lauantai 23. huhtikuuta 2022

Kuplautuminen johtaa ahdistukseen

Kylmähköä kevätpäivää viettäessäni rupesin muun tekemisen puutteessa lueskelemaan Twitteriä. Ensin niitä viestejä, joita seuraamani henkilöt olivat eteeni asettaneet, mutta sittemmin myös tutkailemaan kaikenlaisten uudelleenjakoina tai kommentteina vastaani tulleiden henkilöiden viestiketjuja. Ja se synnytti mielessäni tämän ajatuksen, jonka päätin jakaa päivän toisena merkintänä muillekin (tässä se päivän ensimmäinen merkintä).

* * *

Tutkija on henkilö, jonka työnä on yrittää ymmärtää tutkimuskohteensa todellista olemusta siihen aiemmin liittyneiden tietojen, uutta havaintomateriaalia tuovien kontrolloitujen kokeiden ja loogisen ajattelun perusteella. Aiempina aikoina hänen ei ole juurikaan odotettu ottavan kantaa tutkijayhteisön ulkopuoliseen maailmaan, vaikka ei sitä toki ole kiellettykään. 

Viime vuosina tutkijakuntaa on kuitenkin painostettu ottamaan entistä enemmän kantaa yleispoliittisiin asioihin - ainakin omalta alaltaan. Mutta tosiasia on, että se joka kommentoi omaa alaansa, innostuu usein kommentoimaan maailman menoa laajemminkin. 

Yksi tällainen sosiaalisessa mediassa aktiivisesti näkemyksiään edustavista tutkijoista on eräs Jyväskylän yliopiston lehtori. En olisi kuvitellutkaan kirjoittavani hänestä - täysin oudosta ihmisestä - vielä aamulla. 

Kävi kuitenkin niin, että huomasin tekstejä plaratessani hänen ilmoittaneen luopuneensa Helsingin sanomien tilauksesta, koska lehdessä oli ollut Finnairin mainos. Tarkalleen ottaen hän kertoi tehneensä samoin myös sanomalehti Keskisuomalaisen tilaukselleen, koska "tämä ilmiö riepoo niin pahasti". 

Jatkoviestissään hän kertoi nykyisin lukevansa vain Maailman kuvalehteä sekä joukkoa harrastuslehtiä. Niinpä kiinnostuin ja katsahdin miltä hänen mainitsemansa tiedonlähde näyttää. Tätä kirjoitettaessa sen nettisivulta löytämäni viisi ensimmäistä otsikkoa olivat seuraavat: 
  1. Miksi eläimiä rakastava ihminen syö lihaa? - yhteiskunta pitää lihaparadoksia yllä kovalla hinnalla.
  2. Missä menee maailman rajat? - Maailma kylässä -festivaali juhlistaa planeettaamme toukokuussa kotona ja kaupungilla.
  3. Suomen eläinlääkäreiden kehitysyhteistyöjärjestö vie eläinlääkintää sitä tarvitseville: "haasteet ovat erilaisia, vaikkapa saniteettiasiat ja trooppiset taudit".
  4. Luonnonvaroihin kohdistuva paine ajaa villieläimet ahtaalle - Kenian maasai-heimo elää norsujen kanssa taas sopusoinnussa.
  5. Suhteemme eläimiin on vinksahtanut, sanoo ammattiaktivisti Suvi Auvinen: "on eläimet, joita me rakastetaan, ja ne joita voidaan syödä ja hyödyntää".    
Tällä taustalla vahvasti kuplautunut uusi sosiaalisen median tutkijatuttavuuteni on kommentoinut omaan osaamisalaansa eli metsien monimuotoisuuteen kuuluvia asioita sellaisesta näkökulmasta, jonka yksipuolisuuden voi jokainen arvata edelle kirjaamistani otsikoista. Toisin sanoen metsiä uhkaa luontokato ja ilmastonmuutoskin pitäisi huomioida kaikessa

Varsinaisesti tahdon kuitenkin jakaa teidän kanssanne - arvoisat lukijani - kuusi muuta hänen kommenttiansa. Siis sellaisia, jotka eivät suoraan liity hänen tutkijantyöhönsä vaan yleiseen poliittiseen keskusteluun.
  1. Mä haluaisin et yliopisto ois niin vastaanottavainen paikka kun mahdollista, ja että siellä syntyis kokemus maailman parantamisesta. Ja että kaikki meidän yhteinen tekeminenkin veis näitä tavoitteita kohti.
  2. Atte Kaleva alleviivaa #Öyhökratia -kirjan tekijöiden viestiä. Hän luottaa suureen seuraajamääräänsä ja näkyvyyteensä. Siihen, että totuudesta riippumatta hänen viestinsä menee monelle läpi ja aiheuttaa pöyristelyä. Alhaista, mutta ah, niin helppoa.
  3. Mun yliopistonlehtorin palkka on reilun 4000€/kk. Se on liikaa rahaa, niin paljoa ei pysty kestävästi käyttämään. Siksi olen valmis siihen, että verojani nostetaan 10 prosenttiyksikköä eli reilut 400€/kk jaettavaksi kuntasektorin henkilöille joiden palkka on alle 3000€/kk.
  4. Kiinteistövero pitäisi räjäyttää niin, että se kasvaisi eksponentiaalisesti about 150 neliön jälkeen jotta se ohjaisi pienempiin koteihin. Planeetta ei kestä nykyistä koko ajan kasvavaa rakennuskantaa.
  5. Mä olen aina kalastanut. Vuosi vuodelta se on tuntunut pahemmalta. Mitä kalakannat kestävät? Voinko matkustaa kalastuksen vuoksi? Kärsivätkö kalat? Eilen pyöräilin lähirantaan, pilkin puoli ämpäriä särkiä ja nyt mulla on etäpäivälounaita kesään asti purkissa. Tätä varmaan jatkan.
  6. Liha voi kerran-pari kuukaudessa korvata nuo tuotteet, ei toisinpäin. Globaalia sukupuuttoaaltoa ei voi pysäyttää ilman lihankulutuksen merkittävää leikkaamista.
Minun nähdäkseni edelle kopioimani kommentit riittävät osoittamaan, kuinka äärimmäisen suppea yleismedioiden seuranta johtaa maailmankuvan kapenemiseen ja käsinkoskeltavaan ahdistukseen myös silloin, kun kyseessä on epäilemättä älykäs henkilö. Sillä sellaisiahan käytännössä kaikki yliopistolehtoraatin saaneet henkilöt eittämättä ovat.

Siksi olisi hyvä muistaa suhtautua ilman ennakkoluuloja kaikkiin sellaisiin ihmisiin, jotka tutkijan arvovallalla esittelevät omia näkemyksiään. Nekin pitää arvioida itse argumenttien perusteella - mukaan lukien allekirjoittaneen näkemykset - ilman, että professuuriin, yliopistonlehtoraattiin tai vaikkapa dosentuuriin liittyvä arvostus antaisi ulostulolle ylimääräistä uskottavuutta.

Samalla - ja tämän vasta kirjoituksen aikana syntyneenä ajatuksena - tahdon sanoa, että harva asia on yhtä terveellistä kuin seurata sellaisten henkilöiden argumentteja, joilla ei pääsääntöisesti ole mitään yhteyttä omaan ajatusmaailmaan. Se ehkäisee kummasti oman ajattelun suppeutumista ja samalla vähentää omiin huolenaiheisiin liittyvää ahdistusta. 

13 kommenttia:

  1. 4-kohta on hyvä. Kaveri ei sitten tutkijataustasta huolimatta osannut pohtia, mistä tarve rakennuskannalle syntyy ja mahtaisiko väestönkasvun rajoittaminen olla tehokkaampi keino kuin kiinteistövero. Tai sitten hän tajusi, että silloin muslimeita pitäisi vaatia käyttämään ehkäisyä, mutta heillehän ei punavihreässä maailmassa saa asettaa mitään vaatimuksia.

    VastaaPoista
  2. Siteerattu henkilö kirjoitti:
    "Mun yliopistonlehtorin palkka on reilun 4000€/kk. Se on liikaa rahaa, niin paljoa ei pysty kestävästi käyttämään. Siksi olen valmis siihen, että verojani nostetaan 10 prosenttiyksikköä eli reilut 400€/kk jaettavaksi kuntasektorin henkilöille joiden palkka on alle 3000€/kk."

    Kukaan ei estä tätä ihmistä lahjoittamasta asuinkunnalleen 400 euroa kuussa. Ei tarvitse kysy lupaa. Selvittää vain kunnan tilinumeron. Tai laittaa rahat kirjekuoreen ja osoittaa sen kunnanviraston kirjaamoon. Helppoa.

    Haluamalla veronkorotusta hän itseasiassa halunnee, että lisäraha kunnalle otetaan verotuksen kautta kaikilta. Hän ei ota huomioon, että on ihmisiä, joilla on vastaavat tulot kuin hänellä, mutta pakolliset menot ovat suuremmat.

    Vaikka henkilö on yliopistolehtori, hänen älykkyydestään puhuminen tuo esille tarpeen määritellä käsite älykkyys. Itsekäs ja ajattelematon hän on ainakin.

    Metsäkulman Murre

    VastaaPoista
  3. Siis Jyväskylän yliopisto jälleen. Sille on naurettu koko sen olemassaolon ajan.

    VastaaPoista
  4. Tuollaiseen voi suhtautua monellakin tapaa. Aivan ilmeisestä ahdistuneisuudesta tuossa on kuitenkin mitä ilmeisimmin kyse. Mutta onko käynyt niin, että aikuistuminen on tässä tapauksessa jäänyt kesken? Pieni lapsi on omnipotentti, hän on maailmansa keskus, hänellä on vain muutama tarve ja saa tahtonsa toteutumaan huutamalla. Aikuistumisen mukana kasvaa tietoisuus siitä, että meitä on täällä muutama miljardi ja yhden ihmisen vaikutusmahdollisuudet ovat hyvin pienet. Hyvien ja fiksujen ajatusten ja ratkaisujen kautta voi mahdollisesti vaikuttaa, jos hyvin käy, mutta pelkkä tahtominen ei juuri mitään vaikuta vaikka punnertaisi naamansa siniseksi.

    Ja seuraavaksi tuli mieleen ajatus, että jos lääkäri sairastuu pakkomielteisiin ja ryhtyy tyrkyttämään uskomushoitoja, hän menettää varsin pian lääkärinoikeutensa. Mahtaneeko tutkijoilla olla vastaavaa pätevyyden säilyttämisvaatimusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa ei menetä. Yllättävän pitkälle niitä voi tarjota, kas kun monet "hoidot" _ovat_ uskomushoitoja, ts ei niitten tehosta oikeastaan näyttöä ole. Suoneniskentä muuten on saattanut olla ehkä hyvinkin tehokas, mutta ehkä eri syistä kuin luultiin.

      Poista
  5. Kuplautuminen on otollinen tapa kieltäytyä näkemästä todellisuutta ja kuplan ulkopuolisen maailman moninaisuutta sekä myöskin sen moniarvoisuutta. "Kuplaudu, turhaudu, ahdistu" Taannoinen Åbo academin apulaisprofessorin yritys parantaa työpaikan tulehtunutta ilmapiiriä viemällä suolakippoja työhuoneisiin osoitti viimeistään Suomalaisten yliopistojen todellisen alennustilan, varsinkin kun apulaisdekaani vakuutteli, ettei se edustanut yliopiston kantaa vaikka sen oma työntekijä ili tekijänä. Vaikka apulaisprofessori teki taikansa työpaikalla ja työaikana yliopiston tiloissa yliopisto ei halunnut puuttua millään lailla työntekijänsä yritykseen murentaa työnantajansa tieteellistä auktoriteettia opiskelijoiden silmissä.
    Vastaavien esimerkkien valossa on käynyt selväksi, että joillekin tieteen aloille on pesiytynyt suuri joukko keskinkertaisuuksia epätieteellisien ja epänormaalien, todellisuudesta erkaantuneiden mielipiteidensä kanssa, joita he levittävät työnantajiensa arvovallalla. Toivottavasti näille pseudotieteilijöille ja heidän edustamilleen "tutkimusaloille" hallituksemme ei jaa enempää ulkomailta lainattua rahaa.

    VastaaPoista
  6. Mitäpä uutta tässä nyt enää on sen jälkeen, kun muuan tutkija sai potkut kanadalaisesta yliopistosta 15 vuoden moitteettoman apulaisprofessuurin hoitamisen jälkeen?

    Ja mistä syystä?
    Kasn, kun tämä nainen oli osoittanut tieteellisesti, etteivät jääkarhut ole todellisuudessa kuolemassa sukupuuttoon:

    https://beta.oikeamedia.com/o1-124112

    Tästä hyvästä the Tutkijat™ rankaisivat tutkijaa samalla tavoin, kuin tässä parin kolmen kuluneen vuoden ajan the Asiantuntijat™ ovat tehneet parhaansa turmellakseen asiantuntijoiden arvostuksen.

    VastaaPoista
  7. Universtaat ovat paisuneet liikaa. Väkisinkin korkeintaan keskinkertaista toimintaa, vaikka kaikki alat olisivat jatkuvan tutkimisen arvoisiakin. Ja puolet akateemisestakin väestä on keskinkertaista huonompia, onko heillä parempaa osoitusta statuksestaan kuin poliittinen korrektius? Ei ainakaan käytetympää. -jussi n

    VastaaPoista
  8. Se voisi olla pätevämpi päinvastaisessa järjestyksessä, tuo otsikko. Ahdistuminen johtaa kuplautumiseen.

    Siitä ei sitten puuttuisi enää muuta kuin korjata termi "ahdistus" varsinaisella juurisyyllä, eli sillä tosiasialla, etteivät ihmiset kulttuurisen narsismin oloissa enää kasva irti perussymbioottisista riippuvuuksista, vaan tarttuvat kaikki mahdollisiin uhriajattelun koukkuihin ja tarvitsevat "kuplaa" -- eli niitä voimaantumisen kokemuksia joita ryhmävahvistautuminen antaa.

    Uhrirooleihin samaistuminen ja regressiosta saatava voimaantuminen ovat aikamme länsimaisen individualistin katalin tajunnallinen ansa. Sellainen harha on nyt siis valtavirta-ajattelua. Ja valitettavasti on niin, ettei tuohon ansaan pudonnut millään pysty itse omaa tilaansa huomaamaan eikä ymmärtämään.

    Inhimillinen kasvu ja kehitys voidaan nähdä vain kehityksen suunnasta. Se on niin sanoakseni yksisuuntainen perspektiivi.

    VastaaPoista
  9. Luoja-jumalan korvikkeeksi ja palvonnan kohteeksi lehtori on nostanut Luonnon. Se tulee pyhittää koskemattomaksi. Ihminen on olemassa vain Luontoa varten. Lehtori on Luonnon apostoli, jolle Luonto on ilmoittanut tarpeensa kuten sen, millaisia metsien ja ilmasto-olojen kuuluu olla.

    Profeetta on valaistunut. Neljän tonnin kuukausipalkka velvoittaa kirjoittamaan Greta-tason ympäristöaineita, joissa synniksi tuomitaan kaikenlainen kuluttaminen. Vapahduksen tuo askeesi ja aneet eli kulutusta leikkaavat verot.

    Minä uskon Luontoon, kaiken luojaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä luonto-ohjelmissakin puhutaan luonnosta luojana. Muutaman kerran on korvaan osunut, että "se ja se on luotu siihen ja siihen tarkoitukseen...".

      Poista
  10. "Sillä sellaisiahan käytännössä kaikki yliopistolehtoraatin saaneet henkilöt eittämättä ovat."

    Eivät kuule kyllä eittämättä ole ulkoluku kantaa joskus yllättävän pitkälle, edes matematiikkaa ei välttämättä tarvitse ymmärtää kun pänttää tietynlaisia laskuja joita tietää tulevan... Kuten tiedät ylioppilaskirjoituksissakin tietty joukko inisee aina, että meillä ei ole ollut tälläistä laskuta kun siellä on lasku jossa täytyisi osata soveltaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohtu, eli saavat kuitenkin ällän kun ovat muut tehneet oikein ja se riittää vaikkei tuota yhtä osannut...

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!