tiistai 20. helmikuuta 2024

Lännen väsymys, Ukrainan saamattomuus ja Venäjän voiton hinta

Venäjä on yhä selkeämmin päässyt niskan päälle Ukrainassa. Sen merkkinä se valloitti Avdijivkan, josta käytiin pitkä ja verinen taistelu. 

Yksi tärkeimmistä syistä tilanteen muuttumiselle on ollut USA:n sisäpolitiikan umpisolmu, jonka seurauksena Ukraina ei ole saanut riittävästä aseistusta - ja etenkään ammuksia - taistellakseen tehokkaasti hyökkääjää vastaan. Sekä toisaalta Euroopan maiden sotilaallisen varustautumisen surullinen tila, joka ei mahdollista riittävää aseapua Zelenskiyn armeijalle. 

Ukrainan tilanteessa on kuitenkin myös maan sisäsyntyinen ongelma eli se, että 33 miljoonan asukkaan maasta ovat loppumassa miehet - tai oikeammin sotilaat. Näin ei tietenkään tarvitsisi olla, vaan maassa olisi voitu aloittaa laajamittainen sotilaskoulutus jo vuoden 2014 tapahtumien - tai viimeistää nyt käynnissä olevan hyökkäyksen - jälkeen, jolloin ainakaan miehistöpulasta ei olisi riesaa enää tässä vaiheessa. 

Toki on niin, että koulutetuille miehille pitäisi olla aseita ja ammuksia, mikäli haluttaisiin heidän kykenevän tehokkaaseen sotaan. Mutta toisaalta koulutettu reservi mahdollistaisi nykyiselläkin varustautumistasolla edes joukkojen säännöllisen vaihtamisen etulinjasta ja lisäisi sitä kautta niiden taistelukykyä.

Meidän suomalaisten ja muidenkin maailman ihmisten kannalta olisi ikävää, mikäli Vladimir Putinin toive toteutuisi ja länsimaiden tuki Ukrainalle hiipuisi entisestään. Se rohkaisisi Venäjää ja muitakin totalitaristisia valtioita käyttämään sotilaallista voimaa tavoitteidensa ajamiseen luottaen myös jatkossa siiheen, etteivät demokratiat kykene pitkäaikaiseen sodankäyntiin.

Ukrainan sotilaallinen tappio voisi tämän seurauksena johtaa tilanteiden nopeaan eskaloitumiseen esimerkiksi Taiwanilla, Venezuelassa ja Koreassa sekä Venäjän toivuttua nykyisestä sodastaan myös itäisessä Euroopassa - Baltia ja Suomi mukaan luettuna. Enkä sulkisi ulos edes islamististen fundamentalistien uutta nousua Lähi- ja Keski-idässä tai kiinalaisten aktiivisuutta itäisen Siperian alueella.

Tällainen vaihtoehto ei olisi länsimaiden eikä ihmiskunnan etu, vaan kammottava katastrofi. Ja siksi demokraattisten valtioiden poliittisten johtajien olisi syytä ymmärtää, että akuutti aseapu Ukrainalle on halpa hinta paremmasta tulevaisuudesta. Mutta samalla heidän tulisi myös vaatia Zelenskiyn armeijalta ja Ukrainan kansalta ryhdistäytymistä ja taistelukykyisen miesvahvuuden nopeaa kasvattamista.

25 kommenttia:

 1. "Väsyminen" On resurssien loppuminen, kai sitä pitää muiden maidenkin säilyttää itsellään puolustuskalustoa eikä mättää kaikkea maastaan ulos. Suomi toki mättää kaiken rahan ja aseistuksensa menemään. Kaippa ne ryssät pysähtyy kun suomi sotilas nostaa sormensa ja huutaa, "pam, pam!!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä Suomi ei nimenomaan tee. Onko sää lämmennyt jo siellä Pietarissakin?

   Poista
  2. Sulla on jäänyt Suomen armeija käymättä. Se on laukaus laukaus tai sarrrja.

   Poista
 2. Merkillisen saamatonta touhua niin länneltä kuin ukrainalaisilta. Pitkän matkan ohjukset olisi pitänyt antaa Ukrainalle heti sodan alettua. Talvisodan henkeä puuttuu, jos noin isosta porukasta ei löydy riittävästi sotilaita.

  VastaaPoista
 3. Suomessa käytössä oleva asevelvollisuus maksaa jotain mutta turvallisuuden kannalta on erittäin hyvä systeemi jota vielä täydentää naisten vapaaehtoinen palvelus.
  Voi suositella muillekin Euroopan maille. Samalla joudutaan hankkimaan varusteita ja aseita riittävästi, jotta niitä on tämän suuren joukon käytettäväksi.

  Olen joskus aikaisemminkin kommentoinut, että Euroopan ongelma ovat saamattomat ja pelkurimaiset johtajat Scholz ja Macron, jotka säästävät väärässä paikassa.
  Heidän johdostaan Euroopasta puuttuu johtajuus ja ollaan kuin Chamberlain. Tunnetusti se tie johti kaaokseen ja maksoi paljon.

  Toki Saksa ja Ranska ovat allekirjoittaneet kahdenväliset sopimukset Ukrainan kanssa mutta kovin myöhään ja milloinkahan ne sitten konkretisoituvat?

  Muualla ollaan rationaalisempia kuten esimerkiksi Australiassa:

  IS tänään

  Australia aikoo kasvattaa puolustustaan lähes 7 miljardin budjetilla

  Puolustusministeri kuvaili laivaston kapasiteetin kasvattamista suurimmaksi sitten toisen maailmansodan päättymisen.

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010239834.html

  VastaaPoista
 4. australia!!? aikooko vinosilmät tehdä maihinnousun australiaan? tai neekerit? Luulis, etttä saarivaltio olis helpohko puolustaa maihinnousulta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kinuskithan ovat koko ajan laajentamassa lebensraumiaan. Nyt jo 600 mailia vai merimailia. Se on paljon se. Tekevät keinosaaria ja ujuttavat näin omaa aluettaan kohti filppareita.

   Poista
  2. "Saarivaltio..." Australia? salli minun nauraa sinulle. Tietämättömyytesi on samalla tasolla käytöstapojesi kanssa. Ei mitään kuvaa siitä millainen maailma on edes fyysisesti...

   Poista
  3. hahah, ikäänkuin mä en tietäisi, että Australia luokitelleen mantereeeksi, omaksei, eikä saareksi..voi jeesus et mu naurattaa sun kaltaiset imb esillit, ja mitä helvetin merkitystä sillä on saaren pöuolustuksen kannalta, mitä joku vittupää sanoo et se on saari tai manner? ei mitäään

   Poista
  4. Kukahan tässä on debiili? "helpohko puolustaa maihinnousua vastaan kun on vain saari..." Aivan saatanan kokoinen ja käytännössä täysin autio saari jossa on tuhansia ja tuhansia kilometrejä maihinnousukelpoista rantaa.... mene sinä idiootti puolustamaan sitä jos se kerta on helppoa... jos kiinalaiset haluaa, niiden maihinnousua ja sillanpään saamista ei voi estää ei niin mitenkään niissä oloissa ilman ydinpommeja, useita.

   Poista
  5. Pitää rakentaa taistelupesäkkeitä pitkin Australian valtiomantereen rantaa, suomi voi lähettää sitä varten rahaa ja asiantuntija-apua. On se keltainen vaaraa sitten hirveää, melkein yhtä hirveä kuin punainen. Kiltit säyseät Pohjois-Afrikan slummeista tulleet arabit taas paikkaa huoltosuhdetta.

   Poista
  6. Jaksat edelleen öyhöttää?

   Poista
  7. no on siinä nyh se hidasstava tekijä, jos puolustaa saarta, kuten Australiaa, että sen hyökkääjän logistiikka on paljon vaikeempaa, kun veneillä pittää hyökätä ja huoltaa..hyökkäysjoukkoja

   Poista
  8. Suomikin on osittain merien ympäröimä, mutta valitettavasti väärältä puolelta.

   Poista
 5. Yle tänään

  Ruotsi antaa Ukrainalle kymmenen taisteluvenettä

  https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-211650

  Ruotsi lahjoittaa Ukrainalle muun muassa kymmenen Stridsbåt 90 -taisteluvenettä, puolustusministeriö kertoo Aftonbladet-lehden mukaan.

  Lisäksi Ruotsi antaa SVT:n mukaan Ukrainalle 20 miehistönkuljetusvenettä, vedenalaisia aseita, tykistöammuksia, RBS 70 -ilmatorjuntajärjestelmiä, panssarintorjuntaohjuksia, sinkoja, käsikranaatteja ja evakuointiajoneuvon.

  Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson julkisti tiistaina aamulla Ruotsin uusimman apupaketin, jonka arvo on yhteensä 630 miljoonaa euroa.

  -------------------------------

  IL 18.2.2024

  "Päätimme lahjoittaa koko tykistömme" – Tanskalta valtava lahjoitus Ukrainaan
  Pääministeri Mette Frederiksen sanoi Tanskan siirtävän varastossa olevat tykistöammuksensa Ukrainaan.

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c39d40e7-cfac-4bc8-b214-c5d75b9cdc1d

  VastaaPoista
 6. "No sitä Suomi ei nimenomaan tee. Onko sää lämmennyt jo siellä Pietarissakin?" Olen kyllä ihan päivastainen ihminen kun nuo putinistit, mitä ilmeisemmin tarkoitit. Minä kiejoitin tasan siitä mitä olen lukenut ulkoministeriön sivuilta jo ajat sitten. Ei se ole valehtelua eikä mitään venäjän propagandaa. Vai olenko putinisti kun olen materiaaleilla auttanut Ukrainaa? Eikä ole päivääkään mennyt ettenkö olisi toivonut Ukrainan voittavan sotaa raukkamaista ryssää vastaan. Mutta ei ole asia lähettää veronmaksajien rahaa korruptiossa rypevään maahan mikä Ukraina on. Eikä asetarvikkeita pidä myöskään laittaa menemään sillä niitä tarvitsee joka maa ihan itse, sillä ryssä tulee ennenpitkää hyökkäämään myös Suomeen ja tämä tarvisee joka ammuksen ja aseen ihan itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolustusmäärärahoja on Suomessa lisätty ja Suomihan täydentää varastojaan jatkuvasti. Esim. tykin ammusten tuotantoa lisättiin jo viime vuonna.

   Poista
  2. Tuo logiikka että ei pidä antaa aseita omista varastoista on täysin järjetön. Ei venäläisillä ole juuri nyt mitään mahdollisuutta uhata ketään muuta kuin Ukrainaa, ei niiden resurssit riitä. Sitten jos tai kun ne voittavat Ukrainan, niin niistä tulee vaarallisia meille muillekin. Siihen saakka meillä on aikaa tilata ja vastaanottaa uutta kalustoa sen tilalle minkä annamme nyt heti sitä tarvitseville ukrainalaisille. Samalla tulee ajettua ylös se aseteollisuus joka näivetettiin kun neukkujen sorruttua tuli ikuinen rauha. Eli homma menee niin että on täysin meidän oma etu tyhjentää kaikki käyttökelpoinen Ukrainaan, muutamaa sellaista asetta lukuunottamatta jota ei saada lisää, ja tilata lisää ja enemmänkin asetehtailta toimitettavaksi ensi ja seuraavina vuosina. Ukrainalaiset tarvitsevat ne aseet ja ammukset nyt, me vasta muutaman vuoden päästä.

   Poista
  3. Suomi on antanut Elisabeth Rehnin ostamat kiinalaiset rynkyt, n. 100 000 kpl. Eiköhän tykkimiehille ja kotirintaman miehille piisaa ne perinteiset ukko-pekat ja suomi-koopeet. Toivottavasti kaikkia ei myyty Amerikan keräilijöille.

   Poista
 7. Jos venäjä voittaa Ukrainassa, ruokahalu tulee kasvamaan.
  Ehkä putinilla olisi haluja saada Alaska ja Aleutit takaisin: no, putin tuskin uskaltaa tämänkaltaista esittää USA:lle.
  neukkula alusmaineen olisi kuitenkin seuraava siirto. Ja Suomi tietysti.
  Ukrainalle kaikki apu, mikä vain on annettavissa: ja länsilaatua, ryssänrautaa vastaan.

  VastaaPoista
 8. Arvon Professorikin antoi kommenttipalstansa sotahullujen räkyttämispaikaksi. Suosittelen, että kannattaa rajata puheenaiheet toisella tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrotko mitä tarkoitat sotahullulla? minä kun en sellaisia täällä näe muutamia putinin trolleja lukuunottamatta. Sotahulluus kuuluu putinin trollin käsitteeseen.

   Poista
 9. Hienoa, että vaikeina aikoina kansa turvaa perussuomalaisiin.

  HS tänään

  Perussuomalaiset nousussa, Rkp vajosi ennätyksellisen alas

  Rkp:n kannatus on HS:n mittauksessa alhaisempi kuin kertaakaan aiemmin vuonna 1991 alkaneen mittaushistorian aikana.

  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010237967.html

  VastaaPoista
 10. IL tänään

  Italia kokeilemassa poikkeuksellista turvapaikkamallia – Rantanen: "Tällaista meidänkin tulisi katsoa"

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/610d13c4-6de9-48c4-b1c3-4a8f34181877

  Artikkelista poimittua

  Rantanen sanoi, että palautuskeskukset (return hubs) on yksi tärkeä tavoite. Hän nosti esille ongelman siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt eivät poistu Euroopasta.

  Rantanen sanoo, että moni Euroopan maa miettii nyt ratkaisuja. Esimerkkinä hän sanoi Italian ja Albanian sopimuksen. Maat ovat hiljattain sopineet, että Albaniaan rakennetaan kaksi siirtolaisten vastaanotto­keskusta, jotka Italia maksaa. Italia aikoo sijoittaa keskuksiin laittomasti Välimeren yli tulleita ihmisiä odottamaan turvapaikkahakemuksen käsittelyä.

  – Se on hyvin kiinnostava, ja uskon, että moni EU-maa katsoo nyt, miten tällainen sopimus toimii. Tällaista meidänkin tulisi katsoa, Rantanen sanoi.
  ...
  ...
  Iltalehti kysyi, miten Ruotsissa suhtaudutaan malliin, jossa EU-maihin tulleiden henkilöiden turvapaikkaprosessi suoritettaisi kolmansissa maissa eli EU:n ulkopuolella.

  – Pakettiin perustuen Ruotsi on avoin neuvottelemaan innovatiivisista ratkaisuista ja täydentävistä toimenpiteistä, Stenergard sanoi.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!