maanantai 15. elokuuta 2022

Poistaako kiinalainen kapitalismi afrikkalaisten ruokapulan?

Osaa maailmasta uhkaa juuri nyt ruokapula, koska Venäjän hyökkäys naapuriaan vastaan uhkaa Ukrainan viljatoimituksia. Erityisen ongelmallista tämä on sellaisille kehitysmaille, jotka ovat riippuvaisia tuontiruuasta. 

Perimmältään ongelma on peräisin kehitysmaiden viime vuosikymmenten väestöräjähdyksestä, mutta myös globaalin ruuantuotannon valtavasta ylijäämästä, joka on dumpattu halvalla tai kehitys- ja katastrofiapuna ilmaiseksi kehitysmaihin. Näin on onnistuttu ehkäisemään tehokkaasti niiden oman ruokatuotannon kehittämistä. 

Tämä kaikki on ollut mahdollista siksi, että vauraissa maissa on tuotettu ruokaa yhä tehokkaammin. Se perustuu ennen kaikkea tieteelliseen tutkimukseen, joka on lisännyt satotasoja vuosikymmenestä toiseen etenkin vihreän vallankumouksen aikana ja sen jälkeen.

Tämä kehitys näyttää jatkuvan myös tulevaisuudessa. Siitä esimerkkinä toimikoon tuore tutkimusartikkeli, jossa kiinalainen tutkimusryhmä oli onnistunut yhden geenin ilmentymistä muokkaamalla kehittämään riisilajikkeen, joka käytti typpeä tehokkaammin, kasvoi nopeammin ja tuotti suuremman sadon kuin tavallinen riisi. 

Riisiä ei toki viljellä Euroopassa, mutta globaalisti se on yksi maailman tärkeimmistä ravintokasveista. Siten siinä saavutettava kehitys on maailman ruokahuollon kannalta oleellista mahdollistaessaan yhä suuremman viljasadon saavuttamisen niissä maissa, joissa sitä viljellään. Ja joissa suhtaudutaan suopeasti geneettisesti muokattuihin kasvilajikkeisiin.

Tuo suhtautuminen on itse asiassa muuttumassa yhä merkittävämmäksi asiaksi. Sen seurauksena maatalouden tehokkuuden ero tieteen tuloksia hyödyntävien maiden ja tätä kehitystä vastaan haraavan EU:n välillä tulee kasvamaan ajan myötä. Nähtäväksi jääkin, johtaako tämä jossain vaiheessa suunnanmuutoksen myös Unionin alueella. 

Tosiasia kuitenkin on, ettei viljakasvien jalostus pelasta kehitysmaiden maataloutta. Niissä väestöräjähdys yhdistettynä länsimaisen ruuan dumppaamiseen pitää maatalouden kehityksen aisoissa. Ellei sitten kiinalaisten pyrkimys muuttaa afrikkalainen maatalous oman ruokansa lähteeksi muuta tilannetta, koska markkinatalouden lait toimivat myös mustassa maanosassa.  

9 kommenttia:

 1. Kirjoitit: "Riisiä ei toki viljellä Euroopassa..."
  Kyllä riisiä viljellään paikoitellen Etelä-Euroopassakin, ainakin Espanjassa Välimeren rannalla, Ranskassa Camarguessa eli Rhônen suistossa sekä varsinkin Italiassa Po-joen laaksossa, jossa sitä viljellään jopa vientiin.

  VastaaPoista
 2. zääs..ei ole ilmaisia lounaita täh? luonto ja evoluutio eli todennäköisyyden lait ovat jo kehittäneet täydellisen riisin, sitä voi hetken sorkkii, ja saada ehkä parempiii satoja, mut sit katastrofi odottaa tulemistaan ja ne voi sopivan homon...homeen tims kuolla täysin.. koko riissi ja sato...banaanitkin taitaaa olla samalla trendillä..kuten kait lähes kaikki

  tosin ei venäläisillä..ei ukrainalaisilla eikä eurooppalaisilla tai kellään ole mitään taivaalle kirjoitettua käskyä ruokkia loputtomiin lisiviä pikipäitä..Maailma ei riitä

  VastaaPoista
 3. taas hienoo arjalaisten syyllistämistä, jos et anna pikipäille ruokaa, olet julma rasisti- jos annat, olet tuhonnut afrikkalaisten oman talouden... Jos et käy kauppaa pikipäiden kanssa, olet rassisti, jos käyt sitä kauppaa, olet riistäjä

  Mun puolesta sopeis ihan hyvin, että kaikenlainen kaupankäynti afrikan kanssa lopetettaisiin, niin ei sit ainakaan rassistiksi vois haukkuuu suvakit? vai voisivatko? no tietenkin kyllä- I dont need anything african shit, en koboltiii..nothhing

  VastaaPoista
 4. Afrikkalaisten ruokapula johtuu siitä että nekrut lisääntyävät holtittomasti kuin kärpäset.Jostain syystä sen pitäisi olla kaikkien MUIDEN kuin nekruapinoiden ongelma.

  Ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkossa poistan viestit, jotka sisältävät "nekru" tai vastaavia ihmisten halventamiseen tarkoitettuja sanoja.

   Poista
 5. Taas kompromenttointiyritys trollilta... näitä tuntuu nyt riittävän.

  VastaaPoista
 6. Vaikken minäkään sensuuria kannata, niin kyllä proffan kannattaisi alkaa heitellä näitä neekereistä kirjoittavien kommentteja roskiin hieman aktiivisemmin. Niiden tarkoitus kun on vain pilata tämän blogin maine, ei mikään muu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tullut samaan tulokseen eli jatkossa poistan selvästi halventavaksi tarkoitettuja nimityksiä sisältävät viestit. Tähän keskusteluun en kuitenkaan koske, vaikka aihetta olisikin.

   Poista
 7. Lisäksi kirjoituasu on niin alkeellisen alamittainen, että herättää pelkkää ärtymystä.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!