maanantai 5. helmikuuta 2024

Shampanjasosialismia kannattava yhteiskunnallinen nyyhkyluokka

Kirjoitin jokin aika sitten vihtiläisten osuudesta vuoden 1918 punakapinassa laillista hallitusvaltaa vastaan. Vaikka nuo tapahtumat eivät tainneet olla kunniaksi päähenkilöille, olivat ne kuitenkin onneksi Suomelle, kuten kaikki sosialismin kurjaan historiaan perehtyneet tietävät. 

Tosiasiassa yhteiskunnan rakenteellisesta köyhyydestä ponnistava sosialismi lienee nykyisin kadonnut - ellei kokonaan, niin ainakin melkein. Työväen sosialistien tilalle on tullut ns. shampanjasosialismi eli hyvinvoivien arvo-liberaalien ja valtiollisen keskushallinnon tavoittelijoiden yhdessä muodostama poliittista vihervasemmistoa kannattava ja vauras nyyhkyluokka.

Nyyhkyluokka siksi, että sen toimintaa ohjaa ennen kaikkea tulevaisuuden pelko, joka johtuu siitä, että nämä ihmiset kokevat ympärillään toinen toistaan kauheampia maailmanlaajuisia uhkia ja vääryyksiä. Siis sellaisia kuin ihmisoikeuksien puuttuminen eläimiltä, varmuuden puuttuminen omasta sukupuolesta, hallitsematon ilmastonmuutos tai hyvinvoinnin epätasainen jakautuminen lähinnä afrikkalaisten/muslimien ja muiden ihmisryhmien välillä. 

Länsimaissa nyyhkyluokan propaganda on saavuttanut sellaiset suhteet, että osa nuorisosta - erityisesti neitokaiset - kokevat syvää ahdistusta. Näin siitä huolimatta, että heillä on lämmin koti, suurin osa vuorokaudesta vapaana omille harrastuksille ja päivittäin lämmintä ruokaa pöydässä. 

* * *

Siksi ajattelin palata tämäntalviseen kiinnostukseni kohteeseen Vihtiin, mutta vähän varhaisempaan ajankohtaan kuin viimeksi. Tällä kerralla kopioin tekstinpätkän 1800-luvulla vaikuttaneen kirkkoherra Anders Johan Hippingin vuonna 1845 julkaisemasta teoksesta "Vihdin pitäjä".

Hän nimittäin kertoi siinä, että Vihdissä oli vuonna 1697 "joukko tiloja, jotka ovat nyt viljeltynä ja asuttuina, silloin autioina... Syynä autiuteen oli, kuten 1600-luvun henkikirjat osoittavat, että kullakin tilalla oli vain kaksi, joskus 3, mutta erittäin harvoin 4 työkykyistä henkilöä. Nämä eivät jaksaneet pitää kunnossa maanviljelystä, varsinkaan pitkällisinä ja vaikeina sotavuosina. Näiden lisäksi tulivat kauheat katovuodet, jotka usein ja varsinkin vuosina 1696 ja 1697 koettelivat Suomea. Kuinka suuri hätä silloin Vihdissä on ollut, voidaan päätellä siitä, että kirkonkassan laskuun kaivettiin 2 suurta hautaa, minne oli haudattava ne vainajat, jotka makasivat nälkään kuolleina maanteillä."

Sitä Hipping ei kerro, kuinka moni onneton noihin suuriin yhteishautoihin haudattiin, mutta Wikipedian mukaan 1600-luvun lopun suurina kuolonvuosina kuoli noin 28 prosenttia suomalaisista. Siis lähes yksi kolmesta. Ja lähes kaikki eloon jääneetkin kärsivät ravinnon puutteesta ja sen aiheuttamista sairauksista. 

Olisikin toivottavaa, että nyyhkyluokkalaiset tutustuisivat ihmiskunnan historiaan ja näkisivät, että joskus on ollut sellaisiakin aikoja, jolloin ihmisillä oli myös Suomessa jokapäiväisiä eksistentiaalisia uhkia. Ja että niistäkin on lopulta selvitty ja kyetty rakentamaan yhteiskunta, jossa itse kukin voi rakennella omia ahdistuksiaan - kuka mistäkin syystä. 

* * *

Pitäisi myös ymmärtää, ettei taikasana tälle yhteiskunnalliselle muutokselle ole ollut tasapäistävä sosialismi eikä pelko tulevaisuudesta, vaan voiton tavoitteluun perustuvat yrittäminen, palkkaa vastaan tehty ahkera työ sekä uutta tietoa tuottava tiede yhdistettynä sitä hyödyntävään teknologiaan. Ja tietenkin kansan sivistäminen, jonka käytännöistä 1760-luvulla Hipping kertoi seuraavasti. 

Tuolloinen rovasti arveli että lukutaito "voitiin saavuttaa vain ankaruudella ja korotti sakot 2 hopeataalariin äärimmäisen hidasoppiselle ja huolimattomalle, jonka siinä tapauksessa, että parannusta ei tapahtuisi, tuli istua yhtenä sunnuntaina jalkapuussa... Vastahakoisia varttuneimpia lapsia kuritettiin, ja olikin tavallista, että lukkari tässä tarkoituksessa toi mukanaan keppejä lukukinkereille". 

Onneksi opetuksen keinot ovat sittemmin muuttuneet, mutta valitettavasti siirtyneet samalla yhtä yltiöpäiseen toiseen laitaan, jossa oppimista ei juurikaan tapahdu ja väkivallan tekijöiksi ovat muuttuneet oppilaat, ja uhreiksi saattavat joutua jopa opettajat

Tämän asian analysoiminen ei kuitenkaan kuulu tähän kirjoitukseen, jonka tarkoituksena on ainoastaan nostaa esille se, kuinka paljon meillä kaikilla on kiittäminen menneitä sukupolvia siitä, etteivät edelle kopioimani lainaukset Hippingin kirjasta millään tavoin kuvaa tätä päivää. Ja että nyyhkyluokkaan kuuluvien kannattaisi ryhdistäytyä, koska se olisi sekä heidän että koko yhteiskunnan etu.
 

31 kommenttia:

 1. Menneitä sukupolvia voi kiittää työnteosta ja siinä mielessä esimerkkinä olemisesta. Silloin ei ollut mahdollisuutta ruikuttaa turhista kun piti itse hankkia elantonsa.
  Ja kuinka ollakkaan, Yle tänään

  Mielenterveyskuntoutus käännettiin päinvastaiseen järjestykseen mihin on totuttu – näin kävi

  Yhdysvalloissa kehitetyssä IPS-valmennuksessa mielenterveyskuntoutujaa autetaan hakeutumaan töihin mahdollisimman nopeasti, sillä työnteko tukee kuntoutumista.

  https://yle.fi/a/74-20072294

  VastaaPoista
 2. Shampanjasosialismin ehdoton huippu on SDP:n entinen puheenjojhtaja Sanna Marin. Muotimaailma, shampanja ja seurapiirit kiehtoo edelleen enempi kuin köyhien tylsät toimeentulo-ongelmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naulan kantaan. Siinäpä meillä todellinen solisaliraatti.
   Mutta nykyuutiset? Päivittäisestä tarjonnasta huomattava osa on: sannamarin sitä ja sannamarin tätä.

   Poista
  2. Juu, onhan se ihan huikeeta, kumpikin iltapaska revittelee kuinka samariini on laskemassa mäkeä jossain tuolla keksieuroopassa muiden "rikkaiden" kanssa köyhiltä "varastetuilla" rahoilla.
   Ja se samppakalja siellä virtaa ja päihdyttää ja on niiiiiiiin ihqua että. Kun miedän entinen Pää-äämä on päässyt piireihin.
   No, portto on portto vaikka kuinka kuvaa täällä kiillotetaan...
   Huru-ukko

   Poista
 3. Jotenkin hävettää tämä päämääräideologinen hurskastelu, etten sanoisi metodismi (ei anglikaaninen).
  1600-1700 lukujen: rutto, lavantauti, pilkkukuume, katovuodet, iso ja pikkuviha etc. olivat ymmärrettäviä pelontunteen että apatian aiheuttajia.
  Nyt pelätään hm. ideologisesti ja trendikkäästi tyhjää. Kuten Seppo tuossa aiemmin kommentoi:
  "Siellä alitajunnassa täytyy olla kauheita tunkioita, kun reaalimaailmassa jopa oppilaitoksissa vaaditaan "turvallisia tiloja" joista kaikki "paha" -- Shakespearesta Peppi Pitkätossuun -- on siivottu pois. "
  Politiikasta tehdään usein, ikävä kyllä, teatteria.

  VastaaPoista
 4. Sorry, lisään vielä.
  Monet meistä muistavat 80-luvun toisen puoliskon. Mitä silloin uutisoitiin ja järkyttiin?
  Tuolloin pääosaa esitti Satu Hassi.
  Tsekkoslovakian metsien NEULASKATO!!
  Härregud mikä informaation voima ja intesiteetti!
  Tuolloin, noin neljäkymmentä vuotta sitten, Keski-Euroopan havumetsille annettiin viisi vuotta elinaikaa.
  .
  .
  No joo, eihän se enää ole trendikästä joten naama kiinni: havumetsät elävät, kuten aina ennenkin.
  Satu Hassi voisi sovittaa valheensa jalkapuussa plus kaksi hopea taaleria. sakkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulaskato johtui sateen mukana maahan päätyneestä rikkidioksidista.
   Kun tietyt teollisuudenalat tekivät hiukan tutkimustyötä, niin ne pystyivät pudottamaan rikkidioksidioksidipäästönsä melkein olemattomiin ja vähitellen keskieuroopan luurankometsät alkoivat toipua.

   Poista
  2. Olen itse lukenut myös nuo vasta-argumentit, jotka olivat ehkä paremmin perusteltuja, kuin uskonnollisseurojen, maailman viimeisiä aikoja kuvailevat profetiat By S. Hassi.
   Ota yksi asia huomioon: rikkidioksidin määrää voidaan vähentää, mutta onko rikin määrä kompensoitavissa, tai suhteellisesti poistettavissa teollisuusvolyymin kasvaessa esim. kolminkertaiseksi?
   Kun Euroopan markkinat aukesivat, neukkulan romahdettua, alkoi uusi nousu satelliittivaltioiden tuotantokapasiteetissa: ex nihilo nihil fit: se vaatii energiansa ja sillä on - filttereistä riippumatta - seurauksensa.
   Toki! Satu haluaa tunnustusta.

   Poista
  3. Vielä yksi VOIMAKOMMENTTI:
   Jos tuo sanelemasi visio olisi edes osittain oikein, kuinka voit kuvitella Venäjällä olevan elävää metsää?

   Poista
  4. Mäntyjen neulaskato johtui versosurma-nimisestä sienitaudista, joka puolestaan aiheutui sateisista ja kylmistä kesistä. Pahimmat tuhot olivat Sallassa, missä ilma on - ja oli - kutakuinkin Euroopan puhtainta.
   https://yle.fi/a/3-8989909
   https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/8e5443c6-a171-48b8-add9-6465a0b6aa25

   Poista
  5. Kiitos professorille. Hailea muistikuva oli, mutta en uskaltanut sieniasioilla vihjailla, kun en faktoista ollut varma. Mutta nyt muisti palailee pätkittäin....

   Poista
  6. Tarkoitin Keski-Euroopan metsiä. Neuvostoliiton ja vielä jäljellä olevan Venäjänkin kokonaispinta-ala on kokonaan toista luokkaa kuin minkä tahansa Euroopan maan ja vielä esim. EU-maiden yhteenlaskettu pinta-alakin
   ja sillä on huomattava vaikutus per neliökilometri laskeutuneeseen rikkidioksidin määrään.
   Puihin veden mukana imeytynyt rikkidioksidi tappoi siinä lehtipuita missä mäntyjäkin. Muistan vuosikymmenten takaa Der Spiegel -lehden kuvat luurankometsistä, joiden puissa siis enää ei ollut elonmerkkiä.
   Turha tässä yhteydessä on puhua mistään maailmanlopun ennustajista tai tehdä pitkä loikka Keski-Euroopasta Pohjois-Suomen peräkylille.

   Poista
  7. Vastausessasi on se ongelma että vetoat vanhaan, mutta erityisesti itsellesi sopivimpaan informaatioon.
   Kysymys on siis uskosta: "tietosi" prima causa on ideologisuus, suu vaahdossa huudettu "totuus".
   Lienet vihreä. Vihreys on uskonto, siinä kuin mikä tahansa pyhä kirkollisuus: faktoista on kaltaistesi kanssa mahdoton keskustella.
   Satu Hassi, useiden muiden vihreiden muassa on toki kaltaisesi.
   Mutta. Dogmatismi ei ole tieteentekemisen metodi.
   Ps. Satu Hassi, kumppaneineen, ovat todellakin maailmanlopun ennustajia.

   Poista
  8. Mikäs se "uusi totuus" on vuosikymmenten takaisten Keski-Euroopan luurankometsien syistä?
   En ole viherkommari enkä usko suureen ilmastohuijaukseen enkä sen liitännäishuijauksiin kuten esim. päästökauppahuijaukseen, enkä ns. vihreän siirtymän hyödyllisyyteen ja fossiilipolttoaineiden haitallisuuteen, edellyttäen, että poltossa syntyvien haitallisten kaasujen joutuminen ympäristöön pystytään minimoimaan - hiilidioksidi EI ole myrkyllinen ja niinollen ei ole haitallinen, vaan kasvien välttämättä tarvitsema hiiliyhdiste.

   Poista
  9. Lisään vielä edelliseen kommenttiini, että pervertoitua ilmastotiedettä käyttäen koetetaan saada ihmiset uskomaan, että ihmisen hiilidioksidipäästöillä muka olisi OLENNAINEN vaikutus ilmaston lämpenemiseen. Tyypillinen esimerkki noista huijaritiedemiehistä on ilmastouskovaisten yliguru professori Michael Mann, jonka jääkiekkomailateorian eräs kanadalainen tilastomatemaatikko osoitti huijaukseksi.

   Poista
  10. No kas, tulee jo asiatietoa, johon en puutu aiemmalla volyymillä: En itse ole, enkä edes pyri olemaan ilmastoasiantuntija. Kaltevalla pinnalla pyrin löytämään parhaiten perustellun näkemyksen; se ei koskaan voi olla "lopunajan aikoja" kuvaileva satuhassismi.

   Poista
 5. Ja Suomessa tosiaan on ongelmia mutta onneksi on tasa-arvovaltuutettu

  Yle tänään

  Pikkukunta tasa-arvovaltuutetun syyniin – kaupunginjohtaja puolustautuu: tästä syystä työryhmään sai nimetä vain miehiä

  https://yle.fi/a/74-20072684

  Artikkelista poimittua

  Tasa-arvovaltuutettu on pyytänyt Parkanon kaupungilta selvitystä kaupungin talouden sopeutustyöryhmän kokoonpanosta.

  Pirkanmaalla sijaitsevan kunnan työryhmä koostuu yksinomaan miehistä, uutisoi paikallislehti Ylä-Satakunta viime syksynä. 11-henkisessä työryhmässä on ollut neljä miespuolista viranhaltijaa ja seitsemän miespuolista poliitikkoa.

  Sittemmin perussuomalaisten Jari Sammatin tilalle on tullut työryhmään Tarja Manner. Kokoonpanoon on lisätty myös henkilöstöpäällikkö Minna Aittoniemi.
  ...
  ...
  ”Jostain syystä he eivät halunneet lähteä työryhmään”

  Parkanon kaupunginjohtajan Aki Viitasaaren mukaan luottamushenkilöt on valittu työryhmään asiantuntemuksen perusteella.

  – Olisi ollut myös erittäin asiantuntevia naisia, mutta jostain syystä he kieltäytyivät tai eivät halunneet lähteä mukaan työryhmään, Viitasaari kertoo.
  ...
  ...
  Kaupungin lokakuussa antaman tiedotteen mukaan Parkanon taloudelliset haasteet ovat merkittäviä. Haasteet johtuvat ennen kaikkea valtionosuuksien leikkauksista sekä verotulojen supistumisesta.

  -----------------------

  "Vastuuta" on helppo kantaa kun jaetaan rahaa mutta vastuuta pitää kantaa myös silloin kun jälkiä siivotaan. Eikä olla kuin Sanna Marin.

  VastaaPoista
 6. Mitäs tässä vois todeta? no sen että "sosiaaliturva" on rappeuttava ilmiö ja evolutiivisesti ajautuu karikkoon

  eli heikkolahjaiset lisii enemmän sossurahojen
  myötä mitä asiansa hyvin hoitavat ja lisimisensä itte maksavat, se johtaa katastrooffiin, evolotiivisieen umpikujaan, joka on parhaillaan käynnissä maailmanlaajuisesti joka asteikolla ja joka mittakaavassa

  VastaaPoista
 7. Pätevyysvaatimukset ovat nykyään tasa-arvoajattelun vaatimat, eli: "Vi**u tai vastaavat tiedot", kuten Loka-Laitinen asian kuvaili.

  VastaaPoista
 8. Joka ei työtä tee, ei myöskään syömäänkään pidä, näin jo Lenin opetti ja totesi aikanaa.. Adolf Hitlerillä kait oli sama mielipide..mutta

  nykysuvakkien mukaan pittää erityisesti kattaa hienot ateriat ja asuminen niille.. JOTKA EI TYÖTÄ TEE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lenin kyllä sanoi, että jokaiselle tarpeensa mukaan. Otsasi hieässä jne...oli raamatussa. Paavalin kirje tessalonikialaisille; "joka ei työtä tee, sen ei pidä syömänkään."Hitleristä en tiedä, oli kuitenkin kasvissyöjä.

   Poista
 9. Työnteko on mielelle samaa mitä ruoka keholle. Ilman työntekoa mieli sairastuu ja lopulta pyrkii hävittämään itsensä. Tänään tuli kaksikin tieteellistä tutkimusta työnteon parantavasta vaikutuksesta, toinen ameriikasta, toinen Suomesta

  VastaaPoista
 10. "vaan voiton tavoitteluun perustuvat yrittäminen..."
  se vaan on kun suomalaisilla se voiton tavoittelu tahtoo lähteä lapasesta että yritys myydään hetimiten ulkomisille sijoittajille, tai sulautetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan meidän yrittämiseen kohdistuvalla byrokratialla ja lainsäädännöllä mitään tekemistä tuon asian kanssa? Velvoitteet nousevat yrityksen koon kasvaessa siihen malliin, että välikokoisella yrityksellä ei ole mitään mahdollisuutta kasvaa ja samalla täyttää valtion asettamat vaatimukset? vaaditaan suuremman yrityksen hartioita? eikä ne vaatimukset ole pienet siellä lähdössäkään, ei sen puoleen....

   Poista
  2. Avaamatta omaa alaani ja yritystoimintaani, sanoisin että tällä hetkellä raju verotus, viranomaisvelvoitteet ja erityisesti kansainväliselle kiinteistösijoittajalle maksamani vuokra alkaa ylittää kipukynnyksen.
   Pääkaupunkiseudulla moni yritys (viimeksi Fat Lizard Hertsikassa) kaatuu tolkuttomiin vuokriin.

   Kannatan erittäin lämpimästi ekan päivän saikkua omaan piikkiin ja helpompaa irtisanomismenettelyä.

   Poista
  3. Kaikki työntekijät eivät todellakaan ole sellaisia ahkeria puurtajia ja yrittäjien mielivallan uhreja kuin ay-liikkeen jutuista voisi olettaa. Monenlaista lusmua ja lintsaria löytyy porukasta.
   Yrittäjälläkin pitäisi olla jotain mahdollisuuksia päästä eroon aivan toivottomista tapauksista. Irtisanomisen helpottaminen auttaisi varmasti työllistämistä, kun virheellinen rekrytointi ei olisi yritykselle kohtalokasta.

   Poista
  4. Vasemmistohan ei suostu edes myöntämään että moisia virheitä olisi olemassakaan työntekijöiden joukossa. Se on omituinen asenne, koska sen myöntäminen parantaisi ay-väenkin luotettavuutta työntekijöiden keskuudessa. Ei kukaan halua joutua tekemään joutavanpäiväisen lusmun työkaverinkin töitä omiensa lisäksi.

   Poista
 11. Nyt on professorilla vanhentunut käsitys esi-isiemme panoksesta hyvinvointiimme. Luotettavan uuden tiedon mukaan saamme kiittää siitä somaleita, jotka rakensivat meille tämän maan niin tunnollisesti, että oma maa jäi retuperälle. No, vanha somalialainen sanonta tietää, että suutarin lapset kulkevat resusissa kengissä - tai Somaliassa kai ilman kenkiä.

  VastaaPoista
 12. Tohtori Hendersonin teoria Luksususkomuksista kuvaa hyvin mekanismin tämän nyyhkyttelyn taustalla.
  https://www.robkhenderson.com/p/status-symbols-and-the-struggle-for

  V-V F

  VastaaPoista
 13. Historioitsija Teemu Keskisarja on puhunut ja kirjoittanut samasta aiheesta ja lopettanut monesti sanoihin "Elettiinpä ennenkin ja aina on notkosta noustu." Joku älypää on jo ehtinytkin ehdottaa historian opetuksen lopettamista kouluista. Siihen notkosta nousemiseen on hiukan vaikea uskoa kun pitkään jatkunut hyvinvointi on tehnyt isosta osasta nuoria aikuisia kaikesta mahdollisesta valittavia ja vasemmiston aivopesemiä reppanoita. Siitä nähtiin hyvä esimerkki viime viikolla Senaatintorilla Che Guevaran ja Palestiinan lippujen liehuessa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!