perjantai 22. syyskuuta 2023

Epämiellyttävä vieras saapui Sisiliaan

Sisilia lienee tunnetuin mafiastaan. Ja seuraavan tulee varmaankin Euroopan aktiivisin tulivuori eli Etna. Jatkossa tämä Välimeren saari saatetaan tuntea myös kiusallisen vieraslajin eurooppalaisena kotisatamana.  

Kyseessä on tulimuurahainen, joka on alun perin kotoisin Etelä-Amerikasta, mutta kulkeutunut jo aiemmin Yhdysvaltoihin ja sieltä edelleen rahtilaivojen mukana Australiaan, Filippiineille, Taiwaniin ja Kiinaan. Näistä eläimistä on tullut suuri ongelma kaikissa näissä maissa, koska ne uhkaavat monien kotoperäisten eliöiden olemassaoloa ja niiden pistot aiheuttavat ihmisille pahoja vammoja. 

Niinpä tulimuurahainen luokitellaan yhdeksi pahimmista vieraslajeista ja peräti maailman viidenneksi suurimmat kustannukset aiheuttavaksi vieraslajiksi. Tuoreen tutkimusraportin mukaan tulimuurahaisen on havaittu asettautuneen nyt myös Sisiliaan

Tutkimuksessa löydettiin viime talvena yhteensä 88 tulimuurahaisen pesää lähellä historiallista Syrakusan kaupunkia. Löytöpaikka on lähellä laajempaan suojelualueeseen kuuluvaa joen suistoa, jonka liepeillä asuvat ihmiset ovat valittaneet ikävistä muurahaisten pistoista ainakin vuodesta 2019 lähtien. Tästä voitaneen päätellä muurahaisen saapuneen Sisiliaan jo useita vuosia sitten. 

Tämä sopii yhteen sen kanssa, että lajia löydettiin varsin laajalta alueelta useina pesinä. Itse asiassa tämä vieraslaji on todennäköisesti levinnyt laajemmaltikin kuin mitä nyt raportoidut löydökset osoittavat. 

Tutkijat arvelivat, että muurahainen olisi päässyt Sisiliaan löytöpaikan lähellä sijaitsevan Augustan sataman kautta. Sen sijaan vieraslajin lähtöpaikka jäi arvausten varaan, koska se edustaa sellaista geneettistä linjaa, jota esiintyy monissa paikoissa mukaan lukien USA, Kiina ja Taiwan. Koska nämä kolme maata ovat kansainvälisen kauppamerenkulun suurvaltoja, veikkasivat tutkijat, että joku niistä olisi sisilialaistumassa olevien tulimuurahaisten kotipaikka. 

Tutkijat ennustivat myös sitä kuinka laajalle tulimuurahainen saattaisi levitä Euroopassa. Heidän mukaansa peräti puolet Euroopan kaupunkialueista sopisi sen elinympäristöksi ja ilmaston lämpeneminen vielä lisäisi sille sopivien elinympäristöjen määrää. 

Uutinen on sikäli ikävä, että luontoon asettunutta tulimuurahaista ei ole yrityksistä huolimatta saatu hävitetyksi USA:sta, Meksikosta, Karibialta, Kiinasta, Taiwanista tai Australiasta. Pientä toivoa antaa kuitenkin Uusi-Seelanti, josta muurahainen on saatu katoamaan. 

Mielenkiintoisena nyanssina kerrottakoon, että tutkimusraportin mukaan tulimuurahaista on havaittu laivojen lasteissa kolmessa Euroopan maassa. Ne ovat Espanja, Hollanti ja Suomi. Siten tämä epämiellyttävä kuusijalkainen on käynyt kolkuttelemassa meidänkin ovillamme, vaikka kylmä ilmastomme huolehtineekin siitä, ettei se tulisi menestymään täällä, vaikka sisälle pääsisikin. 

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Hengenvaarallinen vieras
Krokotiilit hyötykäyttöön
Arabialaistaustaiset villikissat

19 kommenttia:

 1. Olipas ennakkoluuloinen kirjoitus aivan yksin Euroopaan tulleista murkuista, joiden joukossa on paljon alaikäisiä, vanhempansa kadottaneita, vaarallisesta merimatkasta vaivoin selvinneitä muurahaislapsia. Osoittelevaa on yleistää, että kaikki tulimuurahaiset heittelisivät happoa ihmisten päälle. Vieraslajista puhuminen on jo rikollista. Professorilta odottaisi suvaitsevampaa asennetta näihin pikku ystäviimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu. Onhan päivänselvästi uutisissa mainittu, että tulijat ovat murkkuja, vaikka kuvissa ja videopätkissä näkyy äijiä.

   Poista
 2. Saattaa olla, että saat vihervasemmistolaiset anarkistit kimppuusi, kun näin vertauskuvien ja symbolistisen metodin myötä korvaat alkuperäisen käsitteen tai idean toisella.
  Olen kuullut, että vieraslajeista puhuminen on RASISMIA!!!

  VastaaPoista
 3. Kenties joku kaksoismerkityksille herkkä yhteiskuntatieteilijä voisi anoa Koneen säätiöltä apurahaa professorin kirjoituksen analysointiin.

  VastaaPoista
 4. Monesti kiusallisista elukoista päästään eroon, kun ensin yritetään kaikkia mahdollisia keinoja ja lopuksi muistetaan toinen elukka joka syö edellisiä elukoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mites olisi tulimuurahaiskarhu?

   Poista
  2. Kärpäset.
   Toukka menee aivoihin ja syö itsensä kylläiseksi... :D

   https://www.youtube.com/watch?v=hGGJKq_gQT8

   Poista
 5. Tulimuurahainen taitaa olla läheistä sukua argentiinanmuurahaisille, joista italialainen kirjailijanero Italo Calvino -- joka eräässä pienessä sadussaan käsitteli tyhjentävästi hyvän ja pahan moraaliongelman -- kirjoitti muurahaisongelmastakin raadollisuudessaan ja realistisuudessaan liian todentuntuisen tarinan täynnä toivotonta taistelua pieniä mutta miljoonamitassa joka rakosesta esiin tunkeutuvia jonossa marssivia polttiaisia vastaan.

  Tarina on ilmestynyt suomeksi mestarin novellikokoelmassa "Tämä vaikea elämä", jota tässä yhteydessä täytyy suositella kaikille etologisen toimintadraivin riivaamille optimisteille.

  Toisen kirjallisen italialaisen Alberto Moravian ja vähän samaa huumorin lajia edustavan amerikkalaisen Kurt Vonnegutin tavoin Calvinoa ei postuumistikaan palkittu Nobelilla. Ehkä sekin kertoo hänen ainulaatuisesta neroudestaan, tai Nobel-komitean ruotalais-yläluokkaisesta pinnallisuudesta.

  VastaaPoista
 6. Terhomatti Hämeenkorpi22. syyskuuta 2023 klo 9.53

  Muurahainen puree - ei pistä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tulimuutahainen nimenomaan pistää.

   Poista
  2. Miten sattuikaan juuri katsoin opetusvideon....
   Tämä puree ja sitten pistää ja pistää ja pistää ja....

   Argentiina > USA > Australia,Taiwan,Kiina

   https://www.youtube.com/watch?v=hGGJKq_gQT8

   Poista
 7. Jos ruvetaan ampumaan niitä tulijoita kuten Ruotsissa?
  Toki siinä voi sivullinen saada osumaa kuten tässä.

  PT-media tänään

  Ravintola-ammuskelussa Sandvikenissä – kaksi kuoli ja useita loukkaantui

  https://pt-media.org/2023/09/22/ravintola-ammuskelussa-sandvikenissa-kaksi-kuoli-ja-useita-loukkaantui/

  Artikkelista poimittua

  Sandvikenissä tapahtui torstai-iltana ravintola-ammuskelu, jossa ammuttiin useita laukauksia paikallisessa pubissa. Kaksi kuoli ja ainakin kaksi on saanut vakavia ampumahaavoja.

  Poliisi sai hälytyksen iltakymmenen jälkeen paikalliseen pubiin, jossa oli tapahtunut ammuskelua.
  Poliisi on ilmoittanut nyt aamulla, että kaksi henkilöä on kuollut ja useampia loukkaantunut, joista kaksi erittäin vakavasti.

  Poliisin mukaan toinen kuolleista oli maalitaulu ja toinen kuollut sekä haavoittuneet olivat täysin sivullisia, eikä heillä ollut mitään tekemistä alamaailman kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan Ylekin muuttanut suhtautumistaan epämiellyttäviin vieraisiin kun näitä on alettu uutisoimaan heillä?
   Vai onko kohonneen PS kannatuksen vaikutusta?
   Toki se on erittäin hyvä asia, että asioista uutisoidaan.

   Yle tänään

   Ruotsissa kaksi ihmistä ammuttiin kuoliaaksi pubissa

   https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-179082

   Ruotsissa kaksi ihmistä kuoli ja lukuisia haavoittui ammuskelussa pubissa myöhään torstai-iltana.
   Ammuskelu tapahtui Sandvikenissa, noin parisataa kilometriä Tukholmasta pohjoiseen.

   Poliisi tutkii tapausta kahtena murhana. Ketään ei ole toistaiseksi pidätetty, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT raportoi.
   SVT:n mukaan ammuskelun epäillään liittyvän jengirikollisuuteen.

   Poista
 8. Haittoja voi torjua rahallakin:

  Yle tänään

  https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-179122

  EU alkaa maksaa Tunisialle siirtolaissopimuksen perusteella

  EU alkaa maksaa rahaa Tunisialle kesällä tehdyn siirtolaissopimuksen perusteella.
  Ensimmäinen maksu, 127 miljoonaa dollaria, tehdään lähipäivinä, kertoo Euroopan komission tiedottaja Ana Pisonero.

  Sopimuksen tavoitteena on estää Tunisian kautta EU:hun tulevaa sääntöjenvastaista siirtolaisuutta.

  EU ja Tunisia sopivat kesällä strategisesta ja kattavasta kumppanuudesta, jossa talous- ja kauppasuhteet linkitetään maahanmuuttoon.
  Esikuvana oli Turkin kanssa vuonna 2016 tehty sopimus, vaikka sen toimeenpanossa onkin ollut ongelmia.

  Tunisian on määrä joko estää Välimeren ylittämistä tai ottaa takaisin siirtolaisia Euroopasta.
  Vastineeksi EU lupasi Tunisialle yli miljardi euroa taloudellista apua. Rahaa ei anneta suoraan Afrikan maan hallinnolle vaan investointihankkeisiin.

  VastaaPoista
 9. Tekstin mukaan harvinaisen törkeä teko.
  Toki uhrikin voisi miettiä tapaako uudestaan?
  Artikkeli kiertää kuin kissa kuumaa puuroa.
  Liekö ollut epämiellyttävä vieras vai kantis tekijänä?

  MTV uutiset tänään

  Tyttö sai karmean videon verta vuotavalta ja hysteerisesti itkevältä 15-vuotiaalta ystävältään puistosta Turussa: "Minut on raiskattu!"

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tytto-sai-karmean-videon-verta-vuotavalta-ja-hysteerisesti-itkevalta-15-vuotiaalta-ystavaltaan-puistosta-turussa-minut-on-raiskattu/8783828

  Artikkelista poimittua

  Viime kesäkuun alussa nuori tyttö sai poikkeuksellisen järkyttävän videoviestin 15-vuotiaalta ystävältään. Hysteerinen kaveri oli kuvannut videon itsestään Turun keskustassa sijaitsevassa Puolalanpuistossa ja kertoi tulleensa raiskatuksi.
  Video toimi myöhemmin todisteena oikeudessa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi uhrin henkilöllisyyden salassapidettäväksi.
  ...
  Käveltyään hetken jokirannassa mies ja tyttö siirtyivät Samppalinnanpuistoon.
  Puistonpenkillä tyttö istui miehen syliin. Mies ryhtyi suutelemaan tyttöä ja työnsi väkisin kätensä tämän housuihin.
  Tytön vastusteluista huolimatta mies raiskasi tytön pitäen tätä kuristusotteella kiinni kaulasta.
  ...
  Viikon kuluttua ensimmäisestä tapahtumasta mies sai houkuteltua passiivisen tytön uudestaan tapaamiseen. Tällä kertaa osapuolten tie vei Puolalanpuistoon.
  Tyttö joutui väkivaltaisen raiskauksen uhriksi. Tällä kertaa mies paitsi kuristi tyttöä, takoi tämän päätä seinää vasten ja piteli kättä hänen suunsa edessä estäänkseen avunhuudot.

  Kuristusote oli niin raju, että tyttö menetti tajuntansa. Tekonsa jälkeen mies jätti uhrin verissään lojumaan pusikkoon.
  Väkivalta aiheutti tytölle verenvuotoa eri paikkoihin, useita verestäviä ruhjeita, kuhmuja, mustelmia ja verenpurkaumia pään, kaulan, rintakehän ja selän alueelle.

  Hysteerinen tyttö kuvasi itsestään videon, jossa hänen molemmista sieraimistaan valui verta, hiuksissa oli multaa sekä lehtiä ja hänen alaruumiinsa oli riisuttu paljaaksi.
  Tämän videon hän lähetti kaverilleen.
  ...
  ...
  Kolmas todistaja oli miehen seurustelukumppani, joka kertoi asuneensa miehen kanssa yhdessä tapahtuma-aikaan.
  Nainen kuvaili, että mies oli saapunut kotiin kesäkuun alussa polvet mullassa ja kertonut kaatuneensa.
  ...
  Mies vetosi olleensa tapahtumien aikaan lievän kehitysvammaisuutensa takia syyntakeeton tai ainakin alentuneesti syyntakeinen ja vaati päästä mielentilatutkimukseen.
  Oikeus määräsi miehen mielentilatutkimukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori tästä, mutta mielentilatutkimukseen joutaisi tuo tyttökin ja ehkä sen vanhemmat. Tämä vain yhden boomerimummon mielipide, sori, sori. Ei tietenkään sulje pois tuon rökäleen rankaisemista.

   Poista
 10. Heh, näemmä ihan sama mistä ns proffa tekee julkaisun, opetuslapset kirjoittelevat samat liturgiat. Tyhmää jengiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko sattunu analysoimaan omia kirjoituksiasi? Katso googlesta mitä analysoida tarkoittaa.

   Poista
 11. Hauskaa, että suhtaudut minuun noin alentuvasti. Jotkut tekee sitä kun ymmärrys ei muuhun riitä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!