lauantai 20. elokuuta 2022

Suomalaiset metsäyritykset palkittiin vastuullisuudesta

Helsingin sanomat kertoi mielipidekyselystä, jonka mukaan suomalaisten selvän enemmistön mielestä metsien hakkuita tulisi vähentää ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Tätä mieltä oli 53 prosenttia kyselyyn vastanneista. Erimielisiä oli vain 33 prosenttia, joten ero oli varsin selvä.

Sen sijaan pääkaupunkiseudun mahtilehti ei katsonut tarpeelliseksi mainita, että Kansainvälisten yritysten vastuullisuutta arvioiva EcoVadis on juuri nimennyt maamme metsäyhtiöistä UPM:n korkeimmalle Platinum-tasolle neljässä kategoriassa eli ympäristövastuussa, työelämän käytännöissä ja ihmisoikeuksissa, toiminnan eettisyydessä sekä kestävän kehityksen mukaisessa hankintaketjussa.

UPM:n saavuttamalle Platinum-tasolle ylsi vain prosentti noin 90 000 arvioidusta globaalista yrityksestä. Olisi siis voinut kuvitella, että saavutus olisi ollut edes pikku-uutisen arvoinen maan laajalevikkisimmässä sanomalehdessä. 

Mutta ei siinä kaikki. Kävi nimittäin myöskin niin, että samainen EcoVadis palkitsi toisenkin suomalaisen metsäyhtiön - Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren - platinatason tunnuksella yhtiön tekemästä vastuullisuustyöstä. Yhtiö arvioitiin erityisen korkealle nimenomaisesti ympäristöasioihin liittyen. Myöskään tätä saavutusta HS ei ole pitänyt uutisoinnin arvoisena.

En tietenkään tiedä miksi HS on valinnut metsäteollisuutemme saamille tunnustuksille sellaisen vaikenemisen linjan kuin on valinnut. Selvää kuitenkin on, että poimimalla tarkoitushakuisesti julkaistavia metsäuutisia lehti voi muokata lukijakuntansa mielipiteitä maamme metsätaloudesta. 

Eikä siksi ole kovin suuri ihme, että muunkin valtamedian metsäuutisoinnin ollessa pääkaupunkiseudun valtalehden kanssa samansuuntaista, haluaa suomalaisten enemmistö edellä linkitetyn mielipidetiedustelun mukaan heikentää vihreään kultaan perustuvan taloudellisen toiminnan edellytyksiä maassamme. 

Sitä en tosin tiedä, olisiko kyselyn vastaus ollut samanlainen, jos olisi tiedusteltu haluavatko vastaajat heikentää metsäteollisuutemme toimintaedellytyksiä. Tai onko HS:n tai muun valtamedian toimituskunta ymmärtänyt, että heidän mielipiteenmuokkauksellaan saattaa olla valtava merkitys suomalaisten hyvinvoinnille ja sitä kautta myös heidän omalle tulevaisuudelleen. Mutta ehkä sillä ei ole ainakaan erkkomedian väelle kovin suurta merkitystä. 

Tähän viittaa se, että samalla kun HS jätti kertomatta suomalaisyritysten vastuullisen toiminnan saamasta tunnustuksesta se katsoi tarpeelliseksi julkaista mielipidekirjoituksen, jonka mukaan jo "noin kolme vuosikymmentä sitten oli selvää, että ilmasto lämpenee...se on aluksi viattoman huomaamaton, mutta kehityttyään huomatuksi muutos saattaa olla jo peruuttamaton... Jättimuutos pysähtyy itsestään vasta, kun kaikki jäätiköt ovat sulaneet ja metsät palaneet." 

11 kommenttia:

 1. Nämä mielipidetutkimukset ovat epäilyttäviä. Mielipidetiedustelijalla on henkinen paine miellyttää maksavaa asiakastaan kuten Luonnonsuojeluliittoa. Silloin voidaan valita, että kysytään asiaa vihreiden kannatusalueelta. Helpommalla tietysti selviää, kun keksitään luvut tykkänään. Näinhän tietenkään eivät vastuulliset suomalaiset tee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä tälläkään kertaa kukaan kysynyt minulta mielipidettäni asiaan.

   Poista
 2. Hesarin todellinen ympäristöteko olisi paperilehden lopettaminen. Sanon tämän tosissani yli 40 vuoden tilaajahistorialla.

  VastaaPoista
 3. Voisiko HS:n agenda olla nostamassa ja vahvistamassa narratiivia "ympäristöasioista oikealla tavalla tiedostavien" yksilöiden kamppailua tunteettomia suurkapitalismin kasvottomia vastaan. Sitä kuuluisaa "Talvisodan henkeä" väärin ymmärrettynä tai David vastaa Goljat. Meitä vaan kiehtoo elämää suuremmat kamppailutarinat?

  VastaaPoista
 4. No ihanko totta?Missä helsingin pravdan mielipidekysely muuten järjestettiin?
  Vihreiden natsipaskojen puoluekokouksessa?

  VastaaPoista
 5. Ainakin HS :n ja suvakkien ajama mamutus on aluksi huomaamaton, mutta kumuloituva ilmiö, ja ku se "huomataan", niin sen ilmiön peruuttaminen on mahdotonta ja suomen kansa ja Suomi tuhoutuu vääjäämättömästi

  VastaaPoista
 6. Galluppien mukaan ruotsalaiset haluavat lisää ongelmia ja yhteiskuntansa tuhoutumista. Hyvin mielenkiintoinen psykologinen ilmiö, joskin voi jo nyt sanoa että he ansaitsevat sen, tyhmyytensä vuoksi. Ei säälittäisi lainkaan, jollei tuo maa olisi naapurissa. Paskastania niin idässä kuin lännessä, siinä tulevaisuutemme. Ja itse luisumassa sinne myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruåtsalaisilla on pahaksi päässyt Tukholma-syndrooma. Ei kai siinä muuta.
   Huru-ukko

   Poista
 7. Johtuukohan nuo metsäyritysten palkinnon ihmisoikuksissa siitä, että suomalaisten ihmisoikeus on siirtää varallisuutta valtiolta ruotsalaisille ja ruotsalaisella huippujohtajalla on ihmisoikeus ihan minkä tahansa ex-suomalaisen yrityksen pääjohtajaksi jo pelkästään periyntyneellä ruotsalaisella ihmisoikeudella kupata ja orjuuttaa suomalaisia... Luultavasti tällä on iiiisooo osa tuossa palkinnossa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!