torstai 4. elokuuta 2022

Virtahevon kokoinen osoitus sosialismin seurauksista

Ilta-Sanomat vaati pääkirjoituksessaan ministeri Aki Lindéniä (sd) panemaan hoitajapulan riivaaman terveydenhuollon ja hoivapalvelut kuntoon. Lehden mukaan demariministerin viime aikoina harrastamat "kädenheilutus", yksityisen terveydenhoidon kimppuun käyminen ja vastuun sysääminen paikallistasolle eivät riitä. 

Lehti on tietenkin oikeassa siinä, että vastuu asiasta kuuluu nimenomaisesti ministerille ja maan vihervasemmistolaiselle hallitukselle. Pääkirjoittaja oli myös oivaltanut, että isona syypäänä ongelmiin on vuonna 2020 voimaan astunut hoitajamitoitus.

Tai no, eihän se ole mikään uusi oivallus vaan ongelma oli tiedossa heti alusta alkaen. Ja kertoo omalla karulla tavallaan siitä, kuinka hyvää tarkoittavat keskusvallan käskytykseen perustuvat ratkaisut eivät toimi edes terveydenhuollossa. 

Toinen asia, jonka pääkirjoitus toi mieleeni - mutta ei maininnut - on seikka, josta olen kirjoittanut useasti aiemminkin. Eli valtion holtiton rahankäyttö toissijaisiin kohteisiin. 

Siis sellaisiin kuin kehitysapu tai laittomien maahanmuuttajien hyysääminen verovaroin, mutta myös puoluetukiin, oopperan kaltaisten pienen joukon harrastusten tukemiseen, Suomi-Venäjä-seuran ylläpitoon tai - niin, uskomatonta kyllä - terveydenhuollosta vastaavien hyvinvointialueiden brändi- ja imagotoiminnan tukemiseen menevät julkiset varat. 

Arvoisan lukijani on hyvä huomata, että sekä valtion keskusjohdon käskytys että erilaisten yhteiskunnan toimintojen rahoittaminen verorahoista ovat luonteeltaan sosialistisia ratkaisuja. Siten suomalaisen terveydenhuollon ja hoivapalvelujen tämänhetkinen alennustila on ennen kaikkea olohuoneessa melskaavan virtahevon kokoinen seuraus sosialistisesta talouspolitiikasta aiemmin, nyt ja tulevaisuudessa. 

18 kommenttia:

  1. Vihervasemmisto on mestari esittämään uudistuksia, joihin ei ole rahaa. Tai oikeastaan olisikin, jos priorisoitaisiin kuten professorikin tässä esittää. Hallituksen konstit sen sijaan kaikkeen rahan tarpeeseen ovat lisävelan otto, verojen korotukset ja uusien verojen keksiminen.

    VastaaPoista
  2. VVM Saarikko pyrkii priorisoimaan rahaa suurperheille. Keitä lienevätkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lienevätkö niitä "ruskeita ihmisiä"?

      Poista
    2. Lestaadiolaiset kuten Sipilän porukka.

      Poista
  3. Suurin syy hoitajapulaan on ne pakkorokotukset, joita hoitajat eivät halua ottaa säilyttääkseen terveytensä. Ovat nähneet rokotusten jopa fataalit haittavaikutukset käytännön työssään. Turha tuota on kaunistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä melkoista kukkupuhetta. Minulle tulee turvaton olo tuollaisesta höpökirjoittelusta.

      Poista
    2. No äkkiä hakemaan buusterirokote, niin helpottaa.

      Poista
    3. 12.7.2022 Lipidi-nanohiukkanen + geeni on ydinpommi - Tohtori Ryan Cole, MD
      Suomitekstit: https://www.brighteon.com/8857be62-b50b-417e-b28d-bce8bb360ce9

      Poista
  4. Hallitus ei ole hoitanut mitään isoa asiaa hyvin mutta demarien kannatus vain kasvaa.

    VastaaPoista
  5. Tuo hallituksen ja demarien suosio on kyllä käsittämätön asia. Hallitus ei ole toiminut aktiivisesti minkään muun näiden vuosien aikana eteen tulleen asian hoitamisessa kuin omasta ideologiasta johdettavien asioiden. Ja nämä ideologiset asiat eivät ole olleet Suomen ja sen kansalaisten edun mukaisia, vaan haitallisia ja meitä köyhdyttäviä sekä sekaannusta ja kaaosta aiheuttavia. Onko porukka todella näin sokeaa? (on)

    VastaaPoista
  6. Julkinen terveydenhuolto toimi aika hyvin, joskus jopa erittäin hyvin, niin kauan kun se sai keskittyä siihen olennaiseen, eli ihmisten sairauksien, tapaturmien yms hoitamiseen. Varsin tiuhaan tahtiin se vaan muuttui maailmoja syleileväksi kehdosta hautaan aparaatiksi, jolle sälytettiin kaikki kuviteltavissa oleva kauniin ja ylevän kuuluinen fiilistely, tietysti asiaankuuluvine jakkukalkkunalegioonineen. _Joka asia_ oli kohta lääkärin asia. Koskaan ei ollut kenenkään virhe sysätä asia lääkärille. Jos et tiennyt mitä tehdä, et viitsinyt, tai muuten vaan halusit päästä asiasta tai asiakkaasta eroon, senkun lähetit hänet lääkäriin. Se ei ollut koskaan väärin. Nopeasti ihmisiin iskostui näkemys, että juuri näin kuuluikin olla. Kaikki huomasivat, että heillä oli aivan hirvittävästi "oikeuksia". Jos jotain pahaa sattui tapahtumaan, kyse ei ollutkaan onnettomuudesta tai vastoinkäymisestä, vaan oikeudenloukkaksesta, johon joku oli tietysti syyllinen. Tulos on luonnollisesti katastrofi.

    VastaaPoista
  7. Eikös ne terveydenhoidon mieli- ja mainoskuvat esitä tummahipiäisiä ihmisiä vanhuksia hoivaamassa?

    Ja meillähän on varsinaisen valtionhallinnon kylkiäisenä iso joukko kaikenlaisia vapaaehtoisia puuhastelijoita, jotka, hmmm, no joo, ainakin ahkerasti keräilevät raha-apua kehitysmaiden köyhille ja sairaille ihmisille.

    En sano että kaikki olisivat humanismin harhapoluilla. On niitä ihan asiallisiakin vapaaehtoistyöntekijöitä. Ja myös projekteja. Mietityttää vain miksei asioita panna yhteisin varoin kuntoon -- onko kansallisvaltiolla ehkä jokin tärkeämpi tehtävä kuin pitää omaa kansaa terveenä ja työkykyisenä?

    Poliitikkojen laatu on jossain vaiheessa romahtanut. Kun ole viime aikoina lukenut kulttuurikeskusteluja 1930-luvulta, nykyisen kulttuuririhkaman sietämätön keveys hyppää silmille. Tai paremminkin korville -- sillä kirjoitettuun tekstiinhän nämä eivät pysty mitään tiivistämään, propagandaa tehdään retoriikan kanavilla. Ministeritkin käyvät -- taisipa olla jopa valtion kustannuksella -- esiintymistaidon eksperttien kursseilla pystyäkseen tekemään haluamansa vaikutuksen.

    Se on kaikki yhtä pelleilyä. Punanenät käyttävät kokonaisen tv-illan ja keräävät maailman köyhille kole (3) miljoonaa euroa. Samaan aikaan tänne vaeltaneet kehitysmaalaiset maksavat valtiolle 3200 miljoonaa joka vuosi. No, se on jo vanha laskelma, taitaa olla jo toista suuruusluokkaa sekin.

    Ne saavat muun muassa "ilmaisen" terveydenhoidon. Ja paljon muuta. Mutta sopeutua ne eivät osaa, kuten päivän uutiset Ruotsista kertovat. Mitä Suomi tekee omille kansalaisilleen? Ehkäpä sitä "outoa itsemurhaa", josta Douglas Murray raporttinsa kirjoitti.

    Ainoa asenne elämässä jaksamiseen on kunnon sotamies Svejkin asenne. ""Eläköön keisari Frans Joosef!!!"" -- Eläköön hallituksen kauniit naiset!!!



    VastaaPoista
  8. Lindenin käymiseen yksityisen terveydenhoidon kimppuun, on yksinkertainen syy. Hän näkee yksityisen terveydenhuollon julkisen terveydenhuollon kilpailijana, ei täydentäjänä tai yhteistyökumppanina. Kilpailijan mollaaminen ja kapuloiden laittaminen sen rattaisiin on vanha, joskin alkeellinen kilpailukeino. Kun omaa firmaa ei saada toimimaan kunnolla, aina voi haukkua sitä kilpailijaa ja pyrkiä hankaloittamaan ellei peräti estämään sen toimintaa. Tämä oli jopa yleinen keino silloin aikoja sitten, kun merkantilismi oli vallitseva talousoppi ja kruunu hankki rahansa monopolioikeuksia myymällä. Se kuitenkin johti tehottomuuteen, huonoihin palveluihin, korkeisiin hintoihin ja korruptioon. Vastaavasta asiasta nyttenkin on kyse.

    Kun sote-uudistus on hyvää vauhtia ajamassa kiville, kustannukset paisumassa, palvelutason romahtaminen uhkaamassa, tietojärjestelmät takkuilemassa ja nyt viimein myös henkilöstöhallinnan järjestelmän toimimattomuus uhkaamassa, hätäpäissään ryhdytään käymään yksityisen terveydenhuollon kimppuun. Terveyskeskusten ja yksityisten terveysasemien palvelutason vertaaminen on jo nyt terveyskeskusten kannalta kaikkea muuta kuin mairittelevaa. Kun vielä muistetaan, että terveyskeskusten palvelut maksetaan veroina, vaikka niitä ei välttämättä saadakaan ja jos saadaan, niin suurien viiveiden ja kankean byrokratian kautta, kuva on vähintäänkin ikävä. Kuitenkin jo keskituloinen veronmaksaja maksaa veroina terveyskeskusten palveluista toistatuhatta euroa vuodessa, halusi tai ei, saamatta vastineeksi oikeastaan mitään. Jos yksityinen yritys tekisi noin, se olisi petoksesta syytettynä raastuvassa nopeammin kuin äkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ""Kilpailijan mollaaminen ja kapuloiden laittaminen sen rattaisiin on vanha, joskin alkeellinen kilpailukeino. ""

      Muistutan, että näissä asenteissa vaikuttaa myös suomalaisuus -- eli historiallisesti alistetun kansan taipumus jakautua aina kahtia, myös siinä isossa jakolinjassa, jossa toiselle puolen asettuu se eliitti, joka on ominut ja sisäistänyt "valtion" itselleen -- eikä tämä siis merkitse vain poliittista jakoa, vaan "valtio" voidaan arvon blogistimme tavoin sisäistää myös taloudellisen kilpailun alustana -- ja toiseen rintamaan jää sitten se kansanosa, joka ei sisäistä valtioauktoriteettia.

      Kuten oman sosiologiamme grand old man, Erik Allardt, totesi, suomalaiselle yhteiskunnalle on ominaista tavallista syvempi kahtiajakautuminen "valtaa" tavoittelevaan eliittiin ja niin sanottuun "tavalliseen kansaan".

      Isossa kokokuvassa alistetun kansan historia näyttäytyy lähes kaikilla elämänalueilla -- ihan harrastuksista ja kulttuurielämän kitkeristä kampituskäytännöistö korkeimpaan akateemiseen opetukseen ja hallintoon saakka. Suomalaiset ovat esimerkiksi keskinäisissä kiusaamisilmiöissä eurooppalaisittain huippuluokkaa -- ja siksi niin monella elämänalueella olemme saaneet odottaa kansainvälistä menestystä. Toki monilla kansoilla on samankaltainen historia, esimerkiksi irlantilaisilla -- joiden kulttuurineroista miltei kaikki ovat joutuneet lähtemään maanpakoon -- tai kosovolaisista, joilla esiintyy vielä suomalaisiakin vahvempaa projektiivista ryssävihaa.

      Poista
    2. Koko julkinen sektori kokee kaikessa toiminnassaan yksityisen, kaupallisen, sektorin vain lypsylehmänä ja rahojen viejänä, ei yhteistyökumppanina tai täydentäjänä saati sitten tarpeellisten asioiden toimittajana. Miettikääpä minuutti miksi julkisen sektorin tietojärjestelmä (ja monet muutkin) toimitukset pääsääntöisesti epäonnistuvat, mutta yksityisen sektorin eivät. Ja aina julkisen sektorin toimijoiden mielestä vika on niissä yksityisissä järjestelmätoimittajissa, ei koskaan muualla. Ne järjestelmätoimittajat eivät ihan jatkossa kauppoja saadakseen edes yritä puolustautua näiltä syytöksiltä, vaan nielevät haukut ja puristavat nyrkkiä taskussa. Ja vika on ihan oman kokemuksen mukaan kyllä siellä julkisella puolella, jotka keksivät toimituksien ja tekemisen maailmalla kokemuksen kautta syntyneet menettelyjen standardit ihan uusiksi joka siunaaman toimitukseen. He kun tietävät paremmin. No, on muutama toimija julkisella puolella joka on ottanut lusikan kauniiseen käteen, mutta ne eivät kesää tee. Seurauksena on täydellinen sekasorto sisällön, toiminnallisuuksien, testaamisen ja muutosten osalta, puhumattakaan vastuista ja päätöksistä. Ja aina se on toimittajan vika, vaikka toimittaja olisi kuinka yrittänyt sanoa ettei tämä tule toimimaan jos asiakas ei hoida ruutuaan, sitä ei voi ulkoistaa kenellekään tai persiileen menee. Julkisen puolen hybris on niin uskomaton, että he ovat keksineet ns. inhouse firmat, eli omat "kaupallistetut" ulkoistetut it-osastonsa, joilta voidaan tilata kilpailulainsäädännöstä piittaamatta mitä vain. Ja kyllä ne pojat ja tytöt sitten tilaavatkin. Mutta kun niihin inhouseihin ei saada kuin c-luokan porukkaa töihin, ja hekin lähtevät heti kun vain voivat, niin eihän siitä mitään tule. Olette varmaan lukeneet Helsingin palkka systeemeistä ja Sarastiasta. Sarastia on yksi näistä inhouseista. Ja ne inhouset ovat nyt tekemässä näitä sotealueiden uusia samoja järjestelmiä, mainittu "firmakin" useille alueille. Monikohan saa palkkansa sote-puolellan ensi tammikuussa? :-)

      Poista
    3. "Miettikääpä minuutti miksi julkisen sektorin tietojärjestelmä (ja monet muutkin) toimitukset pääsääntöisesti epäonnistuvat, mutta yksityisen sektorin eivät. Ja aina julkisen sektorin toimijoiden mielestä vika on niissä yksityisissä järjestelmätoimittajissa, ei koskaan muualla". Aika hyvin muuten on tässä Helsingin palkkasotkussa piiloitettu se, että se järjestelmätoimittaja on kuntien omistama Sarastia.

      Poista
  9. Sosialisteille Limden ml tärkeintä on kuka omistaa tuotantovälineet ja sitäkautta työntekijät. Tunnettuahan on ettei missään sosialistisesti johdetussa maassa proletariaatilla ole ollut eikä ole mitään muuta oikeutta kuin luovuttaa työpanoksensa/-aikaansa puolueen määrämällä hinnalla. Puoluettahan ei kiinosta tuottaako jörjestelmä mitään, pääasia että nomenklatuuri voi hyvin ja lihoo.

    VastaaPoista
  10. Eikö se ollut Sipilän hallitus, joka tämän puolen matopurkin ensimmäisenä aukaisi sörkkimällä työaikoja. Ja nyt kaikki haluavat menetetyt ansiot takaisin kunnon korkojen kanssa.

    VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa, mutta (toivottavasti) syntyvien keskusteluketjujen seurantaa helpottaisi, mikäli käytettäisiin nimimerkkejä tai nimeä. Pyydän myös noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!