tiistai 16. elokuuta 2022

Ukrainan hyökkää - vai hyökkääkö?

Tunnetun sanonnan mukaan totuus on sodan ensimmäinen uhri. Tämä tuli mieleeni lukiessani Ilta-Sanomista kenraalimajuri evp. Pekka Toverin ajatuksia Ukrainan viime aikoina uhoamista hyökkäysaikeista.

Hänen mukaansa Ukrainalla "ei ole kauheasti hyökkäyskykyistä joukkoa", joten saattaa olla, että sen hyökkäysaikeet jäävät pelkiksi aikeiksi. Näin siksi, että hyökkäyssota vaatii onnistuakseen selvästi vastustajaa suuremman sotilaallisen voiman, joten kyse saattaakin olla varsinaisten sotatoimien ennakoinnin sijasta psykologisesta pelistä, jolla pidetään yllä ukrainalaisten taistelumoraalia. 

Täältä suomalaisen sohvan pohjalta on kuitenkin mahdotonta arvioida miten vakavissaan Toveri lopultakaan jakaa ajatuksiaan. Suomihan ei tässä sodassa ole puolueeton, mutta venäläiset epäilemättä kuuntelevat täkäläisen kenraalin puheita. 

Näin meille jää Toverin puheesta kaksi mahdollisuutta. Joko hän on vakavissaan ja ukrainalaisten hyökkäysuho on pelkkää psykologiaa tai vaihtoehtoisesti kenraalimme on mukana ukrainalaisten juonessa ja harhauttamassa venäläisiä huolettomuuteen ennen alkavaa hyökkäystä. 

Tosiasioiden valossa Ukraina on joka tapauksessa tehnyt iskuja, jotka voidaan tulkita hyökkäyksen valmisteluiksi. Niitä ovat erityisesti venäläisten huolto- ja liikenneyhteyksiin kuten siltoihin ja ammusvarastoihin tekemät iskut. 

Toisaalta ne olisivat perusteltuja myös ilman tulevaa hyökkäystä, mikäli ukrainalaisten tavoitteena on "vain" tehdä venäläisten hyökkäysoperaatiosta mahdollisimman hankala ja kallis. Ja sitä kautta saattaa Putinin hallinto lopulta niin epäsuosituksi, että sotaan kyllästyneet venäläiset kaatavat sen samaan tapaan kuin tsaarin hallinto kaatui maaliskuun vallankumouksessa ensimmäisen maailmansodan aikana. 

Tosiasia joka tapauksessa on, että koska sodan uutisointi on mitä on, on täällä sodan katsomossa parasta vain seurata tapahtumien kulkua sitä mukaan kuin niistä saadaan tietoa. Siis vähän samaan tapaan kuin seuraamme urheilukilpailuja toivoen kerta toisensa jälkeen suomalaisten voittavan vastustajansa - ja samalla peläten, että nämä jäävät sittenkin tappiolle. 

23 kommenttia:

 1. Kenraali Steiner hyökkää ja pyyhkäisee venäläiset tieltään. Alles wird in Ordnung sein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä viitti ! Historiavertaukasesi on mauton, kuten yleensa kirjoittamasi.

   Poista
  2. C on pettynyt ja katkeroitunut taistolainen, jonka maailma kaatui Neuvostoliiton romahtaessa, mutta jolle Putin on antanut uutta toivoa.

   Poista
 2. Perinteisten tietojen mukaan hyökkäjä tarvitsee kolminkertaisen ylivoiman. Samoin tulivoimaa pitäisi olla enemmän. Puolustaminen on helpompaa kuin hyökkääminen. Verta tulee varmasti vuotamaan.

  No sodankäynti perustuu hämäykseen, saa nähdä miten käy. Sodan sumu on paksua.

  VastaaPoista
 3. Ukrainan kannalta järkevältä tuntuisi säästellä omia joukkoja ja tuhota edelleen venäläisjoukkojen huoltoreittejä. Tulee hyökkääjällä ikävä äidin kaalikeittoa, kun nälkä kurnii vatsassa kolmatta viikkoa.

  VastaaPoista
 4. Mikään uutisointi ei muuta sitä asiaa, että Ukraina on kaput. Alles kaput.

  VastaaPoista
 5. Tämä "keskustelu" täällä on mennyt ihan tympeäksi näiden katilinoiden ja muiden öyhöttäjien vuoksi, eli ovat pääsemässä tavoitteeseensa. Laitan minäkin tämän blogin toistaiseksi nyt kiinni, käyn vilkaisemassa sitten joskus että vieläkö täällä on vain näiden öyhöttäjien juttuja vai jotain asiaakin. Heippa.

  Heimdahl

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän nyt kommenttien takia pidä tätä blogia jättää väliin, koskapa itse blogitekstit ovat aina täyttä asiaa. Kommentithan voi jättää lukematta, tai i hypätä rsyttävimien yli.

   Poista
  2. ..tai voi hypätä ärsyttävimpien yli.

   Poista
  3. Kun bloginpidon yksi tärkeä motiivi on sananvapauden puolustaminen, on mahdotonta ryhtyä sensuroimaan ihmisten asiallisesti esittämiä kommentteja. Mutta asiapitoiset vastakommentit ovat toki sallittuja ja jopa toivottavia.

   Poista
  4. Kai professori tietää, että ns. sananvapaus ja sensuurin kielto koskee vain julkisen vallan suhdetta kansalaiseen. Yksityisen palveluntarjoajan blogit ja muu joutilas kirjoittelu ei liity asiaan. Blogin pitäjä voi intonsa mukaan hylätä tai poistaa kommentteja, kysymyksessä ei ole sananvapauden loukkaaminen.

   Poista
 6. Vaikkapa runsas pari prosenttia Ukrainan 44 miljoonan väestöstä on jo miljoonan verran, eli melkoinen armeija. Joten kyllä siellä porukkaa on, ja sillä porukalla on varmasti "tappamisen meininki", kun veljeskansa on luvannut hävittää koko maan ja kansan pois maan päältä.
  Ei muuta kuin kunnon länsimaista aseistusta sinne, niin tumpelo hyökkääjä saa ns turpaansa. Kuinkahan monta kymmentä hyökkääjän kenraaliakin on jo saanut sankarihautajaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni ongelmana on koulutuksen puute. Kouluttamattomat talonpoikaisarmeijat olivat voimattomia vakinaista sotaväkeä vastaan jo 1500-luvun lopulla, kuten Nuijasodan ratkaisutaistelu Santavuorella osoitti.

   Poista
 7. Sata miljardia kaadettu tähän mennessä. Kuinka paljon pitäisi vielä kaataa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma syy, mitäs läksivät, murhaajat ja raiskaajat. Kotiin puulaatikossa.

   Poista
  2. Jätetään ali-ihmiskommentit pois.

   Poista
  3. Itse asiaan: länsimailla on epäilemättä jokin raja siinä, miten paljon ne käyttävät rahaa Ukrainaan. Mutta niin on myös venäläisillä jokin raja siihen, miten pitkään joukkojen moraali kestää ylivoimaista aseistusta - tosin II maailmansodan perusteella se on varsin korkealla.

   Poista
  4. Eipä ne neukut olisi pärjänneet kakkosrähinässä omillaan huonostikaan. Vaan kun Setä-Samuli jelppasi niin kelpasihan se sotia. Nyt kun apu meneekin vastapuolelle on itku ja parku melkoinen, että ei niin saa tehdä.
   Huru-ukko

   Poista
  5. Velkarahallahan sotia käydään ja joku aina hyötyy rahan hinnasta. Muistetaan että britit maksoivat vasta 2006 loput Lend-Lease -velastaan ja taitavat vieläkin maksaa Napoleonin sodistaan. Ehkä Ukrainan vilja on jo myyty sovittuun hintaan seuraavaksi sadaksi vuodeksi, jotta velkaa saadaan lisää. On hieman harhaanjohtavaa puhua aseavusta kun kysymys on kuitekin asekaupasta. Suomi oli samassa tilanteessa talvisodan aikana ja varsinkin Ruotsi kunnostautui kauppamiehenä.

   Poista
 8. En minä menisi moittimaan kovasti venäläisten aseistusta. Näyttää olevan aika hyvää itseasiassa. Toki vanhat romut käytetään ensin. Niin minäkin tekisin, vaikka vain kersatti olenkin.

  VastaaPoista
 9. Aina kun luulee että pohjakosketus Ukrainan propagandassa (ja sen uskomisessa, tai teeskentelyssä sen uskomiseen) olisi saavutettu niin Pekka Toveri, Mika Aaltola kumppaneineen ja heitä komppaavat nettikeskustelijat yllättävät vielä kerran.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!