Juha Sipilä on nostanut Keskustan kannatuksen jo neljännekseen koko äänestäjäkunnasta. Taustalla lienevät ennen kaikkea miehen rauhalliset ja monien mielestä poikkeuksellisen järkevän oloiset kannanotot. Edes provosoinnin edessä hän ei ole menettänyt malttiaan, vaan on vienyt poliittiset pisteet haastajansa edestä.
Nyt on Sipilän kimppuun käynyt Kokoomuksen Sampsa Kataja harvinaisen kovin sanoin. Hänen mukaansa Sipilä on suostunut ummehtuneelle Keskustan linjalle. Tällä hän viittaa Sipilän ehdotuksiin valtion rakennuttajayhtiöstä ja kasvurahastosta.
Näistä Sipilän ehdottama kasvurahasto perustettaisiin myymällä valtion omaisuutta ja tukemalla näin saaduilla varoilla bio- ja vihreän talouden, erityisesti uusien innovaatioiden ja aloittelevien yritysten, kehitystä. Suomen yli sadan miljoonan kuution vuotuinen metsänkasvu tarjoaisi tälle tarvittavan raaka-ainehuollon.
Valtion rakennuttajayhtiötä en itse ole liittänyt Sipilään vaan pikemminkin Stubin hallitukseen. Ainakin jos Kataja tarkoittaa suomalaisen julkisen rakennuskannan huonon ja osin hengenvaarallisen kunnon korjaamiseen suunniteltua Remontti Oy:tä.
Hanketta on vastustettu - ja syystäkin - vastaavan valtion rakennuskannan hoitaja-yhtiön eli Senaatti-kiinteistöjen toiminnasta saatujen huonojen kokemusten takia. Mutta ehkä Sipilä on tehnyt jonkin muun ehdotuksen, joka on mennyt silmieni ohi eikä löydy edes pikaisella googlauksella.
Erityisen kimpaantunut Kataja on kuitenkin siitä, ettei Sipilä "näytä uskovan verotuksen keventämiseen". Sinänsä mielenkiintoista, sillä Suomi velkaantuu tällä hetkellä lähes kymmenen miljardin euron vuosivauhtia.
Tästä pääsemmekin ehkä Sampsa Katajan ulostulon todelliseen syyhyn, eli tapahtumaketjuun, jonka aloitti Sipilän puuttuminen julkisen sektorin kokoon. Ehdotukseen iski tuoreeltaan koko poliittinen kenttä ja media (esimerkki ja toinen esimerkki).
Sipilä ei kuitenkaan häkeltynyt, vaan selitti rauhallisesti tarkoittaneensa vain julkisen sektorin työn tehostamista hyödyntämällä nykyteknologiaa. Pitkällä aikavälillä tämä tarkoittaisi myös julkisen sektorin koon pienentymistä ja sitä kautta mahdollisuutta Katajan kaipaamaan verotuksen keventämiseen. Ellei näin säästyviä verotuloja sitten käytettäisi uusien palvelujen tai lisäbyrokratian rakentamiseen.
Sipilän vastaus ei toki kelvannut kaikille, mutta epäilen Katajan ulostulon syntyneen pelosta, että ehdotus julkisen sektorin toiminnan tehostamisesta miellyttäisi suurta kansanosaa. Ja aivan erityisesti Kokoomuksen potentiaalista kannattajakuntaa.
Kokoomuksen kannalta Sipilä on muutenkin vaarallinen hahmo. Tarkoitan tällä sitä, että Keskustan puheenjohtajan rauhallisen olemuksen lisäksi hänellä on tunnettu tausta menestyvänä yrittäjänä.
Se on poikkeuksellista nykypolitiikassa, ja vetoaa poliittisen kentän oikeistoon. Niinpä oman puolueen kannatuksen laskiessa - huolimatta pepsodentmaisesti hymyilevästä pääministeristä - päätti Kataja ryhtyä toimiin, sillä vaalit lähestyvät pelottavan nopeasti.
Aika näyttää eskaloituuko tästä systemaattinen Sipilän mustamaalaamiskampanja. Omalta osaltani voin osallistua sen verran, että uskon Sipilän olevan rehellinen ja omien, usein varsin järkevänoloisten, avaustensa suhteen tosissaan.
Sen sijaan minulle tuottaa vaikeuksia hänen puolueensa, joka on tunnettu siitä, että se pettää aina. Eikä anna äänestäjien vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon.
Minun on mahdotonta uskoa, että Sipilä onnistuisi muuttamaan puolueensa toimintatapoja. Siksi keskustan ministeriryhmän toiminnan tulevassa hallituksessa voi odottaa olevan ennakoimatonta; ja usein vastoin äänestäjien ja ehkä jopa pääministerin tahtoa.
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Julkisen sektorin liiat virkamiehet
Metsästä jalostuu rahaa
Keskustan linja: äänestämällä ei voi vaikuttaa
-
epäilen Katajan ulostulon syntyneen pelosta, että ehdotus julkisen sektorin toiminnan tehostamisesta miellyttäisi suurta kansanosaa. Ja aivan erityisesti Kokoomuksen potentiaalista kannattajakuntaa.
VastaaPoistaHyvä oivallus, en itse tajunnut tuota näkökulmaa ollenkaan.
[Yrittäjätausta] on poikkeuksellista nykypolitiikassa, ja vetoaa poliittisen kentän oikeistoon.
Eero Lehti on jopa Sipilää parempi asiantuntemuksessa ja osaamisessa, mutta eipä Sekoomus ole miehen sanoille paljon arvoa laittanut, ja sama tulee käymään Sipilälle, kun Kepu nousee valtaan.
Minun on mahdotonta uskoa, että Sipilä onnistuisi muuttamaan puolueensa toimintatapoja. Siksi keskustan ministeriryhmän toiminnan tulevassa hallituksessa voi odottaa olevan ennakoimatonta; ja usein vastoin äänestäjien ja ehkä jopa pääministerin tahtoa.
Näin minäkin uskon.
Juha Sipilä on virkistävä poikkeus suomalaisessa politikkogalleriassa ja olisin hänen ehdotuksistaan vilpittömästi innoissani ilman Sipilän varjossa väijyvää komea hahmoa nimeltään Seppo Kääriäinen, Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen. Erityisesti karmii Väyrysen hinku päästä ulkoministerin pallille varmistamaan "että Suomen ulkopolitiikka noudattaa jatkossa Paasikiven linjaa."
VastaaPoistaSiitä ei pääse mihinkään että keskustaa pyörittää ketju Kääriäinen-Pekkarinen-Väyrynen jotka elävät jossain Kekkosen ajan rinnakkaistodellisuudessa kyvyttöminä tunnistamaan ja tunnustamaan tämän päivän realiteetteja. Sipilä on kieltämättä kiva kaveri mutta pelkkä keulakuva jonka tehtävä on harhauttaa huomio pois vanhojen isäntien junttakoneistosta.