torstai 21. syyskuuta 2023

Leperrelkää koirille!

Arvoisa lukijani on varmasti havainnut, että ihmiset - erityisesti naiset - mielellään lässyttävät eli lepertelevät pienille lapsille. Tai virallisemmin: käyttävät hoivakieltä jälkeläistensä kanssa kommunikoidessaan.

Lapsille lässyttäminen on tutkitusti hyödyllistä, sillä lapsen tunneilmaisu, tunneskaala, sekä varhaiset vuorovaikutustaidot laajenevat sitä kautta. Tämän kaiken seurauksena vanhempiensa lepertelyä kuunnelleiden lasten sosioemotionaalisten taidot ovat paremmat kuin sellaisilla pilteillä, joilla ei ole ollut tätä mahdollisuutta.

Mutta minkähän takia monet ihmiset lepertelevät myös koirilleen? Tästä oudosta tavasta on nyt saatu uutta tietoa, koska unkarilainen tutkimusryhmä julkaissut aiheesta tutkimuksen.

Sen aikana koiria koulutettiin istumaan liikkumattomina magneettikuvauslaitteessa, minkä jälkeen niiden annettiin kuunnella erilaisia ääniä. Ja toden totta, koirien aivotoiminnassa havaittiin lisääntynyttä aktiivisuutta äänten käsittelyyn osallistuvissa osissa silloin kun ne kuulivat lepertelevää naisääntä. 

Tällainen reaktio ei ole voinut johtua sikiöaikaisesta altistumisesta naisten äänille, kuten vauvojen tapauksessa on arveltu. Sen sijaan tutkijat arvelivat, että kyseessä voisi olla mahdollisesti koirien kesyttämiseen liittyvä sopeutuma tai yksilönkehityksen aikainen oppiminen. Ja mahdollisesti osaselitys sille, että koirat ymmärtävät niin hyvin ihmisten puhetta.

9 kommenttia:

 1. Vauvat jokeltelevat ennen kuin sanojen muodostaminen alkaa. Naiset wokeltelevat kun yleisestä kielenkäytöstä ovat kadonneet ne tiedolliset käsitteet, joilla reaalitodellisuutta voitaisiin kuvata tarkasti.

  Tuossahan on kaikki niin kuin olla pitääkin. Se sitten, että "yhteiskunnallista keskustelua" käydään pelkkien kiertoilmausten ja yliyleistävien yleiskäsitteiden varassa kertoo vain siitä, että aikamme ennakoi suurta historiallista sosiopsyykkistä taantumaa.

  Tiedollinen asiahallinta katoaa ja poliitikkojen retoriset taidot perivät voiton. Kuin huomaamatta kirjoitetun kielen kognitiiviset ominaisuudet taantuvat puhutun kielen vaikutusefekteihin. Niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin, puhekulttuurin voittokulku johtaa juuri käsitteiden katoamiseen, ajattelun tabuaukkoihin ja puhumattomuuden kulttuuriin.

  Wokelteleminen on tie totalitarismiin.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tuon blogitekstin uudelleen, ja vähän jäin ihmettelemään että missä sitä ihmeellistä mukamas löytyy? Mitä ihmeellistä on siinä, että ihmisen lisäksi moni muukin elollinen olento kuulee ääniä ja muodostaa niitä suullaan?

   Ei kai elämä ole mikään eri lajeille tipottain annosteltu ominaisuus, vaan kaikki elollinen on yhtä puuta. Eivät nämä havainnot sen kummempaa selitystä tarvitse. Emmehän -- vaikka "tutkijoiksi" itseämme tituleeraisimmekin -- usko esimerkiksi siihen, että käki olisi oppinut kukkumisen kvartti-intervallin tylsämielisiltä räppääjiltä, jotka eivät sävelkorkeuksista ole muuta oppineet kuin tuon kvartin.

   Ei mikään elollinen ole puhdas tabula rasa syntyessään, vaan samoja toistuvia rakenteita ja ilmiöitä nahoissaan kuljettava sukupolviketjujen lenkki.

   Poista
 2. Terhomatti Hämeenkorpi21. syyskuuta 2023 klo 8.36

  Lepertely / lässyttämisestä ajankuva: Helsingin Yliopiston rehtori (millä lihaksilla se on siihen asemaan päässyt?) Sari Lindblom lep / läss. muka opiskelijoille: Tuemme "opiskelijoita" heidän vaatimuksissaan !

  VastaaPoista
 3. Tuo vauvoille lässyttäminen voi olla hyödyllistä, mutta tuo poliitikkojen vuosikymmeniä kestänyt äänestäjilleen lässyttäminen saisi kyllä loppua. Yhtään ainutta eduskuntavaalitenttiä en jaksanut keväällä katsoa ja tuskin jaksan katsoa yhtään tulevaa presidentinvaalitenttiä. Mitä katsomista niissä oikein on?. Sitä samaa lässyttämistä ne tulee olemaan mitä ennenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalergi-suunnitelma21. syyskuuta 2023 klo 11.26

   Eräs sanonta:
   Milloin tietää, että poliitikko valehtelee - kun hänen huulensa liikkuvat!

   Poista
 4. Näin lievästi autistisena en osaa puhua lässyttämällä. Sitä vain ei tule suusta. Lapsetkin oppivat sanomaan koira eikä hauva tai kimalainen eikä pörriäinen.

  Myös lässyttämisen kuunteleminen on vaivaannuttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autismisi tuskin liittyy asiaan mitenkään. Minullakin on Aspergerin oireyhtymä, eikä se estä minua lässyttämästä koiralleni tai vauvoille.

   Poista
 5. Koirat reagoivat enemmän naisääneen. Ovatko sovinistejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koira reagoi ylipäänsä kimeisiin ääniin. Koita joskus kutsua pyypillillä.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!