sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Suomalaiset maailman kahdeksanneksi älykkäin kansa

Sattui silmiini tällainen maailman kansojen älykkyystilasto. Sen mukaan suomalaiset ovat maailman kansoista kahdeksaksi älykkäimpiä. 

Edellä ovat vain Japani, Taiwan, Singapore, Hong Kong, Kiina, Etelä-Korea ja Valko-Venäjä. Lisäksi kymmenen joukkoon pääsevät Liechtenstein ja Saksa. Näiden kaikkien maiden kansalaisten lisäksi vielä hollantilaiset ja virolaiset pääsevät yli sadan pisteen muiden valtioiden asukkaiden jäädessä kaksinumeroisiin lukuihin.

Vastaavasti pahnanpohjimmaisina maailman valtioista ovat Nepal, Liberia, Sierra Leone ja Guatemala, joiden asukkaiden älykkyysosamäärät jäävät alle viidenkymmenen. Lisäksi alle kuudenkymmenen jäävät Kap Verden, Gambian, Nicaraguan, Guinean, Norsunluurannikon, Ghanan, Etelä-Sudanin, Mauritanian, Malin ja Togon kansalaiset. 

Jos noita kahta älykkyyden ääripäätä lähtee tarkastelemaan ennakkoluulottomasti, huomaa että maailman älykkäimmät kansat asuvat Itä-Aasiassa ja vasta niiden jälkeen tulevat eurooppalaiset. Vastaavasti listan häntäpää on voimakkaasti painottunut afrikkalaisiin pienellä väliamerikkalaisella vivahteella. 

Tämä järjestys on vahvassa korrelaatiossa sellaisten tilastojen kanssa, jotka kertovat siitä, kuinka hyviä paikkoja eri valtiot ovat asukkailleen asua. Tosin näiden tilastojen välillä on myös eroja, sillä esimerkiksi inhimillisen kehityksen indeksin perusteella eurooppalaiset yhteiskunnat ovat aasialaisia edellä. Toisaalta loppupäässä korostuu afrikkalaisuus vieläkin selvemmin kuin älykkyystilastossa.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa myös se, ettei korrelaatio välttämättä merkitse syy-seuraussuhdetta, vaikka älykkyys onkin varsin mahdollinen selitys edellä mainitsemilleni kansojen välisille eroille. Samoin on syytä huomata, etteivät edes kansojen väliset älykkyyserot tarkoita välttämättä perinnöllisiä eroja, sillä esimerkiksi lapsena koettu aliravitsemus tai hyvä koulutusjärjestelmä vaikuttavat ihmisten älykkyyden kehitykseen. Toisaalta tämä ei myöskään tarkoita, etteikö myös älykkyyteen vaikuttavilla geeneillä olisi merkitystä.

Joka tapauksessa on hyvä, että maailmalla tehdään edelleen vertailevaa tutkimusta eri kansojen älykkyydestä, vaikka se tuntuukin olevan Suomessa kiellettyä tai ainakin voimakkaasti paheksuttua ellei suorastaan rasismia. Tosiasioiden tunnustaminenhan on viisauden alku, eikä maailmasta tule yhtään nykyistä parempi paikka ilman suurta viisautta, hyvä jos edes sen kanssa

43 kommenttia:

 1. Hieno kartta. Suomi on suurin piirtein Intian kokoinen ja Grönlanti vähän Afrikkaa isompi. Jännä, että pohjoismaista Ruotsi ja Tanska eivät pääse kymmenen joukkoon, vaikka ne ovat ahkerasti rikastuneet kehitysmaamuslimeilla. Eurooppalaisissa on neanderthalilaista perimää ja itäaasialaisissa denisovalaista, afrikkalaisissa ei ole kumpaakaan.

  VastaaPoista
 2. Taitaa se Tatu matin-isä Vanhasen tutkimus kansojen älykkyydestä olla haram nyky Suomessa, jossa vihervasemmistolaiset moraaliposeeraajat hallitsevat mielipide ilmastoa.

  VastaaPoista
 3. Keskimääräisen älykkyysosamäärän lisäksi kansakunnan kannalta merkittävä seikka on älykkyyden keskihajonta. Suomalaisilla – kuten myös aasialaisilla – se tuppaa olemaan pieni. Laajempi hajonta tuottaa paitsi rupusakkia, myös neroja ja ylipäätään innovatiivisuutta.

  VastaaPoista
 4. Älykkyyttä pohtiessa on muistettava myös viisaus. Hitlerin lähipiirissä oli varsin koulutettua ja älykästäkin väkeä, mutta olivatko he viisaita viedessään koko Euroopan valtavaan katastrofiin?

  Moni sarjamurhaaja on ollut taitava ja älykäs, mutta samalla hullu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä muita asioita pitäisi muistaa? Ainakin, että otetaan hyvät yöunet, ei juoda kovasti kahvia, syödään kuitupitoista ruokaa, hampaat pitää kanssa pestä säännöllisesti ja venytellä pitää kanssa.

   Poista
  2. Kiitos. Vatsalihasten treenaaminen vesissä silmin nauramalla on myös tärkeä muistaa.

   Poista
 5. Se että suomalaiset ovat kahdeksansia ei ole ilon vaan murheen aihe. Niiden loppujen täytyy olla todella tyhmiä jos kahdeksanneksi pääsee tällä tasolla joka meillä on. En voi pitää hyvällä tahdollakaan suomalaisten älykkyystasoa millään muotoa hyvänä. Typerää sakkia jotka tuhoavat omat elämisen edellytyksensä haihatteluissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin. Maailman tulevaisuus ei ruusuiselta näytä muuta kuin niiden piikkien osalta. Hohhoijaa!

   Poista
 6. Vaikka professori mainitsee ravinnon ja koulutuksen älykkyyteen vaikuttavina tekijöinä, ne eivät ole rajan asettajia vaan potentiaalin mahdollistajia. Älykkyyden mittaushan on aikoinaan luotu etsimään niitä jotka kannattaa kouluttaa eli ne joilla on potentiaalia hyötyä siitä. Koulutus ei ole edellytys älykkyystesteissä pärjäämiseen vaan päinvastoin. Eikä kulttuuriltaan vaikuta. Tällaisia väitteitä on esitetty ja yritetty tehdä kulttuurin huomioon ottavia älykkyystestejä. Ongelma niiden kanssa on että niissä pärjäävät parhaiten ne jotka pärjäävät tavallisissakin testeissä, kulttuurista riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpsistä nyt. Kyllä se kulttuuri vaikuttaa.
   Siitähän on koko islamilainen maailma esimerkkinä.

   Poista
  2. Ja höpsis itsellesi. Se vaikuttaa islamilaisessa maailmassakin genetiikan kautta, ei sinällään kulttuurina. Liian läheisten sukulaisten avioliitot toki ovat kulttuurinen tekijä, mutta seuraukset ilmenevät genetiikan kautta tyhmyytenä. Tuo kulttuurisen älykkyyden teoria ei tarkoita tätä, vaan sitä että olisi olemassa jotain älykkyyden positiivista lajia jota kulttuuri loisi. Ei luo.

   Poista
  3. Kyllä, kulttuuri ei luo älykkyyttä, mutta mahdollistaa sen kehittymisen. Kuten länsimaissa olemme havainneet.
   Ilman öljyvaroja esim. arabimaat eläisivät yhä edelleen köyhinä paimentolaisina.

   Poista
 7. Näkemissäni taulukoissa olemme olleet paljon kauempana kärjestä, mutta aivan tuoreinta tietoa en tiedä. Nyt kannattaa huomata, että mehän olemme koko ajan tyhmistymässä. Parisataavuotinen trendi ylöspäin on kääntynyt, ja Flynnin efekti virtaa nyt toiseen suuntaan.

  https://paulcooijmans.com/intelligence/iq_ranges.html

  VastaaPoista
 8. Onhan sillä merkitystä mitä siellä koulussa opiskellaan tai tutkitaan. En muista yhtään tieteen nobelistia joka olisi saanut nobelin islamilaisesta yliopistosta. Esim YA, YAE, Q, K ei liene öljyrahasta rahasta puutetta. Yliopistovertailut myös kertovat paljon halusta ja kyvystä tieteelliseen tutkimukseen ja innovaatioihin. Btw on ollut joskus mielenkiintoista pohtia mikä merkitys on ollut ~200 000 vuotisella muuttoliikkeellä afrikaan jääneen väestön älykkyyteen, haluun ottaa riskejä, kehittää yhteisöjään. Ja miten nykypäivän afrikkalaiset muuttajat ja vaeltajat eroavat menneiden vuosituhansien vaeltajista.
  On totta myös että II-MS jälkeen kaikki alueelliset populaatioiden älykkyyteen liittyvä tutkimus on ollut täysin tabu kohde, kiitos Natsi-Saksan ja ei pidä myöskään unohtaa Ruotsin eturivin asemaa ko tutkimuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älykkyys EI KASVA opiskellessa. Älykkyys mahdollistaa opiskelun ja siinä menestymisen. Opiskelu mahdollistaa jo olemassa olevan älykkyyden hyödyntämisen, mutta ei takaa sitä. Älykkyys on geenien tuomaa ja sitä ei voi parantaa, ainoastaan huonontaa huonolla ravinnolla ja ottaa käyttöön kulttuurin mahdollistamana ja koulutuksen tehostamana. Valitettava tosiasia. Ja kun tähän otetaan mukaan psykomotoriikka, joka on aivan samanlainen geneettinen ominaisuus, niin ymmärretään miksi esim. ylipäätään lentäjiä on niin vähän ja hyviä heitä vieläkin vähemmän. Kerrataan, ravinto, kulttuuri ja koulutuksen puute voivat vain vähentää geneettisen älykkyyden tuomaa, eivät lisätä.

   Poista
  2. Ano 1158: Tuo lentäjävertaus on luokattoman heikko. Nimittäin nykyään erinäisillä terveysmääräyksillä on luotu tilanne, jossa nimenomaan potentiaalisia lentäjiä jää rannalle täysin toissijaisten seikkojen perusteella (esimerkiksi silmälasit ovat sotilaslentäjäksi pääsemiselle täysin ehdoton este). Hyvin suuri osa ensimmäisen maailmansodan ässistä ei nykysäännöillä pääsisi edes lähelle lentokonetta, jotkut olisivat nykystandardein C-kuntoisuusluokassa. Joten väite, että lentäjiä olisi ohjauskykyjen puutteen takia vähän on täyttä paskaa.

   Poista
  3. Olet ajastasi jäljessä, silmälasit eivät ole ehdoton este. Toisaalta se miksi ne ovat olleet este on varsin ymmärrettävää. Jos niitä tarvitaan näkemiseen ja ne liiukuvat pois paikaltaan g-voimien rusennuksessa ja kuskista tulee sokea, se on melkoinen haitta työnteolle, etten sanoisi fataali. Ensimmäisen maailmansodan koneet olivat sellaisia tikkukasoja ettei niillä voinut nykymittapuun mukaan edes kaartaa ilman että hajosivat ilmassa. G-voimat olivat pieniä ja hetkellisiä. sama vielä toisessa maailmansodassa, pärjättiin hyvin ilman nykyisin lentäjien perusvarustukseen kuuluvia kiintyvyyden kestoa parantavia housuja ja liivejä. Tässä asiassa olet aivan kirjoitupöytäasiantuntija ilman mitään todellista tietoa siitä mitä homma oikeasti on. Siinä poikkean sinusta melkoisesti :-) Sama ano.

   Poista
  4. Ja unohtui sanoa että niillä muinaisilla ässillä, kaikki kunnia heille, oli aivan murto-osa niistä asioista ja tiedosta jne. hanskattavana kuin mitä nykyisissä koneissa ja taistelukentällä. Heistä ei suurin osa todellakaan pärjäisi tänä päivänä. Ensimmäinen "suuri karsinta" ohjaajien osalta tuli 30-luvulla kun alettiin vaatia mittarilentotaitoja ja -kykyjä ohjaajilta. Valtava osa siihen asti vain näkölento-olosuhteissa lentäneistä ohjaajista ei koskaan oppinut lentämään mittarien varassa. Heidän psykomotoriikastaan ei vain yksinkertaisesti ollut siihen. Elämä on, mutta se ei ole reilua.

   Poista
  5. Jos haluaa päivittää tietonsa hävittäjälentäjistä ja lentämisestä niin suosittelen katsomaan Yotubesta Puheenaihe podgastin Hornet lentäjä Mansikan haastattelun.

   Poista
 9. Noi lynnin ja vanhasenkin tutkimukset on vähän niin ja näin, otetaan vaikka, että somaliassa olisi jotain arvokasta esim somaliumia ja kiinalaiset olisi valloittaneet sen ja kaikki somalit olisi pakotettu tekemään jotain kiinalaisessa tehtaassa tuosta somaliumista ja kansantuote olisi mieletön ja yhteiskunta hienosti järjestäytynyt kuten suomessa eliiittiin ja tuottaviin yksilöihin niin vanhasen ja lynnin mukaan somalit olisivat huomattavasti älykkäämpiä kuin esim. suomalaiset....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt meni hieman mutkat suoriksi. Et ole tainnut lukea sitä heidän kirjaansa lainkaan vaan kommentoit kuulopuheiden ja väärinymmärrysten pohjalta? Ei siellä tuollaista korrelaatiota esitetä lainkaan. Otapa kirja käteen ja lue ennenkuin kommentoit tähän asiaan seuraavan kerran yhtään mitään.

   Poista
  2. Lukenu, ei siellä tuollaista esitetä mutta niin se suurinpiirtein menisi jos näin olisi tapahtunut.. Suomalaiset ovat sitä paitsi epärehellistä ja tyhmää kansaa muuten ne ei esim. eduskunnassa katsoisi ketään joka edes kerran puhuu paskaa.

   Poista
 10. Lynnin ja Vanhasen kirjassa IQ And The Global Inequality olevassa äo-taulukossa Suomi ei ole 10 kärjessä, vaan mm. Unkari ja Puola ovat Suomen edellä. Tilanne olisi siis, selvästi muuttunut 15 vuodessa.

  VastaaPoista
 11. Kun hyvin nuorena itse opiskelin psykologiaa, älykkyys määriteltiin operationalistisesti: älykkyys on sitä mitä älykkyystestit mittaavat.

  Totta siinä edelleen on se, ettei kukaan tiedä mitä tuo ehkä ihan käyttökelpoinen termi reaalitodellisuudessa tarkoittaa.

  Aivotutkimus ei tällaisia seikkoja tule paljastamaan, vaan todennäköisesti -- tai toivottavasti -- tulee muuttamaan koko ihmiskuvamme. Esimerkiksi nykyisen hyvin harhaisen käsityksemme "yksilöstä" ja yksilön ominaisuuksista. Nykyisin elämme vahvan sokean individualismin vallassa, emme pysty vielä ymmärtämään miten ihmisaivojen miljardit mahdollisuudet valikoituvat nimenomaan kulttuurisessa ja aikakausien jatkumossa -- eivät yksilön yksittäisten solujen rakenneosien ehdoilla.

  Joka tapauksessa noista nyt olemassa olevista älykkyystesteistäkin voitaisiin tehdä se ainoa johtopäätös mihin ne vuorenvarmasti antavat oikeutuksen: keskenään liian erilaisia tai kehityksellisesti eritasoisia kulttuureita ei kannata yrittää sulattaa toisiinsa. Siitä ei seuraa muuta kuin luonnollisia kulttuurisia hylkimisreaktioita, joita vain harhaiset, tekisi mieli sanoa luonnottomiksi muuttuneet ja ihmisyydestä mitään ymmärtämättömät tyypit ääni täynnä moraalista närää rääkyvät: "Rasismia!"

  VastaaPoista
 12. Testit mittaavat sitä mitä ne on tehty mittaamaan, varsin totta. Ja älykkyystestit kehitettiin 1800-luvun loppupuolelta alkaen mittaamaan niitä ominaisuuksia jotka vaikuttavat menestymiseen modernissa yhteiskunnassa. Ensin etsittiin ne ominaisuudet jotka menestykseen vaikuttavat, ja sitten kehitettiin testit jotka niitä mittaavat. Testien tarkoitus oli karu, eli määrittää se keitä kannattaa kouluttaa jotta saadaan paras mahdollinen tulos. Tämä kehittäminen on jatkunut koko testien olemassaolon ajan tähän päivään saakka. Ja ÄO testit ovat yksi onnistuneimmista testeistä mitä ihmiskunta on ihmisen mittaamiseksi kehittänyt. ÄO testi ennustaa erittäin hyvin ihmisen menestymisen mahdollisuuksia modernissa yhteiskunnassa. Siinä huonot lukemat saavat jäävät erittäin todennäköisesti vaille taloudellista ja sosiaalista menestystä ja päinvastoin. Kannattaa lukea se Flynnin ja Vanhasen kirja, sen alussa selitetään tämä varsin selkeästi.

  VastaaPoista
 13. Ja kannattaa muistaa että ÄO testit eivät mittaa, niitä ei ole tehty mittaamaan, ns. viisautta lainkaan. Ihmisen ÄO-osamäärä voi olla vaikka miten korkea, ja hän voi silti olla erittäin typerä ja vihjeetön asioiden suhteen. Sille varmaan tarvittaisiin ihan oma testinsä ja en ole lainkaan vakuuttunut että suomalaiset olisivat siinä kovinkaan korkealla. Tai ainakin meidän keskihajontamme siinä testissä olisi aika uskomaton....

  VastaaPoista
 14. Onko tummilla älykkyyttä vai oveluutta?
  Parvekkeen kautta sisään ja pahoinpitelemään asukas.
  Tietämättä tummuuden astetta, ehdotan edelleen, että lopetetaan haittamaahanmuutto.
  Se osoittaisi suomalaisten älykkyyttä.

  Poliisi pyytää havaintoja liittyen Jätkäsaaressa tapahtuneeseen epäiltyyn väkivaltarikokseen

  https://poliisi.fi/-/poliisi-pyytaa-havaintoja-liittyen-jatkasaaressa-tapahtuneeseen-epailtyyn-vakivaltarikokseen

  Poliisi tutkii lauantain 9.9.2023 vastaisena yönä tapahtunutta epäiltyä väkivaltarikosta. Poliisi sai kello 02:39 hätäkeskuksen kautta ilmoituksen Jätkäsaaressa Livornonkadulla asuntoon parvekkeen kautta tunkeutuneesta miehestä.

  Miehen epäillään pahoinpidelleen asunnon haltijaa ja poistuneen parvekkeen kautta asunnosta. Poliisin tiedon mukaan epäilty mies ei tuntenut asianomistajaa entuudestaan.

  Epäilty mies on tummaihoinen, noin 25-30-vuotias ja hänellä on lyhyt siilitukka. Mies on pitkä ja normaalivartaloinen.

  VastaaPoista
 15. Vain muutama valokuva jostakin kehitysmaasta ja vastaava Suomesta kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tänään viimeksi hautausmaalla käydessäni tuli mieleen, että hyvin hoidetut nurmialueet, runsaat kukkaistutukset ja kauniit hautakivet kertovat paitsi vainajien kunnioituksesta ja rakkaudesta, mutta myös sivistyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja meneppä vaikka pienenkin pitäjän hautuumaalle, niin siellä on kymmeniä sankarivainajia.

   Poista
 16. Eipä tuo kansan keskimääräinen korkea ÄO näytä aina luovan kehittynyttä hyvinvoivaa valtiota, kuten valkovenäläisistä nähdään.
  Mitenkähän se sielläkin oikein mitattiin?
  Pyytämällä lähettämään tekemiensä kansallisten älykkyystestien tulokset?

  VastaaPoista
 17. Vanhasen ja kumppaneiden tutkimusta silloin aikanaan arvosteltiin muun muassa sellaisesta, että siinä käytettiin "alueellista inter- tai extrapolaatiota" arvioitaessa väestön älykkyyttä alueilla, mistä ei ole käytettävissä luotettavia tutkimustuloksia. Tällaiseen kritiikkiin voi vastata monin eri tavoin, jotka johtavat keskenään ristiriitaisiin tuloksiin, mutta en tässä nyt käytä aikaa ja tekstitilaa tällaiseen. Yksinkertaistetusti sanottuna tämän tapainen interpolaatio tarkoittaa esimerkiksi seuraavaa: Jos maat A, B ja C sijaitsevat maantiedollisesti niin, että B on A:n ja C:n välissä, ja äärimmäisistä tiedetään luotettavina pidettyjen tutkimusten perusteella älykkyystasot A:100 ja B:106, otetaan silloin C:ssä tasoksi noin puoliväli eli 103. En ole tutustunut Vanhasen ja seuraajien tutkimusten yksityiskohtiin, mutta Valko-Venäjän "hämmästyttävä" tulos saattaa selittyä tällaisen alueellisen interpolaation käytöllä, jos vertailukohtana on käytetty esimerkiksi Puolaa ja Baltian maita. Toisaalta voi kysyä, mikä tulisi esimerkiksi Israelin väestön keskimääräiseksi älykkyydeksi, jos se interpoloitaisiin ympäröivistä arabimaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. extra/interpoloinnilla tuhotaan kaikki koodista, musiikkiin ja siitä edes alkeelliseen ajatteluun SDPläisyys on multi-interpolaatiota..

   Poista
  2. Arvot tulevat täsmälleen vääristä alkuarvoista jotka ovat asettettu minimille muistin vähyyden takia ja näytön(ohjaimen) rajoittuneisuuden johdosta :)

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!