli Kanadan ja USA:n länsirannikolta.

Jos näin käy, tarkoittaa se sitä, että pohjoisamerikkalaiset yhteiskunnat saavat pakolaisia - mutta sellaisia, joilla on välitön valmius ryhtyä vahvistamaan vastaanottajamaansa taloutta. Ehkäpä näistä saatuihin hyviin kokemuksiin tullaan sitten aikanaan vetoamaan Suomessakin, kun tavallinen kansa valittaa sitä taakkaa, jonka eurooppalainen pakolaispolitiikka kehitysmaalaisine elätettävineen on annettu heidän kannettavakseen.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Lakialoite sananvapauden puolesta
Maahanmuuton raskas taakka
Idän uusi itsevaltias

7 kommenttia:

  1. "Venäjälle on voitu asettaa edes pitkäaikaisia talouspakotteita, mutta Kiinan talous on yksinkertaisesti liian merkittävä kaikkien hyvinvoinnin kannalta, että sille voitaisiin tehdä sama."
    No enpä usko moiseen. Kiinan talous ei pidä yllä maailman taloutta ja hyvinvointia, vaan ottaa siitä irti kaiken hyödyn. Sen talouskaan ei joidenkin lähteiden mukaan ole erityisen hyvässä reilassa. Tai sitten voisi proffan lauseeseen edes vaihtaa kaikkien tilalle Kiinan.
    Aivan kuten kiinalaiset pitävät yllä Italian vaateteollisuutta: https://yle.fi/uutiset/3-7998978
    ...ja pitävät hyvää huolta orjatyövaoimastaan.

    Mutta toiset ihailevat ja kunnioittavat kiinalaisia, toiset vaikkapa Pohjois-Korean rakettimiestä.

    VastaaPoista
  2. Olisi korkea aika hieman miettiä itseäkin maailmanpelastuksessa: Jos meillä on hyvin ja huonosti sopeutuva hädänalainen, niin miksi olla priorisoimatta ensimmäistä.

    Mutta toki turvapaikkajärjestelmä on lähinnä kallis hyvänmielentuottaja - ongelmaratkaisu on sitten erikseen. Annetaan kala, ei vapaa.

    Valtsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Realisti näkee kyllä tämän suomalaisen turvapaikkapelleilyn läpi. Turvapaikan saisi kaikista niistä seitsemästä ilmastoltaan paljon miellyttävämmästä läpikulkumaasta, mukaanlukien Ruotsi, mutta tänne pohjoiseen arktiselle alueelle vain pitää tulla. Syynä on tietysti Suomen tulijoille tarjoamat taloudelliset vetovoimatekijät eli löperö maahanmuuttopolitiikka, jota Ohisalon kaltaiset maailmanparantajat ylläpitävät.
      Turvapaikkashoppailijoista on kysymys. Todennäköisesti vielä niin, että tänne kylmään ja pimeään tulevat lähinnä ne, joilla ei ole mitään myytävää, eli kieli- tai ammattitaitoa, jolla voisi hankkia toimeentulon niillä miellyttävämmillä eteläisillä leveyksillä, eikä tarvitsisi heittäytyä yhteiskunnan elätiksi.

      Poista
  3. Tuhkakin on sitä mieltä että Kiinan täytyy tehdä melkoista että Länsimaat etupäässä EU määräisi sille pakotteita.

    Periaateet ja arvot myydään kun hintä on tarpeeksi korkea tai niiden ylläpito käy liian kalliiksi.

    VastaaPoista
  4. En ole kommunisti, mutta kehoittaisin kumminkin Hongkongin nuorisoa laittamaan jäitä hattuun. Demokratiaa ei riehumalla saada aikaiseksi, mutta tällä menolla Kiinan hallinnolta saattaa loppua kärsivällisyys. Kiinassa olosuhteet ovat nykyään kuitenkin ihan kohtalaiset. Kannattaa tyytyä siihen, mitä on, eikä tavoitella kuuta taivaalta. Kiina kehittyy koko ajan, 1000 vuotta on siellä lyhyt aika, hiljaa hyvä tulee ;)...

    VastaaPoista
  5. Pieni faktatarkastus on aina poekaa. Brittien ja Kiinan sopimus oli, että "yksi maa, kaksi järjestelmää" on voimassa 50 vuotta kestävän siirtymäkauden ajan. Tuo siirtymäkausi on puolessa välissä ja loppuu pian. Sen jälkeen kiinalaistaminen viedään loppuun.

    VastaaPoista
  6. Kiinan ns. kansanarmeijan sotilaiden siiviilivermeissä suorittama teatraalinen katukivien paikalleenlaittelu tv-kameroiden läsnäollessa oli läpinäkyvä osoitus kynnyksen madaltamisesta Kiinan sotilaiden käyttöön Honkkarissa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!