maanantai 4. huhtikuuta 2022

Miksi suhtautuminen yhtä vakaviin sotarikoksiin on erilaista?

Viikonlopun aikana medioihin levisi tieto murhatuista ukrainalaisista siviileistä, joita oli löytynyt venäläisten ensin valtaamilta, mutta Ukrainan myöhemmin takaisin ottamilta alueilta. Ne vahvistivat entisestään kuvaa siitä, etteivät venäläiset noudata niin sanottuja sodan sääntöjä. 

Niinpä poliitikot ja asiantuntijat tasavallan presidenttiä, pääministeriä ja Helena Rantaa myöden myös Suomessa riensivät kauhistelemaan tuomitsemaan Venäjän teot sekä - aivan oikein - vaatimaan heidän saattamistaan vastuuseen. Samoin tekivät poliitikot ympäri maailman. 

Toki tuomitsen itsekin nämä hirmuteot synkkinä sotarikoksina. Mutta samalla on syytä todeta, ettei Putinin armeijan aiemmin ilmi tullut tapa käydä sotaa ohjuksin ja muin asein välittämättä siviileistä ole ollut yhtään vähemmän tuhoisaa. Siksi myös sitä tulisi loogisesti ajatellen pitää aivan yhtä vakavana siviileihin kohdistuvana sotarikoksena.

Minusta tässä asiassa on mielenkiintoista se, kuinka jälleen kerran jouduimme havaitsemaan, ettei todellisuus välttämättä vastaa ihmisten reaktioita. Klassinen esimerkki tästä on susien pelko: nehän kyllä ovat vaarallisia petoja suurine hampaineen, mutta eivät ole sataan vuoteen aiheuttaneet ihmishenkien menetyksiä toisin kuin hirvet, joiden takia Suomessa on kuollut vuosittain keskimäärin kaksi ihmistä.  

Silti hirviä ei pelkää kukaan, mutta sudet herättävät kauhua. Ajatus kuolemisesta hirvikolarissa ei selvästikään ole yhtä pelottavaa kuin joutuminen suden hampaisiin. 

Ja sama koskee näköjään myös sodassa tappamista. On selvästi vastenmielisempää ajatella, että ihminen käy käsiksi siviiliin teloitustarkoituksessa kuin se, että tämä tapettaisiin kauempaa ampumalla ilman, että murhaajan ja murhatun välille syntyy fyysistä kontaktia. Kummassakin tapauksessa teko on kuitenkin aivan samalla tavalla tahallinen ja johtaa samanlaiseen traagiseen lopputulokseen. 

Olisiko yhteys suden ja murhaajan välillä se, että molemmat käyvät tarkoituksella tappamassa valitsemansa henkilön, mutta hirvi tai ohjus tappavat uhreja, joita ne eivät ole erikseen valinneet? Vai mistä ihmeestä tässä epäloogisuudessa mahtaa olla kyse?  

16 kommenttia:

  1. LOPETTAKAA teloitus-termin käyttäminen väärässä asiayhteydessä!
    Teloitus on lainmukaisen, oikeuden määräämän kuolemantuomion täytäntöönpano! Ukrainassa on kyse siviilien MURHISTA!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ukrainassa jaettiin näyttävästi ja teatraalisesti aseita siviiliväestölle kehoituksin myös käyttää niitä. Jaettiinko asepukuja tai edes kokardeja?
      Tunnukseton siviili, joka ammuskelee kohti, saadaan ampua sen kummemmin miettimättä.

      Poista
    2. Venäläisiä pitää puolustaa, kun ovat niin syyttömiä tähän tilanteeseen, suorastaan uhreja. Ihan vilpittömästi natsijahdissa joutuvat tappamaan niskalaukauksilla siviilejä pitkin katuja, saattaa joukossa mennä etnisiä venäläisiäkin. Ukrainalaiset ne syyllisiä on, kun paskiaiset yrittävät puolustautua hyökkääjää vastaan. Luultavasti ovat osanneet arvata venäläisten miehityksen seuraukset. Suksi sinä trolli jo hevon perseeseen.

      Poista
    3. Vitunko väliä, että Azov-pataljoonalla meni vuorokausi kadulla makaavien ruumiiden huomaamiseen ja että videosta näkee, että ruumiit saattavat olla lavastusta, koska nousevat istumaan, kun kamera kääntyy pois (tämä näkyy sopivasti kuvaan sattuvasta taustapeilistä). Eikä olisi ensimmäinen kerta, kun kärähtävät moisesta. Ukrainalaiset eivät voi mitenkään syyllistyä mihinkään yhtä pahaan kuin venäläiset, vaikka sitten vähän lavastelisivat joukkomurhia ja joukkohautoja.

      Poista
    4. Joo, koko sota on ukrainalaisten lavastama. Venäläiset vaan vahingossa osui paikalle, ja heti syytetään.

      Poista
    5. Murhista tuossa on tosiaan kyse eikä teloituksesta (korjaan sen mukaisetsi tekstin). Wikipedian mukaan "teloitus on tuomioistuimen tai viranomaisen laillisesti langettaman kuolemantuomion täytäntöönpano, jolloin ihminen surmataan rangaistukseksi rikoksesta".

      Hyvä muistaa vielä sekin, että näiden murhien - sekä ampumatta että ohjuksin tehtyjen - tekijät selvitetään ja saatetaan edesvastuuseen. Ja he joutuvat kärsimään siinäkin tapauksessa, ettei heitä saada Haagiin tuomioistuimen eteen, sillä he eivät pysty jatkossa poistumaan Venäjältä. Ja sielläkin saattaa käydä huonosti, mikäli maassa tapahtuu vallanvaihdos.

      Poista
  2. Tuhkaa sanoisi että ne voivat olla sotarikoksia, ongelma on vain siinä mitä tehdä rikolliselle? Jonkun pitäisi vain rangaista rikosiin syyllistyneitä ja ottaa niitä kiinni? Ongelma on vain että Venäjä on ydinasevaltio?

    VastaaPoista
  3. On aika suuri saanssi, että tekijät kärähtävätkin, ja media saa niellä suuret sanansa, mutta koskas ne virheensä myöntävät?
    Näyttää vaan, että Brittien tiedustelu onkin seurannut tapahtumia tarkemmin kuin luultiinkaan.
    Siis se aika: Venäläiset lähtivät 31.3. Seuraavana päivänä pormestari piti juhlat vapautumisen kunniaksi. Ei mitään kadulla lojuvia ruumiita. Ukrainalaisten oma videopätkä, joka pian katosi netistä, kertoi samaa. Sitten tulivat Ukrainan poliisin "kommandot" "puhdistamaan" aluetta. Sitten 3.4. alkoi kuvamateriaalia virrata. Miksi kolmen päivän viive?
    Britit estivät vetollaan asian käsittelyn turvallisuusneuvossa. Näillä näkymillä sitä käsitellään huomenna. Briteillä on ilmeisen paljon siepattu ukrainalaisten viestiliikennettä, joka ei tue lännen virallista narratiivia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidat ihan oikeasti uskoa Venäjän propagandaa? Ja samalla varmuudella uskot, että ukrainalaiset olisivat rikkumattomasti omien maanmiestensä murhaajien puolella jättämättä kertomatta niistä ukrainalaisista murhaajista, jotka käsityksesi mukaan ovat nuo teot tehneet?

      Poista
    2. Jospa tuo on maksettua rakkautta.

      Poista
    3. Oireet viittaavat vahvasti siihen suuntaan, että Anonyymin oletus on oikea varsinkin, kun otetaan huomioon sekä kommenttien sisältö että se ahkeruus, jolla niitä kirjoitellaan. Ja propagandan tuottajanhan ei tarvitse itse uskoa siihen, mitä kirjoittaa.

      Poista
    4. Satelliittikuvien perusteella siviiliuhrit olivat Butšan kaduilla ennen venäläisten vetäytymistä kaupungista.
      Ukrainasta tuoreeltaan julkaistut satelliittikuvat näyttävät kumoavan venäläisväitteet,
      joiden mukaan siviilivaatteiset ruumiit olisivat ilmestyneet Butšaan vasta venäläisjoukkojen poistuttua paikalta.
      Maaliskuun puolivälin aikoihin otetuissa yhdysvaltalaisen Maxar-satelliittiyhtiön kuvissa näkyy esiintyvän jo useita siviilien ruumiita.

      https://yle.fi/uutiset/3-12390404

      Poista
    5. "Satelliittikuvien perusteella siviiliuhrit olivat Butšan kaduilla ennen venäläisten vetäytymistä kaupungista."
      Alkuperäisestä päivämäärästä kuvan ajankohtaa myöhennettiin kymmenellä päivällä. Mikä lie oikea kuvan ottoaika?
      Kaikki muut uhrit ovat venäisten lähdön jälkeen. Kenties enemmstö on sodan oheisuhreja: https://sinikivi.com/sinikiven-paakirjoitukset/maailmanmeno/1043-buchan-siviiliuhrit-sittenkin-tahattomia
      Osa on teloitettuja, useilla niistä valkoinen nauha esim käsien sidontaköytenä. Jokainen Ukrainassa asuva tietää, että venäläiset käyttävät tunnuksenaan valkoista nauhaa ja ukrainalaiset sinistä nauhaa. Venäläisten häivyttyä ukrainalaisetsotilaat, siis jotkut heistä - ehkä Azovin rykmentin natsit - teloittivat pettureita. Näin tehtiin Suomenkin sisällissodan aikana. Tampereella, Kotkassa ja erityisesti Viipurissa valkoiset teloittivat venäläisiä ja muitakin venäläisikis luultuja sotaan nähden täysin ulkopuolisia.

      Poista

  4. Oikeassa oli Cicero: "4 puhetta Catilinan salaliitosta" !

    VastaaPoista
  5. Valitettavan monet ihmiset ovat muiden vietävissä. Venäläisistä suuri osa uskoo Putinin propagandaan, vaikka maassa saatiin huomata Neuvostoliiton romahduksen jälkeen, kuinka heille oli vuosikymmeniä valehdeltu lännen köyhyydestä. Kun Suomeen tuli uteliaita venäläisturisteja, osan maailmankuva romahti. Anttilan tavaratalon runsaudessa maatuskat hyperventiloivat, kun tajusivat tulleensa huijatuiksi. Nyt sitten monet aikoinaan huijatut venäläiset uskovat kaiken, mitä valtio tiedottaa.

    No, vaikutetaanhan meihin kaikkiin kasvatuksella, koulutuksella ja medialla, mutta tappamisen perustelu millä tahansa syyllä on kyllä mielestäni masentavaa. Ihminen ei näköjään opi ikinä olemaan ihmisiksi.

    VastaaPoista
  6. Kopion tämän tähän:
    "Tämä toistuu niin kauan kuin länsimaat antavat. Pakotteet tulisi pitää niin kauan, että venäjän omilla kanavilla kerrotaan nämä tapahtumat alkaen toisesta maailman sodasta ja neuvostojoukkojen teoista ja sen jälkeen niiden joukkojen teoista alistamissaan neuvostoliiton maissa, ihan kuin tehtiin natsien teoista ja toitotetaan ne niille."

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!