sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

Suomen liittyminen osaksi läntistä kulttuuria

Suomalaiset ovat maailman mittakaavassa poikkeuksellisen hyvin koulutettuja. Siitä huolimatta etenkin nuorison käsitys Suomen ja suomalaisten menneisyydestä on hyvinkin hatara.

Tällä blogimerkinnällä alkavassa kirjoitussarjassa yritän osaltani korjata tätä epäkohtaa esittelemällä Suomen historiallista kehitystä nojautuen pitkälti eteläpohjalaisen emeritusprofessori Heikki Ylikankaan esitykseen "Suomen historian solmukohdat" vuodelta 2007. Lisäksi hyödynnän muuta saatavissa olevaa tietoa sekä täydennän kokonaisuutta omilla näkemyksilläni. 

Metsästäjä-keräilijät asuttivat Suomen monelta suunnalta heti jääkauden jälkeen. Suomessa tuolloin asuvien ihmisten geenejä muokkasi kuitenkin noin 3 500 vuotta sitten voimakas väestövirta Siperiasta.

Hyvin tunnetut varhaiskeskiajan Leväluhdan ihmiset olivat yhtä lukuun ottamatta saamelaisten esi-isiä, jotka olivat tuolloin levittäytyneet paljon nykyistä Saamenmaata laajemmalle alueelle. Toisaalta Luistarista ja Hollolasta on löytynyt muinaista DNA:ta, jollaista ei juurikaan esiinny nykysuomalaisissa, mutta joka on yleistä Volgan-Uralin alueella. 

Nykyisen Suomen väestö jakaantuu suunnilleen Pähkinäsaaren rauhan rajaa pitkin kahteen ryhmään. Maanviljelys saapui maahamme noin 5 000 - 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, mutta mielenkiintoisesti keskiaikainen DNA on jakaantunut siten, että Lounais- ja Etelä-Suomessa ovat yleisiä muodot, jotka on yhdistetty metsästäjä-keräilijöihin. Idässä ja pohjoisessa esiintyy puolestaan enemmän maatalouteen liitettyjä geenimuotoja. Tämä viittaa siihen, että Suomessa olisi tapahtunut voimakkaita väestöliikkeitä keskiajan kuluessa - tai sitten vähät käytettävissä olevat keskiaikaiset näytteet eivät edusta oikealla tavalla näiden geenien silloisia todellisia suhteita.

Suomen varhaishistorian jälkeen maan joutuminen Ruotsin vallan alle viitoitti siellä asuvan väestön tulevaisuuden. Ylikankaan mukaan se tapahtui pääosin vapaaehtoisesti, koska suomalaisen yhteiskunnan järjestäytyminen ei riittänyt Baltian tapaan sotilaalliseen vastarintaan, vaan vainolaisia voitiin vältellä yksinkertaisesti pakenemalla loppumattomiin metsiin. 

Tästä säännöstä muodosti poikkeuksen muuta maata tiheämmin asuttu Satakunta. Siellä yhteiskunta oli paremmin järjestäytynyt - johon jo maakunnan nimikin viittaa - ja peltoviljelyksen yleisyys pakotti puolustamaan omaisuutta. Niinpä rannikon ruotsalaisasutus jäi Satakunnan kohdalla muuta Suomea ohuemmaksi.

Ruotsalaisten mukana maahan saatiin emämaasta kopioitu oikeusjärjestelmä sekä kristinusko, jotka puolestaan toivat mukanaan yhteiskunnallisen järjestäytymisen. Tässä vaiheessa maan mahtavimpana voimana voidaan pitää katolista kirkkoa, joka omisti peräti 21 prosenttia Ruotsin viljellystä maa-alasta. Sen lisäksi valtaa oli kuninkaalla sekä paikallisesti suurilla suvuilla. 

Näin Suomi oli tullut liitetyksi läntiseen maailmaan. Ja sen tulevaisuus sidottiin sadoiksi vuosiksi Ruotsin kohtaloihin niin hyvässä kuin pahassakin. 

Sarjan kaikki kirjoitukset:
Osa I: Suomen liittyminen osaksi läntistä kulttuuria
Osa II: Suomen tie unionin takamaasta osaksi modernia valtiota
Osa III: Kansan aseman oikeudellinen ja taloudellinen heikentyminen
Osa IV: Suomen historian kurjin aika
Osa V: Voiton tavoittelu pelasti maan
Osa VI: Hyödyn aika
Osa VII: Valistusajan diktaattori edisti kapitalistista taloutta
Osa VIII: Suomen liittäminen Venäjään johti rikollisuuden nousuun
Osa IX: Valistunut itsevaltias käynnisti talouskasvun
Osa X: Suomalaisuuden synty
Osa XI: Suomalainen demokratia ja naisten tasa-arvo
Osa XII: Verinen sisällissota
Osa XIII: Äärioikeiston kapina
Osa XIV: Suomen ensimmäisen tasavallan loppu
Osa XV:Paasikiven-Kekkosen linja
Osa XVI: Nousun ja tuhon kautta uudenlaiseen tulevaisuuteen

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

Ranskalaisia väestönvaihtoja
Ottaisimmeko mallia keskiaikaisesta naisrauhasta?
Viikinkien retket perustuivat teknis-taloudelliseen vallankumoukseen

4 kommenttia:

 1. Melko ruotsalainen historiankirjoitus sinulla.
  Se historiankirjoitus jonka pohjana ovat näkemykset joita sepustelivat herrat joiden mukaan Ruotsi oli itseasiassa raamatun Eden.Siinäpä onkin erinomainen lähtökohta objektiiviselle tutkimukselle.
  Toisenlaisiakin näkemyksiä voisi tulla jos rahoitettaisiin samanlaisilla summilla historian tutkimusta kuin feminatsismia ja islamin ylistämistä.

  VastaaPoista
 2. Asiaahan proffa kirjoittelee. Onneksi meidän ihmiskäsitys, oikeuslaitos ja sivistys on Ruotsista eikä barbaarisesta ryssälästä.
  Ryssä on taas kerran näyttänyt sen mitä emme halua olla, lastentappajia.

  VastaaPoista
 3. Kalevi Wiik pohdiskeli kirjassaan Suomalaisuuden juuret, miten Suomenniemi asutettiin. Jos muistan oikein, niin saamelaisten esivanhemmat seurailivat mannerjään reunaa Atlantin rannikkoa pitkin ja asuttivat maan pohjoisesta. Suomalaisten esivanhemmat seurasivat mannerjään reunaa idästä ja etelästä.

  Molemmat saapuivat suunnilleen samaan aikaan ja ovat siis alkuperäisasukkaita. Jostain syystä suomalaisia ei haluta tunnustaa alkuperäisasukkaiksi. Suomen historiaa yritetään vääntää amerikkalaiseksi eli täälläkin siirtomaavalta syrjäytti jalon alkuperäiskansan.

  VastaaPoista
 4. Jos menisi Heikki Ylikankaan luokse vaikka viisi kaverusta luultavasti silmienylikangas antaisi omaisuutensa vapaaehtoisesti voi toki olla, että ylikangas ensin pakenee loputtomasti seuraavaan huoneeseen lukaalissaan mutta huomaa lopulta vieraiden edut ja mukana tuoman sivistyksen, kun ylikangas olisi viisaiden miesten neuvoilla rakentanut häpeäpuut itselleen pihalle voisi hän kertoa kuinka sai ne lahjaksi sivistykseltä.. Virokin liittyi neuvostiliittoon vapaaehtoisesti ja sai sieltä lahjaksi vanhaa kulttuuria ja sivistystä sekä kultturihistoriallisiamonumentteja joita he eivät koskaan olisi moukkina rakentaneet. Montako oikeuslaitosta(laintulkinta ja asemastariippuvan rangaistuksen säätölaitos) ne ruotsalaiset sitten lahjoitti suomelle vai tekivätkö suomalaiset orjatyötä ja ruokkivatkin nämä saastat palatseja heille rakentaessaan? Vai toiko ruotsi ihan omat työläiset tänne? Hallinto on läpimätä ja kiitos virkamiesruotsin on määräänsä nähden ruotsalaisia sillä aivan liikaa. Proffesori voisi joskus kertoa mitä ruotsalaiset ovat koskaan suomelle antaneet oma maa niillä voi hyvin vain suomalaisten alistamisen takia, mitään hyvää sieltä ei ole koskaan tullut. Suomeen voitaisiin yksi laki säätää vähän kuin saksassa holokaustin kieltäminen, ruotsalaisten tekojen valkopesusta tulisi joutua vankilaan. Voitaisiinko suomen valtion lainat ja kehitysavut vastaisuudessa hoitaa tuollaisella ruotsalaismallisella lahjoituksella?
  Jos ei niin silloin tuo ruotsalainen lahjoittaminen ei kyllä läpäise lahjoittamisen kriteeriä https://fi.wikipedia.org/wiki/Lahjoitus etenkin julkirahoitusta ottavien proffessorien olisi hyvä pitää ulostulonsa tieteellisten metodien sisällä kuten ovat perään kuuluttaneet.. Ja hieman turha on ylen valheiden peräänkään huudella kun ruotsalaisten lahjat on yksi iso julkinen valhe joita proffessorit ylistävät ruotsinopettajien kanssa rintarinnan.

  Voiko suomessa päästä skandinaavisen historian proffessoriksi ilman ylisukupolvista tukholmasyndroomaa? Milloin puhutaan proffessorien vähentämisestä kun ne apuraha leikkaukset jo hallitus torppasi kiitos teidän ammattikuntanne hallitusta painostaneille vasemmistutkijoille joko olette heitä yhdessä kiittäneet, että voitte kylpeä mammonassa. Proffessoriliitto kyllä vaatii kaikkien liittojen lakkattaumista ja itselleen itseoikeutta riistää työtätekeviä, mikä on aika röyhkeää kun suomen julkisuuden maineikkaimat proffessorit ovat lähinnä kunnostautuneet ruotsalaisten perseen nuolennalla, sananvapauden polkemisen ylistämisellä, oikeusmurhien hyväksynnällä ja yleisestikkin täysinä kusipäinä.

  ANO: Oikeuslaitoksessa laki ei ole kaikille sama. Sivistykselläni ei ole mitään tekemistä ruotsalaisten kanssa, tietysti kuten ruotsalaisen ihmiskäsityksen mukaan te olette alempaa rotua joten teikäläisiäkin on joilla sivistys ei tule heikoista perintötekijöistä johtuen luonostaan vaan hallinnolta kuten itse tuossa toteat et mitään pystyisi itse tekemään vaan jomman kumpaa naapuria pokkaroisit, olisit lasten tappaja ilman ruotsalaista ohjausta(huh). Sitten on vielä hyvä muistuttaa mitä ruotsalaiset tekivät suomalaisille sotalapsille, orjuuttivat ja hyväksi käyttivät.

  Sinikettujen jalostus ei vaatinut montaa sukupolvea on hyvinkin mahdollista, että samalla lailla on syntynyt nuo ruotsalaisia jumalana pitävät.

  En tarkastanut kirjoitusvirheitä enkä tarkasta tossa teksteissä lukee liian monta kertaa r-sana joka tulisi kieltää koska on suomalaisia alistava.

  P.S Ihmettelen kyllä olisko maailma tosissaan kaaoksessa ihmiset söisivät lapsiaan ja kukaan ei osaisi puhua edes omaa äidinkieltään ilman ruotsalaisia..

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!