lauantai 9. huhtikuuta 2022

Sanna Marinilta rohkeaa puhetta

Urkainan presidentti Volodomyr Zelenskyi piti eilen videopuheen Suomen poliittiselle johdolle. Siinä hän mm. muistutti Suomea talvisodan kauhuista ja kiitti meitä antamastamme avusta. 

Talvisota on toki ollut muutenkin ulkomaita myöden eräänlainen vertailukohta Ukrainan tapahtumille, ja jopa suomalaisia sotasankareita näytetään nostetun esille. Eikä se tietenkään ole ihme, sillä molemmissa tapauksissa hyökkääjä on oikeuttanut tekonsa tekaistuilla perusteilla, mutta osoittautunut sen jälkeen sotilaallisesti kyvyttömämmäksi kuin kukaan osasi edes kuvitella. 

Tällä hetkellä - noin 1,5 kuukauden sotimisen jälkeen - ovat Venäjän uusimman sotaseikkailun tappiot ukrainalaisten mukaan 19 000 sotilasta (kaatuneina ja haavoittuneina) + valtava määrä muuta kalustoa. Lukuja voi verrata talvisotaan, jossa yksin Ratteen tien taistelu vaati joidenkin lähteiden mukaan jopa 23 000 neuvostosotilaan hengen. 

Vertailuksi voidaan ottaa myös koko reilun kolmen kuukauden mittainen talvisota. Siinä suurvallan armeija kärsi yleisimpien arvioiden mukaan pelkästään kaatuneina yli 200 000 sotilaan tappiot eli hyökkääjän miehistöstä kuoli peräti noin 2 000 henkeä päivässä - se on ollut sanalla sanoen puhdasta teurastusta. 

Pienenä sivuhuomautuksena todettakoon, että talvisodan kaatuneista monet olivat ukrainalaisia, kuten vaikkapa Raatteen tien muistomerkeistä voi käydä tänä päivänäkin toteamassa. He tuskin olivat lähteneet omasta tahdostaan kuolemaan pohjoiselle metsätielle. 

Palatakseni asiaan. Huolimatta maailmanlaajuisesta Venäjän kyvyttömyyden hämmästelystä osoittavat edelle kirjaamani luvut, että Venäjän armeija on kaiken kaikkiaan suoriutunut Ukrainassa selvästi paremmin kuin talvisodassa. Siitä huolimatta sen hinta ollut jäälleen kerran valtava venäläisille äideille ja isille. Niinpä Putin on vaihtanut sotansa johtajan Syyriasta kokemusta hakeneeseen kenraaliin. 

Uuden johtajan tausta huomioiden lienee selvää, etteivät venäläisten siviileihin kohdistuvat terrorihyökkäykset tule loppumaan, vaan pahimmassa tapauksessa jopa lisääntymään. Nähtäväksi kuitenkin jää, onnistuuko hän myös motivoimaan edeltäjäänsä paremmin omat sotajoukkonsa, joissa Zelenskyin puheen mukaan on esiintynyt jopa taisteluiden välttämiseen tähtäävää itsetuhoista käytöstä.

Mikäli sodan raakuudet kiihtyvät tai ukrainalaisten tilanne vaikeutuu uuden komentajan astuttua hyökkäyksen johtoon, on mielenkiintoista nähdä länsimaiden reaktio. Jatketaanko niissä vanhaan malliin pitämällä kannustavia puheita, asettamalla Venäjälle lännen kannalta mahdollisimman harmittomia pakotteita sekä toimittamalla aseita ja muuta apua puolustajalle. 

Vai uskaltautuuko länsi puutumaan entistä enemmän Ukrainan tapahtumiin? Tai vaihtoehtoisesti: taipuuko se lopulta luovuttamaan tähän asti sankarillisesti puolustautuneen kansan venäläisten käsiin? 

Jälkimmäinen ei näyttäisi olevan ainakaan suomalaisten poliitikkojen tavoitteena päätellen esimerkiksi eilisen Zelenskyin puheen innoittamasta pääministeri Sanna Marinin (sd) kommentista, jonka mukaan "meidän tulee kaikin keinoin varmistaa, että Ukraina voittaa sodan". Tämä on rohkeaa puhetta, joka toivottavasti vastaa myös läntisten suurvaltojen näkemystä, sillä muussa tapauksessa maamme saattaa joutua hankalan asemaan Ukrainan kukistuessa. Näin ainakin mikäli Suomen liittyminen NATO:on viivästyy. 

Siitä syystä on maamme ulkopoliittisen johdon nyt syntyneessä tilanteessa huolehdittava entistäkin paremmin siitä, että hakemuksemme läntiseen sotilasliittoon lähtee mahdollisimman pikaisesti ja että se tulee siellä hyväksytyksi ilman ylimääräistä viivettä.  

22 kommenttia:

  1. Voisi kuvitella, että kenraalien erottaminen ja kierrättäminen ei erityisemmin edistä asevoimien johdon yhtenäisyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä kuitenkin tehdään kaikkialla, näin myös Suomessa toisen maailmansodan aikana.

      Poista
    2. Sehän on ihan yleinen käytäntö. Ilmeisesti on niin, että iso osa rauhanajan korkeammasta upseeristosta ei suoriudu hyvin sotatilanteessa eikä rintamakomentajina.

      Poista
  2. Nyt olisi tärkeää panna painetta Kiinalle, joka tukee Venäjää tässä Ukrainan kansanmurhassa. Kiinalaisille tuotteille pitäisi panna maailmanlaajuinen boikotti, jolla osoitettaisiin, että Kiinan toimintaa ei hyväksytä. Käytännössä se on tietysti hankalaa, kun lähes kaikki tuotanto on siirretty Kiinaan. Mutta boikotti pitäisi tuoda mediassa vahvasti esiin, jotta viesti menisi Kiinan johtajille. Muutenkin olisi viisasta kiinalaisen roskan sijasta ostaa parempilaatuisia länsimaisia tuotteita, vaikka ne hiukan enemmän maksaisivatkin. Saataisiin palautettua tuotantoa takaisin länteen patentti- ja tekijänoikeuksien varkailta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että tämä Ukrainan sota tulee muuttamaan paljonkin nykyisiä asenteita. Jatkossa pyritään suurempaan omavaraisuuteen ja toimintavarmuuteen kuin aiemmin. Sen sijaan en usko Kiina-boikottien toteutuvan, koska Xi Jinping on pyrkinyt luovimaan siten, että maan politiikka ainakin näyttää neutraalilta.

      Poista
    2. Niin etenkin helsingin huolto varmuutta lisää hanasaaren lopettaminen siellä kun voisi polttaa vaikka mitä hätä tilanteessa esim. vaikka natseja.. Maataloudenkin kannattavuus on sitä luokkaa, että varmasti omavaraisuus lisääntyy.. En usko tuohon pätkääkään vaan omavaraisuus vähenee ja huoltovarmuus yli 3-6kk jatkuvassa ongelmassa on huonompi kuin koskaan.

      Poista
  3. Venäläissotilaat ovat huomanneet tulleensa huijatuiksi, kun natseista vapautetut ukrainalaiskylät eivät näyttäneet heitä kaipaavan. Valehtelu vie aina luottamuksen. Venäläisten taistelumoraali ei siksi ole kummoinen. Puna-armeija kärsi talvisodassa samasta epäluottamusongelmasta ja siitä, että monet sotilaat tajusivat käyvänsä kunniatonta sotaa. Tuosta linkistä saa lisää tietoa:
    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007658374.html

    Monille venäläisille voi kuitenkin valehdella näköjään jatkuvasti. He uskovat, että ukrainalaiset ovat lavastaneet kansanmurhan muka mustatakseen venäläissotilaiden maineen. Heiltä pitäisi kysyä, miten hyökkäyssodassa sysimustan maineen saavuttanutta armeijaa voisi ja kannattaisikaan enää panetella. Venäjän propagandan uskominen on tässä vaiheessa lapsellista. Sama kuin uskoisi kolmevuotiasta lasta, joka posket suklaassa kieltää koskeneensa pääsiäismuniin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa sen takiako kun huomasivat tulleensa höynäytetyiksi ja asukkaat ei heitä kaivannutkaan oli asukkaat pakko tappaa ja raiskata.. Hyvä, että selvisi tämä.

      Poista
    2. Pitäisikö Anonyymi klo 10.48 opetella sisälukutaito? Vai piruuttasiko yrität vääntää kommentoimasi kommentin Venäjää ymmärtäväksi? Hyvän ihmisen pisteitä et tulla heitollasi kylläkään saa, vaikka niin ehkä typerästi kuvittelet.

      Poista
    3. OI EI! Ja minä kun niin olin liittymässä vihreisiin :(...

      Poista
    4. Tälläkin palstalla näkee näitä musta-valko-ajattelijoita, jotka eivät välitä pohtia asioita syvällisesti. Riittää, kun tunteenomaisesti tuomitaan kaikki venäläiset rikollisiksi barbaareiksi, vaikka todisteet eivät puhu sen puolesta.

      Jos esimerkiksi kaikki lähes 200 000 venäläissotilasta olisivat osallistuneet sotarikoksiin Ukrainassa, uhrien määrät olisivat satojatuhansia tai miljoonia eikä satoja tai tuhansia. Ukrainalaisten kaappaamat puhelutiedot osoittavat, että suuri osa sotaan lähetetyistä venäläisistä ei tosiaankan halua olla siellä. Eräskin sotilas valaisee vaimoaan siitä, kuinka Venäjän viralliset uutiset kertovat paskaa.

      Siviilien tappamisiin osallistuneet venäläiset ovat juuri niitä yksisilämäisiä ihmisiä, jotka on helppo manipuloida näkemään vastustaja ei-ihmisinä. Samaa dehumanisointia osoittaa venäläisten niputtaminen joidenkin hullujen kanssa samaan kastiin.

      Jos yleistämään aletaan, voimmeko edes harkita Natoon liittymistä, koska sen johtovaltion sotilaat syyllistyivät Vietnamissa siviilien murhaamiseen? Esimerkkinä Maj Lain verilöyly 16.3.1968. Emmehän voi liittoutua tällaisen porukan kanssa, vai?

      Itse en kannata enää liittoutumattomuutta, koska Putinin johtamassa valtiossa on tarpeeksi pölkkypäitä mainipuloitavaksi hyökkäyssotaan Suomeakin vastaan. Niinpä Nato näyttää järkevältä. Tämä tiedoksi niille, jotka yrittävät vääntää tämän kommenttini Putin trollin tuotokseksi.

      Poista
    5. "vaikka todisteet eivät puhu sen puolesta" Mielipidemittaukset puhuvat... Suomessa kansan typeryydestä kertoo nykyisen hallituksen olemassa olo se ei tarvitse edes tutkimusta.

      Poista
    6. Suurin osa asioista, teoista ja puheista on mustavalkoisia kun tietää kausaliteetit.. Suurimman osan tämän päivän tapahtumista ja poliitiikasta näki jo montakymmentä vuotta sitten tiesi jo silloin mitä ne sanoo nyt.

      Poista
  4. Saarnasiko Hitler kansalleen pahuutta? Mehän olemme pitäneet Hitleriä historian hirvittävimpänä roistona, joka jotenkin onnistui tartuttamaan oman pohjattoman pahuutensa omaan kansaansa.

    Mutta Hitler ei saarnannut pahuutta, vaan vetosi ihmisten uhrituntoihin. Saksan kansaa oli kohdeltu väärin, sitä vastaan oli hyökätty, sillä oli oikeus korjata tapahtunut historiallinen vääryys.

    Uhriajattelu johtaa omankädenoikeuteen. Siksi se on kaikissa muodoissaan katala tajunnallinen ansa, jonka koukkuihin ihmisten on tavatto,man helppo jäädä. Eivätkä ihmiset itse ollenkaan huomaa, millaisiin narsistisiin ja voimaannuttaviin tuntoihin heidän uhrikokemuksensa ja uhrirooliin samaistumisensa heidät johtaa.

    Kysykää tältä Sanna Marinilta miksi hän yhtä pontevasti merkkaa hallituksensa ohjelmaan "intersektionaalisen feminismin" nimellä kulkevan älyttömän uhriajattelun, ja sitten toisaalta hämmästelee miten Putinin hyökkäyssota muuttuu venäläisissä aivoissa maan muka oikeutetuksi puolustamiseksi.

    Putin, Lavrov, ja nyt myös Medvedev. Vain yksi itse itseään vahvistava tulkinta -- itse itseään ruokkivan uhriajattelun ja marttyrismin kierre. Narsistinen ansa, johon ihmisen on kaikkein helpointa jäädä, koska sen harhan vallassa vain oikeassaolemisen tunnot vahvistuvat.

    Tajunnan taantuessa kohti kaikkein lapsenomaisimpia kaikkiallisuuden ja kaikkivaltaisuuden tuntoja tapahtuu ilmiö joka sitten voi johtaa totaaliseen katastrofiin. Psyyken pohjalla tuhoamistarve ja itsetuho yhtyvät. Kaikille terroristeille itsetuhon ajatus on se lopullinen "todiste" siitä että he ovat oikeassa.

    Amerikkalaiset psykoanalyytikot laativat jo 40-luvun alussa Hitleristä henkiöprofiilin, jonka mukaan tämä narsisti jatkaisi sotaansa hamaan katkeraan loppuun asti ja tekisi sen jälkeen itsemurhan. Entä jos Hitlerillä olisi ollut käytössään ydinpommit laukaiseva nappi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä ihmetetyttää, miten sinällään usein oivaltava Oikkonen jumittaa neulansa Hitleriin, kun todellisuudessa Puten aatteelliset esi-isät ovat Lenin ja Stalin. Mutta ehkä rohkeus viitata vasemmiston pyhiin lehmiin puuttuu.

      Ja Aatun Saksalla oli sen ajan laajimmat ja tehokkaimmat kemiallisten aseiden varastot, joita EI käytetty. Ja muistettakoon sekin, että siviilien terrorisoinnin sodankäyntimenetelmänä ottivat käyttöön britit, ei Aatu. Ja muistutettakoon, että sitä ydinpomminappia painoi Truman. Amerikkalainen pasifisti.

      Poista
    2. Totalitarismi on yhteisövoimien tuottama yhteisöilmiö, joka on ollut olemuksellisesti sosiaalisen laumaeläimnen evoluutiossa läsnä alusta asti.

      Vaikka elämmekin eurooppalaisen uuden ajan "opillisen" ajattelulaadun ja "ismitotuuksien" vallassa, ja kaikki "totuutemme" ovat opillisia "ismejä", itse sosiopsyykkisellä taantumalla ei ole eroa. Se on kautta ihmisen historian tapahtunut ja tapahtuu edelleenkin ihan samojen mekanismien mukaisena, ihan siitä riippumatta minkä vuosisadan tai -tuhannen opillisten käsitysten vallassa eletään.

      Aikamme ihmisen ajattelu tapahtuu jonkinlaisessa tajunnallisessa olohuoneessa, jossa peräseinälle on naulattu joukko erilaisten oppien avainkäsitteitä. Kaikki mikä maailmassa tapahtuu saa kuvauksensa ja selityksensä siten, että tapahtuminen palautetaan peräseinän avainkäsitteisiin. Esimerkiksi koko "yhteiskunnallinen keskustelumme" on vain tällaista näennäisen järjen käsitemagiaa, jossa kaiken lisäksi meillä on suuri taipumus päätellä käsitteistä todellisuuteen päin.

      Tapahtumahistoria ilman psykohistoriaa on pelkkää näennäisjärkeä, jossa ihmisessä vaikuttavia ikuisia voimia ei osata ottaa huomioon. Totalitarismi on yhteisöllinen regressioreaktio, eikä mikään mitä taantuneessa tajunnallisessa tilassa joukkovoimien vaikutuksesta tapahtuu, ole yhteismitallista minkään opillisen eikä myöskään esimerkiksi minkään päämäärärationaalisen kuvauksen ja selityksen kanssa.

      Nämä ovat ihan liian vaikeita asioita ymmärrettäväksi sellaiselle, jonka ajattelu pysähtyy peräseinään.

      Poista
  5. Sanna kuten muutkin vallassa olevat ovat alkaneet ymmärtää sen tosiasian, että jos Venäjä voittaa sodan niin Suomi voi olla seuraavana puten listalla.
    Sannastakin voi yhdessä yössä tulla narkomaaninatsi joka pitää tappaa tai syrjäyttää.
    Samalla hallitus alkaa pikkuhiljaa ymmärtää,että 30 vuotta kestänyt armeijan säästökuuri on tullut tiensä päähän.
    Armeija on nimittäin se instituutio joka takaa nykyisenkin hallituksen vallan,ei maailmoja syleilevät kaunopuheet.
    Nyt on onneksi tulossa ryhtiliike armeijan rahoitukseen.
    En pysty enkä saa tässä kertoa kuinka perkeleesti jatkuva säästäminen on PV:a rapauttanut niin koulutuksellisesti kuin kalustonkin osalta.
    Ei tässä vielä ihan kusessa olla mutta sekin olisi ollut lähellä.

    VastaaPoista
  6. Manna Sariini on tyttö, eikä siis ole vastuussa sanoistaan ja teoistaan, vaan voi sanoa ja tehdä mitä huvittaa.
    Vastuun kantavat miehet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se menee eräässä marssissa jotta "niin kauan sulla on turvattu lies kun on pystyssä yksin mies".

      Poista
    2. Tarkoitan siis, että nykyisessä tilanteessa Sanna pelkää henkensä edestä jos sota syttyy.
      Putin julistaisi natsiksi ja erikoisjoukot laukkaisivat perässä kuten ovat tehneet Ukrainan pressan kanssa.
      Huonolla menestyksellä tosin.

      Poista
    3. Niin sitähän mä juur tarkotin, sanoi Janne Kivivuori.
      Että Manna Sariinilla on sukupuolensa vuoksi ikiaikainen oikeus juosta miesten selän taakse piiloon hädän tullen.
      Kun se hätä tulee, silloin unohtuvat kaikki feministiset fantasiat kaikkivoipaisista naisista ja 72 sukupuolesta, joita voi vaihdella mielensä mukaan.

      Ja sen hädän tuleminen on nyt lähempänä kuin koskaan Jatkosodan päättymisen jälkeen.
      Ei Manna sentään aivan tyhmä tyttö ole.

      Poista
  7. "Niinpä Putin on vaihtanut sotansa johtajan Syyriasta kokemusta hakeneeseen kenraaliin."

    Kas siinäpä jälleen yksi lisäys - todellakin - kummallisen pitkäksi kehkeytyneeseen luetteloon "Ukrainan sodan ja talvisodan yhteisiä piirteitä".

    Talvisodassahan kansankomissaari Kliment Vorošilovin johdolla alettu sota sujui niin kertakaikkisen surkeasti että hänen tilalleen astui tammikuussa 1940 marsalkka Semjon Timošenko, jonka alaisuudessa sotamenestys sitten parani (varaa kyllä olikin.)
    Saapa siis nähdä, onko Putin nyt löytänyt oman Timošenkonsa vai onnistuuko Ukrainan (kuten toivottavaa on) lyödä seuraavakin ryssän hööki. Tällä kertaa taitavat koittaa itärintaman suunnalta.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!