maanantai 18. syyskuuta 2023

Petteri Orpon hallitus ja Sanna Marinin perintö

Petteri Orpon (kok) hallitus aloittaa budjettiriihensä punavihreän opposition ilmaistessa kovaan ääneen tyytymättömyytensä kaikista mahdollisista vähennyksistä julkisten varojen käytössä ja arvostellessa hallitusohjelman linjauksia työnteon kannattavuuden lisäämiseksi. Oppositiota säestävät työmarkkinajärjestöt arvostellessaan suunnitelmia työttömyysturvamaksujen käyttämisestä budjetin tulopuolen vahvistamiseen. 

On tietenkin totta, että täydellisessä sosialistisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulisi olla sama palkka - tai ainakin käytettävissä elämäänsä sama rahamäärä - riippumatta työtehtävistä. Samoin on selvää, että työttömyysvakuutusmaksuja kerätään työttömyysturvamenojen katteeksi, eikä valtion budjetin katteeksi. 

Siksi on kysyttävä, että miksi pääministeri Petteri Orpo ja valtionvarainministeri Riikka Purra (ps) aikovat kuitenkin toimia toisin kuin oppositio ja työmarkkinajärjestöt vaativat. Ja vastaus on yksinkertainen: Sanna Marinin (sd) hallituksen perintö, jonka hinta näkyy alla olevassa kuvassa. 

Taustalla on se tosiasia, että Marinin hallituksella oli hoidettavinaan koronapandemian ja Ukrainan sodan kaltaisia ongelmia, joihin paloi paljon rahaa. Näiden menojen katteeksi se otti rutkasti lisää velkaa tinkimättä milliäkään muista julkisista menoista, vaikka jo aikaisemmat hallitukset olivat eläneet yli varojensa. Näistä kuvioista ensimmäisessä näkyvä valtion korkokulujen äkkinäinen kasvu johtuu siitä, että EU on jo pitkään pitänyt akuuttia talouskriisiään piilossa painamalla lisää rahaa. Tämä on mitä ilmeisimmin tehty siinä luulossa, että talouden lait olisivat muuttuneet, eikä markkinoille tulviva raha enää aiheuttaisi inflaatiota ja sen myötä korkojen nousua. 

Luulo ei kuitenkaan ole tiedän väärtti, joten inflaatio on lähtenyt - ellei nyt aivan laukalle, niin kuitenkin liikkeelle - ja toteuttanut parin vuoden takaisen ennustukseni, jonka mukaan "on todennäköistä, että inflaatio lähtee liikkeelle myös EU:ssa, joten siihen tilanteeseen on hyvä itse kunkin varautua".

Tämä näkemys poikkesi Sanna Marinin käsityksestä, jonka mukaan hänen hallituksensa tuhlailevan "talouspolitiikan ansiosta pitkän aikavälin taloudellinen kestävyys on parempi kuin miltä tilanne näytti ennen koronaa" ja siksi "velkasuhteen taittuminen, joka vielä vuosi sitten näytti vaativan miljardileikkauksia ja vuosikymmenen aikaa, voi toteutua jo lähivuosina ilman merkittävää sopeutusta".

Marinin taloustieteen vastainen näkemys on siten johtanut siihen, että Petteri Orpon (kok) hallituksella on taakkanaan rajusti kasvavat korkokulut samaan aikaan kun maailmantalouden kasvu yskähtelee. Eli sen vastuksena ovat sekä maailmantalouden heikko tilanne, että punavihreän hallituksen epäonnistuneen talouspolitiikan realisoituminen. 

Siten ikävä tosiasia on se, että hallituksen talouspoliittinen pelivara on vähissä ja se on siksi pakotettu toimiin, joilla julkinen talous saadaan tasapainotettua. Siitä huolimatta sen budjetin oletetaan edelleen olevan peräti 10 miljardia euroa alijäämäinen

Tästä summasta kolme miljardia on yllä olevan kuvan mukaisesti pelkkää aiempien valtionvelkojen korkojen maksua. Ja tämä summa tulee kasvamaan lähivuosina, koska vanhoja halpakorkoisia lainoja joudutaan maksamaan uusilla - korkeakorkoisemmilla - lainoilla. 

Siten hallituksen olisi onnistuttava sekä julkisten menojen supistamisessa että talouskasvun elvyttämisessä. Ensimmäinen näistä tarkoittaa ihmisille tarjottavien vastikkeettomien etuuksien leikkaamista ja ja jälkimmäinen yrittämisen ja työnteon kannusteiden lisäämistä - eli verotuksen keventämistä siten, että yrittämisestä ja työstä käteen jäävä raha kasvaa. 

Budjettia arvioitaessa olisi siten seurattava sitä, miten hallitus onnistuu juuri näissä kahdessa asiassa. Tämä olisi myös opposition - tai edes lehdistön - ymmärrettävä, ja niiden olisi kritisoidessaan tulo- ja menoarvion jotain momenttia tarjottava sille vaihtoehto. 

Eli jos arvostellaan jonkin menoerän leikkausta olisi tarjottava vastineeksi jonkin toisen menoerän leikkausta tai vaihtoehtoisesti tulolähdettä, joka ei heikentäisi talouskasvun edellytyksiä. Tai jos arvostellaan verotuksen progression leikkaamista, olisi tarjottava jokin muu keino, jolla yrittämisen ja/tai työnteon kannattavuus paranisi. 

33 kommenttia:

 1. Punavihermedia tarjoaa vihreän siirtymän mukanaan tuomaa auvoa, työpaikkoja ja menestystä ja arvostelee vastikkeettomien etujen leikkauksia ankarasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virheä siirtymä...EI tuota mitään..jos vanha rikotaan ja rakennetaan kalliilla uusi, niin siinä ei synny minkäänlaista oikeata...niingö käsinkosketeltavaa tai nautittavaa lisäarvoa/ etua/ hyötyä

   Poista
  2. kun ikiliikkujaa ei ole vielläkään keksitty, Virheä siirtymä on vastaavaa propagandaa..että kyyyyllä nyt nyt...tällä kertaa on toisin

   sama kuin se työllistävä vaikutus...yks kaivaa kuoppaa ja toinen lapioi kuoppaan sitä kaivettua maa-ainesta, siinä on sulle Virhe-siirtymä

   Poista
 2. Vihreän siirtymän ansiosta miljardeja tulee ovista ja ikkunoista. Onneksi kukaan muu ei ole keksinyt tätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ei.
   Austraaliassa niillä menee vähintään 1/3 Suomen pinta-alaa jos uusiutuvilla meinaavat pärjätä.
   Ja hinta-arvio on tällä hetkellä noin 2.000.000.000.000 euroa.

   Eli noin 40 vuoden ajaksi Suomen valtion budjetti.

   5x Suomen väkimäärä eli noin 25.000.000 ihmistä.

   Poista
 3. Sanotaan, että tyhjät tynnyrit kolisevat. Ei vihervasemmisto edes yritä ymmärtää talousasioita. Riittää kun otetaan velkaa vaan lisää ja veroja korotetaan. Niillä mennään.
  Onhan se tosiasiallisesti ollut selvä, että korot joskus nousee ja iskee lujaa sekä Suomeen että muihin velkaisiin maihin. Suomenkin tilanne vielä heikkenee kun halvat lainat erääntyvät ja ne joudutaan korvaamaan kalliimmilla.
  Sitten on vielä Italia ja Kreikka jne maat, mitkä voivat aiheuttaa euro-alueelle ongelmia jos eivät selviydy talousongelmistaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sit hullut vassarit valittaa..ettei meinaa enää tulla toimeen.. NO EI KAIT KUN ÄÄNESTIT ETTÄ SUN RAHAT LÄHETETÄÄN PIKIPÄILLE JA KARVARANTEILLE JA YKKÖSPRIORITEETTI ON MAMUTUS (turhapaikanhakuoikeus on kaikken tärkein, oma kansa ensin on vahingollista ajattelua)

   Poista
 4. Punavihreät tekevät mitä vain kaataakseen hallituksen. Kesällä näytti, että rasismista sössöttäminen voisi toimia. Niinpä rasismista tuli valtava ongelma. Kun hallitus sai luottamuksen rasismi ei enää ole mikään ongelma, kukaan ei kirjoittele siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ensin suvakki-sosialistit väittää, ettei ole eri ihmisrotuja, sitten yhtäkkiä kaikki paikat on täynnä rasismia, eli rotuerottelua..

   miten voi olla rotuerottelua, jos ei ole rotuja? Puusilmät eivät erota syntynyttä neekeriä ulkonäöltä edes syntyneestä B-luokan arjalaisesta eli suomalaisesta, vai?

   Vai ihan sattumaltako valkoisille vanhemmille voi syntyä musta pikipää, ja kahdelle pikipäälle täysin valkoinen mukula, vai?

   Hulluu porukkaa

   Poista
 5. Hyvä Professori,
  Mielestäni Sannaa & Tyttöjä on turha syyttää velasta ja nyky korkomenoista. He jatkoivat vain samaa linjaa muiden edeltävien hallituksien tavoin. Samaa mieltä olen siitä, että Tyttöjen olisi pitänyt huomioida velan kasvun kulmakerroin ja ottaa se huomioon.
  Tämä ei nyt ole Tyttöjen puolustus puheenvuoro, en pitänyt heistä, enkä vastuuttomasta Vihersosialismista.
  Rehellisyyden nimissä tuohon velkatrendin rinnalle pitää laittaa sitä ottaneiden hallitusten puoluevärit 2005 lähtien, siitä paljastuu raadollinen totuus.
  Suurimpana yksittäisenä syyllisenä näen Talousmiehenä itseään tituleeraavan Pääministeri Petteri Orpon, joka lastasi ”2015 pakolaisaallon” kustannukset veronmaksajien maksettavaksi. Jos, nuo 3-4 miljardin vuosittaiset kumulatiiviset vaikutukset poistaa julkishallinnon velan kehityksestä, niin tilanne näyttää varsin erilaiselta.

  Voi Aikoja Voi Tapoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalergi-suunnitelma18. syyskuuta 2023 klo 9.11

   Selkärangaton PettUri Orpo laskelmoi sen varaan, että vaalikarjalla on lyhyt muisti.

   Poista
  2. Kalergi-suunnitelma sulla on housuissas.

   Poista
  3. Kalergi-suunnitelma18. syyskuuta 2023 klo 11.44

   Kun Brysselin Pravda, Yle ja muu propagandamedia eivät pukahda puolta sanaa Kalergi-suunnitelmasta, niin sitä ei voi olla olemassa!
   Järkkymätön on uskosi propagandamedian välittämään "totuuteen":
   "Coudenhove-Kalergin pahamaineista kirjaa suomennetaan viimein",
   https://www.vastarinta.com

   Poista
  4. Monta vuotta kirjoituksiasi seuranneena, en voi olla ajattelematta että salaliittoajattelu on hapattanut aivosi.

   Poista
  5. Kalergi-suunnitelma18. syyskuuta 2023 klo 12.28

   Suosittelen sinulle luettavaksi Juha Ahvion artikkelia "Se on salaliittoteoria!", https://oikeamedia.com/o1-138512

   Poista
  6. Kalergi-suunnitelma18. syyskuuta 2023 klo 13.02

   Koskien sokeaa uskoasi valta- eli propagandamedian välittämään "totuuteen" suosittelen sinulle myös Steven Yatesin artikkelisarjaa "Taking the Red Pill - The Real Matrix", https://newswithviews.com/Yates/steven.htm

   Tarvittaessa voit käyttää apuna kielenkäänösohjelmaa https://www.deepl.com/translator

   Poista
  7. Niin, sinähän se tyrkytät erilaisia humpuukimaakarien "totuuksia".
   itse en ole maininnut sanallakaan Yleä tai hesaria.

   Poista
  8. Tässähän niitä "humpuukimaakareita" on sinulle lisää:

   Euroopan Unionin vuosittaiset Coudenhove-Kalergi-palkitut:

   "Laureates of the European Prize

   Since the establishment of the foundation the following celebrities have been honored": https://www.coudenhove-kalergi-society.eu/en/laureates-of-the-european-prize/

   Coudenhove-Kalergi-palkinnon saajiin siis kuuluu mm. Angela Merkel, jonka hallitsema Saksa on Ruotsin ohella ollut tiennäyttäjä kanta-asukkaiden matalan intensiteetin kansanmurhan toteuttamisessa mutavyöryn alle.
   Ruotsissa ilmeisesti ollaan järkiintymässä mutta ei Saksassa edes vallanvaihdon jälkeen.

   Keskusteluni sinunlaisesti typerän trollin kanssa päättyy tähän:

   "Internet Trolls Are Narcissists, Psychopaths, and Sadists
   Trolls will lie, exaggerate, and offend to get a response."
   https://www.psychologytoday.com/intl/blog/your-online-secrets/201409/internet-trolls-are-narcissists-psychopaths-and-sadists

   Poista
 6. Edellisen hallituksen tuho kyllä muistetaan ja pitäkään. Persut sitten brysselissä äänesti sen puolesta että suomen maaperä tuhotaan ja joet ja järvet tapetaan myrkyillä. Sillä ulkomaiset kaivokset tulee imemään suomesta kaiken ja maahamme jää ainostaan myrkyttyneet maat ja vesistöt. Eli kyllä tullaan muistamaan myös nykyhallituksessa olevat persut takkinsa käännöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei Suomesta saa louhia tärkeitä malmeja, ne jouduttaisiin louhimaan Afrikasta, mm. Kongosta. Olisiko se sitten luonnon kannalta parempi vaihtoehto?

   Poista
  2. Kongo ei sentään anna ilmaiseksi luonnonvarojaan kuten Suomi, jonka kaivosvero on mitättömän pieni.

   Poista
  3. Mihin niitä kalliita malmeja tarvitaan? Sähköautoihin. Siinä sitä onkin vihreää siirtymää ja ihmisoikeuksia. Sama pätee "tuulipuistoihin"; noista sattuma- ja loissähköä tuottavista aikanaan romuttuvista ja ympäristöä pilaavista häkkyröistä raha valuu ulkomaille ja meille jää vain ongelmajätteet siivottaviksi. Ei kovin pitkäjänteistä toimintaa, mutta täyttää mukavasti joidenkin tilit veroparatiiseissa.
   Poista
 7. Tämän hallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on luoda vakaa toimintaympäristö nykyisille ja tuleville yrityksille, jotta nämä voisivat työllistää jatkossa. Hyviä uudistuksia on menossa, mutta nyt pitäisi saada yrityksille taattu myös energia kohtuu hintaa ja tasaisesti. Tämä koskee erityisesti teollisuusyrityksiä, koska geopoliittisten riskien vuoksi teollisuuta ollaan tuomassa takaisin Eurooppaan. Mikään yritys ei uskalla tulevaisuudessa investoida Suomeen, mikäli energiaa ei ole saatavilla ja ennalta tiedettyyn hintaan. Muut Euroopan maat pitävät kyllä huolen, että heillä tarjota kyseinen etuus vaikka ollaankin ”yhteisillä sähkömarkkinoilla”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoilla ydinvoimaloillamme on vielä käyttöaikaa mutta uusien ydinvoimaloiden hankinta tulee aloittaa koska menee vuosia ennen kuin ovat tuotannossa.
   Pelkällä tuuli- tai aurinkoenergia huumalla ei pärjätä.

   Poista
  2. Kalergi-suunnitelma18. syyskuuta 2023 klo 13.16

   Soissamme oleva polttoturve riittäisi vuosikymmeniksi lisäenergian tarpeeseemme, ellei sokea ilmastouskonto ja nöyrä alistuminen Brysselin diktatuuriin olisi esteenä.

   Poista
 8. Ehkä Sanna Marinilla itsellään oli ajolähdön tilanne. Luin, että hänellä on yli 600.000 asuntovelkaa, joka korkojen noustua on kansanedustajan tuloilla kova paikka, ja karkuun piti lähteä kun pääsi. Kun katsoin hänen synkkää ja sulkeutunutta olemustaan, niin kyllä se muistutti niitä kuseen joutuneita ihmisiä, joita olen tavannut. MInusta hän on kelpo tamperelaistyttö, joka joutui vaativaan paikkaan, teki siinä mitä osasi ja mihin luotti, mutta kuten asuntokaupassa, ei ollutkaan luottamista. Pääministerin perusteettoman luottamisen vahinko tietysti oli valtavasti suurempi kuin asuntokaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olisi pitänyt hypätä saappaisiin, jotka olivat liian isot, mutta narsistillehan mikään ei ole mahdotonta. Narsisti ei ole koskaan väärässä, syy on aina muissa ja jos toimittajat kyselevät liian vaikeita, on helppoa kiireisiin vedoten pikimmiten poistua paikalta. Taaskin on niin koppavana Kanadassa jossakin sosialistien kokouksessa, että arvon rouvan puheille pyrkivien täytyy varata aika. Hohhoijaa!

   Poista
 9. Tässäpä tätä leikattavaa olisi:

  https://jukkahankamaki.blogspot.com/2017/12/kuinka-maahanmuutto-pelastaa-suomen.html

  Maahanmuutto näyttää ratkaisevan Suomen suuren työttömyysongelman, joten enää en ihmettele, miksi maahamme junaillaan pakolaisia ja turvapaikanhakijoita vastauksena karjuvaan työpaikkapulaan.

  Maahanmuutto nimittäin luo työtä ja työpaikkoja. Yksi maahanmuuttaja voi työllistää jopa useita kymmeniä muita ihmisiä, sillä tulijat tarvitsevat hoitoa, preppausta, valmennusta, koulutusta, koordinointia ja muuta holhousta pärjätäkseen yhteiskunnassa. Oheinen luettelo kertoo, kuinka monipuolisesti maahanmuutto luo maahamme työpaikkoja.

  Kaikki nämä julkisen hallinnon tehtävät ja virat on perustettu verovaroilla pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden integroimiseksi. Varjopuolena on, että ne eivät tuota yhtään mitään vaan heikentävät yhteiskunnallista tehokkuutta maamme talouden tappioksi.


  Monikulttuurisuusasiantuntija, Maahanmuuttokoordinaattori, Tulkkipalvelukoordinaattori, Asioimistulkki, Kulttuuriluotsi, Vertaisosaaja, Maahanmuuttajien erityisryhmän linjavastaava, Päivähoidon maahanmuuttajakoordinaattori, Sopeuttamistyöntekijä, Kotoutussihteeri, Monikulttuurisen varhaiskasvatuksen suunnittelija, Monikulttuurisen opetuksen suunnittelija, Suomen askeleet -linjan opettaja, Lyhytkurssivastaava, Aikuisperuskoulun linjavastaava, Alaikäisten turvapaikanhakijoiden ryhmäkodin vastaava ohjaaja, Monikulttuurisuusaktivisti, Aktivistimaahanmuuttajakouluttaja, Monikulttuurisuuskoulutusmateriaalivastaava, Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja, Sosiokulttuurinen tasapainottaja, Pakolaisneuvonantaja, Vähemmistöoikeuksien valvoja, Avustusanomusten esitäyttäjä, Maahanmuuttajien asunto-oloja pohtiva virkamies, Maahanmuuttajapalveluiden päällikkö, Maahanmuuttoneuvoston puheenjohtaja, Monikulttuurikonsultti, Romanityöryhmä, Kerjäläistyöryhmä, Maahanmuuttajien rekrytoinnin helpottamista pohtiva työryhmä, Maahanmuuttoyksikön terveydenhuollon konsultti, Maahanmuuttoyksikön psykologi, Maahanmuuttoyksikön sosiaalityöntekijä, Maahanmuuttoyksikön sosiaaliohjaaja, Maahanmuuttoyksikön etuuskäsittelijä, Maahanmuuttajalasten varhaiskasvattaja, Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston ylitarkastaja, Siirtolaisinstituutin johtaja, jne... lista on lähes loputon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalergi-suunnitelma18. syyskuuta 2023 klo 13.09

   Ihmettelen vain, miksi persutkaan eivät ole tuoneet julkisuuteen tuollaista luetteloa, vaikka heidänkin joukostaan varmasti löytyy niitä, jotka ovat tietoisia tuollaisesta luettelosta.
   Viher- ja muut kommunistit eivät suurin surminkaan suostuisi sellaisesta edes puhumaan.

   Poista
 10. Olen samoilla linjoilla kuin ano 08:56 siinä mielessä, että jo useat hallitukset ovat elostaneet kuin siat vatukossa. 2008 talouskriisin jälkeen Suomi on jäänyt polkemaan paikalleen taloudellisessa mielessä.

  Silloin velkaannuttiin ja sitä perusteltiin sillä, että mennään taloudellisen notkahduksen yli lainoilla. Pidin sitä ihan järkevänä, mutta joskus kymmenisen vuotta sitten tajusin, että velan otto vaan jatkuu.

  Jopa minä ymmärsin, että jotain rakenteellisia muutoksia olisi pitänyt tehdä, että olisi pitänyt sopeutua uuteen taloudelliseen tilanteeseen. Mutta kojootti vaan jatkoi juoksuaan ilmassa, vaikka alla oli pelkkää ilmaa.

  Teoriassa Suomi on pieni ja ketterä ja voisi siis halutessaan reagoida nopeastikin ympäröivän maailman muutoksiin, mutta jostain syystä tällaisesta ei näy jälkeäkään. Tai näkyi Nato-prosessin yhteydessä.

  Ehkä me sitten riidellään keskenämme, kunnes EU, luottoluokittajat ja IMF sanelevat mistä leikataan. Heillä kun ei ole niitä hyviä veljiä ja siskoja erilaisten himmeleiden oksilla ja joiden toimeentuloa sitten pitäisi varoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyse on tosiaan pidemmän ajan vastuuttomasta taloudenpidosta, jota Marinin kabinetti jatkoi (tosin vauhtia kiihdyttäen). Siksi kirjoitinkin kuvien väliin, että "vaikka jo aikaisemmat hallitukset olivat eläneet yli varojensa..."

   Poista
 11. Jännä syytellä Marinin hallitusta tuosta valtionvelasta, vaikka valtaosa valtion velkaantumisesta on perua pitkältä linjalta porvarijohtoisia hallituksiamme. Ennen Marinin hallitusta ei meillä melkein kahteen vuosikymmeneen ollut kun yksi muu kun porvarivetoinen hallitus. Mutta tämä tietysti unohtuu aina kun vihervassareita halutaan nostaa tikunnokkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalergi-suunnitelma19. syyskuuta 2023 klo 11.21

   Kahtena hallituskautenaan kokkareiden J.Katainen sanoi kokoomuksen harjoittavan "vastuullista politiikkaa" ja melkein tuplasi Suomen valtionvelan (Bilderberg-kokouksessa saamansa ohjeistuksen mukaisesti?)!

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!