torstai 11. elokuuta 2022

Freudilainen lipsahdus ja teknologian taso

Vanhan suomalaisen sananlaskun mukaan totuus ei pala tulessakaan. Tämä tuli mieleen lukiessani kaksi tuoretta uutista. 

Niistä meidän suomalaisten kannalta merkittävämpi oli MTV3:n pieni uutinen jonka mukaan Kreikan edustalla on kaatunut "maahanpyrkijöiden vene". Arvoisa lukijani lienee yhtä hämmästynyt uutistoimittajan sananvalinnasta kuin olin itsekin. 

Olemmehan jo tottuneet siihen, että maahanpyrkijöitä kutsutaan siirtolaisiksi tai pakolaisiksi, mutta lieneekö MTV3:n toimittajalle sattunut freudilainen lipsahdus hänen käyttäessään harhauttavan sananvalinnan sijasta todenmukaista ilmaisua. 

Toinen uutinen oli toki lyhyellä aikavälillä tuota ensimmäistä merkittävämpi. Sen mukaan Ukraina onnistui tuhoamaan yhdessä vuorokaudessa peräti yhdeksän lentokonetta, 15 panssarivaunua ja seitsemän tykkiä Krimin niemimaalle osuneessa iskussa. Oryx-nimeä käyttävän Twitter-lähteen mukaan tuhoutuneet lentokoneet olivat Venäjän parhaaseen sotilaskalustoon kuuluvia Su-30SM hävittäjiä ja vanhempia Su-24M/MR koneita. 

Luku yhdeksän asettuu oikeisiin raameihin, kun muistamme, että Suomella on eurooppalaisittain vahvat ilmavoimat, joiden taistelukalusto koostuu noin 60 lentokoneesta. Jos niistä menetettäisiin yhdessä päivässä yhdeksän, tarkoittaisi se kaluston supistumista noin 15 prosentilla. Ja se on paljon se. 

Mutta niin, siitä totuudesta. Venäjähän on kiistänyt tappionsa eikä Ukrainakaan ole tunnustanut hyökkäystään. Tosiasia kuitenkin on, että jos ja kun Ukraina on onnistunut iskussaan ja käyttänyt niissä modernia länsimaista aseistusta, oli tämä isku vahva osoitus siitä, että nykyaikainen sota on yhä enemmän osapuolten välisen sotilasteknologisen tason mittaamista, eikä entinen itäinen suurvalta enää pärjää siinä mittelössä.


  

17 kommenttia:

 1. Venäjän kalusto on kai pääosin vanhaa romua, koska puolustusrahat on varastettu Rivieran huviloihin ja loistojahteihin. Lisäksi uudemman kaluston tuotanto on jumissa, koska siinä käytetään lännessä valmistettuja älykomponentteja, jotka ovat pakotteiden alaisia.
  Lisää vaan länsimaista pitkänmatkan kalustoa Ukrainalle, niin hyvä tulee.

  VastaaPoista
 2. Kun katsoo millaisilla romuilla ryssä joutuu Ukrainassa taistelemaan niin on selvää, että päärosvo putlerin opit kansan rahojen varastamisesta on omaksuttu ihan ruohonjuuritasoa myöten.
  Putte lähti rakentamaan uutta ja uljasta tappokonettaan jopa 500 miljardin potilla.
  Niisätä rahoista valtaosa pöllittiinnja ne seilaavat tosiaan Rivieralla leoparditangaiset mimmit kannella.
  Mitä tulee Krimin lentokenttäiskuun niin jollain ohjusjärjestelmällä se on tehty tai droneilla.
  En usko väitteisiin erikoisjoukko-operaatiosta muussa kuin maalinosoitus roolissa.
  Muussa tapausessa se tehtävä olisi erikoisjoukoilke itsemurhatehtävä.
  Nyt vaan seuraavaksi se Krimin silta paskaksi niin hyvä tulee.
  Joppos123

  VastaaPoista
 3. Joppos123 ehdotti edellä Krimin sillan tuhoamista. Se olisikin tehokas juttu, ainakin venäläisten moraali saisi taas uuden kolhun. Sillan tuhoaminen on kuitenkin aika vaikea juttu. Vietnamin sodassa jenkit yrittivät tuhota Thanh Hoan tärkeätä siltaa. Silta saatiin tuhottua vasta laserohjatuilla täsmäpommeilla usean vuoden turhien rautapommeilla tehtyjen iskujen jälkeen. Siinä yrittäessä meni jenkeiltä paljon koneita ja lentäjiä. Krimin siltakin taitaa olla vaikea maali...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vietnamin sodasta on 50 vuotta, ja nykyinen kalusto on aivan eri planeetalta tarkkuuden ja kantamien suhteen. Jos on katsonut vaikkapa televisiouutisia on voinut havaita, että nykyaseilla voidaan yksittäinen rakennuskin tuhota tuosta vain. Esim Moskova- niminen alus tuhottiin ohjuksilla tosi kaukaa horisontin takaa.

   Poista
  2. Onhan aseiden tarkkuus parantunut; täsmäohjatuilla laserpommeillahan Thanh Hoakin saatiin romahtamaan. Krimin sillan rakenne on aika samanlainen kuin Thanh Hoan, siten että osumapinta-alaa ohjukselle tai pommille on tarjolla surkian vähän. On siis käytännössä saatava napakymppiosuma kannatinrakenteisiin.

   Poista
  3. Mikäli vanhat merkit pitävät näiden ennusteiden suhteen, on vain ajan kysymys, milloin sillalla tömähtää.

   Poista
 4. Kannattaa tarkastella myös Ukrainan tappioita. Presidentti Zelezny mainitsi hiljan puheessaan Ukrainan menettävän pari sataa sotilasta päivässä kaatuneina.

  Jos Ukraina on kärsinyt tappioita keskimäärin sodan aikana suunnilleen saman verran päivässä, niin Ukraina on menettänyt parikymmentä tuhatta sotilasta kaatuneina tähän mennessä.

  Venäjä on hiljalleen edennyt Donbassin alueella ja murskaa parhaillaan linnoitteita Bahmutin luona. Ukraina rakensi Donbassiin linnoitteita Naton avulla 8 vuotta.

  Jos Venäjä onnistuu linnoitteet murtamaan, niin Ukrainan tilanne alkaa näyttää hyvin vaikealta. Se on menettänyt vahvimmat linnoitteensa ja parhaimmat joukkonsa.

  Tilanne muistuttaa Suomen talvisodan loppua, kun Neuvostoliitto oli murtanut Mannerheim-linjan ja Suomen armeija alku olla lopussa.

  Silti oltiin hämmästyneitä jopa eduskunnassa, kun Suomi suostui niin raskaaseen rauhaan, koska oma propaganda kertoi voitoista. Kekkonen äänesti rauhaa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venäjällä onkin parhaat joukot vasta tulossa, kun Wagner saa ne vankiloista värvätyt murhaajat aseisiin.

   Poista
  2. Suomi teki rauhan lähinnä siksi, että Göring lupasi revanssin Saksan rinnalla. Ja Suomen hallitus ja sotilasjohto uskoi häntä. Rintamatilanne ei todellisuudessa ollut niin paha kuin on väitetty. Ja olihan Suomelle luvassa apua myös länsivalloilta.

   Poista
 5. Tää on niin taas tätä. Venäjä romahtaa heti huomenna. Ukrainan veret seisauttava vastahyökkäys on heti oven takana. Jne jne.
  Vertaus talvisodan loppuun on aika hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, todellisuus ei kyllä kantaasi kannata, eli se mikä näkyy kartalla. Talvisodassa venäläisillä oli sentään hyökkäyssotaan riittävä määrä joukkoja, nyt ei. Pariteetilla tai lähellä sitä kun ei hyökätä menestyksekkäästi yhtään minnekään.

   Poista
  2. Eikö tässä nyt aika hyvin ole hyökätty? Alivoimalla jopa.

   Poista
 6. "Rintamatilanne ei todellisuudessa ollut niin paha kuin on väitetty...."

  Lähde, kiitos. Israelin ilmavoimat eivät nyt ole tässä tarkastelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikki Ylikangas: Suomen historian solmukohdat.

   Poista
  2. Kun ei sovi ideologiaasi, ei tutkittu tieto vakuuta? ymmärrän...

   Poista
  3. Ylikankaan tutkima tieto ei vakuuta. Tässä en suinkaan ole yksin.

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!