tiistai 27. syyskuuta 2016

Ottaisimmeko mallia keskiaikaisesta naisrauhasta?

Suomen vanhin asiakirja täyttää Vantaan Sanomien mukaan pian 700 vuotta. Koska maamme naiset ovat viime aikoina joutuneet monikulttuuristuvassa Suomessakin yhä useammin erilaisten ahdistelujen kohteiksi (esimerkki, toinen ja kolmas sekä tilastotietoa), on syytä toistaa tuo 1300-luvulta eli keskiajalta peräisin oleva kuningas Birger Magnuksenpojan turvakirje Karjalan naisille myös tässä blogissa.

Siinä todetaan muun muassa, että "kaikkien meille alamaisten vaimojen ja naisten, jotka asuvat meidän linnamme Viipurin alaisuudessa eli Karjalan maassa, olkoot aviossa eläviä, leskiä, siveyslupauksen tehneitä tai neitoja, tulee saada nauttia täyttä rauhaa ja turvallisuutta niin kuin itse valtakunnassamme Ruotsissa, yhtä hyvin omaisuuden kuin hengen puolesta, niin että rikkojia kohtaa meidän kuninkaallinen rangaistuksemme mitä ankarimpana."

Minusta on mielenkiintoista, että täällä Pohjolassa naisten turvallisuutta pyrittiin turvaamaan maan korkeimman "viranhaltijan" toimesta jo keskiajalla. Herääkin kysymys, että pitäisikö presidentti Sauli Niinistön ottaa mallia kaukaisesta valtionpäämiesedeltäjästään ja antaa samanlainen suojelukirje Suomessa nykyisin eläville naisille?

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Abdiqadir palasi julkisuuteen
Uutta tietoa turvapaikanhakijoiden rikollisuudesta
Kehitysmaalaista menoa

6 kommenttia:

 1. Naiset ja tytöt ovat maksaneet poliitikkojen sallimasta ja edistämästä Lähi-idän ja Afrikan miesten maahanmuutosta korkeimman hinnan turvallisuuden ja liikkumatilan vähenemisenä. Poliitikkojen puheet eivät tavoita tätä puolta asiasta, rehellisyyttä ei ole sanoa totuutta, eikä ole ymmärrystä kulttuurien eroista. Historian ja uskontojen tuntemus on keskivertopoliitikolla myös hukassa.

  VastaaPoista
 2. Vallitsevan yhteiskuntajärjestelmän kannattajathan mielellään ajattelevat niin että historia on päättynyt ja nyt eletään lopullisessa utopiassa mutta kirjoituksesi pohjalta toteaisin että vallanpitäjät taisivat 1300-luvulla olla huomattavasti valistuneempia kuin nykyiset. Nykyiset vaan osaavat keksiä osaamattomuudelleen huomattavasti enemmän selityksiä ja siinähän auttavat mm. päivystävät dosentit.

  VastaaPoista
 3. Hyvä ajatus, siitä vain viestiä Niinistölle. Lisälaki ei pahaa tekisi!

  Itse asiassa jo B. Magnussonin isoisä, Birger Jarl oli säätänyt näitä rauhanlakeja ja isä, Magnus Ladulos samoin ja kai myöhemmätkin kuninkaatkin vielä. Tarvetta on siis ollut monella suunnalla.

  Niinpä laki sitten naulattakoon kaikkien ravitsemusliikeiden oviin kulloinkin tarvittavalle kielelle käännettynä. hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarvetta naisten ja muutenkin heikompien suojeluunn on varmasti ollut aina. Valitettavasti sitäkin on viime vuosina ryhdytty käyttämään laajamittaisesti väärin, minkä seurauksena yksien suojelu on johtanut toisten ahdinkoon. Ja kuten Bogreol tuolla edellä totesi, kovimman hinnan maksavat naiset.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kaikkien yhtäläisestä oikeudesta liikkua ulkona ja myös sisällä ilman pelkoa.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!