maanantai 8. elokuuta 2022

Presidentti Sauli Niinistön huolet

Presidentti Sauli Niinistö kertoi suomalaisille sen yksinkertaisen totuuden, että "nälkä taitaa vaikuttaa vähän nopeammin kuin ilmastonmuutos". Näin siitä huolimatta, että hänen mukaansa "ilmastonmuutos ei häviä mihinkään". 

Niinistön tarkoituksena oli muistuttaa kansalaisia ruokaomavaraisuuden tärkeydestä ja tässä hän on luonnollisesti oikeassa. Varoittava esimerkki löytyy muun muassa Sri Lankasta, jossa omavaraisuus heitettiin maailmanparantamisen alttarille karmaisevin seurauksin. 

Kaikeksi onneksi suomalainen maatalous on edelleen kohtuullisen hyvässä kunnossa, joskin riippuvainen tuontilannoitteista. Akuutista ruokapulasta meillä ei siten ole pelkoa. 

Ilmastonmuutoksenkin kanssa voimme olla suhteellisen huolettomia, ainakin mitä tulee pelättyyn pohjoisten alueiden muuta maailmaa nopeampaan lämpenemiseen. Juuri nyt esimerkiksi arktisen alueen merijään laajuus on vuodenaikaan nähden suurimmillaan sitten vuoden 2014 eli sen pieneneminen on pysähtynyt ainakin väliaikaisesti. 

Eikä Pohjois-Suomenkaan vuosilämpötilastoissa näytä olevan merkkejä kuumien vuosien lisääntymisestä, sillä Sodankylän mittausaseman vuosilämpötilaennätys on edelleen vuodelta 1938. Sen sijaan näyttäisi siltä, että maatalouden katojen kannalta kriittiset kylmät vuodet näyttäisivät puuttuvan alkaneen vuosituhannen tilastoista. 

Samasta trendistä kertoo pohjoisten alueiden RSS-satelliittimittaus (North polar), jonka vuodesta 1979 alkanut kuukausittainen lämpötilasarja näyttää seuraavalta (Y-akselin yksiköt ovat lämpötila-anomalioita asteina). Kuten siitä näkyy, on ilmastonmuutoskauhun nostattanut lämpötilojen 1900-luvun loppuvuosikymmenien nopea nousu taittunut, eikä pohjoisten alueiden lämpötila ole noussut yli kymmeneen vuoteen tämänkään datan perusteella. Siksi tulevaisuuteen on syytä suhtautua luottavaisesti sekä ilmaston että maatalouden suhteen, kunhan poliittiset päätöksemme huolehtivat jälkimmäisen toimintaedellytyksistä.

18 kommenttia:

 1. Meillehän on uskoteltu, että nimenomaan täällä pohjoisessa ilmastonmuutos näkyy selvimmin. No, miten on? Ne lauhat, vähälumiset talvet ja kuumat kesät taitavat olla yhtä totta kuin EU:hun liittymisestä äänestettäessä annetut lupaukset halvoista autoista ja ruoasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EU:n yksi päätarkoitushan oli, että tavarat ja ihmiset liikkuvat sen sisällä vapaasti. No, ihmisiä kyllä virtaa EU:n sisälle vapaasti, mitä ei etukäteen mainostettu EU:n erinomausuutta hehkutettaessa.

   No, mitä tarkoittaa tavaroiden vapaa liikkuvuus? Mielestäni vapautta rajoittaa julmasti verottaminen. Jos yksityinen ihminen ostaa auton Saksasta, joutuu hän maksammaan tuhansia jöröjä tullia. Tavallista pulliaista EU ei hyödytä mitään.

   Poista
 2. Ensi talven ehkä joillekkin karmeat sähkölaskut tulevat maksuun juuri sopivasti EK vaalien alle. Äänestäjä ehkä miettii kannattaako äänestää näitä nykyisiä hallituspuolueita tai varsinkaan Virheää puoluetta. yli 30 miljardii uutta velkaa ja Fortumista viel ehkä 15 miljardin tappiot..

  Mittään näkyvää ei tällä valtavalla velanotolla ei oo saatu aikaan, vaan pikemminkin yhteiskunnan kannalta tärkeistä palikoista tippuu yksi kerrallaan epäkuntoon. Tosinsanoen kaikki menee päin persettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin.
   Ehkäpä joku vielä miettii äänestääkö vihreitä vai ei - joku toinen ehkä katselee jo missä vihreät,heidän perheensä ja heidän kannatajikseen lukeutuvat asuvat jotta perintätoimet vihreästä siirtymästä on voi aloittaa pikaisesti.

   Poista
 3. Ehkä Maslowin tarvehierarkiassa on kuitenkin jotakin totta. Nythän näyttää siltä, että fyysiset perustarpeet nousisivat oikeaan arvoonsa ja asemaansa, kun taas henkiset tarpeet, jollainen ilmastonmuutosuskonnon eskatologia on, jäävät taka-alalle.

  Mutta sokean individualismin vallassa elävä hyvinvointiyhteiskunta ei ihan noin vain luovuta toissijaisista taipumuksistaan. Kyllä niitä maailmanparantajia riittää, ja niille elämän perustarpeet liittyvät lähinnä uhrirooleihin samaistumiseen -- ja voi jopa olla, että kurjistuminen vain lisää uhriajattelussa koettua totuudellisuutta ja sen narsistista palkitsevuutta.

  Kulutusjuhla voi vaihtua Putte-possun nimipäiviin, mutta oman rasistijahtaajamme ja vihapuhevainoajat tuskin sen paremmin näkevät omaa projektiivisuuttaan peilistä. Tänne halutaan edelleen rajattomasti kansainvaeltajia, vaikka omissakin selviytymismahdollisuuksissa olisi yllin kyllin tekemistä. Ja tulijoinahan ovat sellaisten kulttuurien kasvatit, joissa viha on sosiaalista sidosta suorastaan ylläpitävä ja tarpeellinen voima. Se nauttii omien lakiemme erityissuojelua.

  VastaaPoista
 4. Jotenkin surullista, mutta salaisesti naurattavaa..Kansa ihmettelee miksi hallitus ei "auta" vaikka sähkölaskuissa tai missään..

  No siksi kun ne sihen käytettävissä olevat rahat ON JO LÄHETETTY MAAILMAN TUULIIIN TAI KIKRUTUKSEEN kotimaassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallitukset viimmesen 30 vuoden ajalta: suomen kansan vihollisia

   Poista
  2. No auttoihan se hallitus. Saarikko sanoi, että menkää sossun luukulle. Vaikka sieltä jotain saisikin, mikä tuntuu tavalliselle pulliaiselle olevan mahdotonta, niin jokuhan ne sossun rahatkin maksaa. Velkaa vaan enemmän. Nykyinen hallitus tahtoo tuhota sen vähänkin omavaraisuuden, mitä on jäljellä.

   Poista

  3. jooh omaisuudet vaan myyntiin et saa sähkölaskut maksettuu. jos on omaisuutta tai fyrkkaa niin sossutoimistoon on turha astua

   Poista
 5. Proffesori voisi myös katsoa joskus sen merijään paksuutta pelkän laajuuden sijaan, ei pituus mutta paksuus... onhan itämerikin joka vuosi jäässä ja murtajalla mennään läpi, mennäänkö/ollaanko aina menty pohjoisessa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinaatko että se merijää joka on laaja, on myös ohut? mikä mekanismi tekisi saman laajuisesta merijäästä ohuempaa kuin ennen? jos olisi lämmintä ei kai se jää olisi silloin laajaa?

   Poista
  2. Olen preferoinut pinta-alaa ja laajuutta, koska niiden mittaaminen on kohtuullisen yksiselitteistä. Aiemmin tarkastelin GISS:in mittausdatojakin, mutta niihin meni usko kun datat elivät turhan paljon. Olen dokumentoinut noita muutoksia tähän blogiin. Myös RSS-satelliittidata on kokenut muutoksia, jonka niin ikään totesin tässä blogissa.

   Poista
  3. Ano: Siihen vaikuttaa se mm. lämpötila ja kesto kun pohjoinenkin on aika laaja paikka mutta kuitenkin vesijäätyy kaikkialla samassa lämpötilassa ts. riittää kun on riittävästi pakkasta, se syvyys mille se ulottuu riippuu myös pakkasen määrästä ja kestosta etenkin kun kysessä on meri ..

   Poista
  4. Ihanko totta.... :-) Mietipä mitä juuri ihan itse kirjoitit.

   Poista
  5. Ano: Niin katso jos koko itämeren alueella on sama lämpötila niin se voi olla kokonaan ohuenkin jään peitossa mutta se voi olla myös paksumman jään peitossa ja jos kaikkialla on tosi kylmä se on tosi paksun jään peitossa kokonaan. Ja jos onpi tosi kylmä voi ymmärtää lukemansa muttei sisältöä jos on aivot jäässä.

   Poista
  6. https://www.lowtechmagazine.com/2019/02/heat-your-house-with-a-water-brake-windmill.html

   https://www.lowtechmagazine.com/2011/09/peat-and-coal-fossil-fuels-in-pre-industrial-times.html

   Eivät liity aiheeseen suoranaisesti, mutta suosittelen professoria kuitenkin lukemaan nuo.

   Tuulivoiman käytössä suoraan lämmöntuotantoon on sellainen tärkeä ero sähköntuotantoon nähden vähäisempi teknologinen kompleksisuus ja harvinaisten alkuaineiden tarve sekä myöskin halvempi energian varastointi (esim. vesi soveltuu lämpövarastoksi).

   Poista
  7. Nykyään ei enää lämpötilat laske pohjoiseen mentäessä? ja höpö höpö. Jos etelämpänä on niin kylmää että meri jäätyy, pohjoisempana on aivan hemmetin paljon kylmempää. Ei koko saatanan Pohjois-Atlantti minkään yhteneväisen riitteen päällystämä ole milloinkaan.

   Poista
 6. Tässä asiassa pitää myös muistaa myös Golfvirran lämmittävä vaikutus ja sen mahdollinen heikkeneminen. Myöskin polaaripyörre, joka pitää kylmän pohjoisessa eli ns. jääkaapin-oven kiinni.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!