perjantai 8. huhtikuuta 2022

Halusiko Ano Turtiainen juhlistaa Venäjän alennustilaa?

Valta kuuluu kansalle -puolueen Ano Turtiainen kulutti eilen eduskunnan aikaa kysymällä, millä tavalla Suomi aikoo juhlistaa kesällä ratifiointinsa 30-vuotispäivää viettävää Suomen ja Venäjän välistä valtiosopimusta. Pääministeri Sanna Marin (sd) vastasi, että "näissä vallitsevissa olosuhteissa olettaisin, että emme mitenkään". 

Marinin vastaus nauratti kansanedustajia, mutta tosiasia on, ettei Turtiaisen performanssissa ollut mitään huvittavaa. Venäjähän on johtajansa Vladimir Putinin hallintokauden aikana ajautunut yhä enemmän eristyksiin ja sitä kautta heikkouden tilaan. Nykyisin maan talous toimii kuin kehitysmailla eli perustuu ennen kaikkea raaka-aineiden vientiin

Samalla maan bruttokansantuote on laskenut merkittävästi verrattuna kymmenen vuoden takaiseen. Ja päätelleen Venäjän heikosta sotamenestyksestä Ukrainassa on myös sen sotilaallinen voima rapautunut. 

Tämä tilanne on surullinen sekä venäläisten että maailman muiden ihmisten kannalta. Neuvostoliiton perillisen kehitys Turtiaisen mainitseman sopimuksen aikana on ollut äärimmäisen kaukana niistä mahdollisuuksista, joita Venäjällä olisi ollut Putinin astuttua demokraattiseen markkinatalousyhteiskuntaan tähdänneen Boris Jeltsinin seuraajaksi. 

Toki historia on sellainen tieteenala, ettei siinä voi testata vaihtoehtoisia teorioita kontrolloiduin kokein, mutta arvoisan lukijan lienee helppo päätellä, miltä Venäjän elinolot ja talous näyttäisivät, mikäli maassa olisi vallinnut todellinen monipuoluedemokratia ja sananvapaus, se olisi aikanaan integroitunut globaaliin talousjärjestelmään ja siten houkutellut oleellisesti enemmän ulkomaisia investointeja, sikäläisten lasten ja nuorten koulutus olisi perustunut oikeaan tieteelliseen tietoon ja maassa syntynyt varallisuus olisi ohjattu takaisin talouteen sen sijaan, että se on kanavoitu presidentin lähipiirille sijoitettavaksi ulkomaille. 

Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, vaan entinen suurvalta on tuhonnut itsensä viimeistään presidenttinsä käynnistämän Ukrainan sodan myötä. Jatkossa sen talous - hylkiövaltiona - on entistä suuremmissa vaikeuksissa ja voi parhaimmillaankin pelastautua vain jonkinlaiseksi Kiinan raaka-ainelähteeksi. Siis samaan rooliin, johon idän suurvalta on jo pitkään ohjannut Afrikan maita.  

En tiedä mitä Turtiainen eilen ajatteli kysymystä asetellessaan, mutta minun nähdäkseni Venäjällä nähdyssä kehityksessä on viimeisten vuosikymmenien aikana näkynyt kovin vähän juhlimisen aihetta. Ellei kansanedustajalla sitten ollut mielessään ilakointi Venäjän nykyisestä alennustilasta? 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

10 kommenttia:

  1. Jospa tuo piruuttaan kyseli, luulisin niin...

    VastaaPoista
  2. Minusta ei ole surullista, että Venäjän armeija rapautuu. Toivon sen romahtamista. Maa pitäisi pilkkoa ja ottaa isottelunhalut pois. Harmi vaan, että kaikenmaailman kahelien hallitsemien valtioiden on annettu kehittää itselleen ydinase.

    VastaaPoista
  3. Anus Putkonen sieltä Turtiaisen takaa kurkkii....

    VastaaPoista
  4. Vahva oletus, että Turtiainen olisi ajatellut.

    VastaaPoista
  5. Jälkiviisastellaan Putinin Venäjästä vähän: valitaan entinen Kgb- mies johtamaan kommunistiset mädännäiset menettelytavat äidinmaidossaan sisäistänyttä kansaa; mikä voisi mennä pieleen.

    VastaaPoista
  6. Tervemenoa viemäreihin koko vkk ryssäpuolue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VVK uudeksi nimeksi ehdotan EVVK = ei vois ketään kiinnostaa.

      Poista
  7. Anus Pötkösen ryssätuutti UMV ylisti Turtiaista maasta taivaaseen, kunnes tämä sanoutui irti Convoy-häiriköinnistä.
    Sitten tapahtui outoja:

    Turtiainen julkaisi videon, jossa hän aluksi hoke hokemistaan kuinka kaikkien on mietittävä, miten tähän on tultu.

    Tultu mistä mihin?

    Sitten avautuu sontaluukku suoltaen saatapeetä ja veetua, ja kuinka kaikki ovat pelkkää pashaa ja prääzää - Jumalan edessä!
    Kaikkien on siksi rukoiltava, koska enää ei voi muuta ei voi muuta ei voi muuta!

    Miksi ei voi muuta kuin turvautua mielikuvitusystäviin?

    Mies oli selvästikin kohdannut jotain todella järkyttävää, joka oli suistanut hänet raiteiltaan.

    Ilmeisesti Anus oli ottanut yhteyttä, kiittänyt häntä hyvästä Venäjän kätyriydestä tähän asti ja kysynyt, miksei Ano ole convoijaamassa Ryssän puolesta?
    Ano oli ällistynyt:

    hänko muka Ryssän kätyri?
    Anus selvitti, että nimenomaan sitä hän on, mikä tässä muka on epäselvää?
    Sitten nähtiin video täysin raiteiltaan suistuneesta Turiaisesta, kun taas UMV lakkasi kirjoittamasta Turtiaisesta mitään.

    Nyt hän on päässyt taas raiteilleen ja selvästi hyväksynyt osansa Ryssän agenttina ja kätyrinä, jota UMV on pikkuhiljaa taas alkanut mainostaa, joskaan ei läheskään samalla intensiteetillä kuin ennen.

    Melkein käy miestä sääliksi.
    Ano Turtiainen ei ole Ryssän kätyri kuten Anus;
    hän on äärimmäinen Hyödyllinen Idiootti, tuskin vieläkään täysin asiaa tajuamatta.

    VastaaPoista
  8. Taannoin Ano kertoi olevansa pöyristynyt ja järkyttynyt siitä, että Venäjän sotilasteknisestä erityisoperaatiosta käytettiin sanaa miehitys, eikä yritetykään löytää mitään sukupuolineutraalia vastinetta miehitys-sanalle.

    Arvaisin, että hänen motiivinsa kysymyksen esittämiseen oli samanlainen vittuilu kuin ennenkin.

    VastaaPoista
  9. Mitä se proffessori höpöttää, neuvostovenäjällähän on sananvapaus mutta myös suomalaisen arvojohtajan peräänkuullluttama sananvastuu kyseisen arvojohtajan peräänkuuluttamineen varoittavine esimerkkeineen:

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007722691.html

    En tiedä vaaditaanko venäjällä _tehokasta katumusta_ vielä oikeudenmukaisentuomion jälkeen kuten edelläkävijä maa suomessa kiitos _kokoomus_ arvojohtajan:

    https://yle.fi/uutiset/3-9663534

    Tietenkin voidaan ajatella kuinka hyvin suomessa menisi jos näitä arvoja saataisiin paremminkin ja voimakkaammin suomalaiseen oikeuden käytäntöön kuten venäjällä jossa ne on jo arvojen mukaiset..

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!