Lehti nimittäin kertoi metsätalouden johtaneen mustikan vähenemiseen 1950-luvulta 1990-luvulle. Minä taas jäin ihmettelemään, miksi lehti käytti näin vanhoja tilastoja.
Niinpä turvauduin googlen hakukoneeseen ja kuinka ollakaan, sieltähän löytyi lähes uunituoretta tietoa. Sen mukaan "alustavat tulokset kesän 2021 inventoinneista näyttävät mustikan ja metsäkerrossammalen runsauden kasvaneen viimeisten 27 vuoden aikana. Havainnot ovat merkittäviä, koska aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu näiden lajien taantuneen 1950-luvun jälkeen ja nyt tehty inventointi näyttää suunnan kääntyneen."
Aivan erityisen outoa tässä on se, että molemmissa edellä linkittämissäni uutisissa on käytetty samaa asiantuntijaa - tutkimusprofessori Raisa Mäkipäätä. Ainakaan minä en usko, ettei hän olisi kertonut hyvää uutistaan myös HS:n toimittajalle, vaan olen aivan varma, että tämä on valikoinut mustikkakertomukseensa omaa agendaansa tukevan ajanjakson.
Toinen harhaanjohtava tieto löytyi HS:n eilisestä mielipidekirjoituksesta. Siinä kommentoitiin maailmanlaajuista metsäkeskustelua kertomalla, että "että muuallakin osataan. Esimerkiksi Costa Rica on yksi maailman metsäisimmistä maista... Siellä...puolet maan pinta-alasta on metsää, ja noin puolet metsäpinta-alasta on suojeltu. Samalla ekoturismia on kehitetty niin, että siitä on tullut merkittävä tulonlähde".
Tämäkin seikka lienee sinänsä faktaa. Harhaanjohtavaksi sen tekee kuitenkin se, etteivät Suomi ja Costa Rica ole oikein vertailukelpoisia toistensa kannalta - eivät luontonsa eivätkä ihmisten elintason osalta. Vaikka on tietenkin hienoa, että Costa Rica on pystynyt muuttamaan metsänsä ekoturismin lähteeksi.
Metsät ovat tunnetusti yksi suomalaisten hyvinvoinnin tärkeimmistä perustoista, eikä elintasomme olisi nykyisen kaltainen ilman sitä. Tuon elintason laadusta kertovat monet tilastot. Esimerkiksi Costa Rican ja Suomen BKT:t per henkilö ovat noin 20 000 ja 50 000 dollaria. Elämänlaadun mittarin tai inhimillisen kehityksen mittarin mukaan Suomi taas on maailman maiden joukossa aivan kärkisijoilla kun taas Costa Rica löytyy näiltä listoilta merkittävästi myöhemmin.
En siis ihan tältä istumalta näkisi, että suomalaisten kannattaisi ottaa metsiensä hoidossa mallia Costa Ricasta. En ainakaan lähtisi siirtämään niistä 50 prosenttia pois taloudellisen toiminnan piiristä tällä perusteella, enkä myöskään mustikkapensaiden menneiden vuosikymmenien vähenemisen takia.
Sen sijaan ihmettelen, miksi HS haluaa tarjota kirsikanpoimintaan perustuvia tilastoja maksavien asiakkaidensa harhaanjohtamiseksi. Eikö sellaiseen sisälly viime kädessä epäluotettavaksi mediaksi leimautumisen riski?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Poliittisesti tarkoitushakuista valeuutisointia
EU:n ilmastopaketti kaatui
Oliivituho paljastaa: aate syrjäyttää tosiasiat
Poliittisesti tarkoitushakuista valeuutisointia
EU:n ilmastopaketti kaatui
Oliivituho paljastaa: aate syrjäyttää tosiasiat
toki toki, sama periaate on ollut jo vähintään 30 vuot siis aina kasvavassa määrin joka asiassa
VastaaPoistaHesarin jutun loppupuolella tuo muutos parempaan mustikan osalta on kyllä mainittu.
VastaaPoistaMiksiköhän Vihreä Lanka-lehti voitiin niin kivuttomasti lopettaa?
VastaaPoistaAnonyymi kyselee yllä, miksiköhän Vihreä Lanka voitiin lopettaa niin kivuttomasti. Hesarista oli jo tullut saman aatteen kannattaja, ja vielä suurilevikkisempi. Mutta on ne muutkin lehdet muuttuneet: suomalainen ikoni, Tekniikan Maailma on kokenut viherherätyksen vailla epäilysten huolia nyt julistettavan aatteen tolkullisuudesta. Lehdestä on tullut "Vihreä Lanka" miehille.
VastaaPoistaTurun Sanomissa oli tänään juttu "kokonaan" sähköllä toimivasta metsäkoneesta. Ihmettelin mielessäni, miten kyseistä vehjettä ladataan korvessa. Vastaus oli tekstissä: diesel-moottori alkaa hyrrätä, kun akun varaus laskee alle 40 prosentin. Kyseessähän on silloin hybridi, eikä sähkötyökone. Vihreä aate pakottaa kaikenlaista vääristelevää uutisointia.
VastaaPoistaVihreillä ja heidän hännystelijöillään ei ole kykyä tai halua ymmärtää vihreän siirtymän seurauksia ja vaikutuksia. Sähköistys ei onnistu, koska sattuma- eli tuulivoimalla ei pystytä tuottamaan jatkuvasti tarvittavaa sähkömäärää ja sähkön varastointi vedyn avulla on fiktion tasolla. Myöskään maapallon metallivarannot eivät riitä tarvittavan akku- ja muun tekniikan toteuttamiseen.
PoistaTämä nyt tulee lomani takia vähän myöhässä. mutta HS räpiköi pahasti myös apteekkeja koskevassa pääkirjoittuksessaan viime viikolla. Olen siinä käsityksessä että journalismin periaatteiden mukaan pitäisi kirjoittaa ikään kuin totuudenmukaisesti. HS näyttää jauhavan Pty ry:n ja KKV:n kantaa järjestelmästä ja yrittäjän saamasta "palkasta". HS kritiikittömästi käyttää toiminimiyrityksen tulosta yrittäjän palkkana, uudelleen ja uudelleen. Ihmettelen, miksi edelleen olen HS:n tilaaja.
VastaaPoista