lauantai 21. joulukuuta 2013

Kukka ja mehiläinen - sekä taimi vierasmaalainen

Kesällä 2012 Suomessa havaittiin uusi tuhonaiheuttaja mansikalla. Tämä punamädäksi nimetty mikroeliö saapui maahamme hollantilaisten taimien mukana ja on nyt kahden vuoden ajan aiheuttanut pelloilla mansikoiden joukkokuolemia.

Mansikkatilalle saapunut punamätä johtaa varsin todennäköisesti mansikanviljelyn loppumiseen kokonaan, sillä kerran saastunutta peltoa ei voi pitkään aikaan ottaa uudelleen käyttöön. Tai mikäli näin tehdään, saadaan mansikasta satoa vain yhden tai kahden vuoden ajan.

Itse olen suuri kotimaisen mansikan ystävä, joten tieto uudesta tuhonaiheuttajasta oli varsin ikävä. Mikä ihmeen älynväläys on saanut mansikanviljelijät ostamaan pelloilleen taimia Hollannista, joka jo ennestään on tunnettu kasvitautien levityskeskus? Lyhytaikainen taloudellinen hyötykö?

* * *

Eilen silmiini sattui uusi mansikkatutkimus, jonka tulos oli paljon mukavampi kuin edelle kirjoittamani viimevuotinen tautiuutinen. Saksalais-ruotsalainen tutkijaryhmä oli nimittäin tehnyt kokeen, jossa mansikankukkia oli peitelty erilaisin materiaalein, joista yhdet sallivat vain itsepölytyksen, toiset myös ilmavälitteisen pölytyksen ja kolmannet (eli ilman peittoa olevat) lisäksi hyönteispölytyksen.

Tulokset olivat varsin yllättävät, sillä mehiläispölytyksen merkitys tulevalle marjasadolle oli odottamattoman suuri. Verrattuna tuulipölytteisiin marjoihin, olivat hyönteispölytteiset painavampia ja sisälsivät vähemmän epämuodostumia. Marjat olivat myös punaisempia, makeampia ja kiinteämpiä. Toisin sanoen ne olivat sekä parempia että varastossa pidempään kestäviä.

Kaikkiaan mehiläispölytyksen tuottama lisäarvo eurooppalaisille mansikoille on tutkimusraportin mukaan noin 1,05 miljardia euroa vuodessa. Tästä pelkästään hyönteispölytyksen ansiosta vähentyneiden varastointitappioiden osuus on 230 miljoonaa euroa.

* * *

Summa summarum; mitä näistä opimme?

Jos olet mansikanviljelijä, älä käytä ulkomaisia taimia välttääksesi koko bisneksen tuhoavan kasvitaudin. Toisaalta kannattaa huolehtia siitä, että pellolla pörrää riittävä määrä pölyttäjiä. Joko villejä tai kasvatettuja.

Näin voi kotimaisen mansikan laadun kohottaa huippuunsa ja saada paremman myyntitulon. Tällä tavoin toimien myös kotimaisella mansikanviljelyllä on edessään hieno tulevaisuus, ja me sadosta nauttivat kuluttajat voimme nauttia punaisista herkkumarjoistamme myös tulevina vuosina.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Turkistarhaus on kiellettävä!
Oravatarina
Vieraita tuholaisia metsissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!