lauantai 23. syyskuuta 2023

Vuoden saldo: 2 400 väkivaltaan kuollutta

MTV3 kertoi, että Haitin pääministeri halusi maahansa kansainvälisiä joukkoja saadakseen yhteiskuntaansa jonkinlaista järjestystä. Tällä hetkellä - jutun mukaan - "väkivaltaiset rikokset, kuten kidnappaukset, autojen ryöstöt, raiskaukset ja aseelliset ryöstöt, ovat Haitissa yleisiä".

Pääministerin huoli on ymmärrettävä, sillä maassa on kuollut tänä vuonna peräti 2 400 ihmistä väkivaltaisuuksien takia. Siten meno on jotain aivan muuta kuin meillä Suomessa kauhistellussa jengiväkivallasta kärsivässä Ruotsissa.  

Kuten arvoisa lukijani muistaa, on Haiti läntisen pallonpuoliskon ainoa valtio, jonka väestö koostuu lähes kokonaan Saharan eteläpuolisesta osasta peräisin olevista afrikkalaisista. Ja siksi on perin kiusallista, että juuri se sattuu olemaan myös alueen köyhin ja sekasortoisin yhteiskunta, koska juuri tämä seikka on saanut monet ihmiset epäilemään, että erilaisten ihmisryhmien henkisten kykyjen välillä olisi jonkinlaisia eroja. 

Näin siitä huolimatta, että tällainen epäily on poliittisesti epäkorrektia. Jäin kuitenkin miettimään, että onkohan tällaisen asian pohdiskeleminen maassamme kesällä nähdyn rasismikeskustelun jälkeen hallituksen linjausten mukaista. 

Näin siksi, etten havainnut paljon huomiota saaneen julkilausuman tekstissä kieltoa minkäänlaiselle pohdiskelulle ihmisryhmien mahdollisista eroista tosiasioiden perusteella. Ja siksi rohkenin julkaista tämänkin ajatukseni - siitäkin huolimatta, että Haitin pääministerin pyyntö ja sen taustatiedot tuntuvat vahvistavan aiempia epäilyitäni.

20 kommenttia:

 1. Haitille on hyvä verrokki samassa Hispaniolan saarella sijaitseva Dominikaaninen tasavalta, jotka jakavat sen saaren noin puoliksi.

  Haitilaiset ovat täysiä kuukkereita, Dominikaanilaiset vain puoliksi, eli he ovat mulatteja.

  Tästä syntyy se ratkaiseva ero, silla Dominkaani on paljon parempi paikka joka suhteessa kuin toi kikkureiden täysi kaatopaikka. Eli Dominikaaninen tasavalta on varmaan 10 kertaa turvallisempi, 10 kertaa rikkaampi ja myös luontoa ei ole tuhottu lähes täydellisesti, kuten Haitilaiset kulttuurinrikastajat.

  Jos samalla saarella olis viellä täysin valkoisten hoitama ja hallitsema alue, se olisikin jo varmaan yksi maailman vauraimmista ja parhaimmista asuinpaikoista

  Ja kun tämä ei ole sattumaa, vaan sama ilmiö toistuu kaikissa mittakaavoissa aina yksittäisestä kerrrostalosta, lähiöstä, kaupungista, valtiosta aina mantereeseen asti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Debatoija, kai kuitenkin ymmärrät, että tämän ilmiön toistuminen on vain ja ainoastaan valkoihoisen, tarkemmin sanottuna valkoihoisen heteromiehen, vika?

   Miten ja millä mekanismilla on jäänyt minulle epäselväksi. Syyllisyys on sitä varmempaa...

   Poista
  2. Ilmiön toistuminen on vain ja ainoastaan valkoisen heteromiehen vika, koska VHM hallitsi aikoinaan käytännöllisesti katsoen koko maailmaa.
   Sitten tuli II maailmansota jonka seurauksena VHM heitti hanskat tiskiin ja päästi Ilmiön valloilleen.

   Se oli yhtä kuin heitteillejättö.

   Poista
 2. Voihan se olla, ja jos kaiken oman tietonsa panisi peliin, varmaan olisikin niin, että maailman maita voitaisiin asetella järjestykseen yhteiskuntien disorganisoitumisen asteikolla, jolloin tuo Saharan eteläpuoleinen Afrikka voisi jotain selittää -- mutta emme ymmärtääkseni tarvitse mitään kovin eksakteja todistuksia oikeuttaaksemme kaikkien arvioidemme lähtökohdaksi sen, että inhimillinen kehitys on kova tosiasia, joka tulisi aina ottaa lähtökohdaksi kun yhteisöjä ja niissä kasvaneita yksilöitä ihmisinä tarkastellaan.

  Olen joskus kirjoittanut siitä, että historioitsijalle on mahdollista puhua kansojen välisistä konflikteista sijoittaen ne inhimillisen kehityksen asteikolle< -- eli on mahdollista puhua "tribaalikonflikteista" ja erottaa ne esimerkiksi siitä mitä saksalaisille tapahtui kun valtakunta taantui totalitarismin asteelle. Eikä ole paljonkaan järkeä kysellä että "miksi me puhumme aina natsismin ihmistuhonnasta, kun kommunistinen Stalin teki vielä hirvittävämpää jälkeä". Jne.

  "Poliittinen korrektius" ja siitä seuraava älyllinen epärehellisyys ja taantuminen käsitekyvyttömyyteen ovat sellaisia yhteiskunnallisia ansoja, joiden vaikutuksesta mikä tahansa -- kehittynytkin -- yhteiskunta voi taantua totalitaristiseen tilaan, jolloin myös väkivalta kaikissa muodoissaan tulee kuvaan mukaan. Siksi silmien ummistaminen kovilta kognitiivisilta tosiasioilta ei palvele mitään hyvää -- poliittinen korrektius, sensuuri ja "vihapuheiden" tai "rasismin" pelko ovat niitä tekijöitä jotka ajavat yhteiskunnat sosiopsyykkiseen taantumaan ja väkivaltaan.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea Seppo se Lautakasa Matin isän kirja, siinä käydään läpi nuo yhteiskunnan indikaattorit aika perusteellisesti ja osoitetaan niiden riippuvuus kansakunnan keskimääräisestä ÄO:sta aika tylyllä tavalla.

   Poista
 3. Ei taida Haitissa eikä Ruotsissa enää poliisit auttaa vaan tarvitaan armeijan apua?
  Ikävää, että naapurissamme on tilanne päästetty näin pahaksi. Sattaa olla, että myös itänaapurissamme tarvitaan hetken päästä armeijaa kadulle - toki hiukan eri syystä.

  Siinä sitä on miettimistä Suomelle - miten toimia ettei täällä tarvita armeijaa kaduille?
  Riittääkö Suomessa erilaisten ihmisryhmien henkiset kyvyt siihen vai aiheuttaako meilläkin meitä tummemmat ihmisoletetut samanlaisia ongelmia kuin Haitissa tai Ruotsissa?

  MTV3 kertoi tänään myös Ruotsissa Södertäljen kunnassa tapahtuneesta räjähdyksestä perjantai-iltana hieman ennen keskiyötä.
  Yle kertoi neljä päivää sitten, että Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson väläytti, että "armeija voitaisiin ottaa avuksi jengien nujertamisessa."
  Ruotsin oikeusministeri Strömmer ei sano suoraan ei, mutta hänestä "järjestyksen ylläpito kuuluu lähtökohtaisesti poliisille."
  https://yle.fi/a/74-20050910

  MTV uutiset tänään

  Ruotsin Södertäljessä räjähdys omakotitalon vieressä – epäiltyjen etsinnässä mukana helikoptereita ja poliisikoiria

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ruotsin-sodertaljessa-rajahdys-omakotitalon-vieressa-epailtyjen-etsinnassa-mukana-helikoptereita-ja-poliisikoiria/8784504

  Artikkelista poimittua

  Räjähdys tapahtui omakotitalon vieressä, mutta kukaan ei poliisin tiedottajan mukaan loukkaantunut.
  ...
  Tukholman eteläpuolella sijaitsevassa Södertäljessä on tapahtunut viime päivinä joitakin perjantai-iltaisen tapaisia räjähdyksiä.
  ///////////////////////////////////

  Jos kerta tällaisia räjähdyksiä on tapahtunut useampia, ihmettelen etten ole niitä uutisissa huomannut?
  Ei kai Suomen media piilottele kansalta ko. uutisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalergi-suunnitelma23. syyskuuta 2023 klo 11.47

   Suomen media = propagandamedia.

   Poista
  2. Kalergi-suunnitelma23. syyskuuta 2023 klo 11.55

   Jotkut väittävät, että "hyvästä" disinformaatiosta n. 97% on totta ja loput jotain muuta, muunnettua totuutta, suoraa valetta tms.

   Poista
  3. Öö, suomennettuna siis sanot että hyvistä valheista 97 pros on totta ja vain loput valheita.
   Hyvähyvä, pidä toi

   Poista
  4. Tai siis että jotkut väittävät näin. Tulkitsen sen koskevan kaltaisiasi neroja.

   Poista
  5. Ano, prosenttiosuus ei välttämättä pidä paikkaansa, mutta hyvässä valheessa on aina suurin osa totuutta. Katsos kun ihmiset eivät usko ihan täydellisen poskettomia juttuja. Täytyy aina pysyä niin lähellä totuutta kuin suinkin mahdollista. Tämä tekee valheesta uskottavampaa, helpompaa sovittaa jatkossa uusiin valheisiin ja helpompaa muistaa.

   Mitä parempi valehtelija, sitä vähemmän se itse asiassa suoranaisesti valehtelee. Totuutta voi vääristellä kovin monella tavalla.

   Poista
 4. Olisiko tässä lääkettä Haitille?

  MTV uutiset tänään

  Sisäministeri MTV:lle: Katujengit suuri uhka, väläyttää rikosvastuuta alle 15-vuotiaillekin: "Syytä palauttaa roti ja järjestys"

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sisaministeri-mtv-lle-katujengit-suuri-uhka-valayttaa-rikosvastuuta-alle-15-vuotiaillekin-syyta-palauttaa-roti-ja-jarjestys/8784148

  Artikkelista poimittua

  Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan katujengit ovat yksi akuuteimpia turvallisuusuhkia Suomelle. Rantanen kommentoi asiaa MTV:n Uutisextrassa.
  – Itse pidän hyvin huolestuttavana tietoja nuoriso- ja katujengeistä. Tilanne on päässyt pahenemaan viime vuodet, ja on syytä palauttaa roti ja järjestys kaduille ja kouluihin.
  Tähän täytyy kiinnittää erityistä huomiota, Rantanen sanoo.

  Katujengit ovattunnistettuja, tiettyihin kaupunginosiin leimautuvia ryhmiä, joissa tapahtuu huumekauppaa ja muuta vakavaa rikollisuutta.
  Poliisi on ollut huolissaan katujengi-ilmiöstä etenkin pääkaupunkiseudulla.
  ...
  Rantanen puuttuisi ilmiöön muun muassa lisäämällä valvontaa ja poliisin näkyvää läsnäoloa rauhattomilla alueilla.
  Lisäksi hän ottaisi käyttöön myös uusia keinoja, kuten henkilötarkastukset alueille, joissa on ilmennyt merkittäviä määriä ryöstöjä ja väkivallan tekoja.
  – Katsoisin tässä kohtaa myös uusia keinoja. Tämä (henkilötarkastukset) on yksi keino, jolla pyritään kaduilta saamaan pois laittomia aseita ja teräaseita, joita liikkuu paljon kaduilla.
  ...
  – Varmaankin ne kohdennettaisiin sen perusteella, mikä meillä on tieto kyseiseltä alueelta – mitä siellä on tapahtunut, keitä ollut uhreina ja tekijöinä.
  – En ajattele, että tästä tulisi suoranainen etnisen profiloinnin malli, mutta ei se myöskään voi toimia niin, että kääntäisimme vaikkapa jonkin vanhuksen laukut tai taskut tilanteessa,
  jossa vaikkapa nuoriso on tehnyt paljon rikoksia viime aikoina. Siinä ei ole mitään järkeä.

  Esimerkiksi Tanskassa on käytössä tehostetun valvonnan malli, jossa tietyissä tilanteissa poliisi voisi tehdä kenelle tahansa ruumiintarkastuksen ilman rikosepäilyä.
  ...
  ...
  Rantanen pitää yhtenä mahdollisena keinoja rikosoikeudellisen vastuun alaikärajan laskemista nykyisestä 15 vuodesta.
  Asiasta ei ole kirjausta hallitusohjelmassa, mutta perussuomalaiset puolueena on kannattanut ajatusta.
  Rantasen mukaan ikärajan laskemisella puututtaisiin tapauksiin, joissa täysi-ikäiset värväävät rikoksentekijöiksi lapsia, jotka eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olisi.
   Ei tuollainen riitä Suomessakaan yhtään mihinkään, miten sitten Haitissa?
   Sama kuin kysyttäisiin ukrainalaisilta, ottaisitteko ohjusten tilalle mieluummin ilotulitusraketteja.

   Poista
 5. Seuraavaksi joku "asiantuntija" tulee mediaan ja kertoo meille että se 15 vuotiaan rikosvastuu on "mahdotonta". Jättäen sanomatta että se on "mahdotonta" nykyisen lainsäädännön pohjalta, mutta että eduskunta nyt sattuu olemaan olemassa juuri siksi että sillä on valta tehdä uutta lainsäädäntöä ja muuttaa vanhaa.

  Tämä viisastelu yhdistää näitä "asiantuntijoita" jotka julistavat näitä mahdottomuuksia ja ihmisoikeuksien vastaisuuksia. Niitä heidän "ihmisoikeuksiaan" ei muuten ole kirjoitettu mihinkään, saati kukaan tai mikään sellainen jolla on oikeaa säädäntövaltaa, ole niitä voimaan asettanut. Ne ovat vain heidän fantasioitaan siitä miten asioiden pitäisi HEIDÄN mielestään olla, ei sen kummempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalergi-suunnitelma23. syyskuuta 2023 klo 19.31

   Viher- ja muut kommunistitoimittajat ovat onnistuneet tekemään kyseenalaisten väitteidensä tueksi "asiantuntijasta" vastaavanlaisen taikasanan kuin on "asylum" niille mm. Suomen anteliaasta sosiaaliturvasta korkeampaa elintasoa tavoitteleville mutiaisille, joita ihmissalakuljettajat ja Rotschild-agentti Soroksen tukemat "hyväntekeväisyys"-järjestöt kilpaa ja kiihtyvällä vauhdilla laivaavat Välimeren yli Eurooppaan.

   Poista
  2. Britanniassa 10-vuotias voidaan tuomita aikuisen tavoin, jos voidaan osoittaa tämän ymmärtäneen tekonsa rikollisen luonteen.
   Suomen 15 vuoden vastuuikäraja on vuodelta 1889.
   Silloin ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä tauteihin, joita nykyään ei välttämättä edes mielletä tappaviksi;
   paranevat nopeasti penisilliinikuurilla.

   Noissa oloissa oli mahdollista, ettei 14-vuotias ymmärtänyt jonkin teon olevan rikos.
   Ellei nyky-Suomessa 12-vuotias tiedä tekevänsä rikosta, on hänen paikkansa kehitysvammaishuollon piirissä.

   Poista
  3. Tuo viimeinen lause on niin totta. Eikä lainsäädäntöä voi tehdä sen pohjalta että kaikkein onnettomintakaan geneettisesti köyhää sen pohjalta tuomittaisi epäoikeudenmukaisesti. Yli 15 vuotiaisiinkin käytetään periaatetta "täyttäymmärrystä vailla", miksi ei sitten 10-15 vuotiaisiin? Kyllä ne alle 15v normaaliälyiset tietävät mitä ovat tekemässä kun rikoksia tekevät. Täyttä ymmärrystä vailla olevat jotka ovat muille ihmisille vaarallisia, tulee pitää poissa muiden ihmisten joukosta yleisestävyyden periaatteen mukaisesti. Miksi sitä laitosta sitten kutsutaan on vain semantiikkaa. Hoitoa ja huolenpitoa ja vahtimista ne sinne tuosta syystä joutuvat tarvitsevat ilman muuta. Etenkin sitä vahtimista etteivät pääse muiden ihmisten kimppuun.

   Noilla teineillä on muuten ihan tutkitusti kehityksessään sellainen vaihe, aika monen vuoden vaihe, jossa heidän empatiakykynsä taantuu. Kymmenvuotias on hyvinkin empaattinen normaalisti, mutta 13-17 vuotias ei niinkään. Tätä vaihetta ei ole otettu nuorten kasvatuksessa mitenkään huomioon, vaan heidän annetaan etenkin kouluissa raadella toisiaan niin henkisesti kuin fyysisestikin älyttömän pullahalaamisen merkeissä. Pitäisi tunnustaa että näin on, vakavasti otettavilla tutkimuksilla todennettuna, ja kohdella nuoria sen mukaan, estää konkreettisin toimenpitein heitä raatelemasta toisiaan ja kasvattaa ja kannustaa toisenlaiseen käytökseen. Tärkeintä olisi estää ihan fyysisesti heidän väärä toimintansa, ei pitää sitä erikoisena tai poikkeksellisena vaan kehitysvaiheeseen kuuluvana oletettavana asiana.

   Poista
 6. RKP aikoinaan havaitsi, että tärkeään virkaan meinaa päästä mustaihoinen. Koska RKP on aina ajatellut, että mustaihoiset ovat tyhmempiä kuin valkoihoiset RKP vaati, että pätevyysvaatimuksiin tehdään poikkeus niin, että virkaan saadaan nimitettyä valkoihoinen Biaudet.

  VastaaPoista
 7. Sellainen yksityiskohta Haitista, että haitilaiset joutuivat maksamaa toistasataa vuotta korvauksia Ranskalle ja ranskalaisille saamatta jääneistä tuloista, koska vallankumouksen myötä orjat vapauttivat itsensä 1800-luvun alussa. Noh, vaikka eivät olisi joutuneet maksamaan, en usko että tilanne nyt olisi kovin erilainen.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!