torstai 7. huhtikuuta 2022

Venäjä pelaa Kokoomuksen pussiin

Yle julkaisi uuden puoluekannatuskyselynsä tulokset. Siinä näkyy selkeästi, kuinka Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut ennen kaikkea Kokoomuksen kannatusta, joka on nyt uskomattoman korkealla tasolla eli 26,1 prosentissa. Tässä näkyy epäilemättä puolueen vanha kypäräpappimaine eli sen luoma uskottavuus kansallisen turvallisuuden ylläpitäjänä, sekä siihen liittyen selkeä profiloituminen NATO-myönteisenä puolueena. 
 
Samantapaista äänestäjien liikettä voi olla näkevinään myös poliittisen keskiviivan vasemmalla laidalla, missä Vasemmistoliiton ja Vihreiden kannatukset ovat hiukan laskeneet ja vanhan valtionhoitajapuolueen SDP:n noussut. Kaiken kaikkiaan poliittisen vasemmiston kannatus on kuitenkin vähentynyt - mikä sekin viitannee Ukrainan tapahtumien luomaan epävarmuuteen sotilaallisen turvallisuuden suhteen - ja jää nyt vain 36,3 prosenttiin. 

Kokoomuksen kannatusnousun lisäksi kyselyn mielenkiintoisin tulos on Perussuomalaisten kannatuksen roima lasku, minkä seurauksena se on pudonnut lähes samalle tasolle Keskustan kanssa. Näin siitä huolimatta, että myös jälkimmäisen suosio oli hienoisessa laskusuunnassa.

Joka tapauksessa kysely viittaa karulla tavalla siihen, kuinka Perussuomalaisten kannatus perustuu edelleen suurelta osin pelkoon suomalaisen yhteiskunnan kehitysmaalaistumisesta Lähi-idästä ja Afrikasta suuntautuvan maahanmuuton seurauksena. Eikä tuo maahanmuuttovirta ole tarjonnut juurikaan pohjaa kannatuksen nousulle sen jälkeen kun COVID-19-pandemia sulki EU:n rajat, koska tulijavirta on edelleen lähes pysähdyksissä

Pienenä sivuhuomautuksena todettakoon, että edelle linkittämäni Migrin tilasto kehitysmaalaisten maahanmuuttoryntäyksen mittarina on lähiaikoina jäämässä alaviitteeksi ukrainalaispakolaisten saapuessa suurin joukoin hakemaan turvaa Suomesta. Näin siksi, että Venäjän  käynnistämää kansanmurhaa pakenevia on nyt niin paljon, että muiden tulijaryhmien osuus jää helposti varjoon.

Todettakoon kuitenkin, että tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana Suomessa on myönnetty turvapaikka muun muassa 74 irakilaiselle, 98 afgaanille ja 21 somalille. Nämä määrät ovat aivan liian pieniä noustakseen uutisotsikoihin, eivätkä siten riitä ylläpitämään Perussuomalaisten kannatusta, vaikka vaikuttavatkin vähitellen suomalaisen yhteiskunnan muutokseen. 

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa jokseenkin tasan yksi vuosi. Siten on todennäköistä, että Ukrainan tilanne saa ratkaisunsa selvästi ennen niitä, mikä pudottanee Kokoomuksen kannatusta nyt nähdyistä lukemista. Saattaa kuitenkin hyvinkin käydä siten, että kansainvälinen jännitys jatkuu, jolloin vaalitulos saattaisi ainakin Kokoomuksen osalta muistuttaa nyt kyselyssä nähtyä.

Vuosi on kuitenkin pitkä aika. ja esimerkiksi vihreä siirtymä saattaa tarjota sellaisia muutoksia, joista hyödyn keräävät muut puolueet. Perussuomalaiset ovat pitäneet ääntä polttoaineiden hinnan kasvusta ja Keskusta on puolestaan valmis nostamaan maatalouden ja metsänhoidon ongelmat tikun nokkaan, joten näiden ongelmien eskaloituminen saattaisivat hyvinkin lisätä näiden puolueiden kannatusta. 

Vastaavasti mahdollinen metsäteollisuuden alasajo saattaisi nostaa perinteisten vasemmistopuolueiden kannatusta. Enkä lähtisi aliarvioimaan myöskään Vihreiden kykyä ratsastaa ilmastonmuutoseskatologialla, mikäli nyt käynnistynyttä kylmää kevättä seuraisi kuuma kesä ja lumeton talvi. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:

14 kommenttia:

  1. Veikkaan, että Kokoomuksen ja Vihreiden kannatus laskee, kun niiden puheenjohtajat pääsevät koko kansan nähden ääneen erilaisissa vaalitenteissä ja vastaavissa.

    VastaaPoista
  2. Tulee mieleen, kun ajelee töihin näitä routineita teitä pitkin laulu " katso kengurun loikkaa". Kokoomuksen päästessä päähallituspuolueeksi ensi keväänä, tämä sama ilmastohumppa yms jatkuu. No se lohduttaa huonoa pikitietä ajaessa, että onneksi tämä tie on yhtä huono kokoomuksenkin äänestäjälle.

    VastaaPoista
  3. Valitettavasti kaikki suuret puolueet pelaavat wef:in pussiin.
    Eli samaa agendaa ajetaan riippumatta siitä, mikä puolue voittaa vaalit.

    VastaaPoista
  4. Metsäteollisuuden alasajohan on pääosin vasureiden ja vihreiden aikaansaannosta joten ei sen kannatusta pitäisi ainakaan lisätä.
    Vihersiirtymän kiimaisimmat aisurit löytyvät vasureista ja vihervasureista.
    Paradoksaalista kuinka äänestäjät amupuvat vanhasta tottumuksesta omaan nilkkaansa.
    Ei kepukaan puolusta äänestäjiään, päinvastoin. Maatalous on lähellä täydellistä katastrofia mutta hei, avocadoja saa aina laivattua lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa eikös tuo ollutkaan sdp ja kok joka sen enson myi vai miten se nyt oli...

      Poista
  5. Ilmeisesti Riikka Purran tulo puheenjohtajaksi sai aikaan kannatuksen laskun persuilla. Vaikka purra on jatkanutkin ihan halla-ahon linjoilla. Ja kokoomuksen puisto-osastostakin, eli vihreistä on siirrytty kokoomuksen puolelle. Kokoomus taitaa olla valtapuolueista ainoa, missä ei ole nähty naista puolueen puheenjohtajana, eikä varmasti hetkeen tulla näkemäänkään koska kannatus on jo korkealla, niin "naiskorttiin" ei tarvitse kokoomuksen vieläkään turvautua. Erikoista on, että media ei haasta kokoomusta, tästä "epätasa-arvoisuudesta" vaalitenteissä.

    VastaaPoista
  6. Yhteisön kriisiytyessä olemassaoleva valtarakenne ja -jako vahvistuvat ja vallalla olevat totuudet sementoituvat. Niin se käy. Sosiaalisen kiinteyden ja sitovuuden vahvistuminenon lajityypillisesti sosiaaliselle laumaeläimelle ominainen mekanismi, jonka parempi ymmärtäminen olisi välttämätöntä, ettei näinä juurettomuuden aikoina mikään eteen tuleva uhkatekijä taannuttaisi eurooppalaisia vanhoja valtioita taas totalitarismin asteelle.

    Jostain syystä nuo yhteisötodellisuuteen kuuluvat mekanismit ovat omissa kuplissaan eläville ja omista identiteeteistään voimaa saaville yksilöille mahdottomia ymmärtää. Sellaista irtiottoa omista totuuksista ja mielitulkinnoista on vain aniharvoilla varaa omaksua. Ihminen on todellakin joukko-olento, ja suurimman osan tajunnallisesta ajatusaineksestamme on aina toistettava Suurta Yhteistä Valhetta.

    Kriisiytymisen yhteydessä säännänmukaisesti tapahtuva rivien tiivistyminen on hyvin kuvatti Ptjor Kropotkinin kirjassa "Mutual Aid", ja nimittäisinkin tuollaisia tuntoja "mutuaalitunnoiksi". Kun korona iski, Sanna Marinin ja hänen hallituksensa suosi kasvoi. Kun Putin hyökkäsi raakalaismaisesti Ukrainaan, hänen suosionsa ponnahti melkein taivaisiin. Valitettavasti hän ei näytä menevän itse mukana.

    Niin se käy. Näissä kannatuslukemissa ei ole mitään ihmeellistä. Kukaan ei vain näytä ymmärtävän, ettei niissä ole kyse mistään demokratian edellyttämästä "edustuksellisuuden" kognitiosta -- avoimesta tiedosta ja sen kautta rakentuvasta luottamuksesta -- vaan jostain aivan päinvastaisesta. Se on mekanismi, jonka toisessa päässä odottaa totalitarismi.

    VastaaPoista
  7. "Lähes pysähdyksissä" Silti on turvapaikkoja tullut myönnettyä pari tuhatta ja siihen päälle oleskeluluvat sun muut...

    VastaaPoista
  8. On Venäjän etu, että suomesta myydään kaikki mahdollinen ulkomaille, mitä kokoomus voi enää tehdä sen jälkeen kun kaikki valtion firmat on myyty ja virastotkin yksityistetty ja johdossa on kaikkisssa walroos ja kokoomus popula, nostaa lääkäriasemien hintoja?

    VastaaPoista
  9. Kummallista, ettei persujen kannatus nouse, kun Halla-aho näki muita poliitikkoja paljon aikaisemmin Putinin ketkuilut. Tätä videoa on ilo katsella:
    https://youtu.be/quhNej6IPpY

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka halla-aho puhuisi kuinka viisaita tahansa, niin ei se hardcore-kokoomuslainen persuihin vaihda. Ikävä kyllä. Ja eikö nyt kaikki lähes kaikki poliitikot, puolueesta riippumatta heristä nyrkkiä putinille, eli ei kokoomus nyt suurta etua saa "kypäräpapin" maineestaan. Ja orpohan on yllättänkin hiljaa ollut viime aikoina. No eihän sitä kannata turhia huudellakaan, kun on kannatusprosentti tapissa, ja ainoa suunta on alaspäin.

      Poista
  10. PS:n yksi potentiaalinen ongelma juuri nyt lienee se, ettei puoluejohto ole kyennyt riittävän selkeästi kertomaan kannattajilleen, etteivät EU-vastaisuus ja Nato-myönteisyys sulje toisiaan pois. Pahoin pelkään, että kannattahissa/potentiaalisissa kannattajissa on paljon sellaisia, jotka eivät ymmärrä EU:n ja Naton perustavaa laatua olevia eroja.

    PS:n johdon pitäisi yksiselitteisesti nyt asemoida puolueensa Nato-myönteiseksi, mutta samalla omaa kansallista etua muissa asioissa ajavaksi puolueeksi. Nyt Nato-asiassa kiikkulautana olo sataa suoraan globalisti-kokoomuksen laariin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi perussuomalaisten ongelma on siinä, etteivät suuret mediat halua välittää heidän näkemyksiään sellaisenaan.

      Poista
    2. Kyllähän PS on Nato-myönteinen. Eduskuntaryhmä on tehnyt virallisen päätöksen. Esim IS uutisoi tämän.

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000008720828.html

      Jäsenkyselyssä yli 63% vastanneista kannattaa Natoa. Muut puolue-elimet tulevat kun niiden aika on.

      https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2022/04/web_PS_3_2022-tabloid.pdf

      Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!