keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Sairaanhoitajien lakon ratkaisu koskee myös Sanna Marinin hallitusta

Sairaan- ja perushoitajien työtaistelu sai eilen uuden käänteen, kun heitä edustavan ammattiliitot peruivat suunnittelemansa lakon toisen vaiheen ja lähtivät pohtimaan joukkoirtisanoutumista. Sen tarkoituksena näyttäisi olevan suojelutyöstä välttyminen. 

Sosiaalidemokraattinen ministeri Aki Lindén on pahassa välikädessä, koska hänen ministerivastuuseensa kuuluu huolehtiminen suomalaisten turvallisuudesta. Siksi hän joutui panemaan alulle hoitajien taktiikan muuttaneen potilasturvallisuuslain. Sen avulla hoitajat olisi pakotettu tekemään sellaisia töitä, joista heidän oli tarkoitus kieltäytyä työtaistelutoimena. 

Hoitajien lakon toisen osan vaihtuminen irtisanoutumisuhkaukseen tarkoittaa pikemminkin panosten korottamista kuin laskemista. Sellaisessa tilanteessa Lindén voisi edelleen määrätä laillistetut hoitajat välttämättömiin töihin, joten lakkolaisista ainakin osa olisi halukas luopumaan sairaanhoitajaoikeuksistaan, jotta se ei olisi mahdollista. Tämä kertoo, etteivät he ole valmiita luopumaan tavoitteistaan helpolla - jos mitenkään.

Nähtäväksi jää, kuinka moni hoitaja lopulta lähtisi tuollaiseen irtisanoutumiseen. Selvää kuitenkin on, että mikäli määrä olisi suuri, vaarantuisi pikaista hoitoa tarvitsevien suomalaisten turvallisuus. Samalla ministeri syyllistyisi ministerivastuunsa rikkomiseen. 

Ongelmana on tietenkin julkisten varojen riittävyys kattamaan hoitajien vaatimus noin 3 300 euron kuukausittaisten palkkojensa korottamisesta useita vuosia 3,6 prosenttia yli muiden alojen saaman tason. Tämä siis tilanteessa, jossa valtio velkaantuu muutenkin huippuvauhtia.  

Nähtäväksi siis jää, kuinka tämä työtaistelu päättyy. Lienee kuitenkin kaikille selvää, ettei hoitajien mahdollisia ylimääräisiä korotuksia voi vain lisätä valtion (hyvinvointialueiden) menoihin, vaan Sanna Marinin (sd) hallituksen tulee löytää budjetistaan vastaavan suuruiset säästöt, joita se ei ilman hoitajalakkoa olisi tehnyt - ja joiden seurauksena sen saamat tulot eivät vähene eivätkä menot lisäänny.

Siten tämä asia ei ole pelkästään työmarkkinajärjestöjen välinen, vaan sen syntyvään ratkaisuun tarvitaan tueksi valtakunnallista päätöksentekoa. Nähtäväksi kuitenkin jää, ymmärretäänkö tämä myös Suomen keskustavasemmistolaisen hallituksen piirissä.

11 kommenttia:

  1. kehariapu, turvapaikanhaku oikeus, mamutus, palkkiovirat ja feministien touhut on kaikkein tärkein rahoittaa, kaikesta muusta sitten tingitään ja velkaannutaan lisää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmasosan kun noista raatsisi siirtää Suomen kansalaisille, sairaanhoitajille.
      Hyvinvointijohtajan (sd)palkasta 18 k€/kk vallitsi yksimielisyys.
      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/joukorep/lisaa-hyvinvointia/

      Poista
    2. Politiikot ovat parasiitteejä. Hirveellä palkalla tekevät "työtä" eli sanahelinöivät. Ja kun sanahelinöinti sitten joskus päättyy, pitää päästä sopeutumaan.
      Debatoija. Tämähän on sitä Petteri Orpon "Arvo Pohjaa".

      Poista
  2. Hiukan tippunut usko hoitajiin.
    Lähes joka vuosi ulisevat että palkkoja pitää nostaa, minkä takia edes menivät alalle jos pitää vuosittain itkeä palkoista.
    Sitä paitii, noidn lakoa aikana muutama ihminen menetti henkensä, ne menee suoraan hoitajien piikkiin.

    VastaaPoista
  3. Jaa, että lähes neljä tonnia pitäisi saada... Aika paljon onko toi jaettu sen takia usealle vuodelle, että saadaan julkisuudessa kuulostamaan sen vaatimattomalta jonkun prosentin korotukselta? Jos sanoisivat julkisesti, että viidessä vuodessa palkan tulee olla noussut ~19% niin ei varmaan saisi niin paljoa ymmärrystä... Tätä pitää kompensoida ainakin proffessorien palkkojen laskulla ja sote vedätyksen perumisella ja kepulaisten kupatun omaisuuden takavarikoimisella ja paperimiesten palkkoista nillittäminen pitää lopettaa.. Ei muita vaihtoehtoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä on kepulaisten kupattu omaisuus?

      Poista
    2. _Kaikki niiden omaisuus on kupattu_ , paskakaivojakin valmisti sipilän kaveri, hallintarekisteri sen oli pakkoajaa läpi juuri siloin, koska muuten ei greentechin ja muun paskan nimissä valtion ryöstö onnistuisi niin helposti ja se on se todellinen syy miksi kokoomusjohto ei luovu vihreistä tavoitteista, helvetin yksinkertaista.

      https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seuran-selvitys-juha-sipilasta-tuli-miljonaari-valtion-tuella-ja-harskeilla-tutunkaupoilla/

      Poista
  4. En tiedä mikä olisi oikea palkka hoitajille tai kunta-alalle mutta Suomessa pitää käydä keskustelu siitä mikä on suomalaisten kannalta tärkeää ja mihin rahamme riittävät.

    Pitää uskaltaa myös asiallisesti keskustella niistä raharei´istä, jotka eivät kuulu verorahoin kustannettavaksi tai laajemmin sanoen - suomalaisten maksettavaksi.

    Jussi Halla-aho on todennut, että Suomi ei voi olla koko maailman sosiaalitoimisto.
    Tämä on eräs näkemys mutta siitä ei uskalleta keskustella vaan se pyritään vaikenemisella kumoamaan. Kenen etu se on? Ei ainakaan suomalaisten?

    VastaaPoista
  5. Sanna Marin tietää pysyä poissa epäselvien ja epämukavien asioiden tieltä. Niin pitkään kun tyytymättömyyttä ja rahasta nipistämistä, saa Lindenit ja Saarikot ym alemmat selittää. Kun konsensus selkenee ja rahaa jaetaan, Marin nousee lavalle poseeraamaan niin "napakkana".
    Vaan hyvin täällä toimii poseraauspolitiikka.

    VastaaPoista
  6. Hoitajan peruspalkka on vallan kiva pelkälle huonelihalle, jota on todella paljon. Suorittavan työn tekijät saavat jo nyt huomattavan osan palkastaan erilaisista lisistä, korvauksista ja palkkioista. Näistä pitäisi voida keskustella, mutta hankkeiden ja projektien jakkukalkkunat eivät tarvitse yhtään lisää rahaa.

    VastaaPoista
  7. Viime viikolla juttelin yhden sairaanhoitajan kanssa. Lomaa kuulemma on 38 päivää ja jos lomarahat muuttaa vapaiksi, saa 13 lomapäivää lisää. Yhteensä 51 päivää.
    Kuinkahan monta viikkoa tämä tekeekään? Entä onko alalla "saikuttamista"?

    Ovatko nämä osaltaan syitä siihen, että joku on jatkuvasti pois töistä ja hommat sekä työrytmi yhteisössä häiriintyy ja/tai työt kasaantuvat?

    Perinteisesti on ollut niin, että jos huonompi palkka niin silloin on enemmän lomaa.
    Yleisesti yksityisellä puolella on vain 4+1 viikkoa lomaa ja vastineeksi hieman parempi palkka.

    Haluavatko sairaanhoitajat nyt pitää pitkät lomat ja lisäksi suuret korotukset? Onko yhtälö oikeudenmukainen?

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!