tiistai 4. tammikuuta 2022

Parlamenttitalo paloi, mutta salamurha jäi vain yritykseksi

Olen silloin tällöin kiinnittänyt arvoisten lukijoideni huomiota siihen kehitykseen, jota on tapahtunut Etelä-Afrikassa ja Haitissa. Näin siksi, että ensin mainittu valtio on onnistunut luomaan Saharan eteläpuolisen eli ns. mustan Afrikan korkeimman elintason ja jälkimmäinen taas on läntisen pallonpuoliskon köyhin valtio. 

Toisaalta molempien maiden väestö poikkeaa selkeästi niiden viitekehyksestä. Etelä-Afrikassa asuu mustan Afrikan suurin valkoihoinen väestö, kun taas Karibian saaristossa sijaitsevassa Haitissa valkoisia ei ole käytännössä lainkaan. 

Lisäksi Etelä-Afrikassa tapahtui vuonna 1993 vallanvaihto, jossa aiemmin valtaa pitänyt valkoinen vähemmistö menetti poliittisen johtoasemansa rauhanomaisesti eli omaisuutensa ja vapautensa säilyttäen. Haitissa puolestaan tapahtui heti itsenäistymisen jälkeen kansanmurha, jossa valkoiset poistettiin elävien kirjoista tai ainakin maasta. 

Tässä mielessä oli mielenkiintoista lukea tämän aamun uusia uutisia. Tarkoitan sitä, että Etelä-Afrikassa maan parlamentti alkoi palaa uudelleen ja Haitissa pääministeri oli vähällä joutua murhatuksi eli joutua manan majoille jo aiemmin murhatun presidentin seuraksi. 

Etelä-Afrikassa kiinni otettua 49-vuotiasta miestä syytetään tuhopoltosta, varkaudesta ja taloon murtautumisesta, eikä hän ole parlamentin jäsen. Haitin salamurhan yritykseen liittyi puolestaan pienimuotoinen tulitaistelu, jossa vastakkain olivat joku Haitin monista rikollisryhmistä ja pääministerin turvallisuusjoukot. 

Kummankaan teon motiiveista ei ole tietoa, mutta ne kertovat omaa karua kieltään tapahtumapaikkojensa olosuhteista. Haiti on vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen sekasorrossa elävä yhteiskunta, jossa hallitusvalta ei pysty takaamaan ihmisiltä - eikä edes maan ylimmältä johdolta - turvaa rikollisjärjestöjä vastaan. 

Etelä-Afrikan tilanne on toki oleellisesti parempi kuin Haitin, mutta sielläkään hallinto ei ole pystynyt takaamaan joka suhteessa rauhallista elämänmenoa. Positiivista on kuitenkin se, että aiemmin nopeasti supistunut valkoisen väestön osuus on tasaantunut ja tällä hetkellä eurooppalaiset sukujuuret omaavia eteläafrikkalaisia on maan väestöstä noin 7,8 prosenttia

Talouskasvun osalta Etelä-Afrikassa on COVID-19-pandemian seurauksena eletty suurten vaihteluiden aikaa, kuten muuallakin maailmassa. Haitista puolestaan ei ole saatavissa tuoreita tilastoja, mutta vuoden 2020 aikana talous oli kovassa laskussa - epäilemättä ainakin osin pandemian seurauksena.

Tätä kirjoittaessani huomasin, että Etelä-Afrikan ja Haitin välillä on mielenkiintoinen väestötieteellinen yhdenmukaisuus. Etelä-Afrikassa väestönkasvu oli nimittäin vuonna 2020 noin 1,28 prosenttia ja Haitissa 1,24 prosenttia vuodessa. Lisäksi Etelä-Afrikassa fertiliteetti oli laskenut 2,41 lapseen (2020) ja Haitissa 2,89 lapseen (2019) naista kohti. Väestönkasvu on siten nopeaa, mutta ei aivan tolkutonta. 

Nähtäväksi siten jää, kuinka nämä väestösuhteiltaan ympäröivästä todellisuudesta poikkeavat kaksi valtiota kehittyvät jatkossa niin turvallisuuden, väestön kuin taloutensakin suhteen. Pääministerin salamurhayritys ja parlamenttitalon tuhopoltto osoittavat kuitenkin valitettavasti, että molemmissa maissa on edelleen sellaisia ongelmia, jotka Suomen kaltaisissa länsimaissa ovat hyvin harvinaisia.

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Nyt testataan onko afrikkalaisista menestyvän valtion ylläpitäjäksi
Poliittinen korrektius ja väestötieteellinen tieto
Haiti on köyhä ja siksi jää

21 kommenttia:

 1. Kannattaa tutustua tarkemmin siihen, miten paljon valkoisia murhataan jatkuvasti tuolla Etelä-Afrikassa, ja kuinka heitä ajetaan pois maatiloiltaan.

  VastaaPoista
 2. Ei sviddu!
  5.500 kuussa?
  Miks per*******ä mää enää töitä teen?

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/84ca35cd-084e-4ee2-a06c-5e6845e6c851

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahdeksan lasta, joista osa vammaisia.

   Poista
 3. Vai paloi valtiopäi...korjaan, parlamenttitalo ja yksi epäilty otettiin kiinni...

  Minäpä arvaan:
  tekijä on afrikaaneri, hänen nimensä on Carius van der Nubbe ja häntä syytetään afrikaanerien vallankaappauksen käynnistämisyrityksestä.

  Hänet tuomitaan kuolemaan ja teloitetaan, mutta sitä ennen presidentin ja pääministerin toimet on yhdistety määräämättömäksi ajaksi Johtajaksi, jolla on oikeus säätää lakeja ohi parlamentin.

  Sitten aletaan lammiolaiset Toiset Toimet afrikaanerien vallankaappausken kukistamiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteläafrikassa taitaa olla valkoisilla niin paljon asearsenaalia varastoissa, että voi tulla verinen sisällisota siellä viellä ..

   Poista
  2. Etelä-Afrikan valkoiset eivät ole yhtenäinen ryhmä. Itse veikkaan, että he äänestävät mieluummin jaloillaan, mikäli tilanne menee todella pahaksi kuin yrittävät ottaa itselleen väkivalloin valtaa. Näin ainakin koulutetut tai muuten osaavaksi työvoimaksi sopivat eli ne, joiden on helppo integroitua mihin tahansa länsimaahan.

   Poista
  3. .. No ehkä ei sisllissotaa, mutta luuletko että kaikki lähtevät suosiolla tiloiltaan,..

   Poista
  4. Professori _on_ kuitenkin tyypillinen humanisti liberaali. Ubi bene ibi patria. Hänelle tuskin on vaikeaa ilmoittaa kotipaikakseen lentokentän terminaalia tai kertoa asuvansa internetissä. Hän tuskin ymmärtää kotiseudun merkitystä, sitä että on kotoisin jostain.

   Poista
  5. Mitä E-Afrikan valkoiselle väestölle onkin tulossa, se ei kosketa niinkään brittiväestöä, kuin afrikaanereita.
   Heidän tilanteensa onkin sitten lohduton:

   he joutuvat linnoittautumaan kotifarmeilleen, eikä apua ole saatavissa mistään.
   Afroneekerit sen sijaan saavat ympäri maailmaa niin henkilöstöä kuin kalustoa. Elleivät saisikaan, on pelkkä lukumäärä ja ennen kaikkea aika heidän puolellaan.

   Todella pahalta, todella pahalta näyttää nyt siellä kyllä.

   Poista
  6. Catilinalle kiitos itseeni kohdistuneesta luonnehdinnasta. On aina mielenkiintoista kuulla muiden näkemyksiä itsestään. Siihen en luonnollisesti ota kantaa kuinka oikeaan hänen kuvauksensa sopi, koska haluan pitää esillä asioita enkä itseäni.

   Poista
  7. Minä tunnen paljon akateemista väkeä. Päinvastaisista vakuutuksista huolimatta se tietty arvomaailma lähes poikkeuksetta löytyy sieltä aivan pienellä raaputtamisella. Se on kuin joku jumalainen asiaintila, jonka olemassaolo on itsestään selvä, kuten kalalle vesi.

   Poista
  8. Voin allekirjoittaa tuon ikään kuin yleisenä sääntönä. Mutta samalla on totuuden nimissä sanottava, että säännöstä myös poikkeuksia, joiden yleisyys vaihtelee pitkälti aloittain.

   Poista
 4. Ai...Haitissa oli valkoisten kansanmurha?Kas vain.En ole nimittäin koskaan kuullutkaan.Jännä homma.Luulisi että miljardibudjetin kommariyle olisi aiheesta yhden dokkarin ehtinyt joskus lähettää.
  No vitsi vitsi.Sehän olisi vienyt aikaa natsit sitä ja tätä ohjelmistolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Natsit muuttaa maalle, Natsi aikamiespoika, Natsit menettää muistinsa, Natsin muisti palailee pätkittäin, Natsit ja vetenalaiset vehkeet yms. Ylenannon tulevaa tarjontaa...

   Poista
 5. Valkoisten..vhm..rassistien syy, pikipäät Haitissa ovat henkisesti vammautuneet rassismin takia 400 vuot, nekin jotka eivät edes syntyneet viel kun pikipäät sai vallan

  VastaaPoista
 6. sit jää ihmeteltäväksi, miksi vaiks vinosilmä japsit nousi atomipommien jälkeen 20 vuodes, talousmahdiksi..toisen maailmansodan jälkeen..he eivätkään..vaurioituneet henkisesti sit kuitenkaan niin pahasti? tai sakemannit? tai suomalaiset? sodan jälkeen..mut pikipäät..ei näköjään toivu milloinkaan traumoistaan

  VastaaPoista
 7. "...molemmissa maissa on edelleen sellaisia ongelmia, jotka Suomen kaltaisissa länsimaissa ovat hyvin harvinaisia."

  Tottahan tuo on. Edes Ruotsissa ei ole poltettu parlamenttitaloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ruotsissa ei ole poltettu parlamenttitaloa."
   Vielä.
   Huru-ukko

   Poista
 8. vaikea saada parlamenttitaloa syttymään, kun se on lähes kokonaan jotain kiviainesta

  VastaaPoista
 9. Verratkaapa Haitia Dominikaabiseen tasavaltaan. Ovat sentään samalla saarella, joten ainakaan maantieteellä ei eroja voi selittää. Erot ovat näet aivan julmetun suuret kaikissa avainluvuissa. Katsokaa vaikkapa CIA World Factbookin tiedot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onha siin semmone erikoisuus siin Haijis, jot höijen rauhatevo jälkee pit hyvi kalliil hinnal lunastaa itsese vapaiks ranskalaisii orjuuvest. Tais sitä lunastamista kestää pitkälle 1900-luvu puolle. Siihe muka män melkei kaik verokertymä viije-kuuve sukupolve aja. Kos ei se jonkuu verta yhteiskuntaa rassaa ni sit ei mikkää. Ehä mie varmast tiije mut tällasta olen kuult.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!