tiistai 12. huhtikuuta 2022

Nyhtökauran surullisen kohtalon opetus

Nyhtökaura oli yksi niistä tuotteista, jotka lanseerattiin markkinoille suurin toivein ihmisten tunteman ilmastohuolen ja veganismin siivillä. Se saavuttikin huiman alkumenestyksen: tuote valittiin viisi vuotta sitten vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi ja jopa minä kirjoitin siitä positiiviseen sävyyn.

Alkuun nyhtökaura oli keksijänsä pienyrityksen Gold & Green Foodsin tuote, jolla oli tarkoitus täyttää kasvavan kasvissyöjäjoukon proteiinitarve. Firma myytiin sittemmin Pauligille ja noin kuukausi sitten Gold & Green Foodsin aineeton omaisuus sekä tutkimus- ja kehitystoiminta siirtyivät Valiolle.

Yhtiö päätti myös lopettaa tuotannon ja sen seurauksena käydyissä YT-neuvotteluissa jouduttiin päättämään 57 ihmisen työsuhde. Tapaus on tietenkin suomalaisittain surullinen tapaus. 

Olihan nyhtökauraan investoitu pelkästään veronmaksajan euroja seitsennumeroinen summa ja lisäksi yksityistä rahaa. Ja olisihan se ollut koko kansakunnan kannalta hienoa, mikäli suomalainen innovaatio olisi valloittanut elintarvikkeiden maailmanmarkkinat ja sitä kautta tuonut maahamme hyvinvointia valmistajan liikevoiton, kauranviljelijöiden maataloustulon, työntekijöiden palkanmaksun ja kaikkeen tähän kohdistetun verotuksen kautta.  

Tapaus ei tietenkään ole mitenkään ainutlaatuinen. Eikä se poista sitä tosiasiaa, että nykyaikana maailmanlaajuiset menestystuotteet perustuvat tieteeseen ja tutkimukseen. Mutta se ei yksin riitä: niille pitää olla myös kuluttajien parissa tilaus, joka tuotteen on täytettävä.

Nyhtökaura siis perustui Suomessa tehtyyn tutkimukseen ja sille oli ilmastonmuutoksen luoma tilaus. Valitettavasti sen kohtalosta päätellen tuote ei kuitenkaan täyttänyt kohderyhmänsä odotuksia. Syytä en osaa sanoa, koska en tullut koskaan itse maistaneeksi sitä, vaikka asia kävi kaupan hyllyjen välissä mielessäni muutamankin kerran. Päädyin kuitenkin aina aitoon lihaan tai kalaan.

Ei kuitenkaan niin pahaa, ettei jotain hyvää. Tästäkin tapauksesta on Suomessa otettava opiksi eli nähtävä se, ettei tuotanto kannata pelkän yhteiskunnallisen tilauksen takia. Eikä yksistään tieteellisen innovaation varassa. Eikäpä ehkä edes ainoastaan korkean laatunsa takia. 

Yksittäisten asioiden sijaan menestystuotteen pitää olla muista erottuva kokonaisuus, jolla on sekä yhteiskunnallinen tilaus, selvä uutuusarvo, erinomainen laatu että kaiken kukkuraksi sopiva hinta. Siis jotain sellaista kun vaikkapa suomalaisissa metsäkoneissa tai Vaisalan mittauslaitteissa on ollut jo vuosikymmenten ajan. 

Seuraavaksi jännitämme, käykö Stora Enson hiiliakuille, UPM:n puupohjaisille täyteaineille tai Metsä Groupin ja/tai Spinnovan puukuiduille paremmin kuin nyhtökauralle. Onnistuminen on näillä kaikilla yhtä epävarmaa kuin nyhtökaurallakin, mutta mikäli tuotteiden laatu riittää, on niistä jokaisella valloitettavanaan valtavat maailmanmarkkinat, joille tunkeutumisessa ilmastonmuutoksen torjunta antaa vipuvarren.

Eikä periksi kannata antaa myöskään ruokasektorilla, vaan ottaa tarkasti opiksi aiemmasta. Mämmistä tuskin tulee maailmanmenestystä, vaikka sen myynnissä onkin kuluvalla viikolla havaittavissa huima nousu verrattuna edellisiin 11 kuukauteen. Mutta onnistuminen jonkin muun tuotteen kohdalla on - nyhtökauran kohtalosta huolimatta - mahdollista myös elintarviketeollisuuden puolella.  

20 kommenttia:

  1. Artikkelissa sanotaan "Päädyin kuitenkin aina aitoon lihaan tai kalaan." Mitä tällä halutaan sanoa? Onko liha ja kala jollain tavalla aidompaa kuin nyhtökaura?

    VastaaPoista
  2. "
    Onko liha ja kala jollain tavalla aidompaa kuin nyhtökaura?
    "
    No on.
    Nämä puoliväkisin pupunruoasta nyhdetyt viritykset ovat nimenomaan lihankorviketta. Sanoipa hipsterit asiaan ihan mitä tykkäävät.

    Eivät vaikkapa soijanakit taikka vegaanit pihvinkorvikkeet ole ns. aito asia. Vaikka hipsteri niin kuinka väittäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei suoraan liity nyhtökauraan vaan laajemminkin luomuun.
      Kun vertaa esimerkiksi kaupan laarin luomubataattia ja normaalibataattia, tekee mieli kysyä, mitä lisäarvoa saadaan siitä, että syödään kitukasvuisia tuotteita normaalisti optimioloissa kasvaneiden sijaan. Animalia on oikeutetusti huolissaan eläinrääkkäyksestä. Missä vaiheessa vihreät havahtuvat siihen, että luomutuotteet tuotetaan "kiduttamalla ja rääkkäämällä" kasveja, kun niille ei anneta ravinteita tarpeeksi?

      Poista
    2. Minulle puoliväkisin eläimistä teurastetut viritykset ovat nimenomaan eettisemmän ruuan korviketta. Sanoipa juntit asiaan ihan mitä tykkäävät.

      Eivät vaikkapa kalat tai naudanpihvit ole ns. aito asia. Vaikka juntti niin kuinka väittäisi.

      Poista
    3. Mitähän ne sellaiset puoliväkisin eläimistä teurastetut viritykset mahtavat olla?
      Tietääkseni jopa muslimit teurastavat kyllä elukat kokonaan, ennen kuin alkavat niitä ruoaksi laittaa.

      Poista
  3. Pitihän sitä nyhtökauraa kokeilla, kun ajateltiin, että se olisi terveellinen lihan korvike. Mutta ei se maku oikein vastannut odotuksia, joita kovalla mainosrummutuksella oli aikaansaatu. Kun ei olla mitään ideologisia vegaaneja, niin yhteen kertaan se kokeilu jäi. Kasviksia kyllä syödään erilaisten lihojen kanssa monipuolisesti salaateissa ja uuniruuissa. Punaista lihaa aina vähemmän.

    VastaaPoista
  4. Sitten kun keksitään niin hyvä vegaanipihvi, että tavallinen liha yritetään maustaa sen makuiseksi, ollaan osuttu kultasuoneen.

    Muuten: tieteellisesti on todettu, että alkoholi ja tupakka ovat vahingollisia terveydelle, mutta niiden kauppa käy kuin häkä. Yhteiskunnallista tilausta olisi myös marihuanalle, jolla voisi yhdistää kahden edellisen tuotteen nautinnon, ts. tupruttelemalla nuppi sekaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinähän se vika onkin. Korvikkeet ei toistaiseksi pääse riittävän lähellä lihaa, jotta niitä haluaisi ilman vahvaa ideologista pohjaa käyttää.
      Ehkäpä ne korvikkeet ajan myötä paranee?
      "Härkistä" olen kokeillut jauhelihan korvikkeena. Maku ihan ok, mutta aiheuttaa ilmavaivaa enemmän kuin tavalliset pavut.
      Broilerille saisivat kyllä kehittää korvaavan tuotteen.

      Poista
  5. Sellainen ihmiskuvan muutos tarvittaisiin, jossa ihminen -- tuo evoluution kruunu -- nähtäisiin tosiaankin jonkinlaisena täydellistymänä, koosteena kaikesta siitä mitä tämä merkillinen ilmiö nimeltä elämä on maapallolla tuottanut.

    Elämän evoluutio elää ihmisessä alkaen bakteereista ja päätyen niihin hermosoluihin joista isot aivot rakentuvat. Ihminen on fyysisessä olemuksessaan elämän täydellistymä.

    Ja tuosta ihmiskuvastahan ei sitten enää puuttuisi muuta kuin se, ttä ymmärtäisimme miten kaikki ajattelummekin omaa samanlaiset kehityskerrokset jotka rakenteessamme niin selvinä ilmevät. Ajattelulla on myös kehityksellinen syvyyssuuntansa, vaikka emme tätä prspektiiviä käsitteenmuodostuksen tasolla hahmotakaan. Vain viisaimmat tiedon ja kielen filosofit ovat sitä jäljittäneet.

    Tietoiset tiedolliset ajatuksemme ovat kuin tähtikuvioita tajunnallisella taivaalla. Ne näyttävät "esittävän" jotakin, vaikka tähdet avaruuden syvyssuunnassa sijoittuvatkin niin kauas toisistaan, ettei mitään kuviota synny muusta kuin juuri siitä perspektiivistä, josta me käsitetähtiämme katselemme.

    Tällaisista tulee Omar Khaijam mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikella kunnioituksella, miten tuo liittyy nyhtökauran kohtaloon.

      Poista
    2. Siten, ettei tähän ideaan ihmisestä sovi tähtisilmäisten idealistien idea vegaanista.

      Luulin, että tarkoitus olisi itsestään selvä.



      Poista
    3. Jospa tuote vain oli huono.

      Poista
  6. Olihan mämmistä aikoinaan se hyöty että kun amerikkalaiset diplomaatit näkivät heti sodan jälkeen, että suomalaiset syövät ns. kahteen kertaan saman ruoan, he tarvitsevat elintarvikeapua. Ihmettelivät myös Minkä takia Suomessa ei ole kun kahden nimisiä hevosia perkeleitä ja saatanoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niukoissa oloissa täytyy tyytyä vähään...
      Kaura on kyllä hyvää ja terveellistä puuron muodossa, nykyisin saa jo valmiiksi maustettuja annospussukoita, suosittelen kaneliomenaa.

      Poista
  7. Toivottavasti tämän blogin julkaisu on sarkasmia.

    VastaaPoista
  8. Ihmettelin suuresti mainittua hypetystä nyhtökaurasta. Siinä ei ollut mitään uutta jota olisi pitänyt kehittää tai tutkia. Ja miksikö niin? No, olen läheisesti tekemisissä kissanruokabisneksen kanssa.

    VastaaPoista
  9. en voi kommentoida, kun en ole moista nyhtö shittii ikinä maistanutkaan..enkä ostanut.. juon nyt kahvia, mut kommentoin näköjään kuitenkin

    VastaaPoista
  10. Nyhtökaurasta tuli mieleen, että onhan niitä kaikenlaisia lihankorviikeita. Kuten esim. hieromasauva ja muut vemputtimet joilla sitä oikeaa korvataan.
    Huru-ukko

    VastaaPoista
  11. Yksi on että syötäisiin kaurapuuroa.

    Loistava paitsi proteiini- myös hivenaineiden lähde. Muistelen Tiedelehden 'tutkija vastaa' -palstalla tarjotun kaurapuuroa vastaukseksi kysymykseen "onko olemassa ruokaa, jota yksinomaan syömällä voisi selvitä hengissä?"

    Vastauksessa mainittiin, että mikäli voi tehdä sellaisen myönnytyksen että kerran-kaksi viikossa saa lisätä puolukoita puuroonsa, on käytännössä kaikki kunnossa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!