Tämä henkilö esitti kirjoitukssaan vaatimuksen, jonka mukaan "tarvitsemme kunnollista arvopohjan muutosta ja urheiluseuroja, jotka palaavat juurilleen: liikuttamaan laajasti lapsia, nuoria ja aikuisia. Erityisenä kohderyhmänä pitäisi olla 13–20-vuotiaat nuoret, joista vain murto-osalle on paikka nykyisten urheiluseurojen joukkueissa... Veronmaksajien ei tulisi rahoittaa nykyistä huippu-urheilijoiden tehotuotantoa lasten ja nuorten urheiluseuroissa. Käytettäköön veroeurot mieluummin kaikille saavutettavaan ja kansanterveyttä edistävään liikuntaan."
Mokkapalaäidin vaatimus on sinänsä sekä ymmärrettävä että oikeaan asiaan suuntautuva. Ensimmäinen sikäli, etteivät kaikki lapset ja nuoret ole kilpailullisia saati urheilullisesti lahjakkaita. Ja toinen siksi, että näiden nuorten vähäinen liikuntaharrastus on todellinen yhteiskunnallinen ongelma.
On kuitenkin niin, etteivät - toisin kuin kirjoittaja vihjaisi - suomalaiset urheiluseurat juurikaan toimi veronmaksajien piikin varassa. Sen sijaan niiden nuorisotoiminta perustuu lähes kokonaan vapaaehtoisuuteen, mikä edellyttää tekijöitä. Eikä sellaisia löydy ilman motivaatiota.
Käytännössä urheiluseurojen toimintaan osallistuvilla ihmisillä on kaksi intressiä eli motiivia. Niistä suurin on oman lapsen harrastus ja toiseksi suurin oman lapsen kilpailumenestys. Monen kohdalla jopa päinvastoin.
Näiden motivaatiotekijöiden tyydyttämiseksi nämä ihmiset uhraavat omaa vapaa-aikaansa omalla kustannuksellaan - siis ohjaavat nuorisoryhmiä, kuljettavat lapsia ja nuoria tapahtumiin, osallistuvat kilpailutapahtumien järjestämiseen ja keräävät samoja tarkoituksia varten yrityksiltä sponsorirahoja seuran toiminnan mahdollistamiseksi. Näihin resursseihin verrattuna mokkapalaäidin mainitsemat veronmaksajien tukirahat urheiluseuroille ovat merkitykseltään kuin pieru Saharassa.
Niinpä käytännössä jokaisen lapsia ja nuoria liikuttavan urheiluseuran kohtalon kysymys on se, millä tavalla toimintaan saadaan mukaan aikuisia. Ja tosiasia on, että sellaisia näyttää löytyvän parhaiten niistä, joiden lapset ovat kilpailuhenkisimpiä ja menestyvät lajissaan.
Jos mokkapalaäiti siis haluaa urheiluseurojen keskittyvän liikuttamaan laajasti lapsia, nuoria ja aikuisia ilman kilpailuhenkisyyttä, on hänen löydettävä tällaiselle toiminnalle talkootyöläisiä ja kustannusten vapaaehtoisia maksajia. Yksi hyvä keino on ilmoittaa itsensä seurajohdolle vetämään harrastusliikuntaryhmää ja kerätä muista samanhenkisistä kokonainen tiimi, joka huolehtii ympäri vuoden toiminnan keskeytyksettömästä jatkumisesta. En tosin osaa neuvoa, minkälaisen motivaatiotekijän avulla se onnistuisi.
Tässä on hyvä huomata vielä sekin, että urheilu on yhteiskunnassamme tavallaan lapsipuolen asemassa. Nuorten musiikkiharrastusta ohjaavat veronmaksajien varoilla palkatut soitonopettajat. Samoin nuorten kuvataideharrastukset ovat kuntien järjestämiä.
Mutta nuorten liikuntaharrastus - kuten edelle kirjoitin - perustuu vapaaehtoistyöntekijöiden panostukseen ja sellaisena korostaa niiden tahojen motiiveja ja intressejä, jotka sen pyörittämiseen osallistuvat. Eikä se voi olla näkymättä lopputuloksessa.
Valkoisten, siis oikeiden suomalaisten.. hyvässä kondiksessa oleminen on suvakki-ideologian vastaista.
VastaaPoistamutta parta-lapsille on OK järjestää karatetunteja, kuntosalitunteja ja jopa tarkkuus ammunta harjoituksia kivääreillä ampumaradoilla
Lähes jokainen ampumaseura järjestää ammuntaharrastusta junioreille. Talvella ammutaan ilmakiväärillä ja ilmapistoolilla. Kesällä mennään ulkoradoille ja ammutaan pienoiskiväärillä ja pienoispistoolilla. Sisäratakauden päätteeksi järjestetään kilpailut tällä kertaa Härmässä. Tämän kesän ruutiasefinaali pidetään Nokialla 6.8.2022.
Poistahttps://www.harmanseudunampujat.net/?page_id=2081
https://www.ampumaurheiluliitto.fi/liitto/nuoriso/kultahipputoiminta/
no tiettty, ittekkin harrastin teininä ammuntaa, mut onhan se ny sekopäistä opettaa taistelu ja ammunta taitoja parta-teroille
PoistaTurussa ja Turun seudun kunnissa on "Mihi" nuorille
VastaaPoistaHelppo ja hauska tapa liikkua joka viikko – eikä maksa mitään!
Mihi.fi tarjoaa rentoa, monipuolista ja maksutonta liikuntaa Turun seudulla asuville 13–19-vuotiaille nuorille.
Joka viikko ohjelmassa on alueellisesti noin 80 liikuntavuoroa ja 20 eri joukkue- ja yksilölajia, kuten koripalloa, joogaa ja kiipeilyä.
Mukaan voi tulla milloin vain eikä aiempaa kokemusta lajista tarvita – ei ennakkoilmoittautumisia!
Itse lähdin poikani kanssa kuntosalille. Aluksi salin ohjaaja neuvoi poikaa kuntolaitteiden käytössä ja antoi salissa olleesta kansiosta ohjelman.
Ohjelmassa on perusohjeet laitteiden käyttöön.
Tämäkin siis vaatii vanhemman aktiivisuutta ainkin aluksi mutta on lapselle maksuton.
https://www.turku.fi/kulttuuri-ja-liikunta/liikunta/harrastamaan/liikuntapalvelut-lapsille-ja-perheille/mihi-nuorille
https://mihi.fi/
Erinomaista!
PoistaEn oikein lähtisi. Urheilija, edes kuntosellainen, ei tunnetusti tervettä päivää näe, ja pikku vammat ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Siinä kun ennen puhallettiin pipit pois ja annettiin mustelmien ja nyrjähdysten parantua luonnollisesti, on nyt pikku paskiaisilla kaikki vakuutukset, jotka tietysti vaativat vähintään erikoislääkäritasoisia ensihoitoja ja tutkimuksia, "oikeuksista" nyt puhumattakaan.
VastaaPoistaSairasta juttua sinulta. Kun käyttää järkeä ja toimii ohjeiden mukaan, tervejärkinen kuntoilu on kaikille erinomainen asia ja pitää yllä ihmisen lihaskuntoa sekä terveyttä. Ja kuten tiedetään, liikunta- ja kuntoiluvaihtoehtoja on monia. Varmasti jokainen löytää itselleen sopivan. Voi aloittaa vaikka kävelystä tai pyöräilystä.
PoistaCatilina on erikoistunut sairaisiin juttuihin, oli aihe mikä tahansa.
PoistaLiikunta on tunnetusti terveyttä ylläpitävä asia, lääkäreillä on jopa sanonta: liike on lääke.
Minusta termi "urheilu" pitää sisällään nimeonomaan kilpailun, vaikka usein puhutaankin erikseen kilpa- ja kuntourheilusta.
VastaaPoistaSilti kilpailuun tähtäämätön liikuntaharrastus on mielestäni kuntoilua, vaika harrastaja harjoittelisikin lähes yhtä kovaa kuin kilpailuun valmistautuva urheilija.
Olisiko siis paikallaan perustaa urheiluseurojen oheen kuntoiluseuroja tai urheiluseuroihin kilpa- ja kuntopuolet erikseen, samaan tapaan kuin esim. nyrkkeilyseurat järjestävät kuntonyrkkeilytreeniä, jossa ei ole aikomustakaan otella?