lauantai 13. elokuuta 2022

Sananvapaus sallii sekä viisaat että tyhmät mielipiteet

Ajattelin ensin kirjoittaa Salman Rushdien eilisestä puukotuksesta, koska se osoitti jälleen kerran sananvapauden vaikean aseman osana globaalin ihmisyhteisön elämää. Johtuihan puukotus perimmältään siitä, että Iranin edesmennyt uskonnollinen johtaja käski seuraajiensa tappaa kirjan kirjoittaneen Rushdien kymmeniä vuosia sitten, ja nyt joku 24-vuotias idiootti päätti panna määräyksen toteen ja pilasi samalla oman elämänsä.

Päätin kuitenkin kirjoittaa toisesta aiheesta, koska Suomessakin on sananvapaus, ja sitä käyttelevät usein myös kotimaiset poliitikot. Esimerkin siitä antoi tämän päivän Helsingin sanomien mielipidekirjoitus, jossa joukko kaupungin ympäristövaliokunnan jäseniä vaati valtion tukea, koska paikallisten joukkoliikennelippujen hinta uhkaa nousta 65 eurosta 70 euroon. 

Tämä siis kaupungissa, jossa asuvien ihmisten kunnallisveroaste on 18 prosenttia. Se tarkoittaa, että pääkaupunki verottaa asukkaitaan vähemmän kuin 197 muuta suomalaista kuntaa. 

Niiden asukkaidenko pitäisi siis tukea Kokoomuksen ja Vihreiden hallitsemien helsinkiläisten liikkumista, jotta pääkaupungin kunnallisveroastetta ei tarvitsisi korottaa? Vaikka heistä suurella osalla on rasitteenaan pitkät työmatkat ilman joukkoliikennettä - ja EU:n ja Suomen vihreän politiikan sekä Venäjän sotatoimien seurauksena nousseet polttoaineiden hinnat.

En sano, että helsinkiläispoliitikkojen kirjoitus olisi ollut väärin. Päinvastoin, sananvapaudella on se hieno puoli, että meistä jokainen on vapaa julkaisemaan sekä viisaita että hölmöjä mielipiteitä. 

Nyt on vain niin, että mainittu kirjoitus kuuluu loogisesti ajatellen tuohon jälkimmäisten joukkoon. Sen sijaan - palatakseni vielä alkuperäiseen aikomukseeni - Salman Rushdien tappamiskäskyyn johtanut sananvapauden käyttö ei ollut hölmöä, minkä todisti viimeistään eilisen päivän väkivaltarikos New Yorkin osavaltiossa. Valitettavasti Rushdie on kuitenkin joutunut maksamaan sananvapaudestaan kohtuuttoman kovan hinnan.

10 kommenttia:

  1. nih juh...vähän...tai paljon..ihmetyttää, että jos joukkoliikenne on voittava konsepti, miksi se tarvitsee joitain tukea, ja viellä Häslingis jossa sillä on Suomes parhaat toiminta edelly tykset

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vuosia olen sanonut.... joukkoliikenne ei ole voittava konsepit, koska pikipäät ovat ottaneet sen tilan valtaan...kuten siis myös kävelymatkat pysäkistä kotiin tai pysäkille..Virheet ampuu itteään ja yhteiskuntaa jalkaan. Kun joukkoliikenne ei ole monikluttuuri yhteen sopiva

      eli valkoinen ihminen, mieluummin ajaa kotipihalta suoraan työpaikan parkkihalliin, ettei ole koko ajan kuolemanvaarassa by kikkurit

      Poista
  2. Sananvapaus Suomessa on huono vitsi. Jos sanoo jotain negatiivista muotisuojateista, valtakunnansyyttäjä aloittaa jahdin.

    Itsekin olen joutunut sensuroiduksi muutaman kerran. Ainakaan Turun Sanomat ei julkaise yleisönosastossaan viestejä, jotka ovat punaviherglobalismin vastaisia, siis "vihapuhetta". Sen sijaan lehden julkaisemissa otteissa verkkokeskustelusta annetaan ihmisille luettavaksi myös ideologian vastaisia kommentteja, mutta aina viimeiseksi jätetään punaviherglobalismia myötäilevä mielipide, millä tavalla lukijalle yritetään antaa mielikuva, että totuus taas voitti keskustelun.

    Valtamedia ohjailee ihmisiä enemmän kuin useimmat hallintolampaista edes tajuavat. Mainitussa lehdessä on ikävät uutiset ensin, sitten joku "Suomen tarvitsema" ruskea sorrettu päästetään voivottelemaan suomalaisten rasismia tai kerrotaan jonkun seksuaalisesti seonneen selvitymistarina heteronormattivisten junttien seassa.

    Lopussa päästään pääasiaan eli urheiluun. Silläkin osastolla saa monesti ihailla kikkarapäisen tai muuten ei-valkoisen "suomalaisen" lupauksen haaveista.

    Kirsikkana kakun päällä on televisiossa näytettävien elokuvien arvostelut. Kulttuurikommunistiset, feministiset ja muut lässyelokuvat saavat vähintään neljä tähteä viidestä, oikeasti viihdyttävät, miehesten tähdittämät toimintafilmit korkeintaan kolme, usein vain kaksi. Toksisen maskuliiniset pätkät lytätään jo tekstissä ja päälle lätkäistään yksi tähti tai koko elokuva jätetään huomiotta.

    Tällaista sananvapautta meillä päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lukemaan kirjan Journalismin kuolema: Mitä medialle oikein tapahtui? Siitä löytyy karmeita esimerkkejä HS,Aamulehden, IS, IL Yle toimittajien rikkomukset JSN:n journalistien eettisiä periaatteita koskevia ohjeita vastaan. Vain 3 viime vuoden ajalta ja kauhistutti millaisen myllytyksen ja manipuloinnin kohteena kuulijat ja lukijat ovat.

      Poista
  3. Valtamedia on paras nykyisten hallituspuolueitten lobbaaja ja siksi mikään tässä maassa ei muutu. Kun todennäköisesti eduskuntavaaleihin keväällä rynnistää joukolla maahanmuuttajia sekä muunsukupuolisia, niin asiat, jos mahdollista, voivat mennä vieläkin huonompaan suuntaan.

    VastaaPoista
  4. Kansainvaelluksesta kattavan raportin kirjoittanut Douglas Murray käsitteli kirjassaan myös Salman Rushdien tapausta. Hän piti aika paljonpuhuvana sitä houkkamaista pelkuruutta, jolla länsimainen kulttuurieliitti suhtautui kirjailijalle julistettuun islamilaiseen fatwaan. Kirjailijaa puolustamaan nousivat muutamat ekstreemikot -- koko muu kulttuurirutaleiden narsistinen etujoukko luimisteli suojaan omiin rotankoloihinsa. Meillä

    VastaaPoista
  5. Douglas Murray käsitteli kirjassaan myös sitä, miten kelvottomassa moraalisessa kunnossa länsimaiden kulttuurieliitti on, kun se ei pontevammin noussut puolustamaan islamilaisen tappotuiomion saanutta Rushdieta. Vain muutamat varsin kontrovertit hahmot pitivät asiasta ääntä. Suuri itseään eliitti-ihmisinä pitävä kulttuurirutaleiden joukko pakeni pelokkaina omiin rotankoloihinsa.

    Meillähän kovassa kansansuosiossa valtaan noussut fudeeraamista harrasteleva presidentti Koivisto tuhahteli Rushdien kohtalolle halveksivalla äänellä lehdustötilaisuudessa että: "Onhan se sellainen ... eräänlainen mediatapaus."

    Ja muistelenpa että joku kirjallisuutta edustava ääni olisi sanonut, että mitäs tuosta, yksi keskinkertainen kirjailija vain.

    Mutta islam ei ole mikään mediatapaus, vaan äärinmmäinen tunnustuksellisen ajattelun malliesimerkki, jollaisen haasteisiin "vapaa" länsimaailma ei ole toistaiseksi pystynyt vastaamaan. Esimerkiksi meillä on edelleen vallassa laki joka de facto ottaa lähtökohtaisesti hyväksyttävänä omiin kupliinsa sulkeutuneiden uskonnollisten ryhmien taipumuksen vastata väkivallalla omien "pyhien tuntojensa" loukkauksiin -- ja tätä lakia on omia toisinajattelijoitamme kohtaan myös käytetty, hmmm, sanoisinko että miltei perverssillä intohimolla.

    Rushdie on nauttinut turvapaikkaoikeutta ja elänyt poliisisuojeluksessa. Tällainen mielipidevainon kohteeksi joutuneen yksilön suojeleminen on ollut alunperin koko turvapaikka-ajattelun idea. Mutta uusien sukupolvien myötä koko ajattelun sisältö on romahtanut, ja niin sanotun punavihreän ajattelun vahvistumisen ja laatumuutosten myötä ollaan päädytty "identiteettipolitiikkaan", jossa samaistuminen "ismeihin" on korvannut samaistumisen oikeasti suojelua tarvitseviin yksilöihin.

    Valitettavasti akateeminenkin maailma on alennustilassa, jossa tiedolliset ja aatteelliset ismit ovat sulaneet yhteen. Se on niin ohut, pelkkää verbaliikkaa, tämä nykyisten koulutettujen nuorten sukupolvikokemus. Ja heitä siis lähinnä edustaa meillä tämä tippaleipäaivoinen naisjoukko, historiamme hulluin hallitus.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyydän anteeksi noita ylimääräisiä tekstinpätkiä, jotka vanhalta koneeltani pääsevät ennen aikojaan karkuun, jos erehdyn lyömään jotakin näppäintä liian lujaa.

      Mitä Rushdien kirjaan vielä tulee, sen lukeminen on aivan ylivertainen nautinto. Jo lähtöasetelmana on hykerryttävä fantasiakuva. Hän räjäyttää lentokoneen ilmassa -- ihan niinkuin terroristit tapasivat tehdä -- ja tiputtaa taivaalta kaksi pahasisuista uskonnollista kiihkoilijaa, jotka loputtomalta tuntuvan putoamisen ilmalennon aikanakin sättivät rikinkatkuisen kitkerästi toisiaan.

      Haluaisin tässä antaa vielä lukusuosituksen. Rushdien teoksen käänsi Arto Häilä, ja kirjan kieli on todellista verbaali-ilotulitusta. Paha sanoa, mutta mahtaakohan omasta kirjallisuudestamme ketään, edes ensimmäistäkään vastaavan sanavaraston ja sivistyksen omaavaa tekijää kuin tämä "keskinkertainen kirjailija". -- Hän on visioiden ja metaforien mestari, ammentaa suvereenisti eurooppalaisen kulttuurin kirjallista perinnettä -- esimerkiksi William Blaken visuaalista mystiikkaa. Ja Rushdien runonsäkeet muuten on kääntänyt Vexi Salmi.

      Meillä ei todellakaan ole ainuttakaan vastaavantasoista tekijää täällä omassa myyränkolossamme.

      Poista
  6. Ihan sama kuinka vihervasemmisto yrittää rajaoittaa kulkemistani. Diesel saa maksaa vaikka 30 euroa litralta. Mä ajelen koska mä voin.
    Vihervasemmisto saa haistaa pitkän paskan.

    VastaaPoista
  7. Salman Rushdie tänään iltauutisten mukaan:

    "Ilman sananvapautta kaikki muut vapaudet katoavat. Se on kaikkien vapauksien kulmakivi.
    Siksi toivon, että kaikki vapaaksi itsensä mieltävät yhteiskunnat varjelevat sananvapautta.
    Toivon, että sitä yhä varjeltaisiin."

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!