sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Juho Romakkaniemi piirsi kuvan valtionvelasta

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi havainnollisti eilen Suomen valtiontalouden nykytilaa ja tulevaisuutta esittämällä alla olevan kuvan.


Kuvassa näkyy sinisinä pylväinä kuinka valtion budjetin tasapaino romahti alijäämäiseksi vuosien 2008-2009 taantuman yhteydessä. Ja kuinka Sipilän porvarihallitus sai vuosina 2015-2019 velkaantumisen laskuun, kunnes se Antti Rinteen (sd) junaileman nykyhallituksen jakopoliittisen ohjelman seurauksena retkahti uudelleen entistä syvemmälle tasolle, jolta sitä on jatkossa tarkoitus hilata pienemmäksi, mutta ei likimainkaan tasapainoon. 
   
Romakkaniemi totesikin, että "taloutemme on kuin vanhojen menestyksen ja kasvun aikojen viimeisillä höyryillä kaasutteleva korttitalo". Ja mainitsi edelleen, että aina ennen on valtiovallalla ollut suunnitelma siitä, kuinka alijäämä korjataan. 

Kauppakamarin toimitusjohtaja arveli myös, että valtion velanoton kulut tulevat korkotason nousun seurauksena jatkossa kasvamaan. Siten velkaantumisen hinta julkiselle sektorille nousee tulevaisuudessa, vaikka lisävelkaa ei edes otettaisi, joten verotusta on nostettava ennemmin tai myöhemmin

Lopuksi hän listasi veronkorotusten seuraukset. Ne heikentävät yksityisen sektorin investointikykyä, vähentävät yritystemme ja kansantaloutemme hintakilpailukykyä sekä työnteon kannustimia ja nostavat kuluttajahintoja ja inflaatiota koko taloudessa.

Toivon mukaan Romakkaniemen esitys on päätynyt tai ainakin päätyy myös pääministeri Sanna Marinin (sd) ja valtiovarainministeri Annikka Saarikon (kepu) nähtäväksi. Ja he osaavat tehdä siitä tarvittavat johtopäätökset. 

Niistä Romakkaniemi listasi Suomen ulkoisen kasvu- ja kustannuskilpailukyvyn nostamisen, työnteon kannustavuuden parantamisen ja ensisijaisuuden suhteessa sosiaaliturvaan sekä sääntelyn ja turhan byrokratian keventämisen. Mutta unohti - tarkoituksellako (!?) - listalta nopeimmin vaikuttavan keinon eli valtion menojen priorisoimisen ja niistä turhimmista luopumisen. 

Siis asian, jota erityisesti Perussuomalaiset ovat pitäneet esillä jo pitkään mainiten mm. haitallisen maahanmuuton kustannukset, ylikunnianhimoiset ilmastotoimet ja kehitysavun. Viimeksi mainitun osalta on uutena nyanssina noussut esille myös Venäjää Ukrainan sodassa tukevien maiden avustamisen, jolle ei liene kansan parissa, puoluekannasta riippumatta, mainittavaa tukea. Ja josta luopumisen pitäisi siksi olla erityisen helppoa Marinin hallitukselle - ellei sen punavihreä ideologia sitä estäisi. 

20 kommenttia:

 1. Kuinka kauan menee tajuta, että velkaantuminen on täysin suunnitelmallista ja tulevaisuudessa velkojen anteeksisaamiseksi tullaan maamme resurssit luovuttamaan eu liittovaltiolle vastikkeetta.

  VastaaPoista
 2. Tajuttu on jo, mutta mitäs tehdään sen estämiseksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun riittävän moni äänestäjä antaa eduskuntavaaleissa äänensä Perussuomalaisille, asiat alkavat muuttua.
   Tähän asti kannatus on ollut liian pientä, jotta todellista muutosta saataisiin aikaan.
   Ei ne asiat tavallisen ihmisen kannalta parane jos äänestää sossuja tai kokoomusta ja kepuhan... No, kepu on kepu vaikka voissa paistais.

   Poista
  2. Tämähän se oleellinen pointti on. Ennen vuoden päästä käytäviä ek-vaaleja on tehtävä kaikki mahdollinen näiden umpityperien puoluepukarien pudottamiseksi pois eduskunnasta - esimerkiksi muistuttamalla päivittäin EUn elvytyspakettiin vastikkeetta heitetyistä neljästä miljardista. Ei ole haitaksi myöskään muistuttaa niistä caruna -kaupoista, ja mitä niistä seurasi kaikille suomalaisille talouksille - tai kysellä, että mistä johtuvatkaan polttonesteiden ylikireät pumppuhinnat. Monia muitakin muistuttamisen aiheita kyllä löytyy. Jos äänestäjät edelleenkin kannattavat nykyistä menoa, niin vaihtoehdoksi jää vain muutto muualle järkevämmän taloudenpidon maihin.

   Poista
  3. Vieläkö tietäis, miten saa sossut järkiinsä.

   Poista
  4. 1) ". . velkojen anteeksisaamiseksi tullaan maamme resurssit luovuttamaan eu liittovaltiolle vastikkeetta."

   2) "Kun riittävän moni äänestäjä antaa eduskuntavaaleissa äänensä Perussuomalaisille, asiat alkavat muuttua."

   Vaihtoehtoa 2 ei tule tapahtumaan, joten tapahtuu vaihtoehto 1.

   Suomen kansan enemmistö kun tekee päätöksensä iltaläpysköiden 'asiantuntijoiden' perusteella.

   Poista
  5. "Jos äänestäjät edelleenkin kannattavat nykyistä menoa, niin vaihtoehdoksi jää vain muutto muualle järkevämmän taloudenpidon maihin." Olen pohtinut Italiaan muuttamista.

   Poista
  6. Vaihtoehto kakkosen odottaminen on vähän kuin lottovoittoa odottelisi. Äänestämään kehottaminen on siten kuin lottoamaan kehottamista. Jos et pelaa, et voi voittaa. Persujen porukkalottokaan ei valitettavasti riitä tarpeeksi suureen pottiin. Sen kummemmin synkistelemättä totean, että kusessa ollaan korvia myöten.

   Poista
 3. Niin vuonna 2019 laina erä kirjattiin seuraavalle vuodelle...

  VastaaPoista
 4. Milloin puhutaan tutkimuksen, ettenkin perustutkimuksen kannattavuuden parantamisesta, sekä yliopistojen opimisen kannatavuuden roimasta parantamisesta? Nyhän etenkin tutkimuksen kannattavuus on olematon ja julkista huomiota saaneiden tutkimusten kannatavuus on negatiivinen miljardeilla vuositasolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi sana jäi tuosta yhdestä välistä mutta ainakin yliopistotason älykköjen pitäisi pystyä päätelemään se :)

   Poista
 5. Tuhka sanoisi että velkaantumista on päätetty jatkaa. Koska sen lopettaminen kaataisi euron ja EUn. Ainoa keino jolla velasta pääsee eroon on inflaatio.
  Joten tästä tulee karua menoa.

  Sääli vain säästäjiä ja tavallisia ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa muuttaa säästönsä arvometalleiksi tai arvometalliksi. Kulta tulee säilyttämään arvonsa kaikissa maailman talouden mullistuksissa. Itse tein näin sen jälkeen kun Marin oli ollut pääministerinä hieman yli puoli vuotta, eli siihen aikaan kun hän kävi kesällä 2020 Brysselissä lahjoittamassa miljardit EU:n "koronapakettiin". Tuolloin oli helppoa todeta kuinka typerä ja valehteleva valtamedia Suomessa on. Sehän julisti Marinin tulevan voittajana Brysselin neuvotteluista takaisin. Otsikkona oli jotain tyyliin "Marin neuvotteli Suomelle 2 miljardia eu:n koronapaketista". Seuraavana päivänä sitten totuus selvisi. Annoimme 3 kertaa enemmän kuin saimme. No, onhan sama nainen julistanut koronan johtuvan ilmastonmuutoksesta.

   Poista
  2. Inflaatiossa muurahaiskansalaiset, Dirt people, tulevat riippuvaisiksi valtion almuista, joita tietysti jaetaan vain yhteiskunnan kuutioasuntoihin. Kyllä Tenat kastuvat ajatuksestakin.

   Poista
  3. Joku fiksu taas osti 8 vuotta sitten jonkun 2m*6cm tangon molybdeeniä, volframia... Nuo säilyy erittäin hyvin ja etenkin paremmin kuin paperilla oleva kulta, arvon nousun voit tarkistaa jos haluat olla kade...

   Poista
  4. En minä kaikkia munia samaan koriin ole laittanut. Omalla kohdallani kirjoituksessa tarkoitin nimenomaan arvometalleja, en arvometallia.

   Poista
  5. Ei kai kukaan niin tyhmä ole, että paperikultaa ostaa.

   Poista
  6. "Kannattaa muuttaa säästönsä arvometalleiksi tai arvometalliksi."

   Kullasta puhuttaessa kolikoiksi mieluiten. Harkoissa on vaarana väärennökset.

   https://www.international-due-diligence.org/asset-location-and-due-diligence-how-to-make-fake-gold/

   Acc

   Poista
  7. Ehkä nimimerkki 'Catilina' vaivautuu kertomaan meille kuinka hän käyttäisi mahdolliset säästönsä jos ne pitäisi suojata inflaatiota. Kaikki vinkit kelpaa. Paperikultaa en ole koskaan ostanut.

   Poista
 6. Kyllä Romakkaniemi unohti ihan tarkoituksella valtion menojen priorisoinnin, koska hänen työpaikkansa lähtee alta, jos hän esittäisi vähäänkään kansallismielisiksi tulkittavia näkemyksiä eli esimerkiksi kehitysapuun tai humanitaariseen maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvia mielipiteitä. Suomessa oli aikoinaan todellisia isänmaallisia liikemiehiä kuten Ragnar Nordström, mutta nykyiset ovat järkiään näitä björnwahlroos-globalisteja.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!