perjantai 29. huhtikuuta 2022

Leninin patsas poistetaan, mutta historiasta ei opi unohtamalla sen nolot tapahtumat

Turku päätti poistaa Leninin rintakuvan kaupungin keskustasta, koska se on herättänyt kaupunkilaisissa ja mediassa toistuvasti keskustelua Venäjän Ukrainaan kohdistamien sotatoimien vuoksi. Kyseessä on Leningradin (nykyinen Pietari) kaupungin suomettumisen pimeimpänä kautena antama propagandalahja, johon liittyy muistolaatta Leninin asumisesta muistomerkin viereisessä talossa. 

Minä en sinänsä kaipaa kommunistijohtajien muistomerkkejä Suomeen, mutta totean kuitenkin, etteivät Suomen - eivätkä edes Turun - historian nolot tapahtumat katoa sillä, että niistä kertovat muistomerkit poistetaan. Tai että koko asia unohdetaan aktiivisesti. 

Siksi olisi ollut parempi, että rintakuva olisi saanut jäädä paikalleen ja sen yhteyteen olisi pystytetty opasteita, joissa olisi kerrottu kaikelle kansalle Leninin hirmuteoista ja hänen saavutustensa seurauksena syntyneistä vielä sitäkin järkytävämmistä tapahtumista - unohtamatta Leninin ja Stalinin saavutuksia ihannoivan Vladimir Putinin sotaretkeä Ukrainaan. 

Tosiasia nimittäin on, että historia toistaa itseään, mikäli sen opetukset unohdetaan. Ja siksi olisi paljon parempi, jos nolojen muistomerkkien poistamisen sijaan niitä hyödynnettäisiin menneiden aikojen virheiden mielessä pitämiseksi. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Poliittinen korrektius tuhoaa kansakunnan tietoisuuden
Lenin-puistoon on koottava Leninin ajatuksia kaiken kansan nähtäväksi
Anna Pöysä haluaa kirjoittaa historian uudelleen kuin naapurissa ennen

19 kommenttia:

  1. Berliinissä ei tarvitse käydä museoissa kun koko kaupunki on täynnä mitä erilaisimpia muistomerkkejä, rakennuksia ja pystejä joiden yhteyteen on laitettu niiden historiaa selittävät opasteet. Patsaisiin ja muistomerkkeihin pitäisi suhtautua kuten rakennuksiin. Jotkut niistä vanhentuvat tai muuttuvat muuten sopimattomiksi. Sitten ne puretaan tai siirretään.

    VastaaPoista
  2. Moni muukin muistomerkki kaipaisi taustoittavan ja selventävän taulun viereensä. Odotan innolla sitä päivää, kun Lenin-museoa laajennetaan Hyödyllisten idioottien museoksi. Aineistoa kattavaan henkilöesittelyyn ja esimerkkitapauksiin on koossa jo riittävästi. Saattaisi olla koululaisille ja opiskelioille sekä tuöyhteisöjen virkistyspäivälle sopivampi kohde kuin Ideaparkki.

    VastaaPoista
  3. Töölössä olevan Risto Rytin karmean ruman muistomerkin voisi poistaa ja tilalle pystyttää ihan oikea patsas. Siinä voisi olla kattava selvitys mm. siitä kuinka Risto Ryti uhrautui isänmaan puolesta. Noin muuten proffan kanssa samaa mieltä.

    VastaaPoista
  4. Muistan aikoinani oppikoulun luokkaretket, jolloin opettaja kertoi eri patsaiden historiaa. Oma kiinnostukseni historiaan heräsi silloin. Ei historiaa kannata tuhota, tai se tulee jonain päivänä eteen vielä pahempana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt ei Turun Leninin patsas ole meitä auttanut, koska Moskovassa on vähintäin samanlainen psykopaatti puikoissa taas.

      Poista
  5. Mitäs luulette, voitaisiinko Suomessa pystyttää patsas, joka kuvaisi Hitlerin vierailua Mannerheimin synttäreillä vuonna 1942? Viereen laatta, jossa kerrottaisiin Saksan aseavusta Suomelle. Tuomioja ja kumppanit repisivät hiuksensa.

    VastaaPoista
  6. Patsaiden pystyttäminen ja kaataminen ovat aikalaisongelmia, jotka kertovat ihmismielen maagisista taipumuksista.

    On vähän vaikea ymmärtää sitä, että kolmiulotteisen patsaan tekeminen on kognitiivisesti helpompi homma kuin kaksiulotteisen kuvan piirtäminen. Niin se kuitenkin on. Plastisuus on meillä luonnostaan, perspektiivin hahmottaminen edellyttää aika kehittynyttä kognitiivista hallintaa.

    Se ken osaa kertoa, miksi esimerkiksi antiikin kreikkalaisten kuvapatsaat olivat esittävyydessään täydellisiä, mutta perspektiiviin sijoittuvan ihmisen piirtäminen ja yleensä tilageometria oli heille mahdottomuus, se ansaitsee filosofin nimen ja arvon. Samoin kuin se, joka osaa kertoa miksi Rooman valtakunnassa jo olemassa olleet kognitiiviset kyvyt, kuten syvyysprspektiivin hahmottaminen, luku- ja kirjoitustaito ja ajantaju, katosivat kun Eurooppa vajosi likimain tuhannen vuoden depersonalisaation uneen -- se voi sanoa itseään filosofiksi.

    Lenin oli huono ajattelija. Niin huono ettei häntä tarvitse edes hävetä. Täydellinen tyhjänjauhaja, täydellinen perijä mytomaanisen Marxin koskaan päättymättömälle, koskaan mitään tavoittamattomalle ideologiselle vyörytykselle.

    Lenin oli todellinen patsaiden kaatelija. Hänet ymmärrettiin terroristiystäveinsä piirissä oikein, kun hänelle pystytettiin miljoona miljoona miljoona patsasta. Ne korvasoivat kaiken siihenastisen henkilöpalvonnan -- jopa Marxin patsaita tai rintakuvia oli N-liitosta vaikeaa löytää. Kun kommunistivalta hajosi, Itä-Suomen kaupunkien kirpputoreilla myytiin miiljoonia koppalakkeja ja Leninin patsaita. Kyselin venäläisiltä kauppiailta Marxin pystiä, mutta ne olivat hyvin harvinaisia. Lopulta löytyi silumiinista valettu rintakuva, pohjassa teksti: "Vallankumouksen valmistelija."



    VastaaPoista
  7. Tämä ei nyt liity Leniniin mutta historiaan, siitä oppimiseen ja sen säilyttämiseen.

    Tämä alla oleva uutinen on esimerkki, jonka kaikkien suomalaisten on syytä tiedostaa.
    Ruotsi on tehnyt hirvittävän virheen, joka muuttaa ja on jo muuttanut koko Ruotsia ja ruotsalaista yhteiskuntaa.
    Nyt pääministeri vihdoin tunnustaa sen.
    Me täällä Suomessa emme saa koskaan tehdä samaa virhettä!

    Huomasin uutisen "vahingossa" koska Ylellä on uusi tapa uutisoida.
    Erittäin ikävää on se, että Ylen "Tuoreimmat uutiset" on nykyisin pötkönä lyhyesti ja muodossa ettei niistä jä jälkeä.
    Tämän uutisen lähteenä on ollut STT. Kuitenkaan STT sivuilta ei enää löydy mitään tästä uutisesta eli se on poistettu?
    Yle ja STT niin sanotusti uutisoivat sen mutta sen jälkeen se jää pimentoon heidän tapansa vuoksi.
    Minusta veronmaksajana tapa ei ole hyväksyttävä.

    15:29 Eilen
    Ruotsissa on eri todellisuuksissa eläviä rinnakkaisyhteiskuntia, myöntää pääministeri

    Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin mukaan Ruotsiin ulkomailta muuttaneiden kotouttaminen on hoidettu huonosti samalla kun maahanmuutto on jatkunut suurena.
    Tämä on johtanut eriytymiseen, jonka seurauksena Ruotsiin on syntynyt rinnakkaisyhteiskuntia, Andersson sanoo.

    – Elämme samassa maassa, mutta aivan eri todellisuuksissa, hän jatkoi.

    Pääministeri kommentoi asiaa hallituksen käsiteltyä pääsiäispyhien rajuja levottomuuksia, joissa loukkaantui kymmenittäin poliiseja.
    Anderssonin mukaan kyse ei ollut poliittisesta vaan rikollisesta toiminnasta.

    Viha ja epäluulo ruokkivat Anderssonin mukaan niin äärioikeistoa kuin islamisteja, ja nämä molemmat ryhmät ovat pesiytyneet Ruotsiin.

    Ruotsin hallitus pyrkii nyt löytämään uusia keinoja, joilla muun muassa esitettäisiin lasten ajautuminen rikollisuuden piiriin.
    Anderssonin mukaan erityisesti pojat jämähtävät ympyröihin, joissa ei ole mitään normeja.

    – Yhteiskunta on ollut liian heikko, poliisin ja sosiaalipalvelujen resurssit liian heikot, Andersson sanoi.

    Ruotsin hallitus aikoo nyt hakea mallia nuorisorikollisuuden suitsimiseen muun muassa Tanskasta.

    STT-TT

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi tässä uutisessa puhutaan maahanmuutosta kun alkujaan, esim vuoden 2015 ryntäyksessä, oli kyseessä "turvapaikanhakijat"? Onko kyseessä tietoinen historian vääristely?

      Poista
    2. Tuo iankaikkinen höpöttäminen kotouttamisesta ottaa kyllä raskaasti kupoliin. Onnistunut kotouttaminen tarkoittaisi jonkinlaista aivopesua, jossa maahanmuuttajista piestäisiin pois islam- ja kaikkinainen kamelikulttuuri ja tilalle istutettaisiin intersektionaalinen feminismi. Kuka uskoo, että onnistuu ikinä?

      Poista
    3. Siitä, että myönnetään rinnakkaisyhteiskuntien olemassaolo, on vielä toivottoman pitkä matka siihen, että ymmärrettäisiin kulttuurien yhteismitattomuus ja yhteensopimattomuus, ja hyväksyttäisiin kulttuuriset hylkimisreaktiot ihmisyyden osoituksina.

      Poista
  8. Vileenin patsas on kuulemma toiminut erinomaisesti. Siis koirien kusitolppana.

    VastaaPoista
  9. Voihan sen patsaan tilalle jättää vaikka avoimen tilan jossa koirat voivat käydä paskantamassa ja kyltin joka muistuttaa etteivät Turkulaiset osanneet tehdä mitään oikein edes menneisyydessä vaan antoivat verenhimoisen kommunistin röhkiä kylillä vapaasti,jos se nyt sitten jotain muistomerkkiä sitten vielä kaipaa.

    VastaaPoista
  10. Kehitysvammaiset tarvitsevat kotouttamista. Ihminen, jonka tavoite on elää jotenkin muuten kuin yhteiskunnan tuella ja jolla on normaalit älynlahjat kyllä oppii kielen ja vieraan yhteiskunnan tavat, jos hänellä on halua. Merkittävä osa paapomiskoneistosta on vain työpaikkojen ja kokemusten tarjoilua sosiaalisektorin työläisille, jotka muuten joutuisivat tekemään jotain vähemmän kiinnostavaa.

    VastaaPoista
  11. Valitettavasti nykyinen hallituksemme ei pysty oppimaan edes tuoreista lähihistorian tapahtumista, kuten esim. Kreikan, Liettuan ja Puolan "turvapaikanhakija"- rynnäköistä.
    Aivan äsken koetuista kriiseistä huolimatta täällä rakennellaan lainsäädäntöä, joka jättää oivan porsaanreiän naapurille lähettää rajoillemme elintasopakolaisia, joille vielä bonuksena luvataan pakkolunastaa suomalaisten kesämökit ja autot käyttöön.
    Voiko enää pähkähullumpaa kuvitella ! Onko noilla naisilla aivoja ollenkaan.

    VastaaPoista
  12. Eikös Venäjä ole turvallinen maa. Sehän eiole edes sodassa. Kaikki tulijat voidaan heti käännyttää hakemaan turvapaikkaa sieltä.

    Yks Jamppa vaan

    VastaaPoista
  13. Noin yleisesti ottaen olen kyllä professorin kanssa samaa mieltä, ettei patsaiden poistamisella paljoa voiteta historiatietoisuuden saralla.

    Tässä nimenomaisessa tapauksessa on kuitenkin niin, että sijaintinsa seurauksena Leninin pysti Taidemuseon mäen miltei huipulla on ollut melkoinen kunniapaikka - toimitetaanhan siellä (nyt käsillä olevan) vapun aikaan opiskelijavapun avaus ja kollektiivinen yo-lakkien päähänpano, jota ennen mm. poliittisen historian opiskelijat ovat pitäneet Leninin edustalla oman, pienemmän juhlapuheensa. Nykyään kaiketi enempi huumorihengessä, mutta tapa periytyy noilta pimeimmiltä suomettumisen ajoilta, jolloin taidettiin olla enempi tosissaan.

    Näin ollen en osaa pitää yhtään pahana jos kieromielistä nilkkiä kunnioittava patsas viedään syrjään juhlallisuuksien keskeltä. Ei kai sitä kuitenkaan tuhota ole tarkoitus. Edelleen voisi kysyä näinkin : missä muualla Leninin tai muidenkaan hirmuhallitsijoiden patsaat ovat pysyneet alkuperäisillä kunniapaikoillaan, kun ei enää ole ollut aivan pakko?

    VastaaPoista
  14. Tämä arvon proffessorin on ehdottomasti kirjoitettava turun kaupungille, vähintään paikallislehteen kun eivät kuitenkaan ilman julkisuutta kuuntele! Tuo lisäspeksilaatta on käynyt monta kertaa mielessä hakaniemssä kulkiessa se olisi hyvä lisä tosiaan moneen monumenttiin suomessa.

    VastaaPoista
  15. Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden.

    Kai sillä pitäisi olla jonkinlaista historiallista arvoa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!