perjantai 12. elokuuta 2022

Onko arktinen alue lämmennyt neljä kertaa nopeammin kuin muu maailma?

Ilmatieteen laitoksen tutkijat saivat Yleltä palstatilaa uudella tutkimuksellaan, jonka mukaan arktisen alueen ilmasto on lämmennyt neljä kertaa nopeammin kuin muu maailma. Siis tuplasti nopeammin kuin aiemmin on ajateltu. 

Julkaisun keskeinen kuva - jossa näkyvät käytetyt tietolähteet ja niiden sisältämä data - on kopioitu tähän.


Kuvasta nähdään, että artikkelissa käytetyn 40 vuoden ajanjakso on poikkeuksellinen ja tulkinta pohjoisen ilmaston poikkeuksellisen nopeasta lämpenemisestä perustuu suurelta osin arktisen alueen viilenemiseen tarkasteltavaa jaksoa edeltävällä 40 vuoden jaksolla. Ylen haastatteleman julkaisun tekijän mukaan tutkimuksen ajanjakso valikoitui siksi, että "satelliittien tuottama tieto on arktisella alueella erityisen tärkeää, koska alueella on vain vähän havainnointiasemia. Vuodesta 1979 eteenpäin saatavilla oleva tieto on tarkempaa."

Kuten vain neljä päivää sitten kirjoitin, sekä pohjoisen napajään laajuus, RSS-satelliittidata että Sodankylän mittausaseman tilastot viittaavat siihen, että arktisen ilmaston lämpeneminen olisi taittunut viimeisten vuosien aikana. Tähän viittasi myös IL:n tutkijan Ylelle antama kommentti, jonka mukaan "on nähtävissä, että lämpeneminen on hieman tasoittunut Arktiksella".

Tutkijan kommentti on sikäli vähän hassu, että yllä olevassa kuvassa tutkimukseen valittujen datojen perusteella arktisen alueen lämpötilojen tasoittuminen ei ole kovinkaan merkittävää. Eikä ainakaan likimainkaan niin selvää kuin neljä päivää sitten kirjoittamassani blogimerkinnässä mainitsemissani lähteissä, joista kopioin tutkijan erityisen tärkeäksi mainitseman satelliittidatan (RSS) mukaisen arktisen alueen lämpötilakehitystä esittävän kuvan tähän alle. 


Ja piirrettäköön tähän myös pohjoisen napajään vuosittaisen keskipinta-alan kehitys vuosina 1979-2021 (alkuvuoden 2022 perusteella kuluvan vuoden jäätilanteesta olisi tulossa suunnilleen vuosien 2008, 2009 ja 2013 kaltainen, mutta ei mennä tässä asioiden edelle). 


Minun nähdäkseni nämä aikasarjat ovat melkoisessa ristiriidassa sen kuvan kanssa, jonka kopioin IL:n julkaisusta tämän blogimerkinnän ensimmäiseksi kuvaksi. 

Toivottavasti tämä ei tarkoita kirsikanpoimintaa eli sitä, että tutkijat olisivat päättäneet tuloksensa etukäteen ja valinneet analysoitavat datat sen perusteella. Omalta osaltani datavalinnat perustuvat maanpinnan tason mittauksissa havaitsemiini omituisuuksiin (raflaavin esimerkki, muita omituisia havaintoja ja vähän laajempi analyysi). 

13 kommenttia:

 1. No sithän se on ihan kiva, jos kylmimmät arktiset alueet länpiää...Kuukkerit pitäis tosin pistää hardcore maksamaan siittä, että työntävät Afrikasta kuumaa ilmaa ihmisten kiusaksi Eurooppaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuletkos, että suvakkien kanssa voi debatoida älylliseti, tai että edes yksi tuhannesta suvakista tulisi järkiinsä, ihan siittäriippumatta nimitetäänkö täällä tai missään neekeriä neekeriksi tai vaikka huippuosaajaksi tai Akavalaiseksi? No ei todellakkaan, tämä palsta on tietystikkin jo suvakkien mustalla listalla, neekerilistalla, eli ihan sama miksi täällä neekereitä nimitetään tai kohdennetaan

   Poista
  2. itse en lähde suvakkien määrittelemään todellisuuteen, koska se on päin pers että. tieteellisesti epätotta.. so be it. Se on yks ja se sama millä nimellä neekereitä kutsutaan, joka tapauksessa se nimitys muuttuu kirosanaksi 20 vuoden sisällä, mut se on rassistien syy, vai?

   Poista
 2. siis neekereiden työntämää helv. kuumaa ilmaa eurooppaan siis kesäisin, ali-kädelliset maksakoot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmeen soopaa taas !

   Poista
  2. Tämä Debatoija yrittää mitä ilmeisimmin kompromenttoida tämän blogin tiettyjen tahojen silmissä: " siellä puhutaan neekereistä, rasisteja koko porukka"

   Poista
  3. Ei nimi Neekeriä pahenna, jos ei neekeri nimitystänsä. Ja viellä isolla N kirjaimella...Suuri respect Neekereille ( muttamistä?

   Poista
  4. Ihan sama millä nimellä ketäkin nimittelet. Tuon tekstin kaikenpuolinen kylähulllu älyvapaus ottaa pattiin.

   Poista
 3. Jos maailman meret lämpiävät, vettä pitäisi haihtua yläilmoihin entistä enemmän, jolloin myös sateet lisääntyisivät. Napa-alueilla ne tulisivat lumena, jolloin kasvaneet hanget painuisivat pikkuhiljaa jääksi, mikä paksuunnuttaisi jäätikköä. Toisin sanoen napajäät eivät olisi katoamassa minnekään.

  VastaaPoista
 4. Olisi kiinnostavaa, jos kerrottaisiin konkreettisista mittarilämpötiloista eikä lämpenemisvauhdin nelinkertaistumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niissä lämpötiloissa olisi ongelmallista että samalla saattaisi tulla esille niiden jälkikäteinen adjusteeraaminen. Ne kun eivät noissa julkaistuissa tilastoissa pysy samoina, vaan hyvin vanhatkin "lämpötilat" muuttuvat ilman mitään selitystä aina uusimmassa julkaisussa. Samalla hävitetään ne vanhat julkaisut ettei kukaan pääse vertailemaan. Tai siis vertailemaan pääsee vain se joka on älynnyt ottaa ne vanhat talteen sieltä kivikaudelta alkaen. Nyt niitä adjusteeraamattomia ei saa enää mistään.

   Poista
 5. Onko lämpenemistä se, että pakkanen muuttuu -20 asteesta -15 asteeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se lämpenemistä jäniksen tutkimuksen mukaan: "huh hellettä, sanoi jänis pakkasta."

   Poista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!