keskiviikko 3. elokuuta 2022

Uhkakuvat muutoksessa

Yle on teettänyt viime huhtikuussa mielipidetiedustelun, jossa kyseltiin suomalaisten peloista ja haaveista. Sen tulosten mukaan suomalaisten suurimpia pelonaiheita ovat kansainvälisen politiikan vaikutukset Suomeen sekä sodat ja niiden uhka.

Tässä on oleellinen muutos pari vuotta aiemmin tehtyyn vastaavaan kyselyyn, jonka mukaan sotaa pelkäsi vain joka kymmenes suomalainen. Samaan aikaan pelko ihmisten eriarvoistumisesta ja syrjäytymisestä sekä median erityisen voimakkaasti viime vuosina rummuttamasta ilmastonmuutoksesta ovat olleet selvässä laskussa.

Kysely kertoo nähdäkseni lähinnä siitä, kuinka ilmastonmuutoksen kaltaiset hypoteettiset pelot syntyvät eräänlaiseen pelkotyhjiöön - ja katoavat samalla kun konkreettisemat uhkakuvat täyttävät ihmisten ajatukset. Sillä sellaisenhan Venäjän avoin hyökkäys naapurimaahansa epäilemättä on luonut Ukrainan kanssa samankaltaisessa geopoliittisessa asemassa sijaitsevan Suomen asukkaille. 

Tässä mielessä on hyvä, että Suomen liittymiseen osaksi läntistä puolustusliittoa on edistymässä ripeästi. Ja sitä kautta poistamassa ihmisten mielistä heidän suurimman pelonaiheensa. 

Sen jälkeen syntynee suomalaisten mieleen kuitenkin uusi pelkotyhjiö, jonka aikana ihmisten kauhukuvat siirtyvät vähemmän konkreettisiin aiheisiin. Nähtäväksi kuitenkin jää, palaako ilmastonmuutos silloin nykyistä useampien ihmisten pelon kohteeksi, vai nouseeko esille jokin aivan toisenlainen vähemmän konkreettinen pelonaihe.

* * *

Ennustettuun ilmastonmuutokseen sekä sen syihin ja ratkaisuihin liittyen huomattakoon, että kun Petteri Taalas totesi itsestäänselvyyden, jonka mukaan fossiilitalous on ilmastonmuutoksen syy ja siitä luopuminen ratkaisu, hän sai maamme ympäristöheränneet hermostumaan (esimerkki ja toinen). Syynä oli tietenkin se, ettei Taalas nähnyt tarvetta metsätaloutemme alasajolle, vaikka hänen arvostelijansa ovat käyttäneet juuri ilmastoon liittyvää uhkaa - ja hiilinielujen kasvattamista sen ratkaisukeinoina - perusteluna sille.

Olisikin mukava tietää, näkeekö maamme ympäristöväki metsäteollisuuden menestymisen kovinkin suurena uhkana tulevaisuudelle. Etenkin nyt, kun kaikki kolme suurta metsäyhtiötämme ovat juuri julkaisseet historiansa parhaisiin kuuluvat puolivuotistulokset (UPM, Stora-Enso, Metsä Group

Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Uhkakuvilla pelottelua ennen ja nyt
Hallitus käyttää hybridisodan uhkaa yksityisen omaisuuden sosialisoinnin perusteena
Venäjä pelaa Kokoomuksen pussiin

24 kommenttia:

 1. Ehkä koronasta tulee taas uusi variantti, johon lääketeollisuus kehittää pikaisesti tuottoisan rokoteperheen.

  VastaaPoista
 2. Punaisen ylen mielipidetiedustelujen luotettavuus on täsmälleen sama kuin ryssän tiedotuksen luotettavuus Ukrainan erikoisoperaatiossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kaikkihan me tiedämme, että ainoastaan _näyttää_ siltä, että Ukrainan voittoisa armeija on lukumääräisesti alivoimaisen vihollisen tuhoama ja saartama, ja _tiedämme_, että veret seisauttava ukrainalaisten vastahyökkäys pyyhkäiseet töpeksivät iivanat mereen ja kauas rajojen taa ihan heti huomenna, ja että Venäjä sortuu heti ensi viikolla, ja että Putinin päivät ovat luetut, ja _tiedämme_, että pakotteet rauniottavat Venäjän talouden jo viikossa.
   Se, että Kiovan hallitus on kieltänyt kaikki viisitoista oppositiopuoluetta ja uhoaa lähettävänsä kuolemanpartioita tappamaan kaikki vastustajansa, ja että ukrainalaiset ampuvat jo omiaan, ja että ämörikkalaisten luottamus klovniin on romahtanut, on tietystikin vain Venäjän surkeaa propagandaa. Mehän _tiedämme_, että totuus löytyy CNN:ltä, ISW:ltä ja erään eurooppalaisen lilliputtikuningaskunnan puolustusministeriöstä.

   Poista
  2. Mattoveitsellä voi parantaa myös kaltaistesi ryssädesanttien fasismin.

   Poista
  3. Viikkorahasi on tienattu ja siirretty Gosbankin tilillesi.

   Poista
  4. Eihän missään nimessä Catilinan kaltaisia Putinin trolleja pidä vaientaa -- siellä Venäjällä on nähtävissä liiankin silmille hyppäävä esimerkki siitä millaiseksi yhteiskunta muuttuu, kun ihmiset eivät enää uskalla sanoa mitä ajattelevat.

   Catilina on erinomainen esimerkki siitä miten moraalinen kuminauha venyy vaikka äärettömiin, eikä omaa valta-auktoriteettia pystytä kyseenalaistamaan vaikka tämä marssisi millimetrintarkasti Hitlerin jalanjäljissä. Catilinassa meillä on ilmielävä deja vu suoraan historiasta tähän päivään nostettuna -- ja meidän kannattaa hänen esimerkistään oppia mitä propaganda parhaimmillaan on.   Poista
  5. Tuota noin. _Missä_ minä moraalisuutta olen esitellyt? Kun se niin kuminauhana näyttäytyy.
   Kun tämä virallinen narratiivi on mainitsemiltani osin selkeästi vararikossa, miltä _muilta_ osin se mahdolliseti on sitä?
   Kun virallinen narratiivi on selkeän totuudenvastainen, onko se _minun_ vikani?
   Ihanko te nyt tosiaan väitätte, että Ukraina, tuo läntisen anaalidemokratian posterimaa ja arojen Sveitsi, on voittamassa sodan?

   Poista
  6. Ei kai kukaan ole koskaan käynyt mitään sotaa -- ei tuliasein eikä kynän voimalla -- minkään pahuuden nimissä.

   Kaikki ovat aina olleet hyvällä asialla. Hitler julisti Saksan olevan uhri ja se oikeutti vääryyksien oikaisun. Ihan samoilla sanoilla Putin aloitti hyökkäyksensä.

   Onnea sinulle propagandatyössäsi, jonka moraaliset valinnat loistavat toki lukijoillesi kuin aurinko taivaalta.

   Poista
  7. En ole tehnyt mitään moraalisia valintoja. Minulla voi olla sellaisia, mutta ei tässä nyt vaan ole. Se, että joku asia _näyttäytyy_ sinulle jonakin, ei vielä tarkoita, että se myös on niin.
   Tuo kuolaava ryssäviha ja Ukrainan ja lännen suuruuden kritiikön ihannointi ei sitten tietenkään ole propagandaa? _Voiko_ se ylipäätää osoittautua virheelliseksi ja valheelliseksi, ts onko se lainkaan falsifioitavissa?

   Poista
  8. Sananvapaus on hieno asia. Sen vallitessa jokainen, myös arvon Catilina, saavat kompromenttoida itse itsensä sekä tehdä itsestään pellen. Ei heidän provoihinsa kannata reagoida, trollithan saavat siitä vain lisää intoa ja virtaa.

   Poista
 3. Freudilaisittain suurin ihmisen kokema pelko liittyy niin sanottuun eroahdistukseen, eli tilanteeseen jossa varhaislapsuudessa koettu hylkääminen ja perusturvan puute myöhemmin elämässä aina läheisistä erottaessa aktivoituu, ja psyyken juuria myöten mielen valtaa kauhea mutta täysin selittämätön ja nimettömäksi jäävä pelko.

  Ja jossain määrinhän meissä kaikissa on t peruskuviona jäljelle juuri tätä perustuvallisuuden puutteeseen palautuvaa pelkoa, joka sitten puhkeaa ja alkaa vaivata kun maailmassa tapahtuu jotain jota emme voi selvästi nähdä ja hallita. Yleisen yhteiskunnallisen luottamuksen romahtaessa kansalaiset kokevat elämänsä turvattomaksi -- ja tosiaan, ellei mitään konkretisoituvia pelkoja ole, meillä on taipumus kehittää kuvitteellisia pelkoja ihan sen tarpeen pohjalta joka meillä on pelkojemme hallitsemiseen.

  Tavallaan esimerkiksi "ilmastonmuutos" on eräänlaista paholaisen palvontaa, jossa tajuntamme saa toteuttaa meissä piilevien pelkojen hallintaa. Ei pidä ihmetellä niitä lukemattomia kognitiivisia dissonansseja joita "ilmastonmuutoksen" kaltaisiin pahanpalvontaoppeihin aina sisältyy.

  Asia jota meidän kaikkien olisi todellista syytä pelätä on se, että yhteiskunnallinen luottamus rapautuu siksi, että päättäjiksemme päätyy ihmisiä joilla on valtaa enemmän kuin ymmärrystä. Kun epäsuhta vallan määrän ja ymmärryksen vähyyden välillä paljastuu -- kuten se nyt on koko länsimaailmalle Putinin suhteen paljastunut -- silloin pelkoreaktio on valtava.

  VastaaPoista
 4. Vaikea nähdä, että Suomi joutuisi sotaan. Siellähän pitäisi sitten vuosikausia punavihreiden halveksimien suomalaismiesten olla puolustamassa punavihreää eliittiä ja kehitysmaamuslimien oikeutta hengailla kahviloissa traumoistaan toipumassa, kun muut sotivat.

  VastaaPoista
 5. Minä nyt vielä erikseen tiedustelen, mitä eroa on lauseilla "Asiaintila X on tosi(totuus)" ja Asiaintila X on paikkansapitävä". Ilmeisesti näillä täällä on joku ero. Lisäksi se näyttää olevan vielä moraalinenkin kysymys. Millä tavoin se on sitä?
  Miten tämä tulkinta eroaa "vihapuheen" käsitteestä, jossa syyttäjän näkemys tarkoituksesta ja motiivista ratkaisee, ei faktuaalinen totuus niinkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No syyttäjällä sitä valtaa vasta onkin satakertainen määrä enemmän kuin ymmärrystä. Eikä niillä hänen yleiskäsitteillään mitään faktista mitata, ne venyvät kuin kuminauha. Ja kyllä se on nimenomaan moraali joka kuminauhoja venyttää.

   Wellgone to that club. Sinusta tulisi hyvä oikeudenpalvelija, ei edes rättiä tarvitse silmien peitoksi kietoa.

   Poista
  2. Lue nyt tarkkaan tuo oma tekstisi ja näe sen infantiilisuus. Noin se karisee se juhlimasi karteesiolaisuus. Lauman mukana on näköjään niin messevää ja kivaa ulvoa.

   Poista
  3. Tykkään ihan hirveästi noista kieli-ilmaisuistasi. ""Töpeksivät iivanat, lilliputtikuningaskunta, läntinen anaalidemokratia, kuolaava ryssäviha, messevä kiljunta...""

   Putinin trollien nimettömässä nimimerkkilaumassa olet todella yksilöllinen ja piristävä poikkeus. Fantastista, infantiilisuudesta ei merkkiäkään.

   Poista
 6. Kehitysmaalaiset voidaan laittaa miinanpolkijoiksi, kun heillä on tuosta löntystelystä suoritetut syventävät opinnot.
  En varsinaisesti pelkää juuri mitään mutta kyllä tämä wannabe-gangstojen ja kuplaotsien näkyvyys kaupunkikuvassa huolettaa.

  VastaaPoista
 7. professorikin alkaa lähestyä kiertelyllä ja kaartelulla kaikkien maailman ongelmien ydintä ja juurisyytä eli tiettyjen rotujen....lisimistä ja imbesilleyttä

  VastaaPoista
 8. artikkelissa on myös mainittu käsite "me". Mutta ketä siihen ryhmään kuuluu ja missä sellainen ryhmä "me" on jotenkin annettu itsestään selväksi viiteryhmäksi, varsinkin kun nimenomaan muotia on "moniarvoisuus" ja monikulttuurisuus.

  Itse ainakin kieltäydyn kuulumasta mihinkään ryhmään "me"...en enää...aikanaan viel 80 luvul kuuluin siihen mielelläni ja jopa olin valmis puolustamaan sitä joka ilmeni mm.. että kävin intin..no more.... ei tämmöstä suvakkipaskavaltaa ole mitään järkee puolustaa henkensä uhalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sota tulee niin itse puolustan mielelläni sitä vähää mitä omistan ja ennenkaikkea perhettäni.
   Teen kaikkeni ettei ryssänörkki raiskaa ja tapa heitä kuten Ukrainassa tekevät.
   Ei siinä ensimmäisenä mikään vallassa oleva hallitus tai matu tule mieleen.

   Poista
  2. sun ja sun jälkeläistesi tappaja ei ole ryski, vaan matu

   Poista
  3. ja raiskaaja , eihän vääräuskoisen tappaminen ja raiskaaminen ole edes rikos ,vaan ilmastoteko

   Poista
  4. ryhmä "me" muodostuu vain silloin, kun suomalaisten pitää maksaa jonnekkin tai olla "vastuussa"

   Poista
 9. Minä pelkään absurdisti, että Catilinan ihannoima Putin-setä naapurista suuttuu meille, kun olemme kansanmurhaa tekeviä natseja, ja meillä ei ole elämisen oikeutta, ja Suomi ei edes ole mikään valtio, ja sen vuoksi se voidaan ampua maan tasalle kivikauteen. Ja meidät pitää panna uudelleenkasvatus-suodatusleirille, jossa naiset ja lapset raiskataan ja miehet saavat niskalaukauksen. Tällaisia järjettömiä pelkoja minulle on tullut viimeisen puolen vuoden aikana, jostain alitajunnan syövereistä, ilman mitään todellista syytä. Pitäisikö mennä ammattiauttajalle.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!