perjantai 9. helmikuuta 2024

Julkinen raha synnyttää aina väärinkäytöksiä ja korruptiota

Eilen kohistiin siitä, kuinka suurta palkkaa maksetaan Kansainvälisen olympiakomitean leivissä työskenteleville. Eikä syyttä, sillä kukin kymmenestä parhaiten palkatusta järjestön urheilupomosta saa vuodessa yli puolen miljoonan euron palkan. 

Palkka on toki suuri ja siitä joutaakin kohista ottaen huomioon, että nämä henkilöt ratsastavat elämänsä urheilulle pyhittävillä nuorilla ihmisillä. Se on tietenkin epäkohta, joka joutaa korjattavaksi, mutta nyt esille tullut kohu kertoo itse asiassa paljon laajemmasta ongelmasta. 

Se on kansainvälisten järjestöjen syvällinen epädemokraattinen korruptoituneisuus, jolle vetää vertoja vain totalitarististen maiden hallinto. Viittaan tällä siihen, että nämä järjestön ovat muotoutuneet pienten klikkien temmellyskentäksi. 

Asiaa voi tarkastella esimerkiksi KOK:n puheenjohtajaluettelolla. Siinä tehtävässä on nimittäin istunut vuodesta 1894 kaikkiaan vain yhdeksän henkilöä, eli keskimääräinen vallassaoloaika järjestön johdossa on yli neljätoista vuotta - tosin nyttemmin aikaa on rajattu maksimissaan kahteentoista vuoteen. 

Tänä aikana  järjestöä on moitittu muun muassa korruptiosta Olympialaisten järjestäjämaiden valinnassa ja leväperäisestä suhtautumisesta Venäjän valtiojohtoiseen dopingiin. Toisin sanoen juuri niissä asioissa, joita varten järjestöä tarvittaisiin. Lisäksi KOK on ollut välinpitämätön Kiinan ihmisoikeusloukkauksien suhteen ja myötäillyt Venäjää Ukrainan sodan suhteen. 

Voidaankin kysyä, että mikä on ollut KOK:n korkeiden johtajien motiivi näihin liittyen. Toivottavasti ei perusteltu pelko laillisten - eikä ainakaan pöydän alta ojennettavien - tulojen tai etujen menetyksestä?

Kuten alussa kirjoitin, ei ilmeinen korruptoituneisuus koske pelkästään KOK:ta vaan on oleellinen osa ylikansallisten mahtiorganisaatioiden kulttuuria. Esimerkkinä tästä toimikoon jokin aika sitten esille tullut palestiinalaisia palvelevan UNRWA:n toiminta Gazan alueella, joka johti Suomenkin lopettamaan järjestön rahoituksen. 

Siksi juuri nyt olisi paikallaan, että näiden kansainvälisten järjestöjen rahoittajat - siis käytännössä länsimaat - vähentäisivät niille maksamiaan varoja sen verran, että voisivat kustantaa jatkuvan prosessin, joka kävisi läpi kansainvälisten järjestöjen toimintaa ja nostaisi esille niiden toiminnassa löytämiään epäkohtia. 

Tämä on välttämätöntä siksi, että säännöllisesti jaettu julkinen raha johtaa aina väärinkäytöksiin ellei siihen liity riittävää pelkoa kiinni jäämisestä. Siis pelkoa, joka juuri nyt loistaa poissaolollaan.

20 kommenttia:

 1. Sieltä voisi vähän leikata, juustohöylällä tai kirveellä.

  VastaaPoista
 2. Urheilu on eräänlaista pintatason musiikkia -- siinä missä soittajan korvien välissä myllertää koko aivojen alueelle leviävä aivomyrsky, siinä urheilijan elimistössä myrskyää verenkierto ja hormonien myrkky.

  Verenkierrosta on hyvin lyhyt matka veronkiertoon -- ei ole ihmeellistä, että laajasti kansaa puhuttelevat urheilulajit ja -kilpailut muodostavat mittavan taloustoiminnan koneistoja, ja jos meillä olisi edes hieman avarakatseisempi viso , me ymmärtäisimme syvemmin miksi ei ole mitään sen enemmän periaatteen kuin käytännönkään vaihtoehtoa sille että urheilusta on institutionalisoitunut taloustoimintaa -- siinä missä esimerkiksi huumekaupastakin.

  Voihan sitä epäkohtia sietää vaikka kauniilla aatteellisella ajatuksella siitä, että urheiluinstituutiot ovat historiallisesti korvanneet sodankäyntiä. Jo antiikin kreikkalaiset saattoivat korvata sotajoukkojen yhteenotot valitsemalla kummaltakin puolelta vahvimmat urhot keskinäiseen kaksinkamppailuun, jonka tuloksella koko taistelu ratkaistiin.

  Intensiivinen eläytyminen katsomossa vetää mukaan ja laittaa niin elimistön kuin psyyken samaistumaan suorituksiin. Ihmiset mielellään maksavat melkoisia hintoja pääsylipuista kokeakseen kilpailujännitystä. Ei se periaatteessa -- eikä elimistön tosiasiallisten toimintojen kannalta -- ole mitenkään "eri asia" kuin omakohtainen voimailu tai jonkin taitolajin harrastaminen. Ei se myöskään ole mitenkään eri asia kuin etologiseen toimintadraiviin palautuva "yrittäjähenkinen" talouskilpailu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, melkoinen linkki. Joko koodasin väärin, tai sitten tämä systeemi ei jaksa käsitellä noin pitkiä linkkejä. Pyydän anteeksi.

   Poista
  2. Mitä turhia, tuostakin löytää perille yhdellä klikkauksella.

   Poista
 3. Sama koskee, tosin pienemmässä mitassa, ihan suomalaisia ns. kansalaisjärjestöjä.

  VastaaPoista
 4. Näimpä. Kuten myös se että 3 miljardia Suomen veronmaksajien rahaa koruptiopesään Ukrainaan. Täytyy olle kyllä lapsen tasolla kun tuollaiseen maahan ammennetaan puhdasta rahaa. Oikessa maailmassa sotaa runtelemaa maata autetaan lääkkeillä, vaatteilla, ruualla, sähkötuotantovälineillä kuten vaikkapa aggregaateilla. Noita viimeksi mainittuja minä 4 muuta äijää laitettiin Ukrainaan menemään 20 kappaletta, kiitos kaikille jotka meitä auttoi. Me tiedetään tasan se että ei puhdasta rahaa pidä laittaa koskaan tuollaisessa tilassa olevaan maahan. Kukas tuon tekisi selväksi persuille ynnä muille jotka tuota tekee. Jos persut näksi mihin ne rahat menee niin tekisiköhän mieli kasvattaa enää rahavirtaa sen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko siellä Pietarissa yhtä kylmä kuin täällä lännenpänä?

   Poista
  2. "Anonyymi9. helmikuuta 2024 klo 12.17
   Onko siellä Pietarissa yhtä kylmä kuin täällä lännenpänä?" taitaa olla joku idioottikommentoija tuo, tottahan tuo mitä kommentoija kirjoitti, ei rahaa, vaan tavarana ja atarpeellisena sellasena ja Ukraina on todellakin umpikorruptoitunut maa ..

   Poista
  3. Sinä tässä idiootti olet. Eihän sinne ole tuollaista määrää rahaa kukaan kärrännyt, vaan tavaraa. Ja totta että se on korruptoitunut maa, mutta se on pienempi paha auttaa korruptoitunutta maata, kuin antaa ryssille signaali että saavat haluamansa väkivallalla. Jos autat vain totaalisen korruptoitumattomia, jäisi sinulta Suomikin auttamatta. Se väite Suomen vähäisestä korruptiosta on älytön valhe. Nähnyt asian ihan itse ja tiedän miten se hoidetaan täällä(kin).

   Poista
  4. Kalergi-suunnitelma9. helmikuuta 2024 klo 19.14

   "Se väite Suomen vähäisestä korruptiosta on älytön valhe."
   Toden totta, niin on!

   Poista
 5. Vuoden 2022 jälkeen Suomi on avustanut Ukrainaa 2,3 mrd eurolla josta sotamateriaalia 1,6 mrd eurolla. Pelkkää rahaa ei ole annettu 3 mrd. Käteisellä ostettu tarpeellista lähivaltioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Vuoden 2022 jälkeen Suomi on avustanut Ukrainaa 2,3 mrd eurolla josta sotamateriaalia 1,6 mrd eurolla. Pelkkää rahaa ei ole annettu 3 mrd. Käteisellä ostettu tarpeellista lähivaltioista." - nekin rahat olisi voint käyttää Suomesa ja ostaa se tarpeelinen tavara Suomelaisilta yrityksiltä, eikä syytää vaan rahaa..

   Poista
  2. Terveisiä sinne Pietariin. Heidän laulujaan laulat.

   Poista
 6. Kun KOK on puheena niin ehdotan ajatusleikkiä: entä jos piirikunnallinen taso on korkeampi kuin kansainvälinen? Ja väitän että monissa asioissa on ja vielä useammassa pitäisi olla. Tietysti juuri urheilussa olympialaiset ovat hyödyllinen "reality check" enkä itse haluaisi niitä ilmankaan olla.
  -jussi n

  VastaaPoista
 7. Kalergi-suunnitelma9. helmikuuta 2024 klo 14.01

  Ukraina käy meidän puolestamme meidän toista talvisotaamme Putinin valloitushaluisia, isovenäläis-imperialistia barbaareja vastaan - he himoitsevat lisää ja lisää "lebensraumia" kuin Hitlerin natsit konsanaan!
  Ukraina tarvitsee välttämättä lännen ja myös meidän toimittamaame sotamateriaalia, jonka pitää olla modernia, heidän kipeimmin tarvitsemaansa ja riittävästi.
  Siitä huolimatta voidaan kysyä, meneekö se perille rintamalle asti suoraan taistelemassa oleville joukoille - vai päätyykö siitä pienempi tai suurempi osa hämäräliikemiehille ja kokonaan muualle eli onko toiminnassa varmistettu kontrolli.

  Ukrainalle rahana annetun avun päätymiseksi oikeaan tarkoitukseensa tarvitaan varmasti huolellisesti suunniteltu moninkertainen kontrolli - pitkät perinteet läpimädäksi korruptoitumiseen omaavassa maassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän Ukrainan mafia omanosansa ottaa, nytkinhän on paljon aseita mitä ähetetty Ukrainaan löydetty ihan muualta ..

   Poista
  2. Terhomatti Hämeenkorpi9. helmikuuta 2024 klo 16.30

   Tulivatko kirjoitusohjeesi Putlerilta Pietarista vai oikein Moskovasta saakka?

   Poista
 8. Tuollaiset pöhöttyneet organisaatiot kuten KOK, ja varsinkin YK, tulisi käydä läpi tarkasti täikampaa tiukemmalla seulalla.

  Mutta kun se kansainvälinen yhdenvertaisuus ja humanismi... Ei riitä eikä ole yksi kertaa eikä kaksi afrikkalaista, jotka vetää kotikyläänpäin. Jalka kun on saatu suojavärillä sisälle niin siitä ei hyvä seuraa. Olivatpa sitten missä hommassa, palkkaluokassa ja asemassa vaan.

  YK katsoo näitä välistäveto-, huijaus- ja puijaustoimia sormien läpi kun muuten se "rasismi".

  VastaaPoista
 9. Yle 10.2.2024

  Lapsiasiavaltuutettu ei olisi uskonut, että puhuisi lasten suljettujen laitosten puolesta – tämä hänen mielensä muutti

  Keskusrikospoliisi julkaisi torstaina laajan selvityksen, josta ilmeni, että alle 15-vuotiaiden tekemiksi epäiltyjen ryöstörikosten määrä on noussut merkittävästi.

  https://yle.fi/a/74-20073847

  Artikkelista poimittua

  Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mielestä rikoskierteessä olevien lasten tilanteeseen pitäisi pystyä puuttumaan tehokkaammin.

  Hänen mukaansa tulisi pohtia, tarvitaanko Suomessa lastensuojelulaitoksia, jotka antaisivat suljetumpaa hoitoa vakavien rikosten kierteessä oleville alle 15-vuotiaille lapsille.
  15–17-vuotiaille vakavia rikoksia tekeville nuorille tulisi Pekkarisen mielestä mahdollisesti avata aivan omia yksiköitä.

  ------------------

  Jos nyt sattuu oleman niin, että ulkomaalaistaustaiset ovat tässä kohderyhmässä enemmistönä, tulee heille perustaa omat laitokset ja kantasuomalaiset toisiin laitoksiin.
  Muuten kantasuomalaiset joutuvat laitoksissa alisteiseen asemaan mikä ei ole minusta hyväksyttävää. Kyllä meidän velvollisuus on suojella kantaväestöä.

  VastaaPoista
 10. En tiedä mitä unta ihmiset näkee jos eivät tiedä mikä määrä euroja on ukrainaan mätetty. Siitä asti kun uusi hallitus on ollut, heti alkoi veroeurojen ammentaminen ukrainaan, nyt se putki on ollut auki jo pitkään, 2 miljardia meni joa ajat sitten eikä rahojen laitto hiljentynyt, eli voi olettaa aika varmasti että 3 miljardin raja on jo rikkoontunut. Eikä kukaan osaa lukea jos väittää että olen putinisti! Minä olen auttanut Ukrainaa tarvikelähetyksillä mitä aion taas ukkojen kanssa jatkaa.

  VastaaPoista

Kommentointi tähän kirjoitukseen on vapaata ja toivottavaa. Pyydän kuitenkin noudattamaan kaikissa vastineissa hyviä tapoja ja asiallista kieltä. Valitettavasti tämä asia karkasi käsistä kesällä 2022, minkä seurauksena olen 15.8.2022 alkaen poistanut epäasiallista kielenkäyttöä sisältävät kommentit riippumatta niiden asiasisällöstä.

Kiitos ajatuksen lukemisesta

Tervetuloa uudelleen!